Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

L1 kırığım var. T12-T13-L2 ve L3'e 8 adet plantin takıldı. İyileşme durumum nedir?

uzungöl

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, öncelike herkese sağlıklı yarınlar diliyorum. Araç içi trafik kazası sonucu L1 kemiğim kırıldı.8 adet platin takıldı.( T12, T13, L2 ve L3 e de kırık yayımış 8 adet platin var)Kesi yok. Bacağımdaki kırık nedeniyle fizik tedaviye başlayamadım. KAza olalı 25 gün oldu. Bileğimden aşağıda hissim iyi fakat parmaklarımı ve bileğimi hareket ettiremiyorum. Tuvalaet hissim yok gibi. BBacaklarımın durumu iyi gibi. İtme çekme sağa sola kaldırma bisiklet çevirir gibi çevirme hareketlerim var. Eşim ayağıma ters yönde kuvvet uyguladığında güç de gösterebiliyorum. Ayak tabanıma güç verip ittirebiliyorum. Korseli ve korsesiz oturabiliyorum. Motor gücüm 4/5 miş. Beyin cerrahım ve fizyoterpist uzmanı 2-3 aya yürüsün diyorlar ama inanamıyorum. Gelişmelerin iyi olduğunu düşünüyorlar. Fakat sanki çok uzun sürecek gibi geliyor. Ne düşüneceğimi şaşırdım.
Ayak bileğiğim ve parmaklarımı harekte ettirebilir miyim? En önemlisi yürüyebilimiyim ve nasıl yürürüm? Çevremde bilgi alabilecek kimse yok, fikirlerinize çook ihtiyacım var.

öncelikle çok geçmiş olsun 25 günde ayaklarınızı itip çekebiliyorsanız bir mucize bu.. en yakın zamanda yürürsünüz inş motor iletiniz 4-5 seviyesinde süper bişe bu

Ben omurilik hasarlı (spina bifidalıyım), yapılan son EMG ye göre bir ayağımın bileğe giden sinirlerde motor iletisi sıfır, diğerinde ise sıfıra yakın! Çok düzgün olmasa da desteksiz yürüyorum çok şükür.
Ayak bilek hareketi yok denecek kadar az parmaklarda sıfır!

Yani siz hiiiç endişeye kapılmadan inançla fizik tedavinize devam edin, çok güzel yürüyeceğinizden hiç şüpheniz olmasın :)

bence yuruyebılırmıyım parmagımı oynatabılırmıyım stresını bır kenara bırakın cunku kafanızı boyle seylere
zaman harcamayın anlattıgınıza gore tahmınım sınırlerınızde fazla harabıyet olmamıs sımdıkı durumunuz
yasadıgınız travmanın kalıntıları en fazla 3,4 ay ıcınde eskı halınıze cok yakın bır sevıye gelecegınızden
suphenız olmasın su anda kırık olmayan bacagınıza yuklenın ve dıger bacagınız ıyılesene kadar onu ıyı bır
sevıyeye getırmek olsun tek dusuncenız,ınsallah yakın zamanda duzelırssınız,gecmıs olsun

Landish;

peki sizdeki bacak hareketleri ne seviyede idi yürümeden önce? Siz ameliyattan ne kadar sonra yürüdünüz? Afo mu kullanıyorsunuz ayak bilekleri için? Çok düzgün olmasa da yürüyorum u biraz açıklar mısınız? oturup kalkıyor musunuz? çömelebiliyor musunuz?

Eski halime yakın mı? bunu düşünmek bile bana dünyaları veriyor. Umarım tahminiiz doğru çıkar. Ama ayak bileğimden aşağı da hareket yok ki, tuvalaet hissim de yok.....
iyi düşünceleriniz için teşekkürler...

öncelikle çok geçmiş olsun uzungöl benimde L1 kırığı ve zedelenme var 4 platin takılı şuan ben tek kanedyenle yürüyurum ve kanedyensizde yürüyurum. sadece dengemi sağlayamıyurum.ayak bileklerı sol %70 sağ%40 oynatabilyurum.ve ayrıcai afo kulanıyurum .sen sabırlı olmalısın hiç bir şeyi kafana takmamalıısın ve fizik tedavini hiç aksatmamalısın

barisvan;

ayak bileklerini en baştan beri mi oynatabiliyorsun, zamanla mı düzeldi? bacaklarda hareketlerin en baştan beri var mıydı? ne kadar fizik tedavi gördün? ameliyatından sonra ne kadar zaman geçti? çok soru sordum ama aklımda binlercesi var daha....

