Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

"Kısmi Bağımlı" denerek parapleji olan kişinin bakım aylığı kesildi!?

suffe

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Tüm engelli arkadaşlara acil şifalar dilerim.

Ağabeyim parapleji hastası 1.5 yıldır. İş kazası sonucu belden aşağısı felçli. 8 adet platin var belinde. İlk raporu Süreli olmak kaydıyla, %96 Engelli ve Tam Bağımlı ibareleriyle çıktı. Hiçbir geliri olmadığı için bakıcı maaşına başvurduk, bağlandı. Süresi dolduğu için geçen ay raporu yeniledik, bu kez Süresiz %93 Engelli ve Kısmi Bağımlı şeklinde çıktı. Bu değişikliği tecrübesiz olmamızdan kaynaklı pek umursamadık açıkçası ama ilk golü, refekatçisi olan eşinin belediye otobüslerine ücretsiz binemeyecek olmasıyla yedik. Neyse dedik geçtik.

Şimdi dün yatması gereken bakıcı maaşı da yatmadı. Forumdaki birkaç konudan öğrendiğim kadarıyla bu "Kısmi Bağımlı" ifadesi sebebiyle imiş. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.

Şimdi arkadaşlar, bu çocuğun sağlık durumunda geçen yıla göre hiçbir değişikliği, düzelmesi, iyi yönde ilerlemesi yok. Tak-çıkar sonda kullanıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum, afedersiniz büyük abdestinin geldiğini anlıyor ama tutamıyor vs.

Neye dayanarak Tam Bağımlı'dan Kısmi Bağımlı'ya geçiyor? Ben buna anlam veremedim. El-hâsıl bu konuda itiraz yolu açık mıdır? Ne yapılabilir?

Zira, biraz özel olacak ama; en büyüğü 1. sınıfa giden 4 tane kız çocuğu var. Bu maaş kesilirse çok fazla sıkıntı yaşanacak.

Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

Talihsiz bir durum yaşanmış,ALLAH acil şifalar versin,
İtiraz hakkınız var,ancak rapor çıktıktan sonra 1 ay içinde edebilirsiniz,

Yinede il sağlık müdürlüğü ile iletişime geçip durum değerlendirmesi yapın,
Yada 6 ay sonra tekrar heyet başvurusu yapın...
suffe

Teşekkür ederim cevap için @OğuzHan112 bey.
Rapora baktım, 2 günle kaçırmışız itiraz süresini. 30 iş günü içerisinde falan değil değil mi süre? Rapordan 1 ay sonrasına kadar mı?

Not: Haftasonu bakıcı maaşı yatıyor mu acaba? Bir ihtimal bu sebeple yatmamış olabilir mi diye son bir umudum var ama...

E devlet şifren varsa kontrol et istersen, ve son raporu kuruma bilirdiniz mi.

Raporunuz kısmi bağımlı olduğu için para yatsa bile çekerseniz cezalı duruma düşüp faizi ile ödersiniz rapora itiraz etmeden başka bir hastane den rapor ücreti mukabilinde çıkarabilirsiniz ben şimdiki raporlar elektronik imzalı direk kurum görüyor

Maaş bir ay önce nin ödemesi Ocak ayında alınan maaş, Aralık 2021 in ödemesi, asıl Şubat alırsa ceza alır.

(ben)
E-Devlet şifremiz var. Neye bakmam gerekiyor tam olarak? Kurum dediğiniz Sosyal Yardımlaşma mı? Bildirmedik henüz bir yere, zaten C.tesi farkettik mevzuyu, Pazartesi harekete geçeceğiz yönlendirmeleriniz doğrultusunda.

bilgeadam
Teşekür ederim uyarınız için, Pazartesi yatsa bile dokunmayalım. Özel bir hastaneden mi alabiliriz? Açabilir misiniz biraz? Geçerli oluyor mu özel hastane raporu. Ya da Sosyal Yardımlaşma'nın özel hastane raporu olduğu için maaşı yeniden bağlamama gibi bir durumu olur mu?

