Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Klasik Gitar Köşesi ..

Ben insanoğluna çoğu anlamda acayip kızsam da, bazı anlarda insanoğlunun dehası ve yeteneği karşısında ne yapacağımı bilemiyorum.

Aşağıda sizlere verdiğim linkte bir adamın klasik gitarla neler yaptığını izleyeceksiniz. Sadece klasik gitar ve bir kişi. Dinlerken farkına varacaksınız bu nasıl bir yetenek ki, gitar bambaşka bir enstrumana dönüşebiliyor? Tınısını bu kadar değiştirebilen bir olayla şimdilik karşılaşmadım.

Ve yine eseri dinlerken bizim bağlamanın çalma tekniklerine çok benzer şeyler de bulacaksınız.

Lafı uzatmayayım, izleyin... ve dinleyin.... :D

Dominic Frasca

Bizim yıllar önce cura'da keşfettiğimiz tekniği batıda tapping diye biliyorlar. Oysa rahmetli Özay Gönlüm'den hiç "gaydırıguppak cemilem" dinlememiş bunlar...;-)
Yine de kabul etmek gerekir ki yapılan işi bilimsel metodoloji ile belgeleyenler hep batılılar oluyor...
Teşekkür ederim sevgili dostum;-)

Nereden bulursun böyle nev'i şahsına münhasır adamları...;-)
Bir de mızıka taksaymış boynuna tam teşekkülü gitarist Andy Mckee;-)
Sevgilerimle

Cevabı çok basit sevgili dostum....

Müzik öğretmeni olmak, 18 yaşında evinde bir kız çocuğuyle birlikte yaşamak.

Bilirsin, öğrenmek bireysel bir iştir bana göre. Kimseye istemeden bir şey öğretemezsin. Öğretmenliğimi de bu mantıktan yola çıkarak, bildiklerimi paylaşmak adına yaptığımdan ister mezun olsunlar, ister olmasınlar öğrencilerimle öyle bir bağım var ki, beraberce paylaşmaya devam ediyoruz.

" Ben herşeyi bilirim " mantığının çok ötesinde bilgim okyanustaki bir damladır misali, hemen hergün bir şeyler öğrenmeye meraklı olduğumdan bu gençler, kızım da dahil olmak üzere, hergün bir damlayla zenginleşmekte dünyamı sadece.

Bir de bilgi dostlarla paylaştıkça anlam kazandığından sizlerinde sevmesi daha da çok kamçılıyor beni, biraz da araştırmacı ruhumu harekete geçiriyor.

Çok tatlı çalmış..
yine benzer teknikle çalmış bir gitarist dinlemiştim.Belki o da Andy Mcee'dir.Bulursam paylaşabilirim.Adam gitarı dizinin üztüne yatırmış pış pışlıyodu adeta.Dizinin üztüne yatışmış dediysem şu country müzisyenleri gibi Dobro Gitar çalmıyordu.Bunun gibi bir akustik gitardı.Ya da batılının deyimiyle -steel string clasical guitar-(başlık klasik gitar ya o kılıfa ancak batılının dediğiyle uydurabildim..şaka tabi canım :) )

Kıyıda köşede kalmış,gözümüzden kaçmış ya da zevksizliğimiz ve ilgisizliğimizin kurbanı olmuş o kadar çok iyi gitarist var ki aslında...

ummmmm."Marcel Coenen" diye mevzuya girecem de..Konsept başka...

Sağolasın be canımcım....

Açıkcası bayıldım, çok güzelmiş.... :shock: Yok yok!!! insanoğlundan henüz ümidimi kesmeyeyim ben. :D

halaz bende hayran kaldım arkadaşımızın tekniğine :) Onu izlerken bizim T.H.M de bağlama tekniklerinden biri olan şelpe tekniği, gözümün önünde canlanıverdi :)
Burası Klasik Gitar köşesi ama Türk Halk Müziği köşesi olsaydı bende şelpe tekniğine örneği orda verebilirdim. İzninizle aradaki benzerliğe bakmanız açısından halk müziğimizde kullanılan şelpe tekniğini; yine halk müziğimizin genç ama çok güzel işlere imza atan temsilcilerinden Erol Parlak'tan dinlemenizi ve görmenizi isterim :)

