Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maaşımda vergi indirimi uygulandığını nasıl anlarım?

fucar

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Engelli İndirimi

Merhabalar,
Ben yaklaşık 8 yıldır özel sektör de engelli kadrosunda çalışmaktayım. Her ay aldığım maaş bordrosun engelli tarifi yazmaktadır. Yazan engelli tarifi vergi den muaf mıyım ? Vergiden yararlanıyor muyum. Ben konu ilgili nasıl ve sorgulama yapabilirim. Burada engelli çalışan arkadaşlar vardır. Detaylı bilgi için verebilir misiniz.

Teşekkür Ederim...

arkadasım maaş bordronda kacıncı dereceden ise engelli indirimi--- xx tl yazar.

fucar

Merhaba,maaşınıza engelli vergi indiriminin yansıyıp yansımadığını maaş hesaplama robotları kullanarak bulabilirsiniz.İnternette bir çok maaş hesaplama robotu vardır.Bu programlarda engelli,emekli ve agi ayrımları mevcuttur.Aldığınız brüt maaşı normal bir kişi aldığındaki sonuca bakın ve birde engel oranınız olan 3. dereceyi seçerek ne kadar çıkacağına bakın.Sizin maaşınızın net tutarı bu robotlardaki 3. derece engelli maaşınının net tutarı ile örtüşüyor ise sıkıntı yoktur.

Saygılar.

Senin bordron yok mu kardeşim ? Al bordrona bak ben anlamıyorum diyorsan git çalıştığın yerde ilgili yerlere sor. Bordro görmeden kimse bilemez sizin ne maaş aldığınızı ...

bahsettiginiz konu ilgili robot var sa örneğini gönderin hesabı yapayım..

Gelir Vergisinden muafiyeti maaşıma her ay nasıl yansıyacak?

Herkese merhaba, Ekim ayında başvurduğum gelir vergisi muafiyetim olumlu sonuçlanmış.Benim merak ettiğim bu yıl sonlarına doğru gelir vergisi dilimine giriyoruz ya kazandığımız maaşlardan, onlardan muafiyetim söz konusu mu? yani ben Ocakta ne maaş alıyorsam Aralıkta da aynı maaşı mı alacağım?

hayır- keşke dedğiniz gibi olsa.cüzi bir rakam oluyor öyle kafanızda hayal ettiğiniz gibi değil. 2.derecede iken benim maaşa 300-400 yansıyordu sanırım detayı bordroda bulamıyorum net yazamadım.

Ben maaşıma para eklensin istemiyorum sadece kazandığım ücretten kesinti olmasın yeter. Yıl içinde gelir artınca belli bir dilime girip kesilen vergiden bahsediyorum

Yerin dibine batsın o gelir vergisi ondan faydalanacam diye yüzde 44 olan raporum yüzde 39 a düştü nalet olsun....

Çok berbat bir sağlık sistemimiz var ....tam 4 ay uğraştım düzelttiremedim ....

hangi tarihte başvurdunuz ? kaç ay sürdü vergi indirimi çıkması ? vergi indirimine başvuru yaparken sağlık raporunuz mevcutmuydu ? yoksa vergi indirimine başvuru yaptıktan sonramı sağlık raporu çıkarttınız ?

@Ltreeb

Sadece 380 Tl lik bir kısım vergiden muaf oluyor. Buda maaşına 40 50 TL gibi bir yansıması olur.

Poyraz_
Maaştaki düşüş için değil, erken emeklilikten faydalanabilmek için alıyor insanlar vergi indirimini.

2.5 ay sürdü çıkması.Raporum 4-5 yıldır var ben yeni başvuru yaptım
vilanjik açıkçası ben yıl sonlarında herkesten kesilen gelir vergisi diliminden muaf olmak için yapmıştım ama o da olmuyormuş anladığıma göre. Maaş yüksek olduğu için hazirandan sonra dilime giriyorum ve kesintiler katlanarak artıyor. 300-500 diye gidiyor

ne kötü ki asgari ücrette ki bu indirim artık sayılmayacağı için engelliler asgari ücret alanlar emekli olamayacak . acele karar çıkarılıyor kimi nasıl etkileyeceği etraflıca düşünülmüyor sorun çıktıkça eğer ki insanlar itiraz ederse ses çıkarıp ortaya çıkarırlarsa düzeltme yapılıyor....liyakat neydi liyakat buydu.işini bilen adamlar nerede?

hanifeaydin

Merhaba,öncelikle tekrar geçmiş olsun diliyorum.Süreciniz ne kadar zor geçtiğini birçok kez sizinle yazıyaşarak paylaşmıştık.

