Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

L1 kırığım var. T12-T13-L2 ve L3'e 8 adet plantin takıldı. İyileşme durumum nedir?

nasılsın uzungöl kardeşim...umarım daha da iyiye gidiyorsundur... insan kime ne soracağını bilemiyor...
bugün paralel barda yürüyüş yaparken fizyoterapist le ellerimi bırakarak dengede kalma çalışması yapalım dedi.. ellerimi bıraktım fakat 15-20 sn dengene kalabildim... bel kısmımı öne arkaya kaydırdım,çok hakim olamadım...böyle olunca da umudum kırıldı... sen son msjında denge sorunun olmadığını söylemiştin... dengede durabilmek için,bunu geliştirmek için neler yapmam lazım...
tecrübeli arkadaşlar da yardımcı olurlarsa sevinirim...
hepimize geçmiş olsun...

bol bol yürüme çalışması yapmalısın. Ve yanlara açma kapama ayrıca yan yan yürüme yapmalısın, denge için yan grup kasları çok önemli.

kaza olalı 5 buçuk ay oldu... tek kannedyenle yürümeye başladım. Evde kanedyensiz yürüyebiliyorum, düzgün olmasa da... ilk 3 ay çok hızlı gelişmeler vardı. Son aylarda gözle görülür değişme yok gibi. Yani gelişmeleri ben hissediyorum, yapamadığım bir çok bacak hareketini yapmaya başladım ama bu gelişmler yürüyüşüme yansımıyor, dışarıdan bakınca her şey aynı gibi. Neden böyle? yan yatarak babağımı yuksarı doğru kaldıramıyordım bunu yapabiliyorum artık ve yüzüstü yatınca bacağımı düz olarak havaya kaldıramıyordum son 20 gündür bu hareketi de yapabiliyorum. Tuvalet konusunda tak yapıyorum.Biraz biraz tuvalate yapabilyorum, kalanı ölçüyorum takla son günlerde 100 cc ye kadar düştü kalan. Büyük tuvaltimin geldiğini hissediyorum gidip yapıyorum ama yaptığımı hissedemiyorum. Kalçamda hiç his otu şimdi iğne falan batırılınca net olarak anlıyorum. Kendi kendime kalkıp hareket edebiliyorum ama tek kanedyenle zorlanarak,kanedyensiz de çok sallanarak. Yürüyüşümün düzelme ihimali nedir, Gelişmelerim yürüyüşüme yanıyacak mı bir gün???
Lütfen deneyimlerinizi paylaşın...

Bence her şey çok iyi gidiyor. Zamanla çok daha iyi duruma geleceksiniz, emin olun. Kendi başınıza yapabildiğiniz her şeyi yapmaya, kaslarınızı güçlü ve dinç tutmak için çalışmaya devam... Kilo almayın. Bol su içip idrar yolu enfeksiyonundan korunun. Ve tabii artık tedaviye değil sokağa, iş yaşamına, sosyal faaliyetlere odaklanın.

Selamlar uzungöl...

11 ağustos 2012 de araç içi trafik kazası sonucu t12 kırığım oluştu... kazanın hemen ardından yattığım yerde bacaklarımı aynen senin gibi kaldırıp bisiklet sürer gibi hareketler yapıyor ve alttan oluşturulan baskıya cevap verip yalnızca topuk yardımıyla karşılık verebiliyordum... Fakat ayaklarımı oynatamıyordum. Kazadan 2 gün sonra yalnızca yukarı doğru sadece bir kas yardımıyla bileklerimi yukarı kaldırdım... Kazadan 20 gün sonra sol ayak parmaklarımı hareket ettirdim.. 3 ay sonra sağ ayak parmaklarımı oynattım...

