Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maaşımda vergi indirimi uygulandığını nasıl anlarım?

merhaba ilk giriş 1995 ve vergi indirimli %47 engelli belgem mevcut daha emeklilik için başvuru yapmadım ben emekli olabiliyorum değilmi
8900gün 26-27 yıl çalışmışlık mevcut brüt ise şuan 9800 ama şubatta 13000 olacak onu bekliyordum hakkım beklemekten kaybolurmu ?

Poyraz_

Sizi anlayabiliyorum.Ne kadar yorucu bir sürece girdiğinizi ancak tahmin edebilirim ki çok zor olduğu aşikardır.

2. aldığınız rapor yönetmelikler gereği 1. raporu her ne şart olursa olsun hükümsüz kılıyor.Acaba 2. rapora itiraz ettiniz mi il sağlık müdürlüğüne?

Eğer bu süreci de denedi iseniz en hassas konu rahatsızlıklarınızın yönetmelik gereği alacağınız engel oranları hakkında birebir bilgiye ihtiyacınız var.Engel oranlarınızı hastalıklarınız için netleştirdikten sonra bölgenizde bulunan hakem hastanelerden engel raporu almak zor gözüken ancak kesin sonuca ulaşmanın bir yolu olabilir.

İtiraz sonucuna bağlık olarak bahsettiğim bölgenizin hakem hastanesi (eğitim araştırma hastanesi) ,sizin yönetmelikte birebir teyit ettiğiniz engel oranlarını yönetmelik sınırları içinde vermek konusunda diğer hastanelere göre çok hassas davranmaktırlar.Hakem hastane olmaları nedeni ile diğer hastanelere nazaran bir derece avantak sağlayabilir size.

Allah yardımcınız olsun İnşAllah.

Saygılar.

ysebem

Merhaba,

4A-İşçi statüsünde sigorta primleriniz yatırılıyor ve de Engelli Vergi İndirimi belgeniz süresiz ise evet an itibari ile Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için SGK emeklilik servisine başvuruda bulunabilirsiniz.

Emekli maaşınızı internet arama motoruna "SGK 4A Emekli Maaşı Hesaplama" yazdığınızda SGK resmi emekli maaşı hesaplama robotuna ulaşacaksınız ve de veri girişlerinizi yapmanız sonucunda çıkan emekli maaşı tutarının en az alt sınırı olarak emekli maaşı tutarı olacağı bilgisine ulaşacaksınız.

İlgili site yeni emekli zammı olması nedeni ile geçici kapalıdır.7-10 içinde açılacak ve sizde emekli maaşınızın baktığınız anda en az alt sınırı olarak alabileceğiniz emekli tutarı bilgisine ulaşabileceksiniz.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

kesinlikle çok zor ve yorucu bir süreç idi benim için psikolojim alt üst oldu...
rapora itiraz ettikten sonra benim yaşadığım ildeki üniversite hastanesin sevk ettiler orada bu işler 1,5 ay sürdü bir emar istiyor 1 ay sonraya gün veriyor bir kan tahlili istiyor 2 haftada sonucu çıkıyor. derken hepsini toparladım sağlık kuruluna götürdüm evrakların geçerlilik süresi 1 ay olduğunu ve bu süreyi geçtiğini öğrendim. yıkıldım resmen ...

Bilgi Hazinedir

yanıt için teşekkürler dediğiniz gibi gidip bir sorarım ama ben martı bekleyeceğim bu zaman zarfında süresiz engel ve vergi indirimimde değişiklik olurmu bunu merak ettim bu esnada birşey değişmez değilmi :) malum ülkede her an herşey değişiyor

açıkcası alacağım tazminat çok fark edecek bunudakaybetmek istemiyorum yarın gitsem çok düşük olacak :(

evet siteye baktım açılmıyor geçen ayın son haftasından beri kapalı

Poyraz_

Yaşadıklarınız için kendi adıma çok üzgünüm.

Sizin durumunuzu ülkemizde yaşayan o kadar çok insan var ki bir çoğu duyulmuyor ve gerçekten maduriyet noktası telafi mümkün olmayan safhalara varıyor.

Bu durum tamamen sistemsizliğin bir sonucu ve de tabii düzensizliğin.Ülkemizde yaşayan tüm insanların birbiri ile yaşadığı temel sorunlar,tartışmalar veya tüm mağduriyetler aslında büyük resimden bakıldığında sistemin çalışamaz noktaya ulaşmasından ibarettir.O kadar ki sistemin çarklarının dönmemesini birbirize mal ederek belkide sağlıklı ve huzurlu bir hayatta tanısak çok saygı duyacağımız insanları bizim için yanlış zaman ,yanlış yerde karşımıza çıkması nedeni ile kırıyor belkide zarar veriyoruz.

