Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kalça protezi olana H sınıfı ehliyet veriliyor mu?

kirke

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
herkese merhaba,

öncelikle sitenize yeni üye oldum ve doğru foruma mı yazıyorum emin değilim.
bir kaç şey hakkında bilgi almak istiyorum çünkü farklı farklı söylemler okudum ve kafam karıştı.

öncelikle 37 yaşındayım ve doğumsal kalça çıkıklığı sebebi ile bir çok ameliyatta sonra 9 yıl evvel sol kalçama total kalça protezi takıldı.
hemen ardında da kalça çıkıklığına bağlı olarak gelişen sorunlardan dolayı bel fıtığı ameliyatı oldum ve hala da bel sorunum devam ediyor bu sorundan dolayı da omiriliğimin kaymış olduğu söylendi fizik tedavi uzmanı tarafından.

protez ameliyatından sonra bir devlet hastanesinden heyet raporu ile %40 oranında engelli raporu aldım ve şu anda da bir kamu kurumunda engelli işçi kadrosunda çalışıyorum.

işe başladığımda vergi indirimi için başvuruda bulunmuştum ama üniversite hastanesinde yeterli oran verilmedi.

ve altı yıl evvel de b sınıfı sürücü ehliyeti aldım.

bugün bir arkadaşım sol kalça protezim sebebi ile otomatik vites araç kullanmalıdır raporu alır isem h sınıfı ehliyet alabileceğimi ve araç alırken de gerekli indirimlerden yararlanabileceğimi söyledi.

bu ibarenin yer aldığı doktor raporunu kursa başvurduktan sonra onların yönlendireceği bir doktordan ya da kurumdan mı alıyoruz?
ya da ben herhangi bir ortopedi uzmanından ya da hastanesinden alabiliyor muyum?
içerisinde bulunduğum durum bu ibarenin yer aldığı raporu almam için yeterli midir.
eğer bu raporu alır isem h sınıfı ehliyete geçiş için yeniden tüm sınavlara girmem gerekli midir?
ve indirimlerden faydalanabilir miyim?

şimdiden verdiğiniz yanıtlar ve katkılarınız için teşekkür ederim.

Arkadasım rapor ıcın basvurdugun da otomatık arac kullanır ıbaresını doktara belırttırmen lazım kendın kullanabılmen ıcın .bu 1
bu rapor ıcın basvururken aynı anda da h sınıfı ehlıyetı de alabılıyorsun ...

yanıtın için teşekkürler bunu biliyorum bilmek istediğim sol total kalça protezi için bu ibare yazılır mı yazdıran var mı ve özelden alınırsa sorun çıkar mı mutlaka devletten mi almak gerekir heyete mi girmek gerekir bunu bilmek istiyorum

kirke;

OTV indirimli arac icin 1 sey soyleyemem , cunki tamamen doktorun tasarrufunda 1 durum.

Protez nihayetinde belli 1 kisitliliga neden oluyor. Alt ekstremite hastaligi sayilabilir.

Ama..

Ozel hastaneden alacagin raporla OTV muaf arac alamazsin.

bana bu konuda gerçekten deneyimi olan biri yanıt verebilir mi arkadaşlar?
bugün ortopedistim ile görüştüm ve kendisi bir üniversite hastanesinde prof.
böyle bir uygulamadan haberi yoktu o yüzden de tam olarak nasıl bir şey olacağını anlayamadı ben de anlatamadım.

şimdi üniversite hastanesi ortopedi polikliğine direk mi başvurucam ve böyle bir rapor talep ettiğimi söyleyeceğim.
ve uygun bulunduğu takdirde sadece ortopedi doktorunun böyle bir raporu verebilmesi mümkün mü yoksa heyete girmesi mi gerekiyor.

böyle bir rapor alan nasıl bir prosedür izlediğini bana yazabilir mi çok rica edeceğim.

teşekkürler şimdiden.

Sevgili kardeşim Kirke,bende 2 kalçamdan total kalça protezi ameliyatı oldum.Maalesef devlet hastanesinden göz ve bacaklardan %52 aldım.sgk dan günüm dolduğu halde vergi indirim için başvurdum.Ama %39 a indirerek Ankara dan ret cevabı geldi.Gelelim senin soruna.H ehliyeti alırsan bundan sonra kendine ait özürlü aracın dışında maalesef hiç bir araç kullanamıyorsun.Benim B ehliyetimi H ye çevirecektim bana bu cevabı verdiler.Ama ben illa ki H ehliyeti alacağım diyorsan devlet hastanesine rapor almak için gidiyorsun.H ehliyeti alacağını söylüyorsun eğer uygunsan uygun olduğunu nedenini yazarak rapora H ehliyeti alabilir olarak işliyorlar.Bunla birlikte ehliyeti aldıktan sonra yanlızca ÖTV den yani %25 arabayı daha ucuz alabiliyorsun.Şunu da söyleyeyim,arabayıda senden başka kimse kullanamıyor.Eşin dahil.Arabayı kullanamıyacak durumda özürlü isen vekil tayin ediyorsun.Allah korusun hastalandın acil seni eşin hastaneye götürürken yakalandınız.Başınız belada demektir.Yani olay benim için cazipliğini yitirdi.Seni bilemem Saygılarımla....