İlk olarak tuvalet sorunlarıyla ilgili ;Tuvalet sorunlarım hep vardı...İlk zamanlar ailemin yardımıyla yattığım yerde zorlanarak büyük abdestimi yapıyordum...asla bez bağlatmadım... zaten gerekte yoktu çünkü kabız durumundaydım.. Lağman yardımıyla tuvaletimi yapabiliydordum... 3 ay sonda kullandım.. son bir ayında gece ereksiyon zorlamaları oluşmaya başladı... her gece müthiş bir acıyla uyanıyor ve ereksiyon durumunu geçirmeye çalışıyordum.. bu zamanlarda yavaş yavaş kendi kendime tuvaletimi yapmak için tuvalete oturuyordum... her gün belirli saatlerde günde 3 kere alafranga tuvalete oturmak bu açıdan oldukça gerekli... bu esnalarda makat kısmında hareketsizlikten dolayı orayı kullanamıyor ve yukardan baskı yaparak ve oldukça zorlanacak bir şekilde tuvaletimi yapabiliyordum.. bu zorlamalarda penis etrafından dışarı taşan sıvılar oluşuyordu...
sondayı çıkarabileceğimiz düşüncesine kapıldım ve çıkardığımız gün bütün planlar kateter yardımıyla tak yapmak üzerineydi fakat ilk gün tuvalette idrarımı yaptım... bir iki kere içerde sıvı kalıyormu diye yapılan tak deneylerinde içerde herhangi bi sıvı kalmadığı test edildi... şu an tuvaletimi 2 gün veya 3 gün arayla olmak kaydıyla gidiyorum... hala zorlanıyorum ama ilk zamanlar gibi değil... idrarımın geldiğini hissediyorum ve ayakta tutunarak ve biraz zorlanarak yapabiliyorum... ereksiyon konusunda hala sıkıntılarım var... ancak her geçen günde sorunun azaldığını farkediyorum...

Yürümeyle alakalı; ilk zamanlar walker yardımıyla afoları bağlayarak evin içinde ya da hastanede geziyordum... daha sonra egzersizler yardımıyla 2 baston kullanmaya başladım... 3 gün içinde bastonlardan birini bırakıp tek bastonla yürümeye devam ettim.. sol ayağım sağ ayağa göre çok ilerde olduğu için bastonu sol tarafta kullandım ve sağ ayağımı destekledim... şimdi egzersizlerin hepsinin bi amacı var... hepsi bir kasa hitap ederler ve o kaslar ın hepsi tek tek yürümen için gerekli... sırtüstü ayağı yukarı kaldırmak bacak üst kısmına, yüzüstü bacakları büküp kaldırmak kalça ve arka adaleler için gerekli... yan yatıp bacakları açmak bacak yan kasları için geçerlidir...

şu an ne aşamadasın bilmiyorum ama kendini iyi analiz etmelisin... gelişmelerini takip etmelisin ve korkmadan kendini denemelisin her an... şu an evin içinde baston kullanmadan geziyorum... birkaç gün önce bastonsuz dışarda gezdim... çömelebiliyorum.. oturup kalkabiliyorum... eğilebiliyorum... 4 yaşındaki kızımı kucağıma alabiliyorum... ancak hala eksik kaslardan dolayı çok güçsüzüm... yürürken eskisi gibi yürüyemiyorum... ve en büyük sorunum ayak bileklerimden aşağısıyla ilgili... topuk kısmından bi sorun olmasada topuktan sonraki kısım yani ayak uçları çalışmıyor o yüzden ayakta sabit duramıyorum... ayak uçlarına kalkamıyorum.. devamlı hareket halinde duruyorum ayakta denge sağlamak için...

yani kısaca demek istediğim şu ki;şu an ne aşamadasın bilmiyorum ama yapılan egzersizlerin hepsi bir kasa hitap eder.. hiç bırakmayacaksın ve kendini denemeye devam edeceksin... ilk önce korkmadan yanında birileriyle daha sonra tutunabileceğin ortamlarda kendi başına... teknik taktik hepsi bi kenara.. umuyorum hepimiz iyileşecez.. umudunu asla yitirmeyeceksin.. ve henüz kabullenmek için bazı şeyleri çok erken... kabulleneceğimiz gün gelecek belki ama bu şimdi değil...

Uzungol,Serhan buyukturgay son durumunuz nedir aradan baya zaman geçmiş idrar ve ereksiyon hisleriniz nasıl oldu?

Deneyimlerini paylaştığın için çok teşekkürler Serhan

Masallah durumunuz cok iyi tuvalet hislerim ve ayak bileklerimde hareket hala yok idrarimi ikinarak yapiyorum buyuk abdesti de hergun duzenli oturuyorum. Senin insallah kisa surede duzelir tuvalete duzenli oturmaya calis. Yilmadan bikmadan sabirla dene.. Sen inanirsan hersey guzel olur inanmak iyilesmen icin sart... Ufak seylere takilma biraz zamana birak ve her an sukret... Gecmis olsun kardesim

Saglikli gunler herkese, 19ay oncesinde gecirmis oldugum trafik kazasi sonucunda L1 omurga kirigi meydana geldi. Cok sukur gelismelerim oldu. Suanda ayak bileklerimden solu cok hafif cekebiliyorum 5/2 kas gucunde, sag ise saga sola dogru oynatiyorum 5/1 kas gucunde.. Parmaklarimda istemsiz kasilmalar mevcut.. Kazadan 4 ay sonra hareket basladi ama gozle gorulur pek bi ilerleme olmadi hemen hemen ayni hareketler.. Cok uzun zaman oldu bu saatten sonra donus olur mu?? Bu kadar zaman sonunda donen var mi?? Ben umut etmekten hic vazgecmedim ama artik korkmaya basladim acabalar olusmaya basladi... Lutfen benimle ayni seyleri yasayanlar varsa yazabilir mi??! Bu arada yaprak afo kullanamiyorum hala ayakta duramiyorum onlarla, tuvalet hissim yok ve tek kanedyenle yuruyorum.. Simdiden herkese tesekkurler.. Rabbim hepimizin yar ve yardimcisi olsunn..

