Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kulak kalıbı yapan iyi bir yer tavsiyesiniz var mı?

mavimsiyesil

Yasaklı Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
İki tane kulak arkası bernafon cihaz takıyorum, kaybım sol 88 sağ 90 db . Cihazlar iyi ayarlansa bile kalıplar düzgün olmayınca verim alamıyorum. Whistling veya feedback da denilen düdük sesinden muzdaribim. Değişik işitme cihazı satıcılarında kalıp yaptırdım fakat iyi yapan birilerine denk gelemedim. Çoğu zaman gevşek oluyor kalıplar , bazen de fazla büyük oluyor. Bir türlü düzgün bir kulak kalıbım olamıyor. Bir yabancı forumda yazıştığım amerikalı odyolog ise açık ağızla kalıp ölçüsü aldırmamı tavsiye etmişti. Genelde ağız kapalı olur ölçü alımı esnasında. Benim de esnek bir kulak yapım var. Yumuşak kalıp ( biopar ) kullanıyorum , cam da denilen sert kalıplar ise daha verimsiz.

Sizin bildiğiniz iyi bir yer var mı ? Gerçekten iyi ölçü alabilen birine ihtiyacım var. Yardımcı olursanız memnun kalırım. Şimdiden teşekkürler.

amerikaliodyologseni ekmis bence:)
agziniz hep acikmi durucaksiniz senin dedigin gibi agiz genelde kapali durur biz sagiriz sonucta

sert kalıplardan verim alamamanız doğal... çünkü sert kalıplar kulağa tam oturmadığından daha fazla feedback yapar... biopor (yumuşak) kalıpları en iyi yapan yer bence ODIOTEK firması....

ODIOTEK, 0212 231 99 93 - 246 21 05 ...
Kocamansur Sk. Gülen Apt. No:125/2 Şişli / İSTANBUL
info@odiotek.com

buradan ODIOTEK'in kulak kalıbı sayfasını görebilirsiniz...
odiotek

ben Oticon Sumo'yu almadan önce hep buradan yaptırırdım... ama yaklaşık 2 yıldır Oticon Sumo DM kullanıyorum ve IDIS'teki odio uzmanı bayan arkadaş, cihazım çok güçlü olduğundan feedback engellenmesi için kalıba çok daha küçük ikinci bir delik açtırıyor... ikinci bir delik feedback'i tam engellemiyor ama her şeyde ötmesini biraz olsun engelliyor...

bu da IDIS'in iletişim bilgileri...
Abdülhakhamit Cad. Pamukpalas Apt. No:13 Kat:1 D:3
Beyoğlu - İstanbul

Tel: 212 361 22 95 - 96

Gerçi Ankara'daymışsınız ama telefonla ya da mail ile bilgi alabilirsiniz...

bu arada açık ağız ile kalıp aldırma konusunda bir not:
ağzınızı açtığınızda kulak kanalı daralacağından, açık ağızla kalıp yaptırdığınızda dar bir kalıp aldırırsınız ve daha çok feedback sorunu yaşarsınız.

Bilgi için teşekkürler. Keşke istanbulda olsam dedim şimdi :) Şu odiotekin ankarada tavsiye edebileceği bir yer olsa. Firmalar nedense e-maillere pek takmıyorlar. Telefon kullanamıyorum fazla. Mail yazsam bile pek cevap veren çıkmıyor. Sanırım klavye alerjileri var :)

@Anti Oksidan , ikinci delik cihazın gücüne zarar veriyor mu ? Bildiğim kadarıyla super power türü cihazlarda ikinci delik tavsiye edilmiyor ?

kulak kalibi ssiki olmali degilmi
benim kulak kalibim 4 yasini bitirip 5 e basti hic otme sorunum yok ilk yaptirdigimda feci canimi sikmisti yemek yerken sankim ice kacar gibi rahatsizlik verir beni sir ederdi ama neylersinizki kokler implantimi yeni aldirmis ses diye olen ben cehennem azabina bile dayanacaktim sesler icin dayandim alisiliyo

antioksidan sumoyu 2 kere denedim oyle bi otuyo ki benim resound cihazimda hic hic otme olmuyor sumo gibi siz daha iyi bilirsiniz ama bu otme sorunu cihazimizin kalitesi diyorum ben otmeyi onleme iyiyse kalipta tam oturuyosa otme olmaz bence

