Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Koklear İmplant ameliyatı kimlere yapılmaz?

gamze1988

Üye
Konular
44
Reaksiyonlar
0
koklear ımplant ameliyatı herkese yapılamıyormuş.. konu hakkında bilgisi olan var mı?

Sağlık Uygulama Tebliğine göre

7.3.13. İşitmeye yardımcı implantlar/kulakla ilgili implantlar

7.3.13.A- Koklear implantlar (Kİ)
(1) Koklear implant, bilateral ileri-çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazından yarar görmeyen kişilerde aşağıdaki kriterlere haiz olması halinde uygulanır;
a) Pre-lingual işitme kaybı olan çocuklarda (işitme cihazı hiç kullanmamış olanlar da dahil) 4 (dört) yaşını tamamlayıncaya kadar Kİ uygulanır.
b) 4 (dört) yaş üzeri pre-lingual işitme kaybı olan çocuklarda kronolojik yaşla konuşma yaşı arasındaki fark 4(dört) yıldan az ise Kİ uygulaması yapılır.
c) Post-lingual işitme kaybı olanlarda Kİ uygulanır, ancak hiç işitme cihazı kullanmamış post-lingual işitme kaybı olanlarda 10(on) yıl geçmesi halinde Kİ uygulanmaz.
ç) Kİ kurul raporu aynı resmi sağlık kurumunda çalışan üç Kulak Burun Boğaz uzman hekimi tarafından düzenlenir. Rapor ekinde aynı resmi sağlık kurumunda çalışan iki uzman odyoloğun (iki uzman odyolog bulunmayan sağlık kurumlarında ise bir odyolog veya uzman odyolog) ve eğitimsel, psikolojik değerlendirmeler ve uygunluğunun yapıldığına dair eğitim odyoloğu (bulunmayan kurumlarda işitme engelliler alanında deneyimli özel eğitimci veya psikolog) ve psikolog kararı bulunmalıdır.
d) Elektrod yerleşimini sağlayacak kadar iç kulak gelişiminin olması ve koklear sinirin varlığı yüksek çözünürlükte CT ve/veya MRI ile gösterilmelidir.
e) Menenjit sonrası oluşan işitme kaybı ve koklear ossifikasyon varlığında özel şartlar aranmaksızın acil operasyon Kİ kurul raporu ile belgelendirilmesi halinde yapılır.
f) İşitsel nöropati’de ayrıntılı değerlendirmeler sonunda Kİ uygulamasının yararlı olacağı Kİ kurul raporu ile belgelendirilmesi halinde yapılır.
g) Kİ uygulaması sonrasındaki eğitimin takibi; cerrahi tedavi yapılan sağlık kurumunca; eğitim odyoloğu (bulunmayan kurumlarda işitme engelliler alanında deneyimli özel eğitimci veya psikolog) ve yer belirtilerek en az 5(beş) yıllık süreyi içeren bir taahhütname ile belgelenmelidir.
(2) Odyolojik Değerlendirme:
a) Odyometrik değerlendirme; Saf ses hava yolu ve kemik yolu işitme eşikleri; 1000, 2000, 3000 ve 4000 Hz’lerdeki ortalama eşiklerin 90 dB’den daha kötü olması ve işitme cihazı ile konuşmayı ayırt etme skorunun yüzde 30 un altında olmalıdır.
7.3.13.A-1- Koklear İmplant yapılacak merkezlerde asgari bulunması gereken ekipmanlar
1-Çocuk odyometrisi-serbest alan odyometrisi yapılmasına olanak sağlayacak odyometri donanımı ve uygun özelliklerde test odası,
2-En az iki frekansta (226 Hz ve 800/1000 Hz olmak kaydıyla) test yapabilen timpanometri cihazı,
3- Klinik otoakustik emisyon test cihazı,
4- Klinik ABR test cihazı,
7.3.13.A-2- Koklear implant kablo ve pilleri;
(1) Koklear implant için günde en fazla bir pil bedeli olmak üzere; bir KBB uzmanı tarafından düzenlenecek rapora istinaden, birer yıllık miktarı karşılanır.
(2) Şarj edilebilen pil bedeli, tek kullanımlık pilin yıllık bedelini aşmaması şartı ile Kurumca karşılanır.
(3) Ara Kablolar (Aktarıcıdan bağımsız):
a) 0-5 yaş için yılda üç adet,
b) 5-10 yaş için yılda iki adet,
c) 10 yaş ve üzeri için yılda bir adet olmak üzere, 3(üç) KBB uzmanı imzalı sağlık kurulu raporuna istinaden bedeli karşılanır.
7.3.13.A-3 (Ek madde: 06/8/2010-27664/23 md. Yürürlük:06/08/2010) Koklear İmplant Yedek Parçaları
(1) Konuşma İşlemcisi, 7 (yedi) yıldan önce yenilenemez. Ancak Kİ kurul raporuna istinaden tamiri mümkün olmayan durumlarda (kullanıcı kusuruna bağlı olmaksızın) bu süre dikkate alınmadan süresinden önce yenilenebilir. 7 (yedi) yılı dolduran kişilerde Kİ kurulunun uygun görmesi halinde Kİ kurul raporuna istinaden yenilenebilecektir.
(2) Kullanıcı kusuru olmaksızın bozulan pil yuvaları garanti kapsamının dışında ancak 2 (iki) yılda bir olmak üzere Kİ kurul raporuna istinaden yenilenilir. Bu süreden önce yenilenmez.
(3) Kullanıcı kusuru olmaksızın aktarıcıların(transmitter, bobin), garanti kapsamının dışında ancak 2 (iki) yılda bir olmak üzere Kİ kurul raporuna istinaden yenilenilir. Bu süreden önce yenilenmez.

