Mesele o böcek değil yeğenler... Mesele; o böceklere dadanan fareler!
Böcek, adı ütkütücü gelksede vücuda zararı olmayan bir canlı. Karides o berbat görüntüsüne rağmen çok lezzetli + faydalı... Daha zararlılarını yiyoruz oysa, midye gibi. Miss gibi midyelerin dolu olduğu bir tepsiye dalmaya kaç kişi hayır der ki.
Böcekten tiksinecek ya da korkacak bir şey yok.
Amaaa, ya da Ammmm maaaaaaa, durum başka...
İlaçlayamıyorlar, çünkü cochicikler zarar görüyor.
Tek tek avlamaları, binlerce dönüm arazilerde acaip zor.
Biz nasıl ki, kolayı seviyor ve fırsat buldukça tüketiyorsak, farelerde hammaddeye aynı derecede "bağımlı" ilgi duyuyorlar. Hasat zamanı, toplanan ürüne "uzaklaştırılamayan" kaçak fareler karışıyor (eziliyor)
Mesele bu yeğenler...
Zateeeen bildiğiniz bir konuda (aromalar) hatırlatma:
90'lı yıllarda kumpircilik yapıyorum.
Yarım ekmek ve benzeri ürünlerden her zaman pahalı olan, öyle her yerlerde yayılmamış bir yiyecekti.
9 Eylül Üniversitesi kampüs meydanında kafeteryam vardı, orada satardım.
Fuar zamanı İzmir Fuarı içine stand kurardık, çuvallarla patates satar iyi para kazanırdık.
Kumpirin aroma ile ne alakası var yahu diye düşündünüzmü?
Tereyağ o zamanlarda, şimdi olduğu gibi pahalı. İki müşterinin bir tanesi boooolll tereyağlı istemesi cabası.
Pastane malzemecilerinde herbirşeyin aroması var. Ev için aldığınız tama, sana, evin vs. margarinlerinin bir alt kalitesinde kiloluk margarinler olur. Şimdiiii,
Böreklik kiloluk bu margarini alıp bunu bir plastik leğende mıncık mıncık yapıyorsunuz. İçine, bu pastanelerde satılan aromaların bir çeşidi olan,
tereyağ esansından 3-4 damla damlatıyorsunuz. Tehşir edeceğiniz kaba şekiller vererek süslü püslü yerleştiriyorsunuz. Gerçek tereyağdan 4/1 maliyetine işi kurtarıyorsunuz.
Komik bir kaç not:
Üniversite kız öğrenci müşteri:
-Tereyağ az olsun lütfen (diyette ya ondan)
-Pekii efendim (ben)
İşlem biter, tam kumpiri vereceğim an gelmiştir:
-Mayonezi bol olsun lüiiiitfen!
Aynı durum, tereyağ çok bol isteyerek, en son mayonez atacakken
- Mayonez az olsun, diyetteyim de!
şeklinde de yaşanır.
Ha birde diet kumpir vardı menüde, sadece kaşar+bezelye+kornişon+mısır içerir.
Bana bir diet kumpir lütfen, mayonezi bol olsun!
Allahım, o kızlar şimdi avukat, savcı, hakim falan olmuştur...
Şimdi bayan üyeler diyecek ki, ne bu ayrımcılık, hep kızları eleştiriyorsun. Senelerce kumpircilik yaptım, toplasan 4/5 uyuz tipin dışında erkekler genelde karışık yap ne varsa olsun diye sipariş verirdi.