Uzungöl, benim durumum sizden farklı, çünkü ben spina bifidalıyım ve benim omuriliğim doğuştan hasarlı (açık omurilik) sonrasında yapılan ameliyatla sinirler biraz daha hasar gördü, ben büyüdükçe gergin omurilik sendromu oluştu ve daha da fazla etkilendim. Yani benimkisi 35 yıllık bir süreç, çocukken koşabiliyordum, sonra normal hızda yürümeye başladım, şimdilerde ise oldukça yavaş yürüyorum. Sinir hasarının üzerinden yıllar geçtiğinden fizik tedavi ile birşey yapılamıyor.
Ama siz bu açıdan şanslısınız, hasar yeni oluştuğu için ilk 2 yıl içerisinde yapılan fizik tedavilerle çok güzel ilerleme sağlayabilirsiniz. Gerçekten moralinizi yüksek tutun ve fizik tedaviye dört elle sarılın,size verilen programı hiç aksatmadan uygularsanız yavaş yavaş ta olsa ilerleme sağladığınızı göreceksiniz.

Ben ayak bileklerimi kendi kendime çok çok az hareket ettirebiliyorum, desteksiz yürüyebiliyorum, oturabiliyorum, oturduğum yerden kalkabilyorum, çömelebiliyorum ama çömeli haldeyken kollarımla kendimi çekmeden veya itmeden kalkamıyorum. Tüm bu hareketleri yapabilmek için üst bacak kaslarınızın kuvvetli olması çok önemli, hatta karın ve bel kaslarının kuvvetli olması yardımcı oluyor.
Parmak ucuna kalkamıyorum, topuk üstü asla duramıyorum zaten bilek hareket etmiyor o yöne. Basamak merdiven bir yere tutunmadan çıkamıyorum. Tuvalet sorunu bende de var...
AFO kullanmıyorum, ama düşük ayak ateli kullanıyorum işe gidip gelirken, ayağımı kaldıramadığım için öne doğru düşüyordum, bu atel düşmemi engelliyor.

E siz zaten yürümek üzeresiniz :)

Ayağa kalkıp yardımla da olsa adım atmayı denediniz mi? Ayaklarınızı/bileklerinizi hissetmeseniz de bileğinizin bükülmesini engelleyecek basit bir aparat ile ayağa kalkabilirsiniz.

OturanBoğa;

Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederiz, sizden gelecek yorumu bekliyordum merakla. Hastaneden çıkalı 27 gün kadar oldu sağ kaval kemiğim kırık olduğu için hastanede sadece pasif egzersizleri yaptım. Eve bu salı geldim. Çarşambadan beri yani 3 gündür eve fizyoterapist bir abim var o geliyor sağolsun. 3 gündür onunla yavaş yavaş başladık çalışmaya başladık. Önceden 4 kişinin yardımıyla zar zor kalkerken şimdi onun sayesinde abimin tek elinin yardımıyla oturmaya başladım. KAslarımı güçlendirmeye çelışıyoruz ve inanılmaz yoruluyorum.
KAlkmak için sanırım çok erken daha, bugün belime bir çarşaf bağladı ve onun omuzlarına tutunarak kendimi yukarı kaldırmayı denedim,kalktım da ama dimdik değil,ve hiç adım falan denemedik. Abim henüz erken diyor, gatada yapmış askerliğini benim gibi çok hastayla çalışmış ve ancak 6 ay diyor belki de çok umutlanmam için bilmiyorum.

Elimden geleni yapıyorum, zaman zaman umutsuzluğa kapılıyorum,ama çok şükür yine de halime. Ayaklarım parmaklarım ve tuvaletimde de değişiklik olursa daha iyi hissedrim herhalde kendimi.

Bu arada birşey sormak istiyorum: Önceki sontamı takar ve çıkarırken hiç birşey hissetmemiştim fakat dün sontam değişti ve her anını, acıyı hissettim bu idrarımı yapabileceğime küçük de olsa bi işaret olur mu???

geçmiş olsun bence siz yürümüşsünüz zaten doktorunuza danişarak pilatinler açısından yürümeye engel yok derse vakir geçirme bir bu 2 aya 3-5 aya takma en iyi durumdasın fiziğe spora devam tekrar geçmiş olsun sonda değişirken acıyı falan hissettinse süper bir daha deişirken kendin idrarını yapmayı dene

biyo;

