Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamuda çalışan engellilere Yeşil Pasaport verilmesi için teklif...

Konular
17
Reaksiyonlar
0
İED'DEN KANUN TEKLİFİ ÖNERİSİ

Sayın milletvekillerimize, engelli memurların aşağıdaki kanun teklifi talebini sunuyoruz.

KONU: KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÖZÜRLÜ KADROSUNDA ÇALIŞAN VEYA EMEKLİ OLMUŞ ENGELLİ MEMURLARA YEŞİL PASAPORT VERİLMESİ

Bilindiği gibi kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan ve bu derecelerde çalışmakta iken emekli olan devlet memurlarına yeşil pasaport verilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında ÖZÜRLÜ KADROSUNDA çalışanlar ise engelli olup daha çok ve daha çabuk yıprandıklarından dolayı 15 ile 19 sene arasında emekli olmakta dolayısıyla 1,2, 3. dereceye ulaşarak çalışmaları veya bu derecelerden emekli olmaları çok zordur. Bu durum yeşil pasaport sahibi olmalarını çok güçleştirmektedir. Oysa, çalışan engelli memurun veya engelli memur emeklisinin yeşil pasaport sahibi olması için bir çok neden bulunmaktadır:

Ülkemizde bulunmayan, henüz getirilmeyen, çeşitli sağlık araçlarını ve tedavi imkanlarını yakından araştırmak, elde etmek amacıyla ülke dışına çıkmakta ya da çıkmak istemektedirler. Özellikle Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerin engelliler için ürettiği tıbbi ürünler , cihazlar, projeler, erişilebilirlik vb. konularda doktor ve uzmanların düzenlediği engellilerin de katılabildiği seminer, konferans vb. gibi çalıştaylar engellinin, toplum içinde sıkıntı çekmeden sosyal hayatını sürdüren vatandaş olmasını sağlamaktadır.

Örneğin işitme engelliler, en son teknoloji işitme cihazlarını hemen görüp incelemek, denemek, satın almak vb. amacıyla teknoloji ve işitme engellilik alanında uzmanlaşmış, işitme cihazı üreten firmaların, kurumların bulunduğu Danimarka, Almanya, Avustralya gibi ülkeleri takip etmekte, gitmek istemektedir.

Çeşitli ülkelerin konsolosluklarından vize alabilmek için bir çok ve karmaşık bürokratik engeller bulunmaktadır. Özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin konsoloslukları banka kayıtları, tapu kaydı fotokopisi, ruhsat fotokopisi gibi bazı özel belgeler istemektedir. Bu bürokratik işlemler engelliler için normal vatandaşlara göre çok daha külfetli, çileli, eziyetlidir. Çünkü engelli olmalarından kaynaklanan bazı dezavantajlar ve zorluklar mevcuttur.

Örneğin; Bir bedensel engelli vize için istenen kişisel banka kayıtlarını almak için rampası olmayan bir banka şubesine giriş yapmaya çalışmaktadır.

Bir işitme engelli kendisine söylenen cümleleri hemen anlayamadığından ya da sadece "işaret dili" bildiğinden dolayı bankadaki personelle iletişim sorunları yaşamaktadır.

Bir görme engelli kabartma kaldırımların azlığından dolayı vize için gereken kişisel belgeyi almak - belgeyi teslim etmek için ilgili adreslere ulaşım konusunda sorunlar yaşamaktadır.

Bunlar gibi örnekler çoğaltılabilir. Ayrıca bu tür güçlüklere ek olarak yabancı konsolosluklar, yurtdışına çıkacak kişinin pasaportu “lacivert” ise ve yurtdışına ilk defa çıkıyorsa yüzyüze görüşmek için başvuru sahibini konsolosluğa çağırmaktadırlar. Bu da ayrı bir bürokratik engel ve sıkıntıdır. Tüm bunlardan dolayı KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÖZÜRLÜ KADROSUNDA ÇALIŞAN VEYA EMEKLİ OLMUŞ ENGELLİ MEMURLARIN yaşadığı bürokratik sıkıntıların, engellerin minimuma indirilmesi için “yeşil pasaport sahibi olma” ile ilgili kanun teklifi sunulması ve yasalaşması engelli memurları vize başvurularında bürokratik engeller ve külfetlerden kurtaracak, ülke dışına çıkmaları kolaylaşacak, tedavi olarak veya tıptaki gelişmeleri öğrenerek Türkiye’ye döndüklerinde daha verimli çalışanlar, toplumda daha bilinçli yaşayan vatandaşlar olacaklardır.

Ayrıca engelli memurlara yeşil pasaport verilmesi ülkemizin engelliler konusunda duyarlı olduğunu gösterecek, uluslararası kamuoyununun takdirini,ülkemiz için prestij kazandıracaktır.

Saygılarımızla arz ederiz.

İED - İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği

Sadece işitme engellilere yönelik değil, tüm engelliler de bu konuda dahildir.

Engelliler arasında ayrımcılık yapmayın Memur İşçi Engelli engellidir.

