Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kas hastalıklarında kabızlıkla mücadele..?

Onur

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
22 yıldır kas hastasıyım. Son 6-7 senedir kabızlıkla mücadele ediyorum. Soru başlığım pek genele hitap etmesede hareketsizliğe ya da hastalığa bağlı kabızlık gelişen arkadaşlar bu konuya yazsınlar lütfen. Gelelim konumuza. Son 1 yıla kadar çeşitli markaların çıkardığı Form poşet çaylarıyla idare ediyordum. Yetersiz gelmeye başlayınca beslemede bir takım değişikliğe gittim. Çay, kola, çikolata, yağlı yiyecekleri azalttım. Kuru kaysı ve erik menüye ekledim. Bu arada adı çok geçen Kefir yoğurdunuda yedim. Bütün bunların sonucunda umduğum farkı bulamayınca doktora gitme zamanıdır dedim :)

Gastroentroloji (mide bağırsak) uzmanına muayene oldum. Birkaç tetkik ve muayeneden sonra değerlendirme şu şekilde oldu. Kas hastalığımdan (Progresif müsküler distrofi) az hareket,dolayı bağırsaklarımın az çalışmaya başladığını, kullandığım form çaylarında bulunan sinameki bitkisinin uzun süreli kullanımda bağırsaksaklarda istenmeyen etkilere yol açtığını belirtti. Aşağı yukarı bu sözleri duyacağımı tahmin etmiştim.

Tavsiyelerine gelince form çayını kesmemi, beslenmede sebze ve meyvaya ağırlık vermemi, sıvı alımını artırmamı ve çay ve kahveyi balla tatlandırmamı söyledi. Balın bağırsaklardaki olumlu etkisinin altını çizdi. Birde Benefiber adlı katkı maddesini yiyeceklerime eklememi söyledi. Bu madde toz halinde ve bağırsaklarda hacmi artırıp, florasını düzeltiyor. Zor durumlarda ise Libalaks adlı lavman kremi listeye ekledi. :)

Neyse uzun süre doktorun tavsiyeleri uyguladım. Zaten bu işte tecrübe kazandığım için form çayı kesmek ve balı ilave etmekle yola devam ettim. :) Daha doğrusu edemedim. ): Rahatlama sağlayamadığım için Libalaks'a başvurdum. Bu lavmanı kullandığımda beni oldukça yorgun düşürdü. Oldukça olumsuz etkisi oldu.

Son günlerde bir tanıdığım tavsiyesi üzerine sabah akşam aç karına 1 tatlı ısırgan tohumu suyla içiyorum. Olumlu etkileri oldu. Rahatlamayı gece yatarken içtiğim Bekunis hapıyla sağlıyorum.

Buraya kadar kabızlıkla mücadelem kısaca bu kadar. Eminim ki bu illetle mücadele eden arkadaşlar vardır. Burada ilaç tavsiyesinden ziyade, mücadeleyi normal şartlarla yapmak temel amaç olmalı. Neler yapıyoruz paylaşalım lütfen.

walla arkadaşım sinameki otunu önercektim sana ama sen araştırmışın olumsuzluklarını yazmışsın :roll: büyük anneannem her gün bi tatlı kaşığı sinameki tou alırdı ve çok iyi geliyodu wefat edinceye kadarda hiç bi olumsuzluğunu görmemişti :roll: şu yeni çıkan yoğurtlar war onları düzenli kullandında işe yarıyo ben bazen öle zorluk çektimde kullanıyorum ama tabi senin tarzında bi rahatsızlıktan dolayı kabızlık olmuyo.bence ilaçlardan çok bitkisel şeyleri denemek lazım diye düşünüyorum.herşeyin ilacı doğada tabi doğru olanı bulmak gerekiyor.