(ben)
Eğer dediğiniz gibiyse, 14 Aralık 2021 tarihli olduğu için rapor, maaşı çekebilir miyiz çekemez miyiz hocam?

suffe

ALLAH yardımcınız olsun arkadaşım kardeşinize ALLAH şifa versin buna benzer bende yaşıyorum sağlık kurulunda veya doktor çalışanların işgüzarlığı

Evde bakım ödemesi almanız için raporda "Tam bağımlı"yazması gerekiyor,

Diğer konu,
İtiraz için 2 gün geçmiş dediniz,olsun,
Siz pazartesi il sağlık müdürlüğüne gidip itiraz edin,2 gün için sorun çıkacağını sanmıyorum.

Özel hastane raporları geçerli değildir ,

Son düzenleme:
bilgeadam
Teşekkür ederim.

cecit
Teşekkür ederim, bilmukabele hocam. Size de sağlık dilerim. Gerek fizik tedavi gerekse şehir hastanelerinin çeşitli polikliniklerinde öyle zorluklarla karşılaşıyoruz ki. Siz de yakînen biliyorsunuzdur zaten. Allah kimseyi düşürmesin bu yerlere. Bürokrasi yetmezmiş gibi insanların empatiden, diğergamlıktan yoksun oluşu adamı bunaltıyor. Allah yardımcımız olsun.

OğuzHan112
Eyvah eyvah. Yolumuz uzun desenize. Teşekkür ederim çok faydalı bilgiler verdiniz. Pazartesi itirazımızı yapalım bakalım, hayırlısı.

Son düzenleme:
OğuzHan112

herzaman son rapor geçerlıdır.ilk rapor kısmı yazsada son raporda tam bagımlı yazarsa hakem hastanesıne getmeye gerek kalmaz.nsasıl tam bagımlı ıken yenıleyınce kısmı çıktı dıye ki haklılar ebm yı kestılerse son rapor tam bagımlı olunca o rapora göre ebm yenıden baglanır

mka

Raporlara itiraz

MADDE 12 – (1) Raporlara, engelli birey, vasisi veya raporu talep eden kurum tarafından müdürlüğe itiraz edilir. Bireysel rapor itirazları, ilgilisine teslim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde yapılır. Süresinde yapılmayan itirazlar değerlendirilmez. Kurum itirazları gerekçe belirtilerek yazılı olarak yapılır. Kurum itirazlarında süre aranmaz.

(2) Rapora itiraz edilmesi hâlinde birey, müdürlük tarafından yetkili en yakın farklı bir sağlık kuruluşuna ya da önceki raporu farklı sağlık kuruluşundan alınmış ise sürekli izleminin yapıldığı sağlık kuruluşuna gönderilir. İtiraz edilen rapor ile itiraz üzerine verilen rapordaki kararlar aynı yönde ise rapor kesinleşir. Rapor sonuçlarının farklı olması ve itirazın devam etmesi hâlinde, müdürlük tarafından en yakın hakem hastaneye yönlendirilir. Hakem hastane tarafından verilen karar kesindir.

https://www.mevzuat.gov.tr/

arkadaşlar benim yiyenimin %80 ağır engelli raporu vardı şizofreni hastası bakım maşı alıyordu yetim maşa bağlanması için tekra yeni rapor estediler geçici rapor vermişler %50 tedavi süreç başlamış yeniden aile sosyal hizmetler yeni rapor isdedi %50 olan rapor verildi bakım maşı kesilrmi bu geçici rapordan dolayı yoksa önceki ağır engelli rapar geçerli olurmu

hasta yaşı 45

suffe
raporunuzda kısmi bağımlı kısmı işaretli ise bakım aylığı alamazsınız eğer 1 ay süreyi geçmedi ise raporunuz itraz edip tekrar rapor alın eğer geçtiyse yada tekrar kısmi bağlı çıkarsa 6 ay sonra başvurup tekrar şansınızı deneyin ama şu ücret yatsada çekmeyin çünkü ceza ödersiniz şu an muhtemelen maaşınız bloke konmuştur itraz süreniz dolmadan itraz edip tekrar tam bağımlı raporu alırsanız ve bildirirseniz tekrar devam eder fakat itraz etme yani süreniz doldu ise kesilmiştir engellinin ikamet ilimizdeki sosyal hizmet merkezine veya hangi ilde iseniz oranın il sosyal hizmetler müdürlüğüne arayıp sorup bilgi alabilirsiniz onlar sizi yönlendirir

kerimc
son raporda tam bağımlı yazıyosa ebm almaya devam edılır.
bende hem yetım hem ebm alıyom.raporum yenı oldugu için yeni rapor çıkarmadan iki maaşıda aynı raporla alıom.

Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü'ne gittim. İlgililere durumu anlattım. Maaşı ister çekin ister çekmeyin, (rapora yapılan) itirazınız sonuçlanınca duruma göre iade edersiniz, dedi. Maaş da bu sabah yattı tam olarak.

İl Sağlık Müdürlüğü'ne gidip rapora itiraz ettim. 1 hafta içinde mesaj ya da arama ile başka bir hastaneye sevk haberi verilecek.

Yönlendirmede bulunan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Şunu da söylemeden edemeyeceğim:

Raporu yeniledik, Tam Bağımlı'dan Kısmi Bağımlı'ya döndü. Tecrübesiz olduğumuz için biz sadece Süreli ifadesinin Süresiz olmasına ve orana baktık. Maaş eğer her zamanki gibi 15'inde yatsaydı, biz maaşı çekip kullanmaya devam edecektik ve bu süreçten kimsenin haberi olmayacaktı. Ta ki bir gün radara yakalanana kadar.

Ne ağabeyimin, ne benim böyle bir durumdan haberimiz var. Ne bir telefon mesajı, ne bir e-posta, ne bir çağrı. Sonra yüksek ihtimal başkalarının başına geldiği gibi biz de uçuk rakamlarla ceza ödeyecektik. Yazık.

rapor eski rapordu ağır engeelli yazıyordu

kerimc
en son rapor geçerlı oldugu için.onda tam bagımlı yazıosa maaş devam eder sıkıntı olmaz ama tam bağımlı yazmıyorsa maaş kesılır

aile sosyal hizmetleri e devlet şifresi istemiş aca nedendir

Arkadaşlar, il sağlık müdürlüğüne başvurduktan 1-2 gün sonra mesaj geldi, başka bir devlet hastanesinde tekrar sağlık kuruluna girmemiz söylendi. Tekrar bütün doktorlara muayene olduk, bugün de heyete çıktı ağabeyim. Onlar da aynı raporu vermişler "Kısmi Bağımlı" ibaresiyle. Bu sonuca da itiraz edilebiliyormuş. Buna da itiraz edildi, bakalım sonumuz nereye varacak. İl sağlık müdürlüğüne hem fiziken hem sistemden gönderiyorlarmış itirazı. Kabul görür görmez bilmiyorum.

Yardım almadan, insâni ihtiyaçlarını dahî gideremeyen birisi, nasıl böyle bürokrasi ile süründürülür aklım almıyor. En kötü senaryo, yeni kurul için 5 ay daha beklenecek.

beni uyardığınız için teşekkür ederim

Yapacak tek şey kalıyor iyi bir avukat tutup itiraz etmek

Bakım maaşım kesildi

Merhaba arkadaşlar 16 yıldır bakım aylığı alıyorum.
%85 raporum var, paraplejiyim. vergi indirimi ve ötv raporu çıkarttım sistemde enson o raporlarım göründüğü için bende yeniden bakım aylığı raporu istendi.
Göğüsten aşağısı tutmuyor.
Büyük ve küçük abdestimi(lavabo ihtiyacımı hissetmiyorum.
Tek başıma eve çıkamıyorum.
Banyomu yapamıyorum.

Hastane ise bana kolların ve elin tuttuğu için tam bağımlı rapor veremem diyor ne yapmam gerekir?

mufto 27

Ne diyeyim bilmiyorum ki, parapleji de tam bağımlı değilse...

Tam bağımlı engelli birey: "Engel durumuna göre engel oranı %50 ve üzeri olduğu tespit edilenlerden doku, organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısı bağlantılı olarak muhakeme yeteneği değerlendirilmesine göre günlük yaşam aktivitelerini yardım almasına rağmen kendi başına gerçekleştiremediğine karar verilen bireyi ifade eder"

mufto 27

Var kardeşim, gidip kendini bakanlık önünde yakacaksın, "tam bağımlı" olduğunu anlayacaklar...

İnan bilmiyorum. Bildiğim, parapleji olan biri çok zengin değilse, evi, arabası ve en iyisinden tekerlekli sandalyeleri yoksa, karşısına çıkan sorunları her istediğinde aşacak güce sahip değilse, tam bağımlıdır. "Değildir" diyen adama götünün altına bi sandalye verip İstanbul'a salmak lazım...

Üst Alt