Ercan Bey, başlığı düzelten ben değilim. Sadece işitme engellilere yönelik değil, bu önerimiz tüm engelliler için geçerlidir...

Önerimizi tüm milletvekillerimize ilettik. Milletvekilimizden biri önerimizi çok beğendi. Bayramdan sonra değerlendireceğini söyledi. İyi geceler.

çok güzel bir kanun teklifi önerisi. düşünenleri ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. inşallah milletvekillerimiz değerlendirmeye alırlar da engelli çalışanlar ya da engelli kadrosundan emekli olmuş engelliler "bürokratik engellerle" uğraşmadan yurtdışına çıkıp gelir.

inşallah meclisten geçer emeğı geçenlere teşekkurler...

Umuma mahsus pasaport (Eski lacivert, yeni bordo renkte), hususi pasaport (yeşil renkte), hizmet pasaportu (gri renkte), diplomatik pasaport (eski kırmızı, yeni siyah renkte) olmak üzere 4 tip e-Pasaport bulunmaktadır. Yeşil pasaport 1.2.3. sıradaki devlet memurlarına verilen bir pasaport çeşididir. pasaport harçları çok yüksektir. En ucuzu 6 ay 80 lira, en pahalısı 10 yıl 383 lira kaynak: İEM PASAPORT | Halk için Emniyet, Adalet için hizmet! yeşil pasaportlar harca tabi değildir. harç ödenmez.

Yeşil pasaport sahiplerini diğer pasaport sahiplerinden ayıran en önemli özellik dünyanın birçok ülkesine kısa süreli ziyaretlerinde vize istenmemesidir. Bu ülkelere örnek vermek gerekirse; Almanya, Fransa ve yeni uygulamayla Rusya gibi ülkelerdir.

kısaca yeşil pasaport gerçek bir kolaylıktır. yasa teklifi sunulur ve kabul edilirse engellinin lehine olacak bir uygulamadır. özürlü kadrosunda çalışan veya özürlü kadrosundan emekli olmuş her engellinin bu öneriyi milletvekillerine, siyasi parti temsilcilerine atması gerekmektedir.

Ayrıca "vize çilesini" daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki haber okunabilir:

Konsolosluğun ne istediğine inanamayacaksınız! - En Son Turizm Haberleri - HTEkonomi

ben şu an 2.derece 1.kademesindeyim.herhalde yeşil pasaport alabilirim.

alabiliyorsanız hiç durmayın alın. çünkü büyük bir kolaylık. şimdiden hayırlı olsun. ayrıca engelli meslektaşlarınız için bu konuyu milletvekillerine göndererek destek vermeyi unutmayın.

Bunu bir kampanya haline getirelim nerelere mesaj atmak gerekir?

Engelli memura yeşil pasaport için yasa teklifi verildi.

[FONT=arial]ENGELLİ MEMURA YEŞİL PASAPORT İÇİN YASA TEKLİFİ VERİLDİ.

Detaylı haber için TIKLAYINIZ...[/FONT]

Teklif sunulmuş. Süper bir haber. Hayırlı olsun.

ben şunu merak ettim kusura bakmayında özelde çalışan engeli engeli olmuyormuda sadece kamuda çalışan engelilerin hakkı olarak görüyorsunuz bunu ben bunu anladım kusura bakmayın yanlış anlamışta olabilirim ama bu kanun çıkarken engeli olan herkes için geçerli olması lazım kamu olup ta özel olmazsa bizde bunu tamam dersek enbüyük engeli biz çıkarmıyormuyuz aramızda.

Sanırım yeşil pasaportun kimlere verildiğini bilmeyenler var. Yeşil pasaport sadece kamuda çalışanlara veriliyor. Her kamu çalışanına da değil:

[SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2] Madde 14 - A) [/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2](Değişik bent: 28/05/1988 - 3463/2 md.) [/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2] Hususi damgalı pasaportlar;[/SIZE][/FONT][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
[SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2] [SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2](Değişik fıkra: 22/08/1989 - KHK - 378/1 md.) [/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2]Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. [/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2](Ek cümle: 19/10/2005-5411 S.K./168.mad) [/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2]Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.[/SIZE][/FONT][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
[SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2] [SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2]Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

Kaynak: [/SIZE][/FONT]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE][/SIZE]
[/SIZE][/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/951.html[SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][FONT=Arial][/FONT][/SIZE][FONT=Arial][SIZE=2]
[/SIZE][/FONT]
[/SIZE]
Do[SIZE=2]layısıyla s[/SIZE]ivil vatandaşlara zaten verilmeyen bir şey için memur olmayan engellilere de verilsin denirse [SIZE=2]teknik açıdan[/SIZE] [SIZE=2]yanlış olurdu. T[/SIZE]eklif hayırlı olsun. inşallah yasalaşır.

[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE][/SIZE]
[/SIZE][/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]

Maddede yapılan değişiklik ile kamu kurum ve kuruluşlarında ‘‘engelli (özürlü)’’
kadrosunda çalışan 10 uncu yılını dolduran personelin hususi damgalı pasaport
sahibi olması amaçlanmıştır.
Bu kısma dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama 10 yıl kamu personeli olma şartı istiyorlar ne anladım ben bundan :) Ama Mhp'ye helal olsun sağolsun Ruhsar Hanım uğraşmış.

