Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kişinin askerlik muayenesinde eşcinsel olduğu anlaşılabilir mi?

faruk222

Yasaklı Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaslar yaın bi tanıdıgım varr kendisi escinsel ve pasif bir gaydı suan 18 yasında 4 sene sonra askere gidice. askerlik yapmak çok istiyor açıkcası ama askerde muayenede bu tür şeyler dikkat ediliyomus askere alınmaz pembe teskere veya çürük raporu askere elverişli değildir gibi şeyler verilir diye çok korkuyor suan. askelrik çok yapmak istiyor ama bu konuda görüşünüz nedir kednisi sölemeidkçe muayenede anlaşılırmı komanda muayenesinde felan

kesinlikle yapar askerliğini anlamazlar ben hastanede çalışıyorum ama askerde aynı şeyi devam etirmeye kalkarsa işi kötü olur

evett çok istiyorrr. daha 18 yasında kısa dönem yapma ihtimalide var.. bu acemi birliğinden snra bide komanda sçeimleri felan oluyomus oralarda bakılıyo diye söyledirlerrde. ortaya çıksın istemiyo bu durum hrkes gibi anlaşılmadan yapıp gelsin istiyo devlet işlerine girilmiyomuss bu ortaya çıkarsa çünkü

kardeşim askerde başklarına karşı ilgi duymadıkca sıkıntı olmaz o işlere girerse verirler penpeyi yollarlar ona dikkat etsin sıkıntı olmaz

Muayenede belli olacağı fikrine katılmıyorum ama, askere gittiğinde işi zor, söyle bir empati kurun, eleman escinsel ve pasif bir gay, koğuşta onlarca ilgi ve istek duyduğu insanın içerisinde, askerlik yapanlar bilir, soyunup giyinirken ister istemez cinsel organ belli olur, bu arkadaşın kendini frenleyebileceğini sanmıyorum, bence oraya gidip rezil bir şekilde pembe teskereyi almaktansa, işi ilk başta halledip teskereyi almak bence en makulu..

tövbe tövbe.. askerde onca sapın ve abazanın içinde ne işi varmış dünyaa cennetmi yaşayacakmış neymiş belli olmasınmış kim nerden bilicek neden muaf olduğunu başka bi hastalık uydurur millete onu söyler...

arkadaslarrr onceden yapiyomuss ama simdi o tarz şeylere ilgi duymuyomus dış görünüşündende anlaşılmıo tek istedigi herkes gibi yapıp gelmek belli olmadannn yoksa o kadar kişinin içinde zor duruma düşcek bi durum yok. muayeneden korkuyor sadece çıkarmı orda diye

kesin bi cevabı olan yokmuuu çıkar mı çıkmaz mı muayene lütfen. askerde tamamen soyunuluyo tamam alete bakılıyomus ama arkayada bakıyolarmı muayenede

Kendisi soylemedikçe anlaşılmaz. Muayenede ortaya çıkmaz. Rahat olun.

TÜrk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Arızalar ve hastalıklar eki 17. maddesi "D" dilimine göre şu durumda askerlikten muaf tutuyor:

"4. (Değişik:13/1/2013-2013/4240 K.)Cinsel kimlik ve davranış bozuklukları.AÇIKLAMA: Bu fıkraya gireceklerin cinsel kimlik ve/veya davranış örüntülerinin tüm yaşamlarında ileri derecede belirgin
olması ve askerlik ortamında sakıncalı bir durum yaratacağı ya da yarattığı tıbbi kanaatine varılması gerekir."

Ayrıca bir örnek okumuştum bir konuyu araştırırken. Eş cinsel olduğunu söyleyen biri söylemesine ragmen askerlikten muaf tutulmamıştı ve olay askeri mahkemeye taşınmıştı yalnış hatırlamıorsam. Şimdi o yazıyı bulmam zor olur. Bir konu için bu forumda paylaşmıştım o haberin linkini.

Kısacası kendisi rahat olsun. Söylemediği sürece askerliğe kesinlikle alınır.