Eksik bilgimi tamamlayayım...Heyetsiz rapor olmaz.Mutlaka heyete gireceksin.Normal devlet hastanesinden de bu raporu alabilirsin Üniversite hastanesine girersen 1 aydan aşağı alamazsın raporu.H ehliyeti aldıktan sonra bir araba ajentasına git.Raporunu belgelerini (H Ehliyetini)ver onlar herşeyinle ilgileniyorlar bütün prosedürleri kendileri yapıyor.

kirke
H sınıfı ehliyet almak için Devlet hastanesine başvuru yapıyosun.Özel hastanelerden aldığın rapor ile H sınıfı ehliyet alabilir sin ama ötv ve mtv den faydalanamassın.Bursa da oturuyorsan eğer Muradiye ki Devlet Hastanesi 128 lira para alıyor.Çekirge Devlet Hastanesi para almıyor diye biliyorum.

Sevgili arkadaşlar,hiç bir devlet hastanesi özürlü raporu için para alamaz.Ben de muğla devlet hastanesinden rapor aldığımda benden 108 tl aldılar.Aynen aldığım makbuzla il sağlık müdürlüğüne gittim.Şikayette bulundum.Bir telefon bir fırça kaydılar yönetmeliği söylediler ve uyarı yazısı gönderdiler.Paramı kuruşu kuruşuna iade ettiler.Hastaneler döner sermayeden de para kazandıkları için bu hususları vatandaşlara ya söylemiyorlar,yada göz yumuyorlar.Sakın para vermeyin.Devletimizin bizlere vermiş olduğu hak bu. Saygılarımla leo....

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden sol bacağınızdan sakatlığınız olduğunu gösteren ve "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor alırsanız, araç alımında otomatik vitesli aracı vergi istisnası ile satın alabilirsiniz.

Burada doktor uygun rapor verebilir. Kendi insiyatifidir. Şansıznızı deneyeceksiniz. Öğrenmenin başka yolu yok.

Acil bilgi ricasi

Arkadaslar merhaba. Daha evvel yazmıştım sol bacak kalça protezi otomatik vites araç kullanması uygundur raporu ve h sınıfı ehliyeti icin. Başvuru yapmıştım bugün muayeneye gittim. Yüzde 25 lik bir oran verdiler daha evvel almış oldugum yüzde 40 lik engelli raporumun artık geçersiz olduğunu bu başvuru ile engelli raporu aslında alacağımı o raporda bu ibareyi yazdıklarını söylediler oran yetersiz tabii benim bel fıtığı ameliyatım var ve önümüzdeki hafta ikincisini olacağım ondan sonra değerlendirelim onlara da puan veriliyor öyle tamamlanır otomatik vites kullanması uygundur h sınıfı ile de yazıyoruz zaten dedi. Şimdi bekliycez ameliyat sonrasını. İs yerimin raporumun geçersiz olduğunu farketmesi halinde de engelli kadrosundan cikartilacagimi söylediler. Kazanılmış bir hak nasil bu kadar Nadir'de elden alınıyor dava açılabilir mı engelle raporu ile h sınıfı otomatik vites kullanması uygundur raporu aynı seyler midir farklı mı ayrı ayrı alınıyor mü ben öyle düşünmüştüm bana acilen bilgi verebilir mısınız kafam cok karıştı

Sürücü belgesi için aldığınız raporun iş yaşamınızla bir bağı yok, kurulamaz da. Elinizde % 40 ve üzeri orana sahip rapor var ve onunla işe girmişseniz, merak etmeyin, çalışmanızda bir sakınca olamaz.

herkese tekrar merhaba,

tıp fakültesinden sağlık raporunu aldım muayene sonuçları yazıldıktan sonra h sınıfı ehliyet ile otomatik vites araç kullanması uygundur yazılı raporu aldım üç fizik tedavi uzamanı hocanın imzası ile
şimdi ne yapmam gerekiyor arkadaşlar direk bir sürücü kursuna gidip bu rapor ile h sınıfı ehliyet için başvurmam mı gerekiyor ve aldıktan sonra indirimli araç için neler yapmam gerekiyor bu elimdeki rapor ve ehliyetim yeterli oluyor mu ötv indiriminden faydalanmam için
yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim

Merhaba kirke.Benimde sizin hastalığınıza benzer engelim var.Bu siteden çok bilgi edindim.Size de tavsiye ediyorum.Bende sizin gibi B sınıfı ehliyetimi H sınıfına dönüştürerek vergi indirimli araç almak istediğimde bu siteden araştırarak çok yararlı bilgiler edindim sonradan da vergi indirimim elimden alınır korkusuyla vazgeçtimÇünkü herbir istekte yeni bir rapor için müracaat ediliyor.Hatta bir arkadaşımız Ankara'dan vergi indirimi almadan bu ehliyet raporuna müracaat etmiş.Midyata giderken pirinçten olduğunu bizleri uyararak bu sitede açıkladı.Vergi indirimi alamadığı gibi B sınıfı ehliyetinden olmuş ve H sınıfı ehliyetide alamamış.Şimdi hatırlayamayacağım arkadaşı ama lütfen ehliyetle ilgili konuları siteden tarayın,araştırın,okuyun.Öyle hareket edin bence.
Biliyorsunuz ki Ankara'dan vergi indirim raporu almak çok zor.Bence araba almak yerine bu hakkınızı erken emekli olmaya harcayın.Çünkü bizim gibi engellilerin yaşama zorluğu hem maddi hem manevi olarak çok fazla.Erken emekliliğin bir nebze hayatımızı gerçekten kolaylaştıracağına inanıyorum.Emeğinizin boşa gitmemesi dileğiyle..

şimdi benim kafam daha da karıştı ben zaten bu işe başlamadan evvel buraya yazdım ve bilgi alarak süreci başlattım benim engelli raporum yüzde 40 o başka bir şey ve engelli kadrosunda çalışıyorum ve iki yıl sonra da emekli olacağım burada bir sorun yok ve vergi indirimi için de başvurmuştum yeterli oran gelmediği için de faydalanmadım buraya kadar sorun yok

b sınıfı ehliyetim var evet ve yönetmelikte ki sol eksremite sorunu olanlar için bir madde var h sınıfı ehliyet ile otomatik vites araç kullanması uygundur sağlık raporu ile ki örnekleri de var sitede alınıp h sınıfına sadece direksiyon sınavına girerek değiştirip sonrasında otomatik vites araç alıp aynı vergi indiriminden faydalanıyorsunuz ve bunun ankara ile ne ilgisi var çözemedim ya da ben mi yanlış anladım yazılanları

kirke
bende senin gibi total kalça protezi taktırdım ve raporumda H sınıfı ehliyet alabilir, otomatik vitesli araba kullanabilir yazıyor ve ÖTV indirimli araba aldım ve kullanıyorum.

kirke
bende senin gibi total kalça protezi taktırdım ve raporumda H sınıfı ehliyet alabilir, otomatik vitesli araba kullanabilir yazıyor ve ÖTV indirimli araba aldım ve kullanıyorum.

Sevgili kardeşim Kirke,bende 2 kalçamdan total kalça protezi ameliyatı oldum.Maalesef devlet hastanesinden göz ve bacaklardan R aldım.sgk dan günüm dolduğu halde vergi indirim için başvurdum.Ama 9 a indirerek Ankara dan ret cevabı geldi.Gelelim senin soruna.H ehliyeti alırsan bundan sonra kendine ait özürlü aracın dışında maalesef hiç bir araç kullanamıyorsun.Benim B ehliyetimi H ye çevirecektim bana bu cevabı verdiler.Ama ben illa ki H ehliyeti alacağım diyorsan devlet hastanesine rapor almak için gidiyorsun.H ehliyeti alacağını söylüyorsun eğer uygunsan uygun olduğunu nedenini yazarak rapora H ehliyeti alabilir olarak işliyorlar.Bunla birlikte ehliyeti aldıktan sonra yanlızca ÖTV den yani % arabayı daha ucuz alabiliyorsun.Şunu da söyleyeyim,arabayıda senden başka kimse kullanamıyor.Eşin dahil.Arabayı kullanamıyacak durumda özürlü isen vekil tayin ediyorsun.Allah korusun hastalandın acil seni eşin hastaneye götürürken yakalandınız.Başınız belada demektir.Yani olay benim için cazipliğini yitirdi.Seni bilemem Saygılarımla....

Eksik bilgimi tamamlayayım...Heyetsiz rapor olmaz.Mutlaka heyete gireceksin.Normal devlet hastanesinden de bu raporu alabilirsin Üniversite hastanesine girersen 1 aydan aşağı alamazsın raporu.H ehliyeti aldıktan sonra bir araba ajentasına git.Raporunu belgelerini (H Ehliyetini)ver onlar herşeyinle ilgileniyorlar bütün prosedürleri kendileri yapıyor.