koklear implant isitme cihaziyle sesleri duyabilenlere yapilmamasini tavsiye edecegim
cunku super power cihazlar dahada gelisiyor sesi duyduktan sonra dudak okuyabilir

okudugum makalelerde iyi duyan kulaga yapilmasini tavsiye ediyorlar bu yanlis
cunku koklear yapilan bir kulak iptal olmustur geri donusu yoktur artik o kulakla en ufak ses duyamazsiniz koklear implantinda bir omru var kiminde uzun kiminde kisa

konusmayi bilmeyen sesleri tanimayan yetiskin birine koklear imlant ise yaramaz
bosuna eziyet masraf yapilmamali
kucuk cocuklara kendi rizalari olmadan yapilan koklear implanta karsiyim

koklear implant ameliyatı cihazla iyi kötü duyabilen diger kulagı duyamıyan kişilere yapılmıyor bu ameliyat bide dudakdan okuma yetiside varsa o kişide gerek görmüyorlar sanırım benim ölede ondan bu ameliyat hiç duymayan kişilere yapılıyor

dudak okumayı bilen birine yapılmaması saçmalık değil mi herkesin duyma hakkı yok mu?

bir de bu Cı ile ne kadar duyulabiliyor? kullan arkadaşlar anlatabilirler mi?

Arkadaşım sesleri duyabiliryorsun...anlamakda kişinin becerisine yada ortama bağlı...ortam sesizse anlamak daha kolay oluyor ....ben kalabalık yada bir kaç kişi aynı andaki konuşmaları anlayamıyorum..direk benle konuşluduğunda ve konuşan kişi düzgün Türkçe ile konuşuyorsa vede sesini yükseltmeden normal konuşmalrı anlayabiliyorum....ayrıca sokata yani trafikte çok faydası oluyor...araba seslerini korno seslerini duyduğunuz için kaza yapma olasılığı azalıyor....yani hiç yoktan iyidir.....