Muayenede ortaya çıkmaz.Ama gitmese herkes için daha iyi

ama aktif gay değildi. pasif gaydı kendisi söylemesse şüpheli hareketler yapmassa muayenede çıkmaz diyosunuz. çünkü askerlik yapmak çok istiyor. umaırm arkaya bakmazlar

Bakın sadece muayene ile bitmior iş.
Yukarıda ilgili Yönetmelik hukmunu yazmıştım tekrar yazayım:

""4. (Değişik:13/1/2013-2013/4240 K.)Cinsel kimlik ve davranış bozuklukları.AÇIKLAMA: Bu fıkraya gireceklerin cinsel kimlik ve/veya davranış örüntülerinin tüm yaşamlarında ileri derecede belirgin
olması ve askerlik ortamında sakıncalı bir durum yaratacağı ya da yarattığı tıbbi kanaatine varılması gerekir."
Ancak bu şartlarda askerlikten muaf tutulur.

Arkadaşınız söylemezse, muayene sırasında anlaşılsa bile durumunu anlatırsa ve askerlik yapmak istediğini söylerse, sorun çıkmaz. Oyle kolay hemen askerlikten muaf etmiolar yani.

Ayrıca muayene sırasında anlaşılırsa ve bu duyulursa diye bir endişe de taşımasın.
Askerlikte bu gibi sağlık işlemleri asla dışarıya sızmaz. Hiçbir şekilde.
Muafiyet sebepleri bile askerlik durum belgesinde yazmıyor zaten.
Ama madem askerlik yapmak istiyor, yapabilir tabi ki. Bu durumda ilgili yönetmelik hukmune bakılır. Bu hükme (yukarıda kopyaladığım fıkra yani) uygun değilse muaf edilmez.
Korkmasın, çekinmesin, muayene sırasında rahat olsun. Anlaşılsa bile bu duumda kendini ifade etsin askerlik yapmak istediğini soyleisn sorun çıkmaz, muaf edilmez.
Ama sonradan iş hayatında sorun olur, askerlik durum belgesinde durumum anlaşılır diye endişeden askerlik yapmak istiyorsa gerek yok.
Lakin askerlikten muaf olmak istediğinde de can sıkıcı şekilde tetkiki yapılıyor. mahremiyet alanı ihlal edilecek şekilde. O yuzden eş cinsellerin askerlikten muaf olmak istediklerinde muayenenin nasıl yapıldığı konusunda internet ortamından bilgilenmeye çalışsın.
Bunun haricinde özetlemem gerekirse askerlik yapmak istiyorsa bunun önünde engel çıkartmazlar.

Ayrıca ek bilgi için şurayı okuyun:
http://www.engelliler.biz/forum/askerlik-islemleri/27104-askerlikten-muafiyet-belgesinde-muafiyet-sebebi-yazar-mi.html
Son mesajları okuyunuz.

çok teşekkür ederim melek hanım son irşey sormak istiyorum size? şimdi muayenede anlaşıldı diyelima ma askerden muaf edilmedi askerlik yapmak istedigi için. bu durumda askeri durum belgesine eşcinsel diye yazılmaz sanırım. çünkü devlet işine görecek kendisi boyle olursa hayatı sönebilir

Faruk eşscinseller kamuda çalışamıyor mu? Böyle bir tüzük yada kanun mu var?

evet hasan bey askerlikte o yuzden muaf olursan kamuda çalışamıyosun.

Faruk, kusura bakma gecikme için.

Diyelim ki muayenede anlaşıldı fakat askerliğe elverişli bulundu ve askerlikten muaf edilmedi. Bu durumda zaten askerliğini yapacaktır ve daha sonra iş hayatında askerlik durum belgesi istendiğinde askerlik durum belgesinde askerliği yaptıgına dair askerlikle ilişiği yoktur yazısı yazacaktır. Askerliği yaptığı için zaten muaf edilmemiştir ve "askerliğe elverişli değildir" kararlı rapor düzenlenmemiştir. Muayene sonucunda "askerliğe elverişlidir" kararı çıkmıştır. teşhis, muayene vs hiçbir bilgiyi kimseye vermez göndermez TSK.