Suna, daha önce de yazdığım gibi, bence artık "acaba daha iy iolur muyum" diye düşünerek kendine dert etme. GÜndelik yaşamına devam et, elinden geleni yap, his-hareket konusunda geri kazanım olacaksa, zaten olacak. Moralini bozma. Şu anda durumun bence mükemmel. Yapamayacğaın hiç bir şey yok... Moralini yüksek tut ve hayata ak... Tek doğru budur.

Bulent abi evet cok haklisin ama ben 4aylik hamileyim. Nasip olursa bebegim olacak ve ona en verimli nasil olabilirim onun derdindeyim. Allaha sukur iyiyim ama afolarla dengede durmam cok zor ve bebegi ayakta tutamam bilegimin donmesini istemem bebegim icin.. Ya dusurursem ya ona zarar verirsem diye dusunuyorum. Ve cok korkuyorum... Cok canimi acitiyo afolar ne yapicam ne olacak donus olacak mi bilmiyorum..

Uzungöl, zor şeyler yaşıyorsun, anladığım kadarıyla zaman zaman moralin çok bozuluyor. Ama sağlığımızı geri kazanmak için çok şey yapsak ta kazanımlarımız kısıtlı olabiliyor. Demek istediğim , şunu gördüm; çok çok uğraşsak ta belli bir yere kadar gelişme oluyor, sonra yırtınsak ta, ne de yapsak olmuyor. Maalesef :( bunun için kendi adıma ben de üzgünüm.
Ben de baston kullanıyorum, bebek sahibi olmak istiyorum, Allah hayırlısı ise nasip etsin inşallah. Bebeğim olursa ona nasıl bakarım diye düşünüyorum ben de. Desteksiz çok zor ve kısa mesafe yürüyebiliyorum, baston kullanıyorum ki onunla bile zorlanıyorum artık. Yani bebeğimi kucağıma alıp kalkıp yürümek çok riskli olacak. Bu sebeple, olur da bebeğim olursa evin içinde bebek arabası kullanmayı düşünüyorum. Oturduğum yerde onu arabasına koyarım, arabayı iterim diğer odaya geçeriz, önce otururum sonra bebişi kucağıma alırım. Olmaz mı? :)
Bu bir örnek sadece.. demek istediğim durumumuza adapte olmaya, hayatımızı ona göre adapte etmeye de çalışmalıyız.
Zor olduğunu biliyorum, ama bu süreçte üzülmeni istemiyorum, malum psikolojik durumun hamilelik sürecini de etkiliyor.
Bu arada geçtiğimiz hafta doktorlarımla konuştum; hamilelikte lioresal, toviaz, üropan tarzı ilaçların kullanımı ile ilgili. Markaları - isimleri üreticileri farklı da olsa ayn aileden olduklarından yan etkileri de aynı olur dedilr. Her iki doktorumun hamilelikleri sürecinde bu ilaçları kullanan hastaları oluğunu ve hiç bir sorun olmadığını söylediler. Ama yine de rahatlıkla kullanabilirsin diyemiyorlar.

Landish, beni anladigina sevindim.. Bebegim icin en mukemmelini istiyorum. Ve cok sikintili gunler geciriyorum. Doktorum mesane kasilma ilaclarimi birakmami soyledi. Ve kasilmalarim inanilmaz derecede artti. İdrar kacaklarim oluyo surekli, kabizlik daha da yogunlasti. Sosyal hayattan soyutlamaya basladi beni ki ben evde kapali kalacak biri degilim insanlari ve hayati cok seviyorum. Elimde olmadan engelleniyorum. Ve daha 4. Ayima giriyorum bebegim daha kucuk o buyudukce daha da artacak.. Ne bileyim insan istiyo en iyisini en guzelini verirse rabbim verecrk sifayi vermezse de sukur bugunumuze...