Evet, sinameki vb. otlar orta ve uzun süreli kullanımlarda barsakları tembelleştiriyor. Onun için kabızlıkla mücadeleye, kabız olmamaya çalışarak başlamak lazım.
Her besin her bünyede farklı etkiler yapar. Hatta her bitki her mevsimde farklı etkiler yapabilir. Herkesin kendi bünyesini iyi tanıması ve ona göre beslenmesi, kabızlığıkla mücadele için çok yararlı olacaktır. Kabızlık yapıcı etkisi olan besin tüketildiğince, hemen akabinde barsak yumuşatıcı besin tüketmeye önem verilebilir mesela.
Ayrıca, her sabah aç karnına bir bardak ılık su içmek ve 2 adet kuru incir ve iki adet kuru kayısı yemek de barsakları yumuşak tutar.
Demli çaydan ve kahveden uzak durmak lazım

Kefiri düzenli uzun süre kullandım. Biliyorsunuz son dönemde bolca adı geçen probiyotik yoğurtlar arasındadır Kefir. Son 20 gündür aktivayı bende kullanıyorum. Pek yararı olmadı. Dönemsel etkide oluyor. Örneğin yazın şikayetlerim biraz azalıyor. Nedeni meyvelerin daha çeşitlenmesi olabilir.

onbeş yıldan fazla zamandır sinamekiyle işi çözüyorum
olası zararlı etkileri gidermek için doktor amcalar içine biraz rezene ilave edin dediler. son yıllarda bunu uygulamaya başladım.
içerde ne olup bitiyo bilmem ama görülür ve hissedilir bi zararı olmadı.
bence dozaj çok önemli. yarım litre suya bi tutam bana iyi geliyor ama bu oranı tavsiye ettiğim bi kişi 2 gün tuvaletten çıkamadı. bir başkasına ise hiç etki etmedi. sonracıma yazın veya baharda toplanan, gölgede,güneşde büyüyen sinamekinin etki dereceleri farklı oluyor (..da nerden bilceksin..? )
tabii bunun yanında lifli gıdaları ,bol suyu,meyvayı falan hiç ihmal etmediğimi belirteyim. ve periyodum haftada iki seferdir.

Sevgili Boşvermişim yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Yazmış olduğun bir çok maddeyi uygulamaya çalışıyorum. Ne yazık ki yardımsız dışkılayamıyorum. Gönül ister ki yardımcılara gerek duymayayım. Bu durum gitgide kısır döngü halini almaya başladı farkındayım. Alternatif arayışına girdim. Görüyorum ki fazla seçenek yok. Metabolizmam giderek yavaşlıyor galiba :D :D Cümlede hatam varsa uyar lütfen. :)

Ben ısırgan tohumundan umutluyum. Şikayeti olan arkadaşlara tavsiye ederim. Karın bölgesine masaj ve sporun etkili olacağını sanıyorum. Ayrıca bir sorum olacak. Şekerli maddelerin yararı var mı? Doktor bal önermişti. Hergün düzenli olarak bal karıştırılmış adaçayı ve ıhlamur içiyorum.

Arkadaşlar bu yazdıklarınıza ek olarak zeytinyağını öneriyorum.
Sabah ve akşam aç karnına bir yemek kaşığı saf zeytinyağı içiyorsunuz.
:lol: Tabi içebilenler

Ben 32 yıllık omurilik felçliyim en çok sıkıntıyı kabızlık ve yatak yaralardan çektim ,
kaza geçirdiğim İstanbul da ki ve diğer hastahanelerde çeşitli İlaç kulandım,
şimdi 10 yıldır kabızlık ilaç kulanmıyorum doğal yollarla bu sorunumu gideriyorum,
bu gune kadar edindiğim tecrube sonucu kabızlığın bence nedeni ruhsal ve psikrolojik sıkıntı'gerginlik' birde hareketsizlik benim için ,bu herkese göre değişebilir, Sağlıklı gunler dilerim...

:( Benim babam da müsküler distrofiydi. bu beladan o da çok çekti. ondan çok annem uğraştı desem yeridir. şu bahsettiğiniz lavman ( ismini yanlış telafuz etmiş olabilirim) denilen şeyden verdiler ona hastanede sürekli. normal yollarla ise, tuvalette saatlerini geçirmeye başlamıştı zamanla.

bu başımıza gelecek onur arkadaşım. biz kas hastasıyız. güçsüzüz...