Hade diyelim ki askerlikten muaf edildi. Ve "askerliğe elverişli değildir" kararlı rapor verildi ona.
Bu raporda muafiyet sebebi yazar. Lakin bu rapor sadece ona verilir. Kendisinden başka bu rapora kimse ulaşamaz.
İş hayatında ise askerlik durum belgesi istenir. Yukarıda bahsettiğim "askerliğe elverişli değildir kararlı rapor istenmez.
Raporda muafiyet sebebi yazar demiştim.
Lakin işte iş hayatında istenen askerlik durum belgesinde muafiyet sebebi yazmaz. Ne açıktan yazar ne de bir ibare veya kod şeklinde. Hiçbir şekilde yazmaz.

Hatta bu sitede geçenlerde bir uye bir yazı yazmış. ÖMSS'den sonra SGK'ya atanan bu arkadaştan SGK, askerlik durum belgesi yanında bir de geçmiş "askerliğe elverişli değildir" kararlı raporu istemiş.
SGK'nın sitesinde adaylardan istenen belgelere baktım sadece askerlik durum belgesi var. Zaten kurumların bu rapor istemeye hakkı yok. O rapor kurumları asla ilgilendirmiyor. Bu anlamda sonra daha once bu konuyu tartıştıgımız bir başlıkta bu olayı anlattım ve şikayetçi olmalarını istedim muafiyet sebebini açıklamak istemeyen arkadaşlardan.
Yani bunu şunun için örnek verdim.
SGK askerlik durum belgesinden muafiyet sebebini anlayamamış demek ki muafiyet kararlı raporu istemiş. Niye bu kanıya vardım peki?
1. Askerliğe elverişli değildir" kararlı rapo,r SGK'nın işe başlayan bir memur adayı söz konusu olunca hiç işine yaramaz. O rapor sadece askerlikteki sağlık yeteneğini değerlendiren ve karara baglayan bir rapordur.
2. Zaten ÖMSS ile atanan bir memur bu. Yani özürlü sağlık kurulu raporuyla ÖMSS'ye girmiş ve o raporla muracaat etmiş kuruma giden memur adayı. E İş hayatıyla ilgili bilgi almak isteyen kurumlar için zaten hastalığıyla ilgili her bulgu raporda var zaten. Özürlü sağlık kurulu raporu isteme hakkı var. Çünkü o raporda hangi işi yapamaz hangi işi yapar gibi iş yerini ilgiendiren durumlar var. Zaten iş hayatı için de özürlü sağlık kurulu raporları esas alınır!
3. Askerlik durumunu anlaması açısından zaten askerlik durum belgesi istemişsin. E bunun için de askerlik durum belgesi kafi.

E butun bunlara bakınca tek şık kalıyor geriye: SGK, vatandaşın askerlikten niçin muaf edildiğini öğrenmek için geçior "askerliğe elverişli değildir" raporunu istiyor! Tamamen haddini aşıyor!
Bu raporu SGK, TSK'nden isteyemez. TSK vermez, göndermez. Dolayısıyla memur adaydan istemiş. Çünkü ancak raporu alan kişi gider o raporu TSK'dan alabilir.
Şİmdi o uyenin anlattıgı bu olay dogruysa kurumlar bunu başka hangi sebeple yapar? Hakikaten huylandım.