Sizin finansçı olduğunuz hatırlıyorum ve sizde bu konuda herkesten daha fazla hasassiyet rica ediyorum.

Bir kısım insanın söylediği her söze birebir inanmayın lütfen.

Engelli Vergi İndirimi belgesi almak hakkı ne Asgari Ücret alan arkadaşımızdan ne de başka bir işçi arkadaşımız için kaldırılmadı.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemleri ne Asgari Ücret alan arkadaşlarımızdan ne de başka bir işçi arkadaşımız için kaldırılmadı.

Engelli Vergi İndirimi Begesi ve Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik yasal olarak almayı hak eden her arkadaşımız için hala devam ediyor.Kaldırılması ile ilgili ne bir kanun teklifi nede bir süreç yürütülmektedir.

Rica ediyorum artık bu Asgari ücretli alan kişilerden Engelli Vergi indirimi kaldırıldı ve engelli emeklilikleri yandı söylemi son bulsun artık.

Hiç bir şey kaldırılmadı ve de buna bağlı olarak belge alımı ve emeklilikte hiçbir sorun mevcut değildir.

Bunların dışında asgari ücret seviyesinde gelir vergisi muafiyeti nedeni ile evet engelli vergi indirimi yani gelir vergisinden istina alarak çalışan maaşlarımıza aylık yansıyan tutarlarda kısmen alamama durumu gerçekleşti ancak Engelli Vergi İndirimi belgesi veya Engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemlerinin gerçekleşen bu durumda etkilenmesi ve diğer süreçleri ortadan kaldırılması ile ilgili hiçbir durum yoktur.

Sizden ricam lütfen bir konuyu araştırmadan kesin sonuçlara varmayın.Unutmayalım ki buradan konu hakkında hiçbir fikri olamayan her arkadaşımız yanlış sonuçlara varıyor ve onları büyük bir manevi sıkıntıya düşüyoruz.

Bunların dışında liyakat sistemine yürekten katılıyorum.Hepimizin yaşadığı bu süreçlerin belkide kilit noktasının likayat sisteminin çalışmamasından ötürü gerçekleşene bir olaylar silsilesi olduğunu düşünüyorum.

Sizin sağlık durumunuz için Yüce Rabbimden acil sifalar vermesini diliyorum İnşAllah.

Saygılar.

Not:

Bu konuda hala aklında bir sıkıntı olan arkadaşımızın öncelikle T.B.M.M. resmi sitesini,Resmi Gazete sitesini ,bunlarla beraber bu konuda uğraş vermiş bir kişi olarak Bülent Bey' e OturanBoğa ve de forum sayfamızda bir çok arkadaşımıza desteklerini esirgemeyen Avukat Hüseyin Bey'e Hüseyin İlik danışmalarını tavsiye ediyorum.

Benim söylediklerimi doğrulayacaklardır.

Saygılar.

hanifeaydin Bilgi Hazinedir.. yani kısaca diyorlarki 04.01.2022 vergi indirimi başvurusunda bulundansa eğer resmi olarak başvuru yaptığın dilekçeyi belgelerini buraya at görelim...

VERGİ İNDİRİMİDEN ENGELLİ OLARAK EMEKLİLİK KALKMADI KALKMADI KALKMADI KALKMADI KALKMADI KALKMADI KALKMADI....

vilanjik

erken emeklilik ile vergi muafiyetinin alakası nedir ???
bende vergi muafiyetti yoktur şimdi ben erken emekli olamaıyacam mı ????

Poyraz_

Merhaba,yazınıza istinaden birbirinden farklı 2 emeklilik sistemini paylaşmak istiyorum.