:(:(:(:(:(:(

sayın doktorumuz ve diğer arkadaşlar bu konuda yapılması gerekenleri fazlasıyla anlatmışlar ağızlarına sağlık bende bir kas hastası olarak sıvı yumuşak gıda ağırlıklı bir beslenme tarzını hayatamızde uygularsak bu yöndeki sıkıntıları daha aza indirgediğini söyleyebilirim
herkese olabildiğince sağlıklı ve mutlu günler :wink: :D

Bu konu başlığı katkılarınızla birçok arkadaşa rehber oluyor :) :) Uzmanlar genelde sıvı alımını artırmayı tavsiye ediyor. Kendimde uygulayınca herhangi fayda göremedim. Öteden beri idrar problemim vardır. Bünyemde en ufak fazla sıvı anında dışarı atılıyor. :shock: Fazladan bir-iki bardak su içmemle birlikte tuvalet nöbeti başlıyor. :D :D :? :? Bu durumu fakülteye giderek araştırttım. Herhangi sonuca varılamadı. :!: Gastroentroloji uzmanı kabızlık ile idrar problemim arasında ilişki kuramadılar.

Zeytinyağına ilave bir limon sıkıp ılık suyle içerseniz daha etkili olacağını inanıyorum.

Sevgili boşvermişim'e bir sorum olacak. Yıllarca sinameki kullandığım için kabızlık daha ağır seyrediyor. Geriye dönüş olabilir mi? Etkilerini azaltacak yol var mı? Şunu da eklemek isterim ki "doğru beslenme yöntemiyle" rahatlama sağlayamıyorum. Son çare olarakta yine laksatiflere başvuruyorum. Bu kısırdöngüden kurtulmanın yolu var mı, varsa neler?

yafu onur bak aklıma ne getirdin...bildim bileli seninkine benzer bi sorunum vardı bi bardak su içsem anında tuvalete koşardım. (sağlam zamanlarımda) bi kızla bi yere gitmeden önce ön keşif yapar nerelerde wc var nereler işemeye müsait araştırır öyle çıkardım. acayip sık çişim gelirdi.
tuvalet olmassa yandım ,gördüğüm her ağaç dibine yavru kaniş gibi kaldırıp bacamı işerdim :)
sonra kırdık boynumuzu oturduk kıç üstü :)
uzun süre hastanede yattım. ürüner enfeksiyon geçmek bilmedi..çok kuvvetli bi antibiyotiğe başladılar...
neyse bi gün dr. geldi, yanımda hemşirelere fırça attı: bu ilacın bir hafta önce kesilmesi lazımdı dedi ve benim duyamayacağımı sandığı bi sesle
" sıçtınız oğlanın böbreklerinin içine" hemen rontgene götürün...
ta taaa sürpriiizz..!
bende hepsi faal 4 (yazıyla dört ) böbrek varmış. ikisi normal diğer ikisi ufak ama çalışır vaziyette.
30 yaşında öğrendim bu gerçeği.
belki sende de böyle bi şey vardır .

sabah kalkinca ac karna 1 bardak form zayiflama cayi...yetmiyorsa icine bir olcek dupulak surup...icinde goreyem sizi....2..fazla mi geldi....efes koyu dark bira..bu bana ait..tabiki.. 8)

sanalcos' Alıntı:
sabah kalkinca ac karna 1 bardak form zayiflama cayi...yetmiyorsa icine bir olcek dupulak surup...icinde goreyem sizi....2..fazla mi geldi....efes koyu dark bira..bu bana ait..tabiki.. 8)

1 ölçek duphalac şurup bile fazla :lol:
Bu tür ürünler bağırsakları tembelleştirdiği gibi çalışma düzenini de bozuyor.
Sizlere bir tavsiyem daha var bol sulu gıdalar dışında çay ve kahve yerine bol bol kayısı suyu tüketmeniz :wink:

Size sabahları ac karna sıcak bal serbeti önermek istiyorum.Biraz tadı fazla olsun ama.Cok yararını göreceksiniz.Bal serbeti sadece bagırsakları calıstırmakla kalmayıp kanı da temizliyor ve daha sayamadıgım pek cok yararını göreceksiniz.Ve ot yemegi.yanlıs duymadınız.Ot yemegi derken,simdi bahar ya,pazarlarda bol bol bulabilirsiniz.Ebegümeci,ısırgan,labada,gelincik otu,madımak otu,pazı ve ıspanak.Ben bunların karmasından bazen haftada iki ekz yemek olarak pisiriyorum.Bildiğiniz ıspanak yemegi gibi.ebegümeci özellikle.Lütfen deneyin tavsiyelerimi.Cook faydalanacaksınız.Sadece kabızlıkta degil,baska seylerde de.Sevgiler.

o zorlugu ceken bilir..himmm la minnla..olmaz...bu tur laksafik (cok sik olmamakla beraber)kullanilmazsa zorlanmaktan ,ikinmaktan makatta baloncuklar ve dis duvarda catlaklar ve kanama..o da basur....ama cozum hareket tabiki..

ispagel

benim onerim ispagel surekli kullanmak iyi degil tabii
ara ara kullandigin vakit cok faydali birde kahve kaslara
zararli...

abdullahtr' Alıntı:
Arkadaşlar bu yazdıklarınıza ek olarak zeytinyağını öneriyorum.
Sabah ve akşam aç karnına bir yemek kaşığı saf zeytinyağı içiyorsunuz.
:lol: Tabi içebilenler

YAPMADIĞIM KALMADI AMA YOKK SÜREKLİ AYNI ŞEYYY

kabızlık

Yazılarınızı dikkatle okudum yaşadıklarınızı benim kızımda yaşıyor ve denemedigim yol kalmadı .İlaçlar belli bir zaman sonra vucudunda alışkanlık yapıyor ve etkisi olmuyor.Bende zeytinyagı ve sıcak bal içirmeye çalışıyorum fakat az yedigi için etkisi olmuyor.
Genelde haftada bir ve benim müdehalemle dışkısını yapabiliyor.Bu tür kabızlıklar sinir sistemi gibi sürekli hastalıgı olanlarda çok oluyormuş allah sizlere ve benim melek kızıma yardım etsin
selam ve sevgiler

burada tüm yazilanlari okudum hic kimse Elma/Elma suyundan bahsetmemis

ikizlerimden birinde de var bu sorun,

tavsiyem bol Elma suyu iciniz. Elmanin dengeyi sagladigini söylüyor doktorum.

biz cok etkisini görüyoruz. Kizimin okulda az su /elma suyu ictigini hemen aksamina anliyorum kabizlik sorunu yine olunca

Menekşe' Alıntı:
Onur' Alıntı:
Uzmanlar genelde sıvı alımını artırmayı tavsiye ediyor. Kendimde uygulayınca herhangi fayda göremedim. Öteden beri idrar problemim vardır. Bünyemde en ufak fazla sıvı anında dışarı atılıyor. :shock: Fazladan bir-iki bardak su içmemle birlikte tuvalet nöbeti başlıyor.

Aynı mesele bendede var.Bu yüzden geceleri aşırı susadığım halde su içemiyorum.Bir bardak su demek rahat 3 - 4 kez tuvalet demek..
Artık buna ne denir bilemiyorum..Böbreklerimiz çokmu iyi çalışıyor.
Yoksa böbrekler iflas etmek üzere mi :D
Bazen su içmeyi unutuyorum.Bir kaç gün hiç sıvı almadığım günler oldu..
Sanırım biz zamanında sıvıları fazla stok yapmışız :lol:
Su içincede stoklar taşıyor :lol: :lol:

menekşe su içmemek böbrek taşı oluşumunu hzlandırıyor bilgine sen ne yap et iç suyunu birde böbrek taşıyla uğraşma :wink:

Tekrar olacak ama;

1-Stressten kesinlikle uzak durmak gerekiyor.Emin olun çok etkisi oluyor.
2-Booool su için.