Leo arkadaşımızın yazısını lütfen tekrar okuyun.Devlet önümüze bir sürü prosedür koyuyor.Bende isterim sizlere,bana devlet ÖTVsiz araba versin ama maalesef her şey prosedürlere bağlı.

rica etsem bana süreci raporu aldıktan sonra ki yazabilir misin arkadaşım herkes bişiy söylüyor anlayamıyorum
şimdi elimde devlet hastanesinden alınmış bir sağlık raporum var engelli raporu değil ve bir tane de b sınıfı ehliyetim var şimdi h sınıfı ehliyet için hangı adımları izleyeceğim ve indirimli araç almak için yoracağım seni ama kusura bakma

bu bilgiyi daha evvel okudum zaten hayatımın sonuna kadar otomatik vites araç kullanacağım bunu da h sınıfı ile yapacağım ve ben gerçekten de manuel kullanırken sorun yaşadığım ve otomatik kullanmak zorunda olduğum için böyle de bir hak tanınmış bizim için faydalanmak istiyorum ayrıca da bizim gibi sol eksremiteden kaynaklı otomatik vites araç alanların arabasını üçüncü dereceye kadar akrabaları da kullanabiliyor bununla ilgili madde de var bakabilirsiniz :)

tekrar heyete girerek yeni rapor alman lazım.yeni alacağın raporda Hsınıfı ehliyet alabilir, otomatik vites (veya özel donanımlı) araba kullanabilir yazması gerekiyor.

hım ya ben derdimi anlatamıyorum ya da her seferinde herkes farklı bir bilgi veriyor
neden heyete giriyorum ne heyetine giriyorum engelli raporum ile bunun bir ilgisi yok ki arkadaşım
heyete girsem yeniden yüzde 40 yine alacağım oran ve bu vergi indirimi sağlamaz zaten ve benim raporum var
diğeri ise heyete girildi sağlık raporu h sınıfı ehliyeti ile otomatik vites araç kullanır ibareli rapor bununla çeviricem ehliyeti ben en iyisi el yordamıyla halledeyim bu işi ya da biri bana net bir bilgi yazsın arkadaşlar çünkü gerçekten anlayamadım meseleyi ben bugün yeni dönem kurs kayıtları için son gün ve karar vermem gerekiyor bir an evvel

kirke
sen yazılanları anlamadın galiba
elinde H sınıfı ehliyet alabilir yazan doktor raporun olmadıkça kursa nasıl yazılacan.bu ibareleri yazdırmak için tekrar heyete gireceksin.önceki raporun önemli değil.bunun başka yolu yok.Hsınıfı ehliyet alabilir raporunu özel hastanelerden alabilirsin ama diğer otomatik vites araba kullanabilir,ötv indiriminden yararlanabilir diye yazan raporunu devlet veya üniversite hastanelerinden birisinde tekrar heyete girerek alabilirsin.
belki doktor uygun görmücek.her kalça protezi takılan ötv indiriminden faydalanacak diye bir kural yok.

Ben de dedim ki arkadasım ben h sınıfı ehliyet ile otomatik vites araç kullanması uygundur yazan devlet hastanesinden heyet raporu aldım zaten bunu da yazdım sen kaçırdın sanırım şimdi be yapmak gerekiyor diye sordum

evet kaçırmışım.
öyle raporunuz varsa hemen sürücü kursuna müracat ederek H sınıfı ehliyetinizi aldığınız zaman ötv indirimli araç alarak kullanabilirsin.

teşekkür ederim evet bugün gittim başvurdum bakalım :)

araç olarak ne alacaksınız bilmiyorum ama , size FİORİNO yu öneririm.mükemmel bir araç.zaten bursada üretiliyor.otomobil ruhsatı çıkarabiliyorsunuz.mutlaka inceleyin.

çok düşünmedim şu anda ki aracımı 15 tl ye vericem üzerine de çok eklemeden indirimli haline tabii alacağım uygun bişi bakmak istiyorum zaten kdv indirimi olmuyormuş sonra mahkemeye başvurup geri alınıyormuş nasıl hesaplıyorlar onu da pek anlamadım bir iki yere sordum iyice araştırmak lazım

KDV yi geri alma gibi bir durum söz konusu değil.yargıtay o konuyu verdiği kararla kapattı.

daha geçen gün bir engelli derneği haber yaptırmıştı diye hatırlıyorum var kazanılmış bir örnek karar ve aracı alınca 30 gün içinde idare mahkemesine başvurun altı ay içerisinde geri ödeniyor diye

yok arkadaşım .
dediğim gibi o kararı yargıtay bozdu.yani kdv iadesi gibi bir şey yok.

hımm anladım napalım yapçak bişi yok :)

Üst Alt