Erken Engelli Emeklilik 5510 sayılı kanun 28. maddesi 5. fıkrasını açıklakmada ve de Bağkur (4B), Devlet Memuru (4C) ve 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan İşçi (4A) statüsünde çalışan arkadaşlarımızı ilgilendirmektedir.Erken emeklilikte Engelli Vergi İndirimi belgesine ihtiyaç yoktur yani gerekmemektedir.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik 506 sayılı mülga kanunun 60. maddesinin C. bendine açıklamakta sadece 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olmuş İşçi(4A) statüsünde çalışan arkadaşlarımızı kapsamaktadır.Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik adında da anlaşılacağı gibi Engelli Vergi İndirimi belgesi alınması sonrası hakedilen bir emekliliktir.Bu belgenin alınması kesin kez şarttır.

Bu bağlamda Erken Engelli Emeklilik ile Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik gidiş yollarında benzer olmasına karşın kanunlar ve de istenen belgeler açısından birbirinden farklıdır ve 2 ayrı emeklilik sistemidir.

Sizin SGK statüsünüz ve işe giriş tarihine bağlı olarak Erken Engelli Emekliliği veya Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik durumuna haiz olduğunu yukarıda paylaştığım metine istinaden belirleme şansına sahipsiniz.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

aydınlattığınız için teşekkür ederim...
benim sigorta girişim 2008 bu durumda ssk lıyım bu durumda nasıl emkli olacam ben ???

Poyraz_

Öncelikle rica ederim.

Yazımı okuyabildiyseniz en kritik tarihte sigorta girişiniz mevcuttur.SGK statüsünüz 4A-İşçi olduğunu teyit etmekle birlikte tam SGK giriş tarihi burada çok önemlidir.

SGK ilk giriş tarihiniz 01.10.2008 dahil veya daha sonraki bir tarihlerden birinde ise Erken Engelli Emekliliği (5510 sayılı kanunun 28. Maddesi 5. Fıkrası) hakkını kullanacaksanız.

SGK ilk giriş tarihiniz 30.09.2008 dahil veya daha önceki bir tarihlerden birinde ise Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik (506 sayılı mülga kanunun 60. Maddesinin C. Bendi) hakkını kullanacaksınız.

SGK ilk giriş tarihiniz tam olarak hangisine dahil oluyorsa ilgili emeklilik ve kanuna tabi olacaksınız.Bu 2 farklı emekliliği yazımda kısaca yazmıştım.Hangisi size uygun ise internet sayfalarında tam içeriklerine ulaşabilirsiniz.Burada yazdım isimleri SGK kurumU içinde kullanılan isimleridir.

Bu bağlamda ayrıntı bilgilere ulaşmanız daha kolay olacaktır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

gerçekten bu işin bu kadar teferruatlı olduğunu bilmiyordum...
şimdi e-devlet de baktım 4A sigortalıyım 25.04.2008 ilk işe giriş tarihim .. bu durumda benim akıbetim ne olru ustam ???

Poyraz_

Sizin durumunuz ilk sigorta giriş tarihiniz itibari ile (25.04.2008) Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şartlı ile emeklilik hakkınız vardır.

Sizin öncelikle Vergi dairesine başvurarak Engelli Vergi İndrimi belgesi almanız gerekiyor.İlgili başvuruyu vergi dairesine yaptıktan sonra 1-1,5 ay içinde bir sıkıntı olmadığı takdirde belgeye sahip olabilirsiniz.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkınız kullanabilmek için vergi dairesinde Engelli Vergi İndirimi belgesini aldıktan sonra aşağıda belirteceğim emeklilik şartlarını yerine getirdiğiniz andan itibaren belgeniz süresiz olarak onaylanır ise istediğini zaman veya belgeniz süreli onaylanır ise süresi içinde SGK emeklilik servisine başvurarak Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olmak istiyorum diyeceksiniz ve İnşAllah emeklilik hakkınıza kavuşacaksınız.