Arkadaşlar son 3 aydır olumlu gelişmeler yaşadım. Bunları sizinle paylaşmak isterim. Son çareleride deneyip, hüsrana uğrayınca aklıma bitkisel tedaviyi denemek geldi. Bu işlerle "bilimsel" ilgilendiğini söyleyen bir hanımla tanıştık. Durumu etraflıca anlattıktan sonra bana otlardan yapılma ilaç(lar) verdi. Bunlar İsveç şurubu (bağışıklık sistemini güçlendirmek için), ot karışımı (her gece yatarken demleme usulu içiliyor ve içeriğini bilmiyorum), kurutulmuş ceviz yaprağı (bu da demleme ve tok karnına 2-3 öğün), ve son olarak kendi buluşum Magnezi Kalsine (tıbbi ilaç) adlı toz.

Ceviz yaprağı ve Magnezi Kalsine adlı tozu inatçı durumlarda kullanıyorum. İnternette araştırdığım kadarıyla her iki ilacın yan etkisi yok. Ancak sizler kullanmak isterseniz durumunuza göre dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim.

Yaz mevsiminde olduğumuza göre meyve tüketimine ağırlık veriyorum. Sıvı alımını meyveden karşılıyorum. Ara sırada olsa idrar nöbetleri devam ediyor. :wink:

arkadaşım magnesi kalsine çok kötü ishal yapıyor feci tuvalettten çıkamazsın bunun yerine bekunis diye bitkisel ilaç günde 1 tane yetiyor tabi her bünye'ye göre değişir normal'de 3 kere günde ama tavsiye etmem 3 kere çok kaçırmayın dozu yan etkisi'de yok

Keten tohumunu denediniz mi?
Aktarlarda bulunuyor. Görüntüsü susamdan biraz daha büyük ve koyu renkli. (Fotoğrafta da görüldüğü üzere)
Yatmadan önce öğütülmüş keten tohumunu yoğurda veya meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.

Keten tohumlarında bulunan müsilaj, bağırsakta su çekip şişerek, mekanik müshil olarak tesir eder. Ketenin bu etkiyi göstermesi biraz zaman alır fakat tahriş yapmama gibi önemli bir avantaja sahiptir. Yine bu özelliğiyle diğer müshillere nazaran daha uzun süre kullanılabilir. Ayrıca içerdiği yağda müsil yapıcı etkiye destek sağlar. Yine müsilajın yumuşatıcı etkisinden dolayı gastrit, mide ülseri gibi sindirim sistemi tahrişlerinde de kullanılır.

[size=4]Keten tohumunun faydaları

ketentohumu001.jpg

10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisi, etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı. Keten tohumunda yok yok; Kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi bunlardan birkaçı. Uzmanlar, sıvı şeklinde, salataların üzerine serpiştirilerek veya günde bir çorba kaşığı şeklinde tüketmeyi öneriyor.

Keten tohumunun yararları

Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir
Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir
Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlı
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir
Kalp-damar hastalıklarından korur
Kolesterol, şeker seviyesini dengeler
Yüksek tansiyonu düşürür
Romatizmal hastalıkları önler
Sinir sistemini güçlendirir
Hafızayı güçlendirir
Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir
Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir
Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar
Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır
Nasırlarda kompres olarak kullanılır
Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar
Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir
Öksürüğü giderir
Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak
kullanılır
Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır

Keten tohumu ne içerir?

Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri
Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif
Protein
Lignanlar (kansere karşı maddeler)
Vitaminler
Mineraller
Aminoasitler

Keten tohumu nasıl tüketilir?