Siz nerde yaptırdınız kalıbı shukufe ? Ziya gökalp caddesinde net duy işitme diye bir tamir yapan yer var babam bir kaç defa gitti geldi, bir de orayı denemeyi düşünüyorum.

isitme cihazimi 4 yil once gumastan almistim tubitakin yaninda simdi o firma gaere satmis o aralar hic hizmet mizmet almadim gumastan cesitli cihaz firmalarinda isimi gordum
simdi gaese satilmis bu odyolog filan iyi ama orda daha hic bisi yaptirmadim

mrb shukufe cihazınızı nerde ayarlattınız ben de gümaştan aldım cihazı ama verimden pek memnun deilim.kalıp yaptırcıam onunla beraber ayrlamayıda yaptırmayı düşünüyorum.

eskisehiretasidim hep anadolu universitesinde hulya hanim sgolsun tecrubeli bu marka hakkindada bilgili biri
gaesten cok sonralari haberim oldu artik ankara gaese giderim odyometrist hanim konusunda bilgili birine benziyor iyide ilgi guler yuz ee biz isitme kayiplilar icin ilginin biras daha iyi olani makbul

arkadaşlar yeni nesil işitme cihazları feedback engelleme yazılımları sayesinde bu sorunu ortadan kaldırıyor.
sumo dm de de bu özellik mevcut (phonak naida'nın feedback önleyici yazılımı kadar başarılı olmasa da). ben de sumo dm kullanıyorum ve eğer tesadüf değilse şimdiye kadar 3 ayrı yerde yaptırdığım kalıplardan hiçbiri ötme yapmadı. oysa önceden kullandığım cihazlarda nerrede yaptırırsam yaptırayım her 2 kalıptan biri tanrının emri mutlaka öterdi!
kalıba açılan deliğe ventilasyon adı verilir ve bunun feedback önlemeyle bir ilgisi bulunmamakta. kalıba açılan ventilasyon deliği "occlusion effect" denilen tıkanıklık hissini azaltmak ve dolayısıyla seslerin daha doğal algılanması için açılır. mavimsiyesil'in dediği gibi ileri derecedeki kayıplarda ventilasyondan fayda elde edilemiyor. o deliğin çapı dahi işitme kaybının derecesiyle yakından ilgili. idis'te nedense sumo cihazlarının kalıplarına dahi çok ince bir vent açıyorlar (benim kalıbımda da var). ama ventin çapının çok küçük olması nedeniyle tokluk hissini önlemek açısından bir fonksiyonu olduğunu sanmıyorum.
diğer taraftan feedback, işitme cihazının yükselterek kulağa ilettiği sesin dış kulak yolundan sızarak dışarı çıkarak yeniden cihazın mikrofonuna girmesinden kaynaklanmakta. dolayısıyla bu kalıba vent açmakla değil, tam tersine sızıntı yapmayacak denli sıkı bir kalıpla veya yazılımsal olarak önlenebilir.
özetleyecek olursak, feedback'ten şikayetçiyseniz, ya kalıbınızı değiştirmelisiniz ya da cihazınızı...

Bu kaçıncı kalıp değiştirme hatırlamayacağım :) Gelecek sene sürem dolunca naida I almayı düşünüyorum. Şu an için sıkı bir kalıba ihtiyaç var.

Bir de şu var. Kalıba ilave yaptırabilir miyim ? Yani tıraşlatmanın tersi bir işlem . Gevşek yerlerde sıkılaştırmayı sağlar en azından. Evde kendim yapabileceğim bir yolu var mı ki ?

Aklınızda bulunsun, Naida I'in adından başka hiç bir özelliği diğer Naida'lara benzemiyor, bari Naida III alın... Veya Naida I fiyatına yine Phonak'ın Milo Plus UP modelini de deneyebilirsiniz.
Kalıba kaynak maalesef olmaz. Zaten olsa dahi o kadar uğraşılacağına yeni bir kalıp yaptırmak daha pratik. Türkiyede var mı sanmıyorum ama dünyada dijital kalıplar var. Bilgisayarla kulak yolunun ölçüleri alınıp size tam uyan bir kalıp yapıyorlar. Bir araştırmak lazım, belki buralara da gelmiştir.