benim problemim de sürekli ilerliyor ve durdurulamıyor.. geçen gün gittiğim odyometrist hangi tip olduğunu söylemişti ama aklımdan çıktı bir kaç gün sonra tekrar gideceğim o zaman soracağım yine.. kaybım osyometri testinde 85 civarlarında çıkıyor ama cihaz ayarında ona göre olan ayar bana düşük geliyor o yüzden bir kaç desibel daha yukarıdan ayarlıyorlar geçen gün 90 civarında ayarladığını söylemişti.. koklear ımplant takılması için işitmenin tamamen kaybolması gerekmiyor mu?

bu arada her iki kulağımda da var aynı problem..

sol kulağımda Cıc model ile iyiyim şuan ama sağ kulağıma kulak arkası almam şartmış Cıc yeterli olmazmış.. CI ameliyatına zaten pek sıcak akmıyorum sadece eğer mecbur kalırsam bilgisiz olmak istemiyorum.. ameliyat sonrası ne gibi problemler yaşadınız acaba? ben mesela teflon piston ameliyatımda yaşadığım sıkıntılar nedeniyle ameliyattan korkar oldum.. yaşadığım uzun vadeli baş dönmeleri.. istifralar.. ameliyattan 1-2 sene sonrasında bile bir sabah kalktığımda baş dönmeleri yaşıyordum bu nedenle üniveriste okula bile gidemediğim günler oldu.. eğer ben yataktan kalkamıyorsam hemen anlıyordu arkadaşlarım baş dönmesi yaşadığımı.. aşağı yukarı 15 gün filan sürekli neredeyse durmayan baş dönmeleri veistifralar yaşadım.. çoooookkk zor günlerdi çoook.. belki CI ameliyatlarınıda yaşanan problemler bundan daha büyüktür çünkü çok daha ağır bir ameliyat o...

Öncelikle merhabalar gamze arkadaşım. Bir koklear implant kullanıcısyım. Sağ kulağım 120 db sol kulagım 105 db total işitme kaybım var. İmplant olduktan sonra sağ kulağım 32 db normal duyum seviyesine geldi şükürler olsun. Ben 2009 mart ayında ameliyat oldum. Ameliyattan sonra herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezsin. Mide bulanırsa eğer oda narkozun bir etkisinden yaklaşık olarak hastanede 3 gün kadar kalıyorsun hatta ben ameliyat olduğum gün ayağa kalkıp hastaneyi bile turlmaıştım. :) Herhangir bir yan etkisi yok şu anda tıp o kadar çok ilerledi ki inanılmaz bir gelişme var bu ameliyatta. Dudak okumayı biliyor diye bir insana implnat yapılmaması durumu cok sacma bir tanıdıgım dudak okudugu halde amelyat oldu tabi hiç duymuyordu cihazı yetersiz kalıyordu. Şimdi ben sana kısa bir özgeçmiş geçeyim. İmplant olduktan sonra üniversitenin tiyatrosuna katıldım 2 sene oyunculuk yaptım şehir tiyatrosunda oynadım. Normal insanlar gibi duyabiliyorum hatta daha iyi seviyelerdeyim diyebilirm. Telefon ile konuşurken hiç bir sorun çekmiyorum. Sadece bir alışma dönemine girmen gerekir ve birazcık sabır.. Umarım herşey hayatında çok güzel olu

ameliyat olabilmek için 90 db in üzerinde (bazı kişilerde 85 de olabiliyor) işitme kaybın olması ve de %30 anlama oranının altında olman gerekiyor diye biliyorum.

sametmenc05
içten yazın için çok teşekkür ederim öncelikle.. ben şimdilik işitme cihazı ile duyabiliyorum.. kaybım 85-90 db civarlarında her iki kulağımda da.. ama ilerlediği için sürekli son aşamada CI demişti dr.. o yüzden şimdiden araştırmak istedim.. hangi hastanede ve hangi dr tarafından ameliyat olduğunuzu öğrenmemde sakınca var mı acaba?

benim olmam gerek aslında her iki kulakta 95 db üstü kaybım mevcut. cihazcımda öneriyor ama şu dünyanın gürültüsü beni korkutuyor birde Shukufe arkadaşın tavsiye etmemesi üstüne üstük hastane psikolojisi nedneiyle olmama kararı aldım.

ben de o duruma gelirsem nasıl cesaret ederim bilmiyorum..