Ben sistemin çalışmamasının her vatandaşımızı nasıl etkilediği anlayabiliiyorum.Her meslekten insan şu an itibari ile yardım isteklerini tüm mecralardan dile getiriyor.Aslen baktığımızda ülkemizde her vatandaşımız yüksek stres,hak kaybı ve haklı bir üzüntü içerisindedir.Bu durum hepimize sirayet etmiştir.

Sizin tamamne çözüm üretmek adına attığınız adım sizi bambaşka için içinden çıkılmaz bir noktaya doğru sürüklediği aşikardır.

Tekrar belirmek gerikirse yaşadığınız durum başında vergi dairelerine böyle durumda olan vatandaşların resmi danışacağı sağlık kurumları veya birimleri tesis edilse ve oraya yönlendirilse yada bu durumda olan vatandaşlarımızı özel bir belge ile (önemli-acil) dilediği hastaneye gittiğinde yardımcı olunsa yada bu konu vergi dairesi ile hastane arasında çözümlense de siz sadece yapılması gereken işlemler için hastaneye çağırsanız ,işlemleri yapıp sonucu bekleseniz güzel olmaz mı?

Bunlar o kadar basit veya yapılabilir çözümler ki ancak tüm vatandaşlarımız yanlış sistem nedeni ile her beraber mağduriyeti ortak bir biçimde yaşıyor yada birbirlerine tüm duyguları ile incitebiliyor.Asıl gerçek olan sistemin hiçbirimiz için doğru olmadığı,sistemsizliğin her meslek grubuna zarar verdiği ,sonuçta asıl sorumluların değil biz vatandaşların yüz yüze gelerek çözümlüğümüze bir de zarar,ziyan eklenen sonuçlar oluştuğu görülmektedir.

Siz bu konuda haklı olduğunuz açık şekilde görülmektedir.Süreç sistemin yolları kapaması nedeni ile tıkandığını muhtemel olmak ile birlikte yasal haklarınızı kullanmanızı tavsiye ederim.

Diğer yandan size ilk yazımda da önerdiğim bölgenizde bulunan hakem hastaneler işlemleri daha sıkı ve titizlikle yapmaları nedeni ile böyle konularda genel anlamda süreçlere uymaya dikkat etmektedirler.Haken hastaneler içinde olabilecek eğitim ve araştırma hastanelerinden her şeyin sistemik bir süreci olduğu için ne kadar zamanda sonuçlanacağını size en baştan belirtmektedir.Ne kadar uzak bir seçenek olsada eğer rahatsızlıklarınızın engel oranları hakkında siz emin bilgilere sahip iseniz bu seçenekte değerlendirilebilir.

İnşAllah hak yerini bulur ve hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

ysebem

Rica ederim.

Şu an itibari ile herhangi bir değişiklik veya buna bağlı bir kanun teklifi söz konusu değildir.

Diğer yandan İnşAllah emeklilik ile işten ayrılış ile alacağınız kıdem tazminatınız konusunda size katılıyorum.2022 yılı için kıdem tazminatı tavanı yaklaşık 12.900 TL tutarına gelmiştir.Sizin için ne kadar fayda sağlayacağı aşikardır.Bu bağlamda içiniz rahat olsun.

Siz kendiniz için en iyi zamanda emeklilik işlemlerine başlamanızca bir sakınca gözükmemektedir.Diğer taraftan zaten Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik süreci ülkemizde çok sıkı takipte olması nedeni ile herhangi bir değişiklik veya farklılık durumda tüm medya mecralarında en kısa sürede duymamız yüksek muhtemeldir.Çünkü haber değeri yüksek olması nedeni ile medya organları bunu hemen habere dönüştüreceklerdir.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

ne kötü ki asgari ücrette ki bu indirim artık sayılmayacağı için engelliler asgari ücret alanlar emekli olamayacak . acele karar çıkarılıyor kimi nasıl etkileyeceği etraflıca düşünülmüyor sorun çıktıkça eğer ki insanlar itiraz ederse ses çıkarıp ortaya çıkarırlarsa düzeltme yapılıyor....liyakat neydi liyakat buydu.işini bilen adamlar nerede?

hanifeaydin ENGELLİ EMEKLİLİK KALKTI DİYE AĞLADIN DURDUN ? SONUÇ : ??