Naida I kullandınız mı ? Milo plusı da düşünüyorum tabii daha süre var. Milo plusın frekans genişliği 100-4100 hz arasında . Bu bir sıkıntı çıkarır mı ? Şu anki cihazımda bu değerler 140-6000 hz . Marka olarak phonaka karar verdim, modeli de araştırıyoruz işte.

Kullanmadım. Ben de geçmişte heves ettim almaya ama dünyada çok az sayıda ülkede satılması, hakkında Phonak'ın sitesinde dahi tek kelime geçmemesi, bayilerinin bile teknik özellikleri konusnda fazla bir şey bilmemesi huylandırdı beni. Sonunda uzakdoğulu bir odyolog sayesinde özelliklerine ulaşabildim. Bunun da freakans aralığı 100-4900 hz. İnsan sesleri genellikle 500-2000 hz arasında yoğunlaşmakta. Konuşmada çok önemli değilse de müzik vb dinlemede freakans genişliği önemlidir.

Teşekkürler. Naidanın sp modelleri 6900 hz i görüyor. Şimdilik kalıp meselesini çözmek yeter bana. Şu ötme olmasa kullandığım bernafon win 112 ler de fena değil.

sevgili hunsal
o kadar o kadar memnun oldumki mujdene ne istersin dicem bu dijital kalip haberine
her seyi yapabilen teknoloji bizi bu iptidai kulak kalibina mahkum ediyo diye biz isitme sorunu yasayanlarin derdine ne uzak bu teknoloji diye kahrederdim
simdi grafik tasarim islerinden anlayanlar olsun siz hunsal bizler icin arastirip bu dijital kaliplar icin bilgilerinizi bize aktarirsaniz duacinizim
4 yillik kalibimi yenilicem diye geceler boyu dusunuyor sanki hortlak gibi goz onune getiriyorum odyometristin kalip enjektoru ile uzerime yurumesini:(

@Anti Oksidan , ikinci delik cihazın gücüne zarar veriyor mu ? Bildiğim kadarıyla super power türü cihazlarda ikinci delik tavsiye edilmiyor ?

mavimsiyesil; Sumo DM super power (en güçlü) cihazlardan birisidir ve kalıbı ikinci delikli olarak verdiler..

hunsal; ikinci deliği neden açtıklarını sorduğumda feedback'i önlemek için açtıklarını söylemişlerdi... ben onların yalancısı olayım.. :)

antioksidan sumoyu 2 kere denedim oyle bi otuyo ki benim resound cihazimda hic hic otme olmuyor sumo gibi siz daha iyi bilirsiniz ama bu otme sorunu cihazimizin kalitesi diyorum ben otmeyi onleme iyiyse kalipta tam oturuyosa otme olmaz bence

sevgili shukufe; cihazın ötmesi gücüyle ilgilidir... eğer kalıp tam oturmazsa güçlü cihazda sesi biraz açsanız ötme olur... sizin resound canta'nın çıkış gücü ne kadardı?...

sevili antioksidan
canta cihazimin cikis gucu 51 db maksimumn135 db ama bu bana yetersiz galiba cunku cok sesleri duyamiyorum genede cihazsiz hic yapamiyorum
gecen bi gaesi umit bey davet etti diye gittiydim odyometris hanim size bu sparx i verelim senin isitme kaybin icin bu daha iyi demisti odyoyu olcup sparx i ayarladi cok daha iyi duymama ragmen fiat olarak biraz daha dusuneyim dedim simdiki halde daha iyisi olurmu diye arastiriyorum o sparx ta hic otme olmadi
sizlerden bir ricam hz diye ben anlamiyorum sparx in hz nasi tatmin edicimi

135 dB maximum çıkış gücü artık normal işitme kayıplarında kullanılıyor...

Oticon Sumo DM; 144 dB çıkış gücü, 85 dB max kazanç,
Resound Sparks Lite; 145 dB çıkış gücü, 86 dB max kazanç,
Oticon Sumo XP; 146 dB çıkış gücü, 85 dB max kazanç...

