Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Kalça çıkığı ve sol bacak kısalığı ile ÖTV'siz araç alımı!?
Herkese iyi günler. Birkaç sorum olacaktı öncelikle annemin sol kalça çıkıklığı var ve sol bacakta kısalık var bununla ilgili ötv muafiyeti için araştırma yaptığımda ortopedik engel sınıfına girdiği için oranın önemsiz olduğu yönünde duyumlar ile harekete geçtim ve 1.07.20 tarihinde Üsküdar devlet hastanesine (yani bugün) randevu alıp hastaneye gittik. Sağlık kurulu veznesine geçtiğimizde vezne görevlisi beyefendi bize ne için engelli raporu istediğimizi sorduğunda ÖTV muafiyeti için beyefendi diye cevap verince ; o zaman h sınıfı ehliyetinizi alabilir miyim dedi. Ben şoke oldum kendisine anlatmaya çalıştım efendim engelli raporunda heyet gerekli görüpte h sınıfı ehliyet alabilir artı olarak özel tertibat veya otomatik vites araç alması uygundur diye bana raporu teslim etmeden ben nasıl H- sınıfı ehliyet alabilirim dediğimde yönetmeliğin (tam tarihini hatırlamıyorum sanırım ekim 2019)da değiştiğini ilk olarak aile hekimine başvurup aile hekiminin yönlendirmesi sonucu h sınıfı ehliyet için heyete çıkması gerektiğini (annemin) daha sonra h sınıfı ehliyeti alıp arkasına kodlar yazdırmamız gerektiğini (engele göre) daha sonrasında h sınıfı ehliyet ile birlikte sağlık kuruluna gelip engelli raporu almamız gerektiğini söyledi. Bir de şunu ekledi siz en son gelmeniz gereken yere (sağlık kuruluna) ilk olarak gelmişsiniz aile hekiminizin sevki sonucu ortopedi başta olmak üzere branşları gezip h sınıfı ehliyeti alabilirseniz buraya gelip sağlık kuruluna görünün dedi gerçekten kafamız çok karıştı engelli raporunda h sınıfı alabilir diye raporum olmadan ben nasıl h sınıfı ehliyet için uğraşabilirim gerçekten yardımcı olursanız çok sevinirim.
Emirovic
Hastanedeki görevli açık açık anlatmış zaten, rapor oranı %90 ın altında olan ortopedik engellilerin ÖTV istisnası için ehliyet şart. Tek şeyi yanlış anlatmış artık H sınıfı sürücü belgesi yok, onun yerine araç uyarlama ve kısıtlama kodlarının olduğu B sınıfı sürücü belgesi alacaksınız.
Sürücü olur raporu engelli sağlık kurulu raporundan farklıdır, 4 yıldır bu böyle. ÖTV için rapor alacağınız kurul size sürücü olur açıklaması yazamaz.
Ehliyet için aile hekimine gidin o yönlendirir.
Annenizin henüz hiç ehliyeti yoksa zaten bu, rapordu, sürücü kursuydu, nüfus müdürlüğüydü derken bir kaç ay sürecektir, o da ilk sınavlarda başarılı olursa.
Önce bir ehliyetinizi alın rapor için sonra başvurursunuz.
Ufukalp beyefendi annemin b sınıfı ehliyeti var lütfen bana hangi yolları izlemem gerektiğini belirtir misiniz cevabınız için çok teşekkürler bu arada. Ne yapmamız gerekiyor aile hekimine yarın gidip annemin b sınıfı ehliyeti var ve bunu h-a çevirmem mi gerekiyor demeliyim bugün aile hekimi dedi ki yarın gelin kan tahlili alacağım ben de randevu aldım yarın için
Ufukalp bu arada eklemek isterim aile hekimi çok bir bilgim yok dedi kan tahlili sonrası sevk edicem dedi fakat ben sizden bir şeyler öğrenmek isterim açıkçası yardımcı olup cevap verdiğiniz için çok teşekkürler
Emirovic
H sınıfı diye bir sürücü belgesi yok, o eskidendi ve kalkalı 4 yılı geçti.
Eğer annenizin ehliyeti yenilerken bacağındaki kısalık pedal basmaya engel olarak görülmemiş ve hiç bir araç uyarlama kodu verilmemişse ÖTV istisnası ile araç alamazsınız.
Annenizin ehliyetinde kod var mı yok mu ?