Evet Ruhsar hanıma helal olsun bence de. Talebi duymuş ve teklifi sunmuş. Neden 10 yıl dediğini bilmiyorum. ENGELLİ MEMURA YEŞİL PASAPORT İÇİN YASA TEKLİFİ (MHP MİLLETVEKİLİ RUHSAR DEMİREL) adresinde bir arkadaş aşağıdaki yorumu yapmış:

"http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/951.html adresinde şu an ki pasaport kanunu var.
Bu kanunda
- Engelli memur ibaresi hiç geçmiyor.
- 3. dereceye geçmek için 9. dereceyi baz alarak hesaplarsak 3. dereceye ulaşmak için 27 yıl çıkıyor

Görüldüğü gibi 10 sene verilecek olması en azından hiç yoktan iyidir. Teklif yasalaşırsa engelli memurun 10 yıllık hizmet sonucu yeşil pasaport verilir. "

benim demek istediğim yurt dışına çıkması gereken tedavisi için olan özelde çalışan engeliler neden düşünülmez bu yasa neden memurlar üzerinden çıkıyor ben onu eleştiriyorum yoksa kanuna lafım yok ve ruhsar hanımıda ne olursa olsun tebrik ediyorum. yoksa burda eleştirmek için eleştiri yapmıyorum yanlış analmayın arkadaşlar.

ercan25 arkadaşa sonuna kadar katılıyorum memur işçi ayrımı benim çalıştığım belediyede de var engelli engellidir.Nedir bu çektiğimiz memur işçi ayrımından lütfen kimse üzerine alınmasın genel olarak yazdım.

asi_prens ayrı bir yasa çıkmıyor. kanundaki varolan yeşil pasaport alım şartlarına "10 sene çalışan engelli memurlar" diye madde teklif ediliyor. yani güncellenmek isteniyor. ve tabii umarım memur olmayan engelliler için de teknik açıdan mümkün çözümler düşünen birileri çıkar inşallah.

çıkmaz kardeşim bu hükümet işçi ve emeklilikle ugraşmaktan zaman bulamaz öyle bir yasa çıkarmaya adamlar memur diyip yatıyor memur diyip kalkıyor burdaki memur olan arkadaşlarımız üzerine alınmasın sakın ben hükümeten bahsediyorum.

eğer herşeyi hükümetten beklersek tabii çıkmaz. bu "birileri" içine biz engelliler de giriyoruz. vatandaş da giriyor. dernekler de giriyor. bilmem ne giriyor. eğer hiç bir şey yapmayıp, bir mail bile atmayıp hükümetin yapmasını beklersek daha çok bekleriz...

arkadaşımm ömms yle ilği ne mailer atıldı adamlar tiye bile almadı ekim denilen 2 atamalar 2013 e kalmadımı demeki gönderdiğimiz mailerin ne önemi var.

Evet arkadaşım, maalesef öyle ilgisizlikler de oluyor. İyi tarafına da bakmak lazım ÖMSS nasıl çıktı? Maillerle çıkmadı mı? Herkes "merkezi olsun çile çekmeyelim" diye yazınca olmadı mı?

evet arkadaşım aynen katılıyorum ama halen kpss altında alına engeli personele ne diyecez birde o var dimi ozaman ÖMMS neden getiriyorsunuz demezlermi adama.

Bazı engelliler isterse kpss'ye katılabiliyor. Bu da en doğal hakları. Bunu yasaklamak doğru bir şey değil.

arkadaşım ben polimege girmek istemiyorum beni yanlış anlamıyorsundur inşallah sadece özürlü memur seçme sınavını neden yapıyorsun kpss ile de alım yapılıyorsa 2010 da yapılan kpss sınavından alınan kurumlara kaç personel var mesala benim anlatmak istediğim bu kardeşim çeşke kpss ye girseydik diyen kaç bin tane engeli kardeşimiz var ömss ye güvenip girmeyen haksızmıyım.

Yok yanlış anlamıyorum arkadaşım. Ben de düşüncelerimi söylüyorum. Önce KPSS vardı. Engelliler de katılabiliyordu.Ancak KPSS'deki sorular bazı engelliler için çok zordu. Özellikle zihinsel engelliler ve işitme engelliler için çok zordu. Kamuda da engelli kadrosu var. O zaman KPSS'nin yanında "kamuda sadece engelli kadrosu için engellilere özel bir sınav yapılsın" düşüncesi doğdu. Ve bence de iyi oldu. KPSS ile kamuda girme şansı çok düşük olan engellilerin kamuda işe girme şansı arttı. Hem KPSS'ye hem de ÖMSS'ye giren engelliler olmakta. Yani iki yerde de kendine güvenen engelliler var.

Allah (cc) hakımızda hayırlısını versin.ama kpss işi torpil işi kardeşim ve kimki torpile kendine yer buluyorsa Allah a havale ediyorum.

Üst Alt