En yüksek çıkış gücü Sumo XP'de... Ama onun da tek programlama özelliği var... Gürültü bastırma özellikleri falan yok....
bu durumda 135'ten, 145, 146'ya geçerseniz işitmeniz müthiş farkeder eminim....

sparx arastirabildigim kadari 148 db diyor ah yabanci dil :(fazlasini anlamiyorum

Kabaca ne kadar bir max kazança(peak gain) ihtiyacımız olduğunu hesaplamanın bir yolu var mı ? Mesela benim sol 88 sağ 90 db kayıp var. Kullanacağım cihazın en az kaç db max kazanç(maximum gain) sağlaması gerekir ?

Benim odyogram da bu

msgcvp.jpg

bu linkte türkçe... :)
ve 145 dB yazıyor....

Sparx Lite İşitme Cihazı

işitme kaybına göre ne kadar çıkış gücü olan bir cihaz kullanmalıyız bunu ben de bilmiyorum MavimsiYesil... ama 145, 146 çıkış gücünün ileri ve çok ileri derecede işitme kayıpları için olduğunu biliyorum...

verdiginiz linkte guzel anlatiyor tesekkurler antioksidan
yalniz benim anladigim degilde hunsal diyoya; frekans ...... hz bunu yazmiyor bunu da bulabilsem malum konusmayi anlama icin nasi bi performas sunacak denedim baya begendim ama bi parca denemekle is bitmiyo degilmi

sevgili shukufe,

senin için biraz daha detaylı olarak araştırdım, dijital kulak kalıbı çıkarma işlemine "digital sls" veya "digital sla" kulak kalıbı (earmold) deniyor. bu teknoloji dünyada en az 3-4 yıldır uygulanıyormuş. işlem şu aşamalardan oluşuyormuş:
1) tarama: bu işlem 2 ila 10 dk sürüyormuş. kalıp çıkaran uzman kulağınızın görüntüsünü lazer ışınıyla çalışan bir tarayıcı cihazla alıyormuş. bu görüntüler bilgisayara aktarılarak, kulak kalıbının kabaca bir çizimi ortaya çıkıyormuş.
2) modelleme: daha sonra bilgisayarda 3 boyutlu çizim tasarımı programı yardımıyla sözkonusu kaba çizim üç boyutlu bir kulak kalıbı modeline dönüştürülüyormuş. üzerinde gerekli ince ayarlar ve düzeltmeler yapılıyormuş.
3) baskı: en sonunda, bu model kullanılarak özel bir kulak kalıbı baskı cihazı yardımıyla uygun bir malzemeden kulak kalıbı üretiliyormuş.
benim bu bilgileri araştırdığım siteler oticon ve starkey'in bu sistemle kalıp çıkardığını yazıyordu. türkiyedeki oticon ve starkey temsilciliklerine sormak gerek, belki burada da yapmaya başlamışlardır.

mavimsiyesil,
bu sorunuza cevap vermeden önce, hangi sesin ortalama kaç dB şiddetinde olduğunu hatırlatmak istiyorum. yaprak hışırtısı 5 dB, su damlası sesi 10 dB, kuş sesi, 10-15 dB, fısıltıyla konuşma 20-30 dB, normal konuşma 30-50 dB, bağrarark konuşma 50-70 dB, motosiklet gürültüsü 100 dB, kamyon gürültüsü 110 dB, uçak gürültüsü 120-130 dB.
sizin en az duyduğunuz frekans olan 1000 hz'de kaybınız 95 dB. o frekansta yaprak hışırtısını (5 dB) duyabilmeniz için 90 dB kazancı olan bir cihaza ihtiyacınız var. ama fısıltıyla bile olsa konuşma seslerini duyabilmek için 60-70 dB kazanç yeterli. dolayısıyla, sadece konuşmaları değil fakat doğadaki her türlü sesi işitmek istiyorum diyorsanız alacağınız cihazın kazanç (gain) değerinin 85 dB ve üzeri olmasını öneririm. (oticon sumo, phonak naida vb.)

Bilgi için teşekkürler hunsal. Anlaşılan ultra power denilen ve etkin feedback denetimi yapan bir cihaz lazım olacak. Yeni cihazı seneye eylül ayında alacağım. Şimdiden bir araştırayım demiştim.Konuşmayı anlamada çok iyi değilim, ancak yaprak sesi de fena olmaz :)

Benim yüksek frekans durumu nedir ki sizce ? Yani yüksek frekansı alçak frekansa kaydıran soundrecover gibi özelliklere ihtiyacım var mı ? Ben şu anki cihazla bile kuş seslerini,telefon zilini ,bazen de saat tık sesini duyuyorum yani. Ama konuşmayı anlamada sorun var. P,t,k gibi ünsüzlerde sorun var daha çok (ingilizcede consonants diyorlar).