Burada önemli olan bir hususunda diğer grupta olan ve SGK kurumuna Engelli Sağlık kurulu raporu ile başvuran grubun içinde değilsiniz.Bu 2 farklı emeklilik diğer emeklilik grubu hakkını kullanamıyor.Yani size bahsettiğim ilk sigorta giriş tarihi hangi emeklilik sistemine dahil ise sadece o hakkı kullanabiliyor.

Bu bağlamda siz vergi dairesinde Engelli Vergi İndirimi belgesi almak ve bu belgeyi temin ettikten sonra Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkınız kullanabileceksiniz.Yani vergi dairesinden Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız şarttır.

Diğer grupta emeklilik hakkınız yoktur.

Bunların dışında her SGK arkadaşımızın ortak hakkı olan Malulen Emeklilik mevcuttur.Bu durum için zaten hiç bir belge geçerli değildir.Malulen emeklilik işleminde hangi sigorta statüsünde olursanız vede hangi Engelli Sağlık kurulu raporuna sahip olursanız olun SGK sizi malulen emeklilik başvurusu yaptığınız gün hastaneye sevk eder.Hastane sizi çok farklı kriterleri olan bir değerlendime listesinde hastalığınızı değerlendirir ve kararı sadece SGK kurumuna cevap olarak gönderir.Siz malulen emeklilik başvurusu sonucu çıkan raporu göremezsiniz cevabı size SGK kurumu verir.Malulen emeklilik 2021 yılı için yapılan yönetmelik değişikliği ile baya zor alınan bir emeklilik sistemi oldu.

Bu bilgiyide sizinle paylaşmak ,konu hakkında fikriniz olsun diyerek yazıyorum.Çünkü Malulen emeklilik başka bir emeklilik sistemi,Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik başka bir emeklilik sistemi ve de Erken Engelli Emekliliği başka bir emeklilik sistemidir.bu 3 farklı emeklilik sistemi sizinde farkında olduğunuz gibi hep birbirine karıştırılıyor.Bir çok emeklimiz veya yakını emekli olan kişi bu 2 emeklilik sisteminden hangisi ile emekli olduğu bilgisine sahip değildir.Bu nedenle kendi emeklilik sistemi için herkes Engelli Emekliliği ismini kullanması nedeni ile bu 3 emeklilik sistemi halkımız arasında çok fazla şekilde karıştırılmaktadır.

Bu konu hakkında da bilginiz olmasında fayda görüyorum.

Aşağıdaki link SGK kurumu resmi sitesinin linki olup ,Engelli Vergi indirimi ile emeklilik şartlarını açıklamaktadır.

Engelliliği Nedeniyle Vergi İndiriminden Faydalanan Sigortalılar

Siz ilgili tablonun en altındaki kısım olan ilk sigorta tarihi 06.08.2003 tarihinden sonra olanlara giriyorsunuz.Yatay olarak baktığınızda 1. derece (%100-%80 Engelli Vergi İndirimi Belgesi oranı) ,2. derece(%79-%60 Engelli Vergi indirimi belgesi oranı) ve 3. derece(%59-%40 Engelli Vergi indirimi belgesi oranı) şeklinde üç seçenek vardır.Derece sistemi Engelli Vergi İndirimi Belgesi üzerinde yazacaktır.Yani vergi dairesinden Engelli Vergi indimi belgesini alınca bu derecelerden birine sahip oalcaksınız.

Dereceler genel olarak hastanelerden aldığımız Engelli Sağlık Kurulu raporu oranı ile tıpa tıp aynı olabilmesine karşın farklı olma ihitmalide mevcuttur.Bu nedenle vergi dairesi başvurumuzun sonucunda gelecek Engelli Vergi İndirimi belgesi üzerinde belirlenecek derece ile emeklilik şartlarımız netleşecektir.Engelli Vergi indirimi belgesi ile emekli olduğumuz için tek ve en önemli belge bu belgedir.

Diğer taraftan sigortalılık süre demek ilk sigortalı olduğunuz tarihten bu yana geçmesi gereken süre yani yıl demektedir.Bu yıllarda ister sigortalı çalışın ister çalışmayın hiç bir önemli yoktur.Sizin 2022 Nisan 25. gününde 2022-2008=14 yıl olacaktır.Bu bağlamda hesaplamanızı yapabilirsiniz.

