Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamu calısanlarının %40 ile emekli olamama sorunu!?

ercan73

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese ıyı gunler , önce durumumu özetleyeyım ,
dogum tarıhım 29 07 1973
ıse gırıs 29 07 1991
istifa ettıgım tarıh 19 02 2015 (TSK) kamuda yıpranmalı calıstım normal emeklı tarıhım 2016 mayıs.

istifa ettıkten sonra nısan 2015 ayında devlet hastanesınden gecırdıgım tuberkuloz rahatsızlıgından dolayı %40 engellı raporu aldım ve kamu emeklılerı daıresıne özürlu erken emeklılık ıcın dılekce ıle gonderdım ,
cevaben malulluk sartlarını tasımadıgımdan dolayı malul olamaz dıye cevap geldı,
dosyamın yuksek saglık kurululnda tekrar degerlendırılmesıni ve malulen degıl ozurlu erken emeklılıgınden yararlanmak ıcın basvurdugumu belırterek tekrar degerlendırılmesını ıstedım ,

telefonda onaylanmadıgını ogrendım , resmı yazı elıme henuz ulasmadı.

calısmadıgım ıcın vergı ındırımınde bulunmadım , arastırmalarıma gore memurlarda vergı ındırımı gerekmıyormus.
Benım bu durumda hangı yolu ızlemem daha dogru olur ?
Mahkemeye mı basvurayım ? surec sonuclanması kac ay surer ?

Bu konuda fikir tecrube ve bılgısı olan arkadaslar yardımcı olurlarsaa cok sevınırım

vergiden muafiyet başvurunuz olsaydı konu daha hızlı ilerlerdi diye cevap verecektim son cümlelelirinizi okumasaydım.
vergi indirimi tüm engelli çalışanlarda geçerli değil mi mesela ben 1. derece vergi dilimli bir memurum emekli olurken veya çalışırken bu şartlara göre değerlendirilmeyecek mi diyorsunuz?
biraz tezat geldi bana bence siz maliyeden vergi indirimine başvurunuzu yapın sürece öyle devam edin.

kendinizi bir yerde çalışıyor gösterin ve maliyeye başvurun.

ercan73

dilekçenizde 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine atıf yapmış mıydınız? Red gerekçesini görmek lazım...

Bende TSK personeliyim aynı durumdayım.Ankaraya yakınsanız sihhiye de sahsen basvurup tam nedeni öğrenin bence arkadaşların dediği gibi çalışan görünmediğiniz için reddedilmiş olabilir.

ılgınıze tsk ler , benım zoruma gıden sgk da calısanlar gıbı bızlerde memurluk yaptık kanunu bılıyoruz anlıyoruz ,hep sgk lehıne degerlendırıyorlar
telefonlarda net cevap vermıyorlar sankı bunu bılınclı yapıyorlar, zaten deprem zamanı yapılan kademelı yas tan madur durumdayız
dılekcemde net ve acık bır sekılde 5510 sayılı kanunu ve ılgılı maddesını belırtmeme rağmen malul lükle degerlendırıyorlar dosyamı
mahkemeye versem süreç 7 -8 ayı bulabılır dıyorlar , zaten 7 - 8 ay ıcınde normal emeklılıgımı hak edecegım ona da bır sey çıkarmazlarsa tabı ama bu yaklaşımları ağrıma gıdıyor,, kanunda gayet net acık yazıyor ama kurum sağlık kurulu onaylarsa dıye bır madde var
herkes farklı yorumlayabılıyor,,
alkanat79 ıstanbuldayım ben raporu almadan once aradım tlf ıle bana son bır yıl ıcınde alınacak raporla başvurunuzu yapın dedıler

sayın oturanboga
ozellıkle 2 dılekcemde de belırttım hatta ılgılı maddeyı aynen dılekce ye de yazmama rağmen
dosyam maluluk kapsamında degerlendırılmıs kurum sağlık kurulunda

sayın tsrahman
ben emeklı sandığına tabı calıstım , sgk lı bı ıse gırmış gıbı gosterebılırım kendımı ,
çalışırken maliyeye başvurup tekrar sevkle rapor almak gerekır mı
bu sefer onaylanır mı, onaylanırsa bu bı saçmalık degıl mı
ben aynı ben rahatsızlığım aynı rahatsızlık raporu veren sgk devlet hastanesı
kıme kımler ne zorluk cıkarıyorlarr

ercan73

TSK personeli için farklı bir uygulama var mı, bilmiyorum. Ama ben sizin de 5510'a tabi olduğunuzu sanıyorum Bence bir diekçe daha yazın:

xxxx tarihinde yapmış olduğum emeklilik başvurumun Maluliyet bağlamında değerlendirildiği ve reddedildiği tarafıma bildirildi.
Başvurumun aşağıya aktardığım 5510 sayılı yasanın Geçici 4. maddesine göre değerlendirilmesini ve Yaşlılık Aylığı işşlemlerinin yapılmasını arz ederim.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.​

tsrahman
Arkadaşın söylediği doğru, memurların erken emekliliğinde vergi indiriminin hiç bir fonksiyonu yoktur.