Dijital yolla kalıp meselesini oticon Türkiye satıcısına sordum. Şöyle bir cevap geldi:

Sayın ... Bey,

Kulak kalıplarının yapımını hızlandırmak için alınan kulak izlerini ( bu izler hala şırınga kullanımı ile alınmaktadır ) 3 boyutlu tarayarak fabrikasyon imal edilmeye başlanmıştır. Bu kullanıcı açısından sadece zaman açısından fayda sağlamaktadır. Firmamız kulak kalıplarını hala 24 saat prensibi ile tamamladığı için bu yatırıma henüz ihtiyaç duymamaktadır.

Firmamıza göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.

sevgili hunsal allah razi olsun cok cok tesekkurler ne olursun bizleri birakma size hep hep ihtiyacimiz var iyi duymmayana odyometristler konusarak anlatsa bile anlamiyoruz cogunlukla bide o heyecan gerilimle bildiklerimizi bile soramiyoruz ki ki bilmiyoruz
mavimsiyesilin sormasida iyi hazirlik oldu bizler icin ben sabirliyim o konuda kalip aldirma fobim devam ettigi muddetce bu eski kalibimi kullanacagim artik ne zaman olursa elbet turkiyedede bu ileri teknoloji uygulayacak isitme cihazi saticisi olabilir umutluyum yani

Ben de yeni teknolojiyi bekliyor olacağım. Şimdilik bir kalıp lazım. İnşallah yeni teknoloji kalıp çilemize bir son verir.

mavimsiyesil,
zaten sensorineural işitme kaybının en temel özelliği ince sessiz sesleri (p,ç,t,k gibi) ayırtedememektir. ve maalesef konuşmayı anlamamızı sağlayan sesler de bunlardır. bunları ayırtedemediğimiz için de duysak bile konuşmaları anlamakta güçlük çekiyoruz. "sound recovery" özelliği phonak'ın yeni nesil cihazlarında var olan bir özellik. ama pazarlamacıların her söylediğini yüzde 100 doğru kabul etmemek de gerekir. üreticilerin övdüğü bu özelliklerin bağımsız araştırmacılarca test edilmesi ve yararlılığının kanıtlanması gerekir. çoğu kez kağıt üzerinde mükemmel gözüken kimi özellikler gerçek hayatta sizin hiç işinize yaramayabilir de. daha önce bir başka başlık altında cihazlardaki 3'ten kanal sayısının da bir artısı olduğunun bilimsel araştırmalarla kanıtlanmadığını yazmıştım. şimdilerde 16-24 kanallı cihazlar satılmakta. ama o kadar fazla kanala gerçekten ihtiyaç var mı, bundan emin değilim.
dolayısıyla, cihazı satınalmadan önce keşke ülkemizde de makul bir süre deneme imkanı olsa da gerçekten o özelliğin işinize yarayıp yaramadığını bizzat gözlemleme şansınız olsa.

sevgili shukufe,
iltifatın için teşekkür ederim. eğer burada sizlere bir faydam dokunabiliyorsa ne mutlu bana...

Bilgi için sağol . Sanırım en doğru yol , en çekirdek kısım ile ilgilenmek yani maksimum güç,frekans vs falan yeterli olmalı . Kanal sayısında ise en fazla 8 kanal gerekir diye düşünüyorum o da odyogramı inişli çıkışlı bireyler için. Benim odyograma bakan satıcı iki kanalın bile bana yeteceğini söylemişti zamanında. Evet deneme meselesi zayıf ülkemizde, ancak fiyatları da düşününce denenecek pek fazla kaliteli marka kalmıyor zaten :) Şahsen phonak alacağım. Geçmişte powermax 411 ve supero 412 gibi modelleri denemiştim , beğenmiştim ama başka yerden almak icabetti. Hayırlısı.

cok tecrubeli sayılmam ama deneyimlerime gore cok kanallı bir cihaz sesin kalitesini ve cesidini arttırıyor. belki de bana ole gelmiştir.. hunsal hocam; mitz tipi kayıpların durumu nedir ?

Üst Alt