Ufukalp sadece b normal ehliyeti var fakat 10 yılı aşkın süredir ehliyeti var 1 yıl önce ehliyet kartını yeniledik normal b hiçbir kod falan yok ehliyetini aldığı zaman yaşı gereği çok fazla zorlanmasada şuan uzun süreli araç kullanamıyor uzun süre ayakta kalamıyor yani yaş geçtikçe ayağındaki rahatsızlık kendini göstermeye başladı
Emirovic
10 yıl öncesi değil 1 yıl önce ehliyeti değişirken de rapor aldınız zaten.
Yine de değiştireceğim diyorsanız aile hekimine başvurun ve artık normal ehliyetle araç kullanamıyorum deyin. Genel muayeneden sonra sizi ortopediye sevk eder. Sonrası ortopedi uzmanının görüşüne bağlı olarak gelişir.
Yalnız pedal basmaya engel olacak kadar bir kısalık ve sorun yoksa sırf ÖTV muafiyeti hevesiyle bu işe kalkışmayın. Çünkü ehliyete kod yazılır fakat engelli sağlık kurulu raporu olumsuz çıkarsa ÖTV muafiyetli araç alamadığınız gibi, boş yere ehliyetinizi kısıtlamış olursunuz.
Emirovic
Eski tip ehliyetlerin yeni tip ile değişiminde mutlaka sürücü raporu alınır ve kesinlikle siz de aldınız. Tamamen normal, sağlıklı raporu verilmiş ki ehliyette hiç bir kod yok.
aile hekımıne gidin hastaneye sevk etsın sürücü sağlık raporu ıle . Tekrar rapor cıkarılsın şayet doktor annenın ozel tertıbatlı arac kullanması gerektıgını öngörür ise rapora yazar . Kalca cıkıklıgı ötv için yeterlı deıl kısalık yanında güç kaybı vs bunlara bakarlar doktor uygun gorurse verır raporu
egemmm bugün kan tahlili aldı aile hekimi ve dedi ki gittiğiniz sağlık kurulu (aile hekiminden başlayın diyen) aile hekimi olarak benim sizi nereye yönlendireceği mi söyledi mi yoksa kendim mi yönlendirecek mişim dedi nasıl bir cevap verebilirim yarın kan tahlili sonuçlarına göre bakacağız artık artı olarak eskiden debriyajı zorlansa dahi kullanabiliyordu fakat şuanda yaş ilerledikçe fazla süre ayakta kalamama gibi rahatsızlıkları oluyor 2 hafta öncesine kadar gittiğimiz bir devlet hastanesi ortopedi bölümünde ki doktor röntgen sonrasında ağır gözüküyor ve ameliyat şart dedi.
Emirovic
O aile hekimi 4 yıldır hiç mi sürücü olur raporu düzenlememiş ?
Göz, kulak gibi genel muayeneyi yapacak, herkese verdiğinden farklı olarak rapora (başkaca bir rahatsızlığınız yoksa) ortopedi uzmanına sevki uygundur yazıp verecek, e-rapora da işleyecek.
Ayrıca kanla, tahlille işiniz yok. Kan grubunuzu söylemeniz yeterli.
Kısalık fazla değilse vereceklerini sanmıyorum, uzun süre ayakta kalamama, yaşa bağlı yorulma gibi şikayetlerin konuyla ilgisi yok.
ufuk yaklaşık 6-7 cm kısalık var ve doktor kesinlikle ameliyat dedi fakat ameliyatla tam düzelip düzelmeyeceği kesin değil dediği için ameliyat olmak istemiyor.
aile hekiminin sürücü olur belgesi için yönlendirmesi
Arkadaşlar iyi günler kısa ve net bir sorum olacaktı. Bugün aile hekimi B- sınıfı ehliyete kod eklettirmek (78/ 10-02) için gittiğimde ortopedi ve nöroloji bölümlerine görünmesi uygundur (gereklidir) diye bir rapor verip yakınımda istediğim hastaneye gidip işleme oradan devam etmem gerektiğini söyledi. Hastane ismi de yazmadı doktor ismi de sadece bölümlerin ismi var şimdi herhangi bir hastaneye randevu alıp mı gitmem gerekiyor yoksa raporla herhangi bir gün gitsem randevusuz bakarlar mı başka bir sorum ise (eğer randevu almam gerekiyorsa ) ve aynı hastanede nöroloji ve ortopedi bölümleri aynı güne randevu alamazsam farklı 2 hastanede bu bölümlere görünsem de İl Sağlık Müdürlüğü'ne sevkim gerçekleşir mi Not : asıl merak ettiğim soru ilk sorduğum arkadaşlar. İyi günler dilerim hepinize.
Emirovic
Normal muayene gibi polikliniklerden randevu alıp gidin, veznede iki poliklinik için ücret ödeyin ve muayene olun, görüşlerini rapora yazsın komisyona sevk etsinler.