http://www.youtube.com/watch?v=dN9qWk76a5g

OOOO HALAZIMM BU İŞİ YANİ TAPPING STİLİ İLE ÇALMA ( HER İKİ EL İLE ÇALMA İLK VAN HELEN BULMUŞ :) EMME VELAKİN BEN EN ÇOK BU STİLDE İŞ YAPANLAR ARASIN DA SATRIANİ VE BREZİLYALI ANGRA NIN GİTARİSTİ MUAZZAM ADAM, >>> KIKO LOUREIRO <<< NİN KİLER HOŞUMA GİTMEKTE.BU STİL İLE ÇALINAN BENCE EN GÜZEL TARZLAR LATİN HAVASINDA OLANLAR. İŞTE BUNLARA ÖRNEK GÜZEL BİR LATİN ŞARKISI.

http://www.youtube.com/watch?v=jmyxYbQO9iE

BU ARADA BU TEKNİĞE YAKIN SLAP-BASS OLAYINI DA GEÇMEMEK VE >>> VICTOR WOOTEN <<< BABAYI UNUTMAMAK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM :)

http://www.youtube.com/watch?v=4dWb-aCWR8U

SLAP BASS / TAPPING YAPMACA KAFALARI SALLMACA, VER CUŞKUYU KOLONLARA HAYDEEEEE :) !!!

RUHUNUZUN GIDASINI RUHUNUZDAN ESİRGEMEYİN EFENDİM :)

şelpe yi biliyorum yaren...yurtta kaldığım sıralar bi gün yalnız başıma gitar çalıyodum..kapı çaldı bir arkadaş içeri girdi.Ben de dinleyebilir miyim diye.Days of the news diye amerikan folk ve alternatif rock şarkıları yapan bi grubun akustik şarkılarını çalmaya çalışıyodum.Bu arkadaş da bağlama çalıyormuş.Her çaldığım şeyin bağlama üzerindeki tekniklerinin ismini bir bir saydı.Sonra gitti bağlamasını getirdi.-benden becerikli olduğu da aşikar-bir şelpe ziyafeti verdi.Şelpe nedir öğreniverdim..

Sunburn üm..satriani ve angra nın gitaristin yeri bura değil..Ben de marcell coenen diye girmek istiyorum konuya da...Biz de şu virtüöz elektro-gitaristler için bi başlık mı açsak?Malmsteen den filan başlarız..

VALLAHİ HALAZIM AHHH YARENİMM BEN NE EDEM ŞİMDİİ YARENİM VERDİ ÇOŞKUYU DEPREŞTİRDİ BENİM BAĞLAMA AŞKIMI EN DERİNLERDEN. ULA VARYA BEN VAR YA BEN ŞU BAĞLAMA İŞİNDE VE TÜRK HALK MÜZİĞİNDE TEK GEÇERİM DİYEBİLECEĞİM BİR ZAT VAR Kİ O DA >>> NEŞET ERTAŞ <<< BABA DIR. BU ADAMA VE TÜM SÜLALESİNE HASTAYIM AGA. NEYAPAYIM. SEVİYOM BEN BU KIRŞEHİRİN BURAM BURAM ANADOLU KOKAN SÜPER SESİNİ. ŞİMDİ DİNLEYECEĞİNİZ KONSERE BEN DE GİTMİŞTİM. İSTANBUL DA TATİLYADA. SAHNELENMİŞTİ. ESENYURT BELEDİYESİ DÜZENLEMİŞTİ VE İĞNE ATSAN YERE DÜŞMEZDİ EMİN OLUN. İNSANLAR ÇILGINCASINA DİNLEMİŞLER VE TEMPO TUTMUŞTUK HEMİ ZAMANIN DA. :) NE GÜZELDİ BEAAA :)

BÜYÜKSÜN BABA BÜYÜKSÜN NE DİYELİM :) HELAL SANA NEŞET BABA !!!

http://www.youtube.com/watch?v=yBDQXBkE-nY&mode=related&search=

Bu arada da sakın unutmayın!!!!