Kaynatılarak içilebilir.
Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza
atıldıktan sonra arkasından su içilebilir.
Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten
tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel
bir tada kavuşur.
Tohum şeklinde de tüketilebilir.
Yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta, börek gibi unlu
mamullere karıştırılarak da tüketilebilir.
Günde 1-1.5 çorba kaşığı keten tohumu sağlıklı kalmak açısından
yeterlidir. Dozunu kaçırmamakta yarar var.[/size]

İçimdeki Deniz' Alıntı:
arkadaşım magnesi kalsine çok kötü ishal yapıyor feci tuvalettten çıkamazsın bunun yerine bekunis diye bitkisel ilaç günde 1 tane yetiyor tabi her bünye'ye göre değişir normal'de 3 kere günde ama tavsiye etmem 3 kere çok kaçırmayın dozu yan etkisi'de yok

Magnazi Kalsine tozunu zaten inatçı durumlarda kullanmak gerekiyor. Dozu şu şekilde ayarlayabilirsiniz; 1 ölçek laksatif etki, 3 ölçek müshil :shock: etkisi yapar. Dileyen 1/2 (yarım) ölçekle deneyerek kullanın. Bekunis adlı ilacı kullandım. Maalesef yararı olmadı. Zaten bu ilacın etken maddesi Sinameki bitkisi :? Uzun süreli kullanımda olumsuz yan etkileri var.

Keten tohumunuda kullandım. Bende pek etkisi olmadı. Oldukça inatçı bağırsaklarım var herhalde. Bir sürü kürü ve tedaviyi deneyerek bu aşamaya :roll: :lol: geldim. Hastalığım ilerleyici olduğundan bağırsaklarda da olumsuz etkiler oluyor. Eh bende Savaşa devam diyorum :D

Not: Bu tür ilaçları ve bitkileri kullanmak isteyenler "mutlaka" doktora danışıp kullanmalılar.

slm arkadaşlar bu konuda bende araştırmalarımı ve deneylerimi yazayım.şimdi bir sizlerin veya bizlerin değil tüm insanların sorunu kabızlık.ben biyologum.çok araştırma yaparım.öncelikle sinameki kullanmanızı tavsiye etmem çünkü bağırsakları tembelleştirmwnin yanında vucut direncini sarsıyor.ikincisi kefir bu iş için ideal.ama her kefir değil.ben kefiri kendim mayalıyor ve mayasını üretiyorum.öncelikle kefiri kendiniz yapacaksınız ve 24 saati geçmeyecek mayalanma süresi.ishal seniz 48saatlik bir kefir yapacaksınız ve ishali hemen keser.
not:24 saatlik kefir kabızlık sorununu 48saatlik sert kefir ishal sorununu giderir.hepinize geçmiş olsun arkadaşlar.

murattolga şu kefir mayasını nereden bulacagız ben çok aradım bulamadım nerelerde satılıyor
kefirin faydalı olacagına bende inanıyorum hazır olanlardan satın aldım faydasını göremedik

[size=4]Kefir tanesinin sağlık için çok faydalı olduğunu duydum. Acaba nerelerde bulunur ve nasıl temin edebiliriz? Ulaşabileceğim bir adres var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.[/size]

[size=4]Kefiri Ziraat Fakülteleri’nin Süt Teknolojisi Bölümleri’nden temin edebilirsiniz. Örneğin, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Süt İşletmesi’nden kefir almak olası. Satışa sunulan kefir mayalarının yanında bir tarif kartı da veriliyor. (...)

Kaynak[/size]http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=5&soru_id=2517

svegili babur abi kefir hakkında alıntı yapmışsında üniversiteler vermiyor.ben egeden istedim emaille.cevap bile vermediler.bende ankarada bir arkadaş vasıtasıyla bir abi gönderdi.bir şartla madem biyologsun sende çoğalt ve bulunduğun bölgeye belli bir fiyat karşılığı ver.hem sevap işle hem ihtiyacın olan kefiri yap iç dedi.bende çok vardı.öncelikle çok sevdiğim hocama yani sütçü imam ünv. gönderdim.bir miktarını buzluğa koymuştum saklamak için su donunca boğmuş ama sıcak havalar bitsin isteyene kargo ödemesi onlara ait belli fiyat karşılığı gönderebilirim. isteyenler biyolog_mtb@mynet.com

Üst Alt