Randevusuz direkt hastaneye giderseniz sağlık kuruluna yönlendirirler, uğraş dur.
Aile hekimi hastane belirtmez zaten sadece hangi branş uzmanının muayenesine gerek gördüyse o branşa sevk eder, hastane tercihi size kalmış.
İki branş için iki farklı hastane olmasında bir sakınca yok.
Ufukalp Ufuk bey çok baktımda istanbul Anadolu yakasında ortopedi ve nörolojiyi aynı gün için birlikte randevulandıramadım farklı farklı hastanelere gitsem hiçbir sıkıntı olmaz yani doğru anladım değil mi ve randevusuz gitsek neden sağlık kuruluna yollarlar cevabınız için teşekkürler
Emirovic
Randevusuz polikliniklerde muayene olamazsınız nasıl olacak ? Randevunuz yok gideceksiniz ister istemez danışmaya oraya buraya soracaksınız, onlar da raporu oradan alıyor gibi sağlık kuruluna yönlendirecek, çok örneği var.
Kardeşim yardımcı olmaya çalışıyoruz, niye öyle, niye böyle sürekli verilen cevapları sorguluyorsunuz. Hiç bir olumsuz durum olmasa bile muayene olmadan geri dönersiniz randevusuz.
İsterseniz gidin tercih sizin daha ne diyim...
Son olarak evet doğru anladınız iki ayrı branşın uzman görüşlerini iki farklı hastaneden yazdırabilirsiniz.
Komisyona sevk edilsin mutlaka sizin işiniz komisyonla.
Ufukalp biraz meraklı olduğum için çok soru soruyorum kusura bakmayın vermiş olduğunuz cevaplara güvenmediğimden değil. Hatta bir sorum daha var tabii cevaplamak isterseniz randevu almakla uğraşmak yerine aile hekiminden aldığım (ortopedi ve nöroloji bölümlerini görmelidir) raporuyla özel hastaneye gitsem işlem gerçekleştirilir mi ? İl sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk için özel hastanelerdeki uzman doktorların yetkisi var mıdır
egemmm
O dediğiniz engelli sağlık kurulu raporu vermeye Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi.
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümlerince verilen sürücü olur raporlarını, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı sağlık kuruluşları ile Sağlık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği özel sağlık kurumları verebilmektedir.
Ufukalp teşekkürler özel hastaneden alacağız büyük ihtimal. Bu arada ufuk bey aile hekimi raporu verdiğinde (sevk raporu) fotoğrafa gerek yok dedi ve e rapora işleyeceğim dedi e raporda gözükmüyor ve bundan ayrı olarak sürücü olur sağlık raporu 4 kısımdan oluşmakta 1. kısım hasta bilgileri 2. kısım aile hekiminin doldurması gereken 3. uzman doktorlar ve en son 4. olarak il heyetinin fakat aile hekiminin bana vermiş olduğu raporda sadece 1. ve 2. kısım var sanki raporu vermeden önce 3. ve 4. kısımı çıkartmış yani hastaneye gitsem uzman doktorların kendi görüşlerini yazacağı alan yok aile hekimine gitsem nasıl anlatabilirim derdi mi
Emirovic
Sürücü raporları artık e-rapor formatında düzenleniyor ve fotoğrafa gerek yok.
Size verilen çıktı bilgi amaçlıdır, sevk edildiğiniz uzmanlar sistemden kendi görüş yazacakları yeri göreceklerdir.
Olabilir ufuk bey çünkü o bölümlere ücret ödeyip muayene olacağı için öncelik tanıyorlar ben öyle yapmıştım ama devlet hastanesi olursa en garantisi ben 2 yıl önce ortopedi için 50 tl ödemiştim
Özel hastaneler zorluk çıkarabilir bana biz komisyona sevk veremeyiz demişlerdi bu işlemleri devlet hastanelerinden yaparsanız daha garanti olur
Emirovic
Bu kadar yapmayın Allah'ınızı severseniz.
Henüz sevk edilen uzmanına bile gidilmemiş, tamamlanmamış raporun ne işi var e-devlette ?
Onlar işlemleri devam eden raporu sistemlerinden görüyor.
Çok çok basit bir işlem için 30 mesajdır yazışıyoruz el insaf..!
Aile hekimi sevkini yaptı, gidip muayene olacaksınız bu kadar basit. Doktorların işleriyle ilgili olan kısmı da bırakın onlar düşünsünler.
Ben pes ediyorum artık, size kolay gelsin.