çok sağolun, inşallah dedikleriniz olur, çok zor bir süreçmiş bu Allah hepinizin yardımcısı olsun. Ben balayına giderken 1 günlük evliyken bu kazayı yaşadım, bir an önce ayağa kalkmam lazım daha evimi tutup güzel eşyalarımı yerleşttreceğim:) bir an önce kalkmalıyım di mi:)

uzungöl arakadaşım tekrar çok geçmiş olsun. allah yardımcın olsun.ben yüksekten düşme sonucu felç kaldım .ayak bileklerim 8 aydan sonra evde fizik tedaviyle geri geldi. ama ayak parmaklarım .oynamıyur idrarımı takla yapıyurum ama sıkıştığım zaman hisedebiliyurum idrarımı ve kalın abdestimide hisediyurum.bacaklarda ise bacaklarımı ameliyatan dört gün sonra çekebildim.ayalarımı hisedebiliyurum.ve kısmi bir felç var sağ tarafta ve kazayı 06 08 2008 günüde yaptım ve halende gelişmelerim devam ediyur inanırmısınız yok diyurlar iki yıldan sonra geri gelmiyur diye bir şey yok ben kendi vücudumun dokturu oldum .günden güne en ufak bir gelişme olduğunu hisediyurum ve farkındayım sen bana göre daha çok iyısin ve çok iyi olacağındanda eminim ve yterki üzülme fizik detavini aksatma çünkü ben ftr yi hep evde kendim yaptım hastanede sadece bir ay gördüm ftryi allaha emanet ol alahta dileğim tekrar eski sağlığına kavuşup ve hayali kurduğun eşyanla mutlu olursun;)

s.a arkadaşım bende yaklaşık 10 ay önce L1 kırığından dolayı senin gibiydim suan hemen hemen aynı durumda gibiyiz ama ben 10 ayda senin seviyene gelebildim çok şükür sen kısa sürede bu aşamaya gelmişsin emin ol zaman gectikçe çok iyi duruma geleceksin ayrıca benim yakın bi arkadaşımda aynı bizim gibi kazada bu durumdaydı onun yaklaşık 5 yıl önce fakat oda altı ay gibi zamanda ufak ufak adımlarla yürümeye başladı şimdi ise eski hali nasılsa aynı öyle tek fark sol ayağımda biraz uyuşukluk var diyor okadar onun harcinde gaet iyi yanlız tuvalet hissi zaman alır demişti bana onun zaman almış L1 kırıklarında zaman alıyormuş galiba boşver yürüyelimde zaman alsın Rabbime nekadar şükretsek azdır en kısa zamanda sağlığına kavuşman dileklerimle inşlh....

6 aya kalmaz bence. Fizyoterapistle haftada iki gün çalışmanız yeterli. Ondan öğreneceğiniz şekilde evde kendiniz çalışmalarınızı sürdürürsünüz... Kendi başınıza her ne yapabiliyorsanız yapmalısınız. Kullanabildiğiniz her kası kendiniz kullanmalı ve güçlü olmalısınız.

1-2 ay içerisinde olumlu gelişmeleri göreceksiniz...

Omurilik felci olupta ayağa kalkmak, yürümek için neler yapmak gerekir?

omurilik felci olup ayağa kalkmak için en önemli şeylerden birinin kesi olmaması gerektiğini bu siteden öğrendim. Tamam kesi yok hareket de var her yerde his de var.eeee daha neler lazım yürüyebilmek için?
Neleri yapabilmek lazım, şunları yapıyorsan yürüme şansın yüksek diyebileceğiniz şartlar yok mu?
Kimler başarabiliyor bu işi?
yok mu çevrenizde şunu yapıyordu yürüdü, bunu yapıyordu yürüdü diyebileceğiniz birileri?

Öncelikle bir fizyoterapist eşliğinde neler yapmalısınız bunu tespit etmelisiniz. Bacak kaslarınızı kuvvetlendirmeniz lazım.. Hee hareket var ve siz yürümüyorsanız azim de olsa hiç fena olmaz

Eve gelen fizyoterapistle her gün 1 saat çalışıyoruz, sonra aynı hareketleri kendim yapıyorum, yapıyorum da ne olacak ne yapıyorum, bu hareketleri yürümek için mi yapıyorum bilemiyorum.
Yani yürümek için ne lazım? şu hareket çok önemli denilebilecek bi hareket yok mu?

hareket varsa bacaklarında kum torbası bağlayarak ayağına ağırlık çalış ki kasların kuvvetlensin walker la ayağa kalkabiliyorsan dizlerini kilitlemeye çalışabilirsin anlayacağın bir hareketi yapabiliyorsan devamlı pratik yaparak o kaslarını kuvvetlendireceksin böylece zamanla o hareketleri daha rahat yapabileceksin azim ve sabır uzun zaman alır ama yapacak başka birşey yok dua edip çalışacaksın rabbim istemesse yaptığın harekette işe yaramaz Allah yardımcın olsun...