neyse şimdi diyelim eş cinsel olduğu sebebiyle muaf olan biri işe gidecek. İş yeri askerklik durumu belgesi isteyecek. BU askerlik durum belgesinde muafiyet sebebi yazmaz.
Lakin iş yeri kalkar o askeriyenin verdiği "Askerliğe elverişli değildir" kararlı raporu isterse ve vatandaş verirse, ya da vatandaş kendisi durumunu söylerse işte o zaman iş yeri muafiyet sebebini ögrenir.
Bunun başka yolu yok yani.
İş yerleri vatandaşın askerlik durum belgesinden muafiyet sebebini asla öğ re ne mez.
Ama şu iş yerleri peki vatandaştan -yukarıda anlatılan olay doğruysa- askeri hastanelerin düzenlediği "askerliğe elverişli değildir" raporu isterse nolacak?
bir kere vatandaş raporu istemeye hakkının olmadığını söylese bile bunda iş yeri "niye raporu getirmek istemiyor ki" diye huylanıp zorlamaya çalışacaktır. Yani hakkı olmadığı halde boyle bir şeye.
Böyle bir durumda sadece askerlik durum belgesinin istenildiği söylenmeli.
Sadece bu konu üstünden iş yeri zorluk çıkartırsa bu sorunu yaşayan herkes ALO 150'yi arayıp şikayetci olmalı ya da yazılı olarak BİMER'e yazmalı.
Aklıma gelenler bunlar...
Özetlemek gerekirse kurumlar, askerlik durum belgesiyle muafiyet sebebini asla öğrenemez.
Muafiyet sebebini ancak ve ancak vatandaş söylerse ya da vatandaştan askerlikten aldığı rapor istenip de vatandaş o raporu alıp iş yerine verirse öğrenebilirler.
Başka hiçbir şekilde öğrenemezler.

teşekkür ederim melek hanım çok teşekkürler. umarım dediginiz gibi olur. ama bahsettiginiz gibi devlet kurumu sonucta herseyi araştırıyor Askerliğe elverişli değildir" kararlı raporu isteyeceği tutarsa şahısta durumundan dolayı getirmek istemesse işe giremiycek çok kötü bişey

Faruk arkadaşın içinbelki faydalı olur bende yaşadıklarımı paylaşmak isterim.Ben eşcinsel olduğumiçin bu raporu aldım 2001 senesinde, herhangi bir fiziksel muayane yapılmadıfotoğraf istendi benden.Ben kendim belirttim durumumu benimde gay olduğum pekbelli olmuyor. ben fiziksel muayaneisteyincede fotoğraf getirmem istenmişti ama şimdi durum değişti ise onubilemem.Yani çok kadınsı olmadıktan sonra asker adayı belirtmedikçe kimse onusorgulamaz sen gaymisin diye. Bu arada ben şu an 39 yaşındayım ve işsizim ve budurum beni işe girmeme mani oluyor.Bugüne kadar bir tanıdığın lokantasındaçalıştım ama sigortalı bir işe girmem gerek,askerlik durum belgesi hiç almadımve bana uygun işlere bu yüzden başvurmuyorum.

Çünkü belgede askerliğe elverişlideğildir yazıyormuş bu durumda işveren neden diye soruyor,nedenini araştırıyorben bir kere muafım dedim uydurdum platin var omuzumda ama önemli değildedim,işveren bana raporunu getir doktorumuz görsün dedi ,durumumdan dolayı bende gitmedim tekrar yanibu durumum olmasaydı o işe girecektim. Melek hanım çok yardımcı olmuş bendefaydalandım teşekkür ederim ancak Faruğun arkadaşına "sonradan iş hayatındasorun olur,askerlik durum belgesinden durumum anlaşılır diye yapmak istiyorsagerek yok yazmış ,ona katılmıyorum.

Ben işbulma .. üyesiyim yaşıma uygunyapabileceğim işlere sırf bu yüzden başvuramıyorum ,askerlik durum belgesiisteyecekler,ordada elverişli değildir yazıyormuş ,bu durumda işverene ne diyeceğim.Aslındasanşımı zorlamam lazım,belki nedenini sormayan olur veya askerlik durumunuyaşımdan dolayı es geçen olur. Sonuç olarak faruk arkadaşın ileride işbaşvurularında benim durumuma düşmek istemiyorsa ve yapabilecekse askerliğiniyapsın derim.saygılar