Hayırlı akşamlar öncelikle. Ben Ankara Hacettepe hastanesinde ameliyat oldum. Doktorum Prof. Dr. Sarp Saraç'dı.

Rica ederim. Hakkınızda hayırlısı olur inşallah.

mevlut_han10;

Lütfen binder bir kötü bir durum ortaya çıksa bile böyle kulaktan dolma bilgilerle hayatınızı karartmayınız. Bu ameliyat çok ilerledi. Shukufe arkadasın zamanından bu zamana kadar implant ameliyatı normal bir diş çekimi kadar basit yapılıyor. Zaten doktor sizi masaya yatırıp direkt ameliyat yapmıyor ki? Bir sürü testten geçiyorsunuz tahliller yapılıyor implant kararı en sona artık hiç bir çare yoksa yapılıyor. Bebekler bile olabiliyorken sizdeki bu korku nedir? İşitme engelli olarak duymadığınızda sanki daha mı mutlusunuz? Siz önce kendinize sonra doktorunuza güvenmedikten ve inanmadıktan sonra mucize beklemek kadar sacma birşey yok. Alışma dönemini atlattıktan sonra her şey daha basit.. Yeter ki birazcık cesaretiniz olsun gerisi çorap söküğü gibi geliyor..

samet sadece merak ettiğim için sormak istiyorum kulağındaki cihaz dışında görünen başka birşey var mı? yani nette resimlerde kafatasında bir plaka görünüyor da mıknatıssal.. sadece meraktan soruyorum affına sığınarak..

tabii ki öncelik duyabilmek ama yanlış anlamazsanız şunu sormak istiyorum.. kafada ve kulakta o koca aleti kabullenmek zor olmuyor mu? yani kendimi düşündüğüm zaman dediğim gibi elbetteki duyabilmek çok önemli herşeye değer diyeceksiiz belki ama benim için kabullenmem çok zor olur gibi geliyor.. rabbim o aşamaya getirmesin inşallah..

Tam tersine cihaz o kadar hafif ki hissetmiyorsunuz bile. Pil dahil sadece 12 gr agırlıgında. Size tüm samimiyetimle söylemeliyim ki cihazı bende gördüklerinde insanlar bluetooth kulaklık sanıyorlar. Tabi acıklıyorum öyle olmadığını. Benim için görüntü hic bir zaman sorun değildi. Tuğla büyüklügünde bile olsa sırf duymak için kabullenmiştim herşeyi. Siz işin estetik tarafına kaçıyorsunuz eğer bu yüzden olmyacaksanız cok sacma gamze. :)

işin estetik yönünü inkar edemem samet ama tabii ki öncelik sağlık.. duymak herşeye değer biliyorum çünkü ben bir müzik aşığıyım ve müzik dinleyememek şarkı söyleyememek düşüncesi bile beni çok kötü yapıyor.. bunun için bile değer ama ben ameliyat ve sonrası problemlerden korkuyorum çoğunlukla.. benim kulak ameliyatım ve sonrası öylesine zordu ki benim için psikolojik anlamda yıkıldığım dönemdi.. ne cihaz kullanmak yıktı beni öyle ne başka birşey ama ameliyat sonrası mahvetti beni.. yine aynı problemleri yaşamaktan korkuyorum ve tabii ki başarısızlıktan..hayal kırıklığından.. çünkü ameliyatımın bile hata olduğunu öğrendim ben samet.. ya tekrar yanlış bir dr a denk gelirsem korkusu..

gamze;