Eskiden şelpe tekniğiyle bağlama çalamayana kız verilmezmişşşşşşşşşşşşşşş :D

Evdemi kaldınız ne?????

ben bu victor wooten arayıp duruyordum,sayende buldum sevgili sunburn...

Pat Metheny in arkasında çalan bu adamı izlemeyi çok seviyorum.Adamın ismini bilmiyordum.Sadece lakabını biliyordum.Arkada kendi haline bas gitarını çalan 'Çaycı' lakaplı bi bass gitarist...TApping,slap derken bass gitardan trampet sesi çıkarabilmeyi başaran adam..

Funk,jazz,fusion keyfi...

Romantik dönemin en büyük ancak çok da fazla tanınmayan bestecilerinden biri J.K. Mertz'den harika bi çalışma Fantaisie Hongroise (macar Fantazisi) :

http://www.youtube.com/watch?v=SNbltH0HUkg

isviçreli gitarist Johannes Möller tarafından gayet güzel yorumlanmış. Youtube'da David Russell yorumunu bulamadım keşke konsaydı lakin eseri bize harika yorumuyla tanıtan kişi o olmuştur...

Mertz Romantik dönemin büyük gitar virtüözlerinden biriydi lakin kendisine rahatsızlığı nedeni (neuralgia - sinirsel bi rahatsızlık sanırım) ile yazılan ilacı fazlaca kullanınca (intihar girişimi mi onu bilemem) doz aşımından ölümün kıyısına gelmiş ve uzunca bi süre yatalak kalmıştır. günlerini devamlı yatarak geçirdiği dönemlerde piyanist olan eşinin çaldığı romantik dönem eserlerden fazlaca etkilenen mertz'in eserlerindeki tınının ve alışılmadık sağ el tekniğinin bu etkilenmeden kaynaklandığı söylenir...

zaten mertz'in gitar müziği chopin mendelsshon schumann mozart ve haydn piyano eserlerinden büyük etkiler taşır. tonu russell gibi olan (tok parlak ve baslı)yorumculardan dinlendiğinde dinleyicide piyano dinliomuş intibası bırakır. piyano müziğini fazlasıyla özümsemiş ve bi gitarist olarak bunu mükemmel gitara taşımış gerçek romantik bi bestecidir...

bi de elegie'si vardır (şu ana kadar dinlediğim en güzel müzik) onu youtube 'da buldum ancak güzel olanını bulamadım o yüzden buraya koymuorum. güzel bi yorumunu bulabilen koysun artık :) ...

Çok güzel bir başlık,ben de çalarım gitar,özellikle de barok dönem müziğini severim.
Başlangıçta zor da olsa çaldıkça yoğunlaştıkça çalınması kolaylaşan bir çalgıdır.
Tüm gitaristlere selam.
Ha bu arada Paco nun resmini asmışsınız,gitmiştim Ankara daki konserine.
:)

Arkadaşlar çok iyi Türk virtüözlerde var. Hasan Cihat Örter i bilmeyenlerin dinlemesini şiddetle tavsiye ederim. Keşke müzikle ilgilenen arkadaşlar bir araya gelebilsekte bi grup oluştursak ne güzel olurdu. Ama nasıl yapabiliriz?

Baktım burada klasik gitar üzerine konuşmalar var bensiz olmaz dedim.. :)

Türk virtüözler denilince ben de M.Safa Yeprem'i anımsadım.
Genç yaşına rağmen oldukça başarılı bir flamenko ustası..
1974 doğumlu M.Safa Yeprem'in bir çok flamenko eseri var.

merak eden arkadaşlar için:
http://www.safayeprem.com/

Aklıma gelmişken bir de Tarrega'nın Capricho Arabe'sini kesinlikle dinlemenizi tavsiye ediyorum.. Olağanüstü bir parça bence.. Bir zamanlar aylarca uğraşıp sonunda çalmayı başarabilmiştim.. :)

Üst Alt