ercan73

TSK personeliymişsiniz. TSK'de engelli kadrosunda çalışan personel için engelli raporuyla erken emeklilik söz konusudur. Siz de engelli kadrosunda değilsiniz. Dolayısıyla engelli sağlık kurulu raporu alarak erken emekliliğiniz söz konusu olamaz.
sağlık sorunu varsa TSK Sağlık yeteneği yönetmeliği esas alınır TSK personeli için.

bu konuda askeri hukukçulardan da görüş alabilirsiniz. boşuna mahkemelerle vs ugraşmayın yani.

engelli kadrosunda degilseniz emekliliğiniz mümkün değil kardeşim.. üzügünüm mahkemeye verseniz bile birşey anlayamazsınız... hem siz neden kendinizi yoruyorsunuz kardeşim? zaten normal emekli olacaksın... biraz sabır edince? neden bu çileye katlanacaksın ki?

memurların erken emekli olması için engelli kadrosunda olmaları gerek... başka hiç bir YOLU YOK!

Muzo
Askeri personel kendi yönetmeliğine tabidir ve buna pek hakim değilim.
Ancak memurların erken emekli olması için engelli kadrosunda olmaları gerek sözünüz doğru değil. Engelli kadrosunda başlamamış bir memur da rapor ile erken emekli olabilir.

Bütün yönetmelikleri inceledim hiç birinde askeri personel erken emekli olamaz diye bir ibare yok sonuçta bizde 5510 a tabiyiz malüliyet konusunda Tsk sağlık yeteneğine bakılıyor.

Benimde %51 olan maliye merkez saglik kurulunun onayladigi raporu SGK Kocatepe saglik kurulu %35 olarak soylemis ve emeklilik islemlerim yapilmadi. Bu konuda ne yapabiliriz. .. yardim edecek biri varsa cok iyi olur...

Bide askeriyedeki memurlar askeri personel degil diye biliyorum. ..

TSK personeli için SGK sağlık kurulu söylendiği gibi sağlık yeterliliği yönetmeliğini esas alıyor kişisel müracaatlarımda hatta yüzde 90 raporu olan bir personel için bile maluliyet kararı verilmeyebilir dediler. Tabi bu ifadelerin hukuksal karşılığı nedir, hukuk yoluna başvuran var mıdır bilemiyorum. Bende aynı durumdayım istifa edip bir yerde çalışarak başvurmayı düşünüyorum.
Konu hakkında tavsiyesi olan arkadaşların görüşlerini beklerim teşekkürler.

bende tsk istifa edip ayrıldım 51 oranında raporum var ankara benide maluliyete degerlendirdi tekrar dilekce verdim 5510 sayılı yasayı maddeleri yazdım ama sonuc yine aynı oldu telefondan ögrendim resmi yazı göndermedier ikinci dilekceye 120 gün ssk calıstıgım gün var vergi indirimi aldım ve ssk lı olarak emeklilik talep ettim hizmet birleştirimi yaptılar ve tekrar ankaraya gitti 3 hafta oldu henüz bi sonuc cıkmadı bakalım bekliyorum ercan73 bende istanbuldayım isterseniz fikir alısverişi yapabiliriz bende mahkeme yoluna basvurmayı düsünüyom bi sonuc alamassam

TSK personelisiniz ama kendi mevzuatınızı karıştırmıyor, bilmiyorsunuz.
engelli sağlık kurulu raporu alarak erken emeklilik hakkı kazanıp yaşlılık aylığından yararlanmak istiyorsunuz. bu da TSK personeli için mümkün değil.

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği şöyle der:

"Amaç
Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli askeri ve sivil personel ile askerlek görevi ile
yükümlü vatandaşların Silahlı Kuvvetlerdeki görevlere uyarlık bakımından sağlık yeteneklerini tesbit etmek ve barışta ve savaşta yapılacak sağlık işlemlerini düzenlemektir. "

ayrıca aynı Yönetmelik der ki:
"Madde 4 – Bu Yönetmeliğe bağlı ekler aşağıda gösterilmiştir:
1) (Değişik: 8/8/2011-2011/2135 K.) Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral, üstsubay, subay, yedek subay,
astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, askeri öğrenci, yedek subay adayları, yükümlüler ve erlerin sağlık yeteneklerine göre gruplandırmalarını gösteren Hastalık ve Arızalar listesi.