çok tesekkür ederiz umut bey ama inş dediginiz gibi olur siz kendiniz beyan etmişssiniz oda beyan etmeden yapabilirse çok iyi olucak. bide şöyle duyumlar alıyoruz yerine göre degisiyomus bu kimi yerler çok sıkı muayene ediyolarmıs umarım sorun olmaz. siz şunumu savunuyosunuz umut bey eger kendisi soylemesse zaten erkeksi birisi askerligi yapar gelir doyusunuz oylemi? askeri muayenede dön arkanı domal oraya buraya bakalım gibi seyler oluymus bazı yerlerde degisiklik oluyormus. kendisi soylemesse yaparmı mı diyosunuz askerlik durum belgesine herkes gibi şeyler yazılıp aksi takdirde öbür türlü bişey yazılırsa iş sıkıntısı buyuk dert

ben eşcinselim dediğinde askerlik yaptırmazlarsa eminimki birçok kkişi escinselim derdi. benim askerlik dönemimde gay olduğunu bildiğimiz askerler vardı onları mutfakta görevlendirmişlerdi aslanlar gibi askerliğini yaptılar

ne zaman yaptınız askerliği yelpaze? kısa dönemmiydi uzun dönemmiydi? ne olarak yaptınız acemi birliginiz nereye düştü bunlar boyle muayeneler önemli seyler acemi birligi özellikle. ve size oyle askeri muayenede soyup arkanıza felan bakmadılarmı

normal yoklama ve muaynede kendisi belirtmedikçe bir sorun yok ama gittiği yerde özel birliklere seçilme durumu olur ise kesinlikle ortaya cıkar ha belirtmedı ve secılmedı ama doğru durmadı yakalanırsa vay halıne once askerı hastane sonra askerı ceza evı tek hucre sonra pembe teskere ıle ailesine teslım edılır

perenay33 kendisi 1 buçuk derece miyop gözlük kullanıyor bundan dolayı özel birliklere seçilmez heralde. uzun dönemde yapabilir kısa dönemde yapabilir belli diil ama herkese bu muayene uygulaması her yere göre değişiklik gösteriormuş kimi yer by kilo hastalıgın varmı diyerek elverişli kaşesi basıyomus. kimisi ise heryerini inceliyor diyolar makat bölgesinide işte o sıkıntı. yoksa kendisi beyaz etmez herkes gibi yapıp gelmek istiyor anlasılmadan ki muayenede ortaya çıkmzsa kendisi zaten belli eden birisi diil

Faruk bey dediğim gibi kişinin gay olduğu çok bellideğilse askere alma aşamasında kimse anlamaz,araştırmaz da.Ben 2001 yılında aldım raporumuve hiçbir fiziksel muayene yapılmadı. gay olduğu biraz belli olan birçok kişide askerlik yaptığına göre ,kişi ben gayım demedikçe sorun olmaz. Benim bu konuya yazma nedenim askerlikten muaf olan bizim gibilerin ve gözle görülür bir engeli olmadan muaf olan engelli arkadaşların iş başvurusunda askerlik durum belgesinde elverişli değildir yazması nedeniyle iş şansını yitirmemizdir. bu konu daha önce bu sitede konuşulmuştu ama fazla yazılmamıştı ben o zaman üye değildim. askerlik durum belgesinde askerliğe elverişli değildir yerine askerlikle ilişiği yoktur yazsa benim durumumda olanlara ve askerlik yapmaya mani ama iş hayatında çalışmasına mani olmayacak engelli olan arkadaşlara ayrımcılık yapılması engellenir.
Bu sebeple derimki arkadaşınız bu sorunla karşılaşmak istemiyorsa askerliğini yapsın