belli başlı şunu yaparsan yürürsün kesin denebilecek birşey yok bu kelimeyi doktorlar dahi söyleyemiyor tek yapmanız gereken bol bol egzersiz yapmak ufacık bile olsa yapacağınız egzersiz size fayda sağlayacaktır

Uzungöl, ne yapman gerektiğini söyledi herkes: FİZİK TEDAVİ HAREKETLERİ, EGZERSİZ yapman gerekiyor, defalarca denemen gerekiyor.
Allah sabır versin, ümidini hiç kaybetmeden fizik tedavi uzmanının göstereceği hareketleri yap.

Bu işi başarabilenler azimle, yılmadan, tembellik yapmadan egzersiz yapanlar.

bence doktorların dogru söylemiş kendimden örnek verme k gerekirse ben 2008 yılı harizan ayında c5-c6 kırılma sonucu ameliyet oldum hiç hareket yoktu bende sadece dokunduklarında hissedebiliyordum eger düzenli ve hırsla çalışırsanız kısa sürede inşallah toparlarsınız ben 45 gün gün sonra babamın yardımı ile ayaga kaltım ve daha da hırslandım 30 ay 20 gün sonra artık kimseye baglı olmadan çok şükür hayatımı itham etmeye başladım ve okuluma devam ettim ... bence bu hastalıgın ilaçı umut ..."Gerçekçi ol imkansızı iste"...

kardeşim yazmıştım sabır bak 15 yıldır oturuyoruz yani burayı bir kontrol et kendine güven demiştim sen zaten yürümüş sayılırsın bülent beyin söylediği fizik tedavi işini bırakma spor çok önemli neden dersen hem yürümen için hemde yürümeye başladıktan sonra eklemler kas yapısı vucut direnci butün bunlar birbirine bağlıdır sırf o balayını yapma şansın olduğu için şükret sabret ve çalış derim saygılar

rumu, sebosebo ve fizik tedavisine devam eden diğer arkadaşlar

son durumunuz hakkında bilgi verin arkadaşlar kaza olalı 2 ayı geçti gözle görülür gelişmeler var bizde ama sanki zman hiç geçmiyor ayakbilekleri ve parmaklarda hala bi gelişme olmadı büyük ve küçük abdestdede bir ilerleme olmadı arkadaşlarlar kardeşlerim abilerim bir akıl verecek olur belki

En son ne zaman sinemaya gittiniz? Haftada kaç gün dışarı çıkıyorsunuz? Okula-işe-gezmeye vs. kaldığınız yerden devam ediyor musunuz? Daha doğrusu, sevdiğiniz ve yapmaktan keyif aldığınız her ne var idiyse, sakatlandıktan sonra onları yapmaya devam ediyor musunuz?

Yani, gündelik hayattan kopup sadece fizik tedavi ile zaman geçiriyorsanız, ne zaman geçer ne de mutlu bir yaşam sürülebilir. Bedeninize uyum sağlayın ve yaşam devam edin. Gelişmeler zaten peşiniz sıra gelecek.

benimde durumum seninki gibi idi diye başlayan cümleyi hiç sevmem ama benimde kırık L1 de idi:) milyon tane L1 kırığı olanı yan yana koy hiçbirisi diğerinin aynısı olmaz hiçbirisinde ki gelişme diğeri gibi olmaz ama genel tahammülere göre ilk 1 yıl çok hızlı gelişmeler olurken 2 yılda gelişmeler azda olsa devam eder sonra durur bu genel olarak böyledir ama duyuyoruz 10 yıl sonra gelişmeler olanlar olduğunu vs. ama birde kırıldığı zaman neyse öyle kalanlarda var burada asıl mesele sinirlerdeki tahribat , önemli olan o bence.