2) General, amiral, üstsubay, subay, yedek subay ve astsubayların sağlık yeteneklerine göre yapılacak sınıfında bırakma,
yeniden sınıflandırma, sağlık sebebiyle Silahlı Kuvvetlerden ayırma ve askerlikten çıkarma işlemlerine esas teşkil eden 1 ve 2 numaralı Sınıflandırma Çizelgeleri."

tSK personelinin görevlerinde hangi sağlık yeteneğine sahip olması gerektiği bu yönetmelikle belirlenmiştir. bir sağlık sorununuz oldugunda ise hastalıgınızın sınıflandırma çizelgelerindeki karşılığına göre hakkınızda işlem yapılır. sınıf değişikliği kararı verilir, emeklilik kararı verilir vs.

sadece engelli kadrosunda çalışmaya başlayan engelli personel için (sivil personel) emeklilik işlemlerinde engelli sağlık kurulu raporu dikkate alınır.
...
mesela 5. bölümde subay ve astsubayların sağlık yetenekleri konusunda yapılacak işlemler maddeler halinde yazılmıştır ve şöyle başlanır:

"Subay ve Astsubayların Sağlık Yeteneklerine Göre Görecekleri işlemler
Madde 31 – Subay ve Astsubayların barışta ve savaşta, yurdun her yerinde sınıfları görevini yapabilecek sağlık yeteneğine
sahip bulunmaları gereklidir. Sağlık yetenekleri bozulanlara aşağıdaki işlemler yapılır:

..."

sıhhi izin sureleri, sınıf değişiklikleri, TSK'de görev yapamaz kararına kadar detaylı anlatılır.

ve aynı Yönetmelik madde 37 der ki:

8) (Ek: 16/6/2008-2008/13831 K.) Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin emekli sandığı işlemleri hariç, diğer ilgili makamlar
tarafından istenen vücut fonksiyon kayıp oranları veya engellilik oranları ve benzeri oranlar 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınarak belirlenir.(1)

ayrıca her komutanlık açısından aranacak sağlık yetenekleri detaylı detaylı diğer bölümlerde yazılır.

5510 sayılı yasaya göre yaşlılık aylığı işlemlerinde sakatlık oranı cetveli'ne göre düzenlenmiş engelli sağlık kurulu raporları dikkate alınır.

TSK personelinin emeklilik işlemlerinde sakatlık oranı cetveli'ne göre düzenlenmiş engelli sağlık kurulu raporları dikkate alınmaz. TSK sağlık yeteneği Yönetmeliği dikkate alınır.
ilgili yönetmelik için bkz:http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.8611092.pdf

Son düzenleme:
tsk saglık yönetmeligini bizde biliyoruz istifa ederek ayrılmıs bir personel neden tsk saglık yönetmeligine göre işlem görsün ki kaldıki ayrılan bi personelin hakları devam etmez ki sadece saglıkda neden devam etsin anlamak cok zor.istifa edip ayrılan birisi hastalanıyor ve rapor veriliyor haklı olarak emeklilik talep ediyor eskiden tsk personeliydin diye yeni cıkan yasalardan yararlanamıyor adeletsizlik degil mi bu

Uzman34 arkadaşıma katılıyorum.bence bu son başvurunuzda durum değişecektir.tabi sgk sağlık kurulu raporunuzun oranını düşürmezse gelişmeleri paylaşırsanız çok faydalı olur teşekkürler

uzman34

5510 sayılı Kanun'un Geçici 4. Maddesi şöyle der:
"...Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır."

evet istifa ettin. sonradan engelli raporu aldın. aldıgın engel oranına göre de TSK'de çalıştığın prim günlerinin buna göre hesaplanmasını istiyorsun yani engelli olarak erken emeklilik hakkı almak ve yaşlılık aylıgından yararlanmak istiyorsun. sigortalı olarak TSK'da çalıştıgın primlerinin sonradan aldıgın engelli raporuna istinaden düzenlenmesini istiyorsun. TSK'da çalıştın ve TSK'de sigortalı olarak çalıştıgın dönemde engelli sayılman mümkünse dediğin doğru. ama bu mümkün değil. Çünkü TSK personelinin emekli sandığı işlemlerinde engelli sağlık kurulu raporu dikkate alınmaz.

ha yanılıyor da olabilirim. bu konuda danışmanız gereken askeri hukukçulardır. gidip bir askeri hukukçudan görüş alın.