Umut, askerlik durum belgesinde muafiyet sebebi yazmıyor ama. Sadece askerliğe elverişli değildir yazıyordur. BUndan huylanıyor iş yerleri de. İlk akla gelen sanırım onlar açısından eş cinsel olup olmadığı.
Ama raporda açık açık muafiyet sebebi yazar.
İş ararken senden askerlik durum belgesi dışında askeriyenin düzenlediği rapor istenirse hiç kimseden bu raporun istenmediğini/istenemeyeceğini söyle.
Ama bu durum da şüphelenmelerine ve daha katı davranmalarına yol açabilir.
O yüzden benim tavsiyem "iş yerlerinin askerlikten muaf olan kişilerden askeri hastanelerce düzenlenen "askerliğe elverişli değildir" kararlı raporların istendiğini, bu şekilde muafiyet sebebini soylemek istemeyen insanların zor durumda kaldığını, muafiyet sebebini söylerlerse dışlandıklarını ve iş bulamadıklarını, bu sorunu yukarıdan çözmenin daha makul olduğunu ve bu konuda tedbirler alınması gerektiğini" söyleyen dilekçe yazın BİMER'e.
eğer bu konuda yine bir şey yapılmazsa medya aracılığıyla kamuoyu baskısı uygulamaya çalışın.
Ama ben dilekçelerle şikayetlerinizle bir çözüm bulunacagına inanıyorum.
Ya da sizler sizden "askerliğe elverişli değildir" kararlı rapor isteyen iş yerleriyle mucadele etmenin yollarını bulacaksınız. Unutmayın bir zamanlar Başbakan bile oğlunun muafiyet sebebini açıklamadı. Açıklamak zorunda değildi çünkü. Sonra TBMM'nde bile bu konu gündeme geldi. Başbakanın oğlunun muafiyet sebebi. Orada da öğrenemediler.
BUnları bi,ldiğiniz zaman daha güçlü olacaksınız. Siz o raporu gostermeden iş yerelri öğrenemez.
Rapor istemeyen bir iş yeri bulacaksınız yani.
BUnu ustalıkla alt etmenin yollarını.
Bu arada da BİMER aracılığıyla ya da bilemiorum başka kanallar aracılıgıyla bu soruna köklü çözüm bulunması için baskı uygulayacaksınız. Dilekçe vs.

Faruk bey anlaşılmaz, eline koluna yürüyüşüne dikkat etsin kimse anlamaz, arka tarafa bakar mı diyorsunuz, baksa bile anlayacaklarını zannetmiyorum ben askerde savcılıkta idim bu tip skandallar geliyordu elimize, doktorların bilgisi dahilinde konunşuyorum, ilişkiden 24 saat geçtiği zaman makat kısmı eski haline gelebilir bu yüzden anlaşılacağını pek zannetmiyorum,
Bana sorarsan gitmeli mi? diye, bence gitmemeli hem kendi açısından, hemde askerlerimiz açısından bir anlık nefis, hastalığı var, rezil olmak var, bunların hepsini göz önüne alsın en doğru kararı kendi verecektir,

tesekkür ederim apocan14. ama artık yapmıyor eski duyguları yok o yuzden tekrarlamaz. peki gerçekten bakılıyormu askerde arkaya tam bi bilginiz varmı

Bakılacağını hiç zannetmiyorum, ihtimal bile vermiyorum, hal ve hareketlerine dikkat etsin hiç bir sıkıntı olmaz.

faruk kardeş muayeneden kaçmanın yoluda var, geç intikal. yani hiç bir muayeneye gitmezsin senin dönemindekilerin askere alındıktan sonra askerlik şubesine başvurup askere gideceğini, daha önceki çağrıları almadığını bildirirsin seni hemen sağlık kuruluna yollarlar, orada muayene bile etmeden raporunu verirler ve onu şubeye götürdüğün anda askersindir. sadece tertiplerinden 20 gün sonra askersindir. yahu bu memlekette zeki müren bile askerlik yaptı :) burada önemli olan hiçbir muayeneye katılmamaktır. eğer bir yoklamaya katılırda diğerlerine katılmazsan asker kaçağı sayılırsın

Bizim birlikte fiili livata eyleminden 2 kişi ceza evine yollandı.Ceza bittikten sonra eşcinsel pasif olan teskereci oldu, diğeri askerliğine askerlik kattı.O sebeple belli olmaması muhtemel, uslu durursanız kesinlikle sıkıntı olmaz.

Bu arada birlikten birliğe değişir ama askerlik şubesi muayeneleri genelde boxer a kadar soyunma ile geçiyor.Devre kayıpları ise yani kaçak olanlar, daha yüzeysel muayene ile asker olmakta.

Askerde soyunma falan yok en fazla cuma sabahları kontrol olur oda yüzeyseldir.

Üst Alt