Diğer seçenekte olan SGK prim günü bugüne kadar adınıza yatmış tüm SGK primlerinin toplamını oluşturur.Bunada e-devlette SGK sekmesi altında ulaşabilirisiniz.

İnşAllah kafanızda her hangi bir soru işareti kalmamıştır.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

vallahi ustam çetrefilli iş....zor yani bana baya zorluk çıkartacak bu iş...
1.si benim eski raporum yüzde 44 onunla vergiden muaf olamıyorum.
2. si yni raporum yüzde 39 onun da bir geçerliliği yokkk..
yani çok sıkıntılı iş bu....

2017 yılında vergi indirimi belgesi aldım. Sanırım bu yeterli. Bundan sonra matrahım 2800 olduğu için yani asgari ücretten az göründüğü için vergi indirimim olmayacak ancak engelli raporum olduğu için sıkıntı olmaz sanırım. Bu arada işe girişim 1999 ve memur kadrosundayım. Zaten vergi indrimi belgesi olmasa bile yüzde 40 üzeri alınacak rapor ile emekli olunur diye biliyorum

PEKİ bugünlerde asgari ücretliler vergiden muaf olacak diye birşey var onun bizim erken emeklilik ile bir bağlantısı olur mu ????

Poyraz_

Merhaba,anladığım kadarıyla sizin ilk aldığınız Engelli Sağlık Kurulu raporu % 44 oranı ile tesis edilmiş.Siz eski raporunuz süreli olduğunu tahmin ederek süresi biten Engelli Sağlık Kurulu raporu aldınız ve 2. raporunuzun oranı %39 olarak tesis edilmiş.

Eğer yazdıklarım doğru bilgiler ise yönetmelik gereği ilk raporunuz geçersiz kılınıyor.Buna bağlı olarak 2. raporunuz % 40'ın altında olması nedeni ile bahsettiğimi işlemlerin hiç birini gerçekleştirme şansınız bulunmamaktadır.

Bu nedenle sizin yeniden ve en az % 40 veya daha üzeri Engelli Sağlık Kurulu raporu alabilmeniz gerekiyor.Akabinde vergi dairesine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız gerekmektedir.

Sizden ricam probleminizin çözümü konusunda yetkili kurum hangisi veya kim ise birebir görüşerek rapor oranınız ilk raporunuzdaki duruma getirebilmenizdir.

İnşAllah hakkınızda hayırlsı olur.

Saygılar.

Poyraz_

Merhaba,anladığım kadarıyla sizin ilk aldığınız Engelli Sağlık Kurulu raporu % 44 oranı ile tesis edilmiş.Siz eski raporunuz süreli olduğunu tahmin ederek süresi biten Engelli Sağlık Kurulu raporu aldınız ve 2. raporunuzun oranı %39 olarak tesis edilmiş.

Eğer yazdıklarım doğru bilgiler ise yönetmelik gereği ilk raporunuz geçersiz kılınıyor.Buna bağlı olarak 2. raporunuz % 40'ın altında olması nedeni ile bahsettiğimi işlemlerin hiç birini gerçekleştirme şansınız bulunmamaktadır.

Bu nedenle sizin yeniden ve en az % 40 veya daha üzeri Engelli Sağlık Kurulu raporu alabilmeniz gerekiyor.Akabinde vergi dairesine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesi almanız gerekmektedir.

Sizden ricam probleminizin çözümü konusunda yetkili kurum hangisi veya kim ise birebir görüşerek rapor oranınız ilk raporunuzdaki duruma getirebilmenizdir.

İnşAllah hakkınızda hayırlsı olur.

Saygılar.

benim hem eski raporum hem yeni raporum ikisi de süresiz....
vergi dairesinde bu işlere bakan kişiyle çok defa görüştüm daha önceki yüzde 44 olan raporum ankara dan maliye bakanlığımdan dönmüş teşhisi mi birşeyi yanlış yada eksik yazmışlar bende yeni rapor alayım dedim demez olaydım yüze 39 verdiler ne kadar uğraştım ne kadar emek verdim düzeltilmesi için bilemezsiniz....

Üst Alt