Hacettepe üniversitesi implant ameliyatı ilk yapan bir hastanedir. Ve bu konu da cok cok deneyimlidir doktorları. Çünkü profösörler giriyor ameliyata. İlk önce inanmaya odaklanın korkularınızı yenin ameliyat en sona. İnançsız girilen her bir ameliyat kötü geçer. Doktora ne kadar görev düşüyorsa hastaya da o denli görev düşüyor. C.I da müzik keyfi bambaşka kendi kulağınız gibi.. Ben doğal sesleride biliyorum ve implant ile arasında hiç bir fark yok.. İşitme cihazı hiç kullanmadım çünkü taktığımda bile duymuyordum. Şunu deyin kendinize önce sağlık gerisi hikaye...

kesinlikle önce sağlık.. kendine ve dr inanma konusuna gelince samet benim ameliyatımı da profesör ve ekibi yaptı ki bu adam alanında en iyi denilen bir adamdı.. ama hata yaptı işte.. başarısız oldu ki bana tekrar %100 duyuramam ama kaybın şuan neyse orada kalacak diye kesin konuştu tekrar tekrar sordugum halde çok net konuştu ama sonunda başarısız oldu.. ben ilk kez kulak için ameliyat olmadım o yüzden o ameliyata öylesine gönlüm rahat girdim ki anlatamam sana.. ama çıktığımda felakettim tam anlamı ile.. bu yüzden korkuyorum.. görüntü kısmı kabul edilebilir dediğim gibi önce sağlık ama korkum da çok büyük işte.. inşallah sizi gibi ben de şanslı olurum o duruma gelirsem.. rabbim o duruma getirmez inşallah..

bu ameliyat ve cihaz çok pahalı diye biliyorum.. bozulma durumunda nasıl olur pekii. allah korusun tabii kii...

garanti kapsamı dışında olduğu bir zaman ağrızalandığında insan nasıl alabilir ki çok pahalı..

gamze1988;

Bunları konuşmak için çok erken. Önce bir ameliyatınızı olun ondan sonra sizin bakımınıza kalmış bir şey. :) Gökçecim faydalı bilgilerinden dolayı seni ayrıca kutluyorum. :)

sametmenc ben şuan o aşamada değilim ama bence şimdiden araştırılmalı bu durumlar o aşamaya gelmeden önce.. ağzım öylesine yandı ki artık adımlarımı bilerek atmak istiyorum körü körüne değil..

gamze1988;

Samet demeniz yeterli benm için. Sizi de anlıyorum fakat umarım o aşamaya gelmezsiniz. Ola ki geldiniz sadece kullanıcıları araştırmak ile olmaz Koklear implant derneği var Ankara da oradan da faydalı bilgiler alabilirsiniz.

öyle zannediyorum ki samet bu dernekler vakıflar hep iyi taraflardan bahsederler fakat ben yaşanan problemleri ve memnuniyetsizlikleri de bilmek istiyorum.. bu arada hep diyordun ya kanal içi değil de kulak arkası sana daha ii diye yanılmıyorsam sen diyordun.. bugün yeni aldığım kanal içi cihaz arıza yaptı büyük ihtimal ile kulak arkasına karar veriyoruz..

Kanal içi cihazlar arızalanmaya daha yatkın. Daha fazla masrafa yol açabilir . Bütçe sınırlıysa kulak arkası seçilmeli. Tamir oranları daha düşüktür. Kulak içi cihazlar kaybedilmeye veya ev hayvanları tarafından çiğnenip bozulmaya daha müsaittir.

Koklear implanta gelince, son çaredir. Bana da baskı yapıyorlar bazen, ancak ben hala cihazdan fayda görüyorum ve koklear implanta geçince aynı faydayı görebileceğimden şüpheliyim. Benim açımdan , koklear implant rus ruleti gibidir. Herkeste mükemmel sonuç vermiyor çünkü. Ancak cihaz kullanamayacak bir haldeyseniz zaten koklear implant duymak için tek yol. Kök hücre tedavileri henüz uygulamaya geçmedi.Daha bir 15-20 yıl var.

Üst Alt