Bebeğin için verebileceğin en mükemmel hediye sevgin ve ilgindir :)
Sanki kafana biraz fazla takıyorsun gibi. Hiç kimse mkemmel değil ki.... sen sağlıklı olmadığın için bebeğine en iyisini veremediğini düşünüyorsun, etrafta görüyorum bazı "sağlıklı anneler" hamileliği ve emzirme süresi boyunca sigara içierek bir de zarar veriyorlar!!
Her şey senin sağlıklı olmna kalmış değil. Sen yapabileceklerine odaklanmalısın.
Bak 4 ay olmuş, 5 ayın kalmış nerdeyse yarısına geldin, evet bundan sonra zorlaşacak ama bi kaç ay sonra bebeğine kavuşmuş oalcaksın. Varsın kaçakların olsun bu 5 ay boyunca... bez kullanalım...
Kabızlık ciddi sıkıntı, ben de sıkıntı yaşıyorum, herkesin çözümü farklı oluyor. Farklı yöntemler dene sen de. Ben mesela her sabah 1 kupa sıcak süt kaynatıyorum - 2 tatlı kaşığı nescafe koyup içiyorum, böylece her gün tuvalete çıkabiliyorum. Kuru kayısı dene, müsli yemek te çözüm olabiliyor. Armut dene, mutlaka salata ye, lifli gıdalar cok iyi gelir. Son zamanlarda her gün salata yapıp yiyorum, iyi geliyor.
Ayaklarını sıcak tut. Sosyal hayattan da kopma .. herşeye rağmen hayat devam ediyor

Cok tesekkur ederim destegin icin hamilelik boyle sulu goz yapti beni ;) ben guclu biriyim halbuki kolay kolay yildiramazlar beni ama iste iki kisilik dusunuyorum artik ve inan kendim icin istemiyorum iyi olmayi bebegim icin sadece.. Ama haklisin detaylarda sadece boguluruz fazla dusunmemek lazim.. Kabizlik icin herseyi denedim diyebilirim. Kayisi artik fayda etmiyo, sut bulantilar yuzunden icemiyorum hergun dulcolex iciyorum bitkisel jel kapsul zarari yokmus. Yogurt yiyorum bir kase hergun ne bileyim bagirsak hersryden etkileniyo moral bozuklugu bile kabizlik sebebi... Dogunca biticek gibi geliyo hersey pazartesi cinsiyeti ogrenicez insallah herseye ragmen onun varligi beni mutlu etmeye yetiyo bide dogsa kucagima alsam cildiririm herhalde ;)) rabbim sanada istedigin hazir oldugun zamanda nasip etsin insallah..

uzungöl merhaba,
Haberleşmeyeli çok oldu, nasılsın, hamileliğin nasıl geçiyor? 7-8ci aya gelmiş olmalısın, merak ediyorum seni :)
Cinsiyeti ne ? Umarım sağlıcakla kucağına alırsın.

iyiyim tesekkur ederim. 33. haftamdayim. cok sukur iyi gidiyor oglum olacak rabbim izin verirse :) 4. ayi tamamladiktan sonra mictonormu kullanmaya basladim. bebege zarar vermez artik dedi doktorum ve cok sukur son kontrolde emzirirken kullanabilir miyim ilaci dedim tabiki dedi doktor.. bu aldigim en iyi haber oldu.. hic korktugum gibi gecmiyor hamilelik zorluktan cok kolaylik sagliyo oglum bana.. rabbim isteyen herkese yasatsin bu guzel duyguyu.. bu arada mictonormu kullanmaya basladigim gunden beri idrar kacagim olmadi.. bu arada sen nasilsin? umarim hersey yolundadir.. sevgilerle..

Hay maşallah, çok sevindim iyi olmana, doğuma da cok az kalmış, sağlıcaklar kavuşursun inşallah. Allah yardımcın olsun :) Sıkıntılı dönemin geçemsine de çok sevindim vallahi. Kaç kilo aldın şimdiye kadar, kanedyenle yürüeyebilyordun değil mi? Hala yürüyebilyor musun, kilo alman sıkıntı yarattı mı?
Ben bildiğin gibi, idare ediyorum .

sagol iyi dileklerin icin.. cok kilo almadim 10 kilo aldim tahminim maksimum 12-13 kiloyla doguma girerim. bebegime aldim kilolari daha cok 2500 kg olmus oglum cok sukur ;) bir ayim kaldi bakalim rabbimin izniyle sorunsuz gecer insallah..

maşallah uzungöl,
kilo alımın cok iyi olmuş, inşallah sorunsuz bir şeklide tamamlarsın, bebeğine kavuşursun.
moralinin düzelmesine de cok sevindim.

Üst Alt