ben istifa ettikden sonra ssk bi işde calısırke vergi indirimi engelli raporu aldımm en cok pirim gün sayımda emeki sandıgında oldugu icin hizmet birleştirme yapılıp emekli olmak isitoyrum emeklilikde son yedi yılda encok hangi kurumdaysa piriminiz o kurumdan emekli olursunuz diyo yasalar ayrıca 5434 tabi memurlarda 2008 sonra cıkan 5510 sayılı yasadan işlem görcek kaldiki tsk calısırke primleriniz emekli sandıgına yatıyor yani emekli sandıgından işlem görüyoruz bizi tsk ayrı bir emeklilik sistemi yokki

bahsettiğiniz konulardan yani hizmet birleştirmeden anlamam ben.
TSK'da çalışmış ve başka yerde çalışmamışsınız. engelli raporu alarak erken emeklilik hakkından bahsettiniz. ben de buna göre cevap verdim.
diğer konularda bilgim yok. TSK personeli emeklilik işlemlerinde şartlar oluştugunda özel koşullara sahiptir ayrıca. yaş haddi hesabında fiili hizmet zammı dikkate alınıyor mesela.

istifa ettikten sonra başka yerde çalışırsınız, istege baglı prim ödersiniz vs bu konuları bilmem.

Bu konuya son nokta olarak yazmak istiyorum. Özellikle melek hanımın Dikkatine ! ben %53 engelli raporu bulunan askeri personelim devlet hastanesinden almış olduğum raporla kurumum üzerinden engelli olarak yaşı beklemeden erken emeklilik için başvurdum. SGK Sağlık kurulu raporumu görüşüp şu cevabı verdi raporumun daha açık ve anlaşılır biçimde yenilemem için beni üniversite yada eğitim araştırma hastanesine sevk etti çünkü raporumda hastalıklar kısaltma olarak yazılmış mesela HT (Hipertansiyon) gibi kısaltmalar içeriyordu . Yani Tsk Sağlık yeneneği yönetmeliğini bırakın gataya bile göndermediler

demirkan033 daha detaylı anlatırmısın hala askeri personel olarakmı calısıyor engelli memur olarakmı calısıyorsun devlet hastanesi raporunu onaylandımı ankara tarafından

Hala askeri personelim devlet hastanesinden aldığım %53 raporla kurumuma dilekçe verdim emekli olmak için onlarda sgk (Ankara) yolladılar. sgk sağlık kurulu raporumun açık anlaşılır şekilde daha kapsamlı yenilemem için karar almış üniversite yada eğitim araştırma hastanesine sevk etmişler. Yazı henüz bana ulaşmadı gelir gelmez tekrar rapor alıp göndereceğim

bende uzman jandarma olarak calıştıgım dönemde askeri hasteneye gönderdiler bide tsk saglık yönetmelige göre işlem yaptılarrr degiştimi bilmiyorum gelişmeleri paylaşırsan sevinirim

senide maluliyet kapsamında degerlendire bilirlerr benden rapor istediler gönderdim maluliyet icin yüzde 60 olmalı özür oranınız diye bilgi verdiler

Malüliyet kapsamında değerlendirlmem için benim o şekilde dilekçe vermem gerekiyor ama ben malüliyete başvurmadım engelli kapsamında yaşa bağlı kalmamayı istedim öyle olsaydı direk ret cevabı gelmezmiydi? çünkü engelli kapsamında erken emeklilik için memurlarda %40 ve üzeri yetiyor bide hizmet süresi (16-18 yıl şartı) benim yıpranma ile 22.5 sene hizmetim var.

sgk inceleme yapmadan ret cevap vermiyor bütün bilgilerini toplayıp ona göre bi degerlendirme yapıyorlarr bana red cevabı geldi bende engelli emekli icin bacvuru yaptım yasayı incelersen yasadan yararlanmak icin belli şartlar var tsk mensubu polis gibi kendi sözleşme yada yönetmeligi olan birimler işallah olur gelişmeleri paylaşırsan herkes icin yol gösterici olur

Engelli kadrosunda olsa ne ol ucak emeklilik gelince yeniden rapor yeniden heyet ugras dur...

Ufukalp kardeşim ben 99dan beri sskliydim bosluk hiç yok bu yıl ekps ile atandim.memur olduk.Engelli kadrosundayim lakin size sormuştum bu durumu ama siz emekli olurken yeniden rapor alacağımı söylediniz.şimdi konuyu ben anlamadım..

demirkan033
TSK personelisiniz. engelli kadrosunda değilseniz engelli raporunuzla erken emekli olamazsınız. anlattıgınız işlemler bir şey değiştirmez. bence emin konuşmayın, sonucu bekleyin.
TSK personeli olarak fiili hizmet zammınız yaş hesabınızda etkili olacaktır.
emeklilik şartlarınız oluştugunda emekli olacaksınız ve emeklilikte askeri personel olarak özel koşullarınız dikkate alınacaktır (fiili hizmet zammı vs)
engelli raporuyla engelli erken emekli olamazsınız. zaten TSK personeli özel koşullara sahiptir emeklilikte.

Üst Alt