Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamu calısanlarının %40 ile emekli olamama sorunu!?

İyi gunler Kalem hanım ,,

bahsettıgınız saglık yetenegı yonetmelıgını cok ıyı bılıyorum kı , o yonetmelık kapsamında aldıgım KITA KOMUTANLIGI OLMAYAN YERLERDE GOREV YAPAMAZ ıbarelı 6 -7 tane raporum var. problem saglık yetenegı yonetmelıgının yenı cıkan yasa ya pararel gereklı guncellemelerın duzenlemelerın yapılmadı
benım sahsı gorusum . ve su an ben tsk dan emeklı olarak ayrıldım, emeklı sandıgını aradım bana yenı bı rapor almam ıstendı ve o raporla ben %40 aldım ve muracaat ettım
muracaat tarıhınde tsk personelı degıldım .normal sgk kapsamında gereklı prım gun ve suresını doldurmus , yasını bekleyen deprem zamanı cıkarılmıs bı yasa takılanlar gurubunda mağdurum.

Merhabalar bende tsk personeliyim 2000 de askeri okula girdim, hala görevdeyim.Üniversite hastanesi yüzde 40 özürlü raporu verdi. Daha askeri hastaneye başvurmadım.Bu süreçten sonra ne yapmalıyım emekli olabilmem mümkün mü ve olacaksam nasıl?

Bu arada benim arkadaşlara tavsiyem şu hizmet birleştirme olayına daha öncelik vermeleridir.Bu süreci be 5 ayda tamamladım.Yani malulen yada erken emeklilik ne için müracaat edecekseniz edin ama önceden bir dilekçe vererek bu hizmet birleştirme olayını hemen başlatın.Neticede bunun tamamlanmasını bekleyeceksiniz her halukarda.

uzun bir zaman olmuş ama siteye yeni üye oldum. konuya şuradan başlamakta yarar görüyorum. türkiye'de çalışanların emeklilik hakları tsk mensupları dahil olmak üzere 5534 emekli sandığı kanunu ( emekli sandığı çalışanları) ve daha sonra birleştirilen 5510 sayılı kanunlardır. bir kişi veya kurum için tsk dahil özel kanun çıkarılamaz ve düzenlenemez. dolayısıyla tsk mensubu özürlü raporu olan arkadaşlar kanaatimce 5534 geçici 4 madde ve 5510 sayılı kanunun 28 maddesi geçerli olacaktır. 1986 yılında çıkarılan tsk sağlık yönetmeliği de bu kanunlar ile uyumlu olmak zorundadır. tsk sağlık yeteneği yönetmeliği incelendiğinde tsk personeline en az %60 oranında vücüt çalışma gücü kayıp oranına göre malul saymakta ve emekli etmektedir. anca söz konusu yönetmelik ve 926 sayılı tsk personel kanunu incelendiğinde 5510 sayılı kanunun 28 maddesine paralel bir hükmün olmadığı görülecektir. bu nedenle tsk'ya mensup subay astsubay özürlü statüsünden emekli edilemediği sonucuna varmak doğrudur. ancak cümleme başlarken hiç bir kimseye veya kuruma özel kanun çıkarılamaz ve bu anayasanın eşitlik ilkelerine ters düşer. dolayısıyla burada sgk nın kusru bulunmamaktadır. burada yönetmeliğini ilgili kanunlara uyumlu hale getirmeyen tsk kusurludur. buradan hareketle özürlü raporuna sahip personelin sgk dan alacakları red cevapları dahil olmak üzere tsk sağlık yönetmeliğinden doğan mağduriyetleri giderilmek üzere ve 5510 sayılı kanunnun 28 maddesinden doğan haklarının kabulü için öncelikle kamu obdusmanlığı krumuna müracaat etmelerini veya bu konuda idari bir eylem olması nedeniyle bölge idare mahkemelerine müracaat etmelerini tavsiye ederim. şunu unutmayalım yardımcı sınıfta bulunsa dahi tsk personelinin harekat, atış tatbikat vb. unsurlardan muaf tutulması söz konusu değildir. tsk bu durumda olan personeli için herhangi bir çalışma yapmamıştır. sonuç olarak 4a, 4b, 4c li çalışanların tatamı bu haktan yararlanırker aynı kaunlara tabi sırf yönetmelik gereği ki içeriği incelendiğinde yine söylüyorum 28. maddeye paralel hiç bir hüküm yoktur.bu durumda idari eksiklik söz konusudur. saygılarımla

karli19
Burada Melek Hanım sizin sorunuzu göremez çünkü yanlış bölümdesiniz. Ben cevaplasam ben de yanlış yapmış olacağım, sorunuzu parasal haklar bölümü altında sorunuz. Siz 2022 engelli aylığı ile evde bakım aylığını karıştırmışsınız.

Üst Alt