Bende de L1 kırığı vardı 6 ay hastanede kaldım ve bu süre içerisinde uğraştığım şeyler idrar yolları enfeksiyonu mide sorunları reflü vs. yani fizik tedaviye tam olarak odaklanamadan antibiyotiklerle geçen bir 6 ay nezaman kendi evime geçtim hem mutlu oldum hem gelişmeler dahada hızlandı. Hastandeyken şefaf afo lardan almıştık iki kanedyenle hastanden çıktım evden fizik ted. gidip geldim 3,4 ay sonra Beşiktaş ın masörüne 4 ay gittim , kazadan tam 18 ay sonra işe döndüm ve 2 kanedyenle dana önce kaza geçiren bir abi önce kanedyenimin birini kaybetti arkadaşlarım bulamadı güye:) evede beni tek kanadyenle yolladılar 1.5 km :) eve kan ter içinde gittim 1, 2 ay sonra kanedyenin kola gelen yerini kesti o abi:) yani baston oldu ondan 1 ay sonrada ince bir baston getirdi ben hala o bastonla 5,6 yıldır yürümekteyim , o bastonuda defalarca kaybettide ben eve gitmedim gitti sakladığı yerden getirmek zorunda kaldı.
bunları niye anlattım sosyal hayata nekadar erken dönersen o kadar çabuk iyileşirsin hep demişimdir 18 raporlu değilde 5 ay raporlu kalsaydım, çünkü hem kendini dinlemiyorsun hem pskolojin daha iyi oluyor hemde aktif oluyorsun.
senin şuanda acilen tak denilen olaya geçmen lazım yani her idrarın geldiğinde hissetmiyorsan 4 satte bir ince 12 mm 14 mm lik kamış gibi ince plastik pipet tarzı çubuklara geçmen lazım hem enfeksiyondan kurtulursun vücut direncin artar hemde mesanen genişler , sonrasında afo olayı , ben 2,3 yıl şefaf afoları kullandım sonra kendi araştırmalarımda Otto Back'ın Walk On afosunu aldım yaklaşık 3 yıldır onu kullanıyorum çok memnunum ancak yine araştırmalarımda ABD de üretilen Össur firmasının Dynamic Afosunu gördüm onun beni daha rahat ayakta tutacağına inanıyorum çünkü destek yeri arkada değil önde onun siparişini verdim 1 haftaya kadar gelir onu deneyeceğim medikalci arkadaşım var içine içlik vs. yapıyor ona göre sana yazırım tel. özelden yolladım başka konularda da yardımcı olmak isterim kafanı şişirdim :) çok geçmiş olsun son bir söz bu çok önemli kendine şunu demelisin " neden ben değil neden ben olmamayım ki" hiç kimsenin bir diğerinden üstünlüğü yoktur onun bunun başına gelebiliyorsa neden benim olmayayım ki... saygılar...

Hasteneden taburcu ediliyorum. Sizce bundan sonra ne yapmalıyım?

Kaza olalı tam 3 ay oldu, L1 kırığına bağlı olarak omirilik hasarım oluşmuştu. Başlarda oturamıyordum Sonra wolker dönemi oldu, şimdi tutunarak yürümeye başladım.Tutunmadan da 100 adım falan yürüyorum ama pek düzgün değil. Denge sorunum yok. Fakat ayakbileğimi ve ayak parmaklarımı kıpırdatamıyorum, tuvalaet hissim de dönmedi.Son durumum bu...
2 ay evde (bacağımdaki kırık sebebiyle) fizyoterapist eşliğinde çalıştım.Ama çok çalıştım.
Sonra Gata Tsk Fiz. Ted. ve Reh. Mer.'ne yatış yaptım. 1 ay oluyor burdayım, 10 gün sonra taburcu olacağımı bugün öğrendim.
Sivilleri 1 ay tutuyorlarmış, doğru mu bilmem...
Çıkınca ne yapmalıyım, kendim mi devam etmeliyim,bir hastaneye mi yatmalıyım, kararsızım, neyin doğru olduğunu bulamıyrum. Bülent Abi'nin hep dediği gibi fizik ted.mer. '' atla deve değil.'' olduğunu gatada çok iyi anladım.
Tedavimin bitmiş olduğuna inanmıyorum, daha yolun başındayım, fakat neden hemen çıkarıyorlar anlam vermiyorum.

Tedaviyi noktalaman için 3 ay çok kısa bir süre.

Nevşehir Kozakli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yada Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ara yatış için bilgi al kaydını yaptır. Bu taze dönemde hastaneden çıkma derim.Eğer çıkacaksan kesinlikle ve kesinlikle egzersizlere devam et, havuza gidip bol bol yüzme yap.

teşekkürler blackrace.
Tecrübei arkadaşların fikirlerine ihtyacım var. Yaşadığım yerde devlet hastanesine bağlı bir fizik tedavi bölümü yok. Özel hastane var, o da biraz pahalı. Faydalı olursa borç harç gideceğim ama sizce ne yapmlıyım , kendim mi çalışmalıyım, mutlka bir hastanede mi yatmalıyım tecrübelerinize ihtiyacım var....

Sigortan yok mu ? Eğer varsa Nevşehir'e kayıt ol hastaneyi bırakman için çok erken benim görüşüm bu.

Üst Alt