deasn12

büyük punto yazınca ne oluyor ? bir gecede çıkan yasa kanun yönetmelik neyse herkes sorgular? o kadar beğeniyorsun hükümetin uygulamalarını madem buyur git kendilerine danış kaybolan haklarımızı . git onlara hesap sor , ne oldu dalaşacak birini arıyordun da beni mi buldun çok mu boş vaktin var , işin yoksa git ara emekli isen git kendine hayat gayesi bul , engelli platformunda ne işin var amacın nedir? bu yasa yine mağdur etti birilerini git onların hakkını savun TBMM karşısında , ne yapabiliyorsun ? git onlara havla.
ağlayıp durdun diyorsun da ben her şekilde emekli oabiliyorum ama istemiyorum maddi durumlarımdan dolayı çünkü emekli olunca ben EMEKLİ BAKANLARIN EMEKLİ MİLLETVEKİLLERİNİN maaşını alamaycağım GİT BAK BÜYÜK PUNTO GİT ONLARA ÇEMKİR HAVLA . DE Kİ SİZ EMEKLİ OLUNCA 18 BİN TL ALIYORSUNUZ BEN NİYE BU KADAR ALIYORUM. 18 BİN DE YETMİYORMUŞ ZAM İSTİYORLARMIŞ HATTA YAZIK TBMM MECLİS ÖNÜNDE PANKART AÇ . VEKİLLERİMİZ GEÇİNEMİYOR DİYE.

Son düzenleme:
@deasn12

Merhaba,yazınıza istinaden Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sisteminin varlığını zaten siz fazlası ile kanıtlıyor ve ben şahit olarak işlemleri gerçekleştirdiğinizi biliyorum.Bu konuda size destek verebilmek adına Avukat Hüseyin Bey'den yardım rica etmiştik sağolsun size yanıt verdiğini bana iletmişti.Sizin için zor geçen bir süreci biraz olsun rahatlaşmıştır kendisi sizi umarım.

@hanifeaydin arkadaşımız gerçekten sağlık sorunları ve hastane süreçleri sonunda çok zor günler geçirdi ve durumunu buradan paylaştı.Kendisinin yazılarını okuyan ve naçizane ara ara yanıt veren birisiyim.Onun durumunu anlayarak yanıtlamak gerçekten hassasiyet gerektiğine inanıyorum.Kendisinin olumsuz konulara takılmaması özellikle rica ediyorum.

Lütfen adınıza güzel olan şeylere odaklanın.İnanın sizde büyük bir inanç var ve ben bunu ilk yazışmalarımızda fark etmiştim.Sizin için pes etme zamanı değil.O kadar güçlü bir savaşçısınız ki bu platformda yaşadığınız sağlık sorunları ve güçlüklere rağmen hala yazıyor ve takip ediyorsunuz.Pes etmiyorsunuz.Bence sizi özel kılan bu.İnancınız.

Hepimizden ricam birbirimizi anlayarak saygı göstermemizdir.Burada bulunan her arkadaşımızın nasıl zor bir yaşam şartları altında olduğunu bilememiz gerçekten mümkün değil,her arkadaşımızın çok zor günleri ve yaşantıları olduğu anlayabilecek ve biribirize yardım edebilecek durumdayken lütfen ama lütfen biribirize özenle ve itina ile yazalım.

Unutmayın zorluklar farklı farklı bizleri vursada ülke genelinde ortak yaşadığımız sıkıntıları yine bir millet zihniyeti içinde bütün olarak atlabiliriz.

Ülkemizdeki son yıllarda yaşanan büyük koas ve sıkıntının temel nedeni birbirimizi dinlemeden anlamdan yargılamak,suçlamak ve ceza vermeye kalkmaktır.

Bu büyük,güzel ve tarihte bir çok kanıtla dolu güçlü bir ülkenin fertleriyiz.

O zaman fıtratımızda olan anlayış,merhamet,yardımseverlik bizim hamuruzun özünde var olan asil unsurlardır.

Lütfen aslımızdan vazgeçmeyelim.

İnşAllah burada bulunan tüm arkadaşlarımızın hakkında hayırlısı olur.

Saygılar.

Not:

Bizlerin asgari ücretten gelir vergisi muafiyeti olarak bildiği herkesin asgari ücret tutarındaki gelir vergisinden muaf olacağı ve buna bağlı olarak maaşları artacağı,asgari ücretin net 4.253 TL olduğunu konuştuğumuz kanun 7349 sayılı GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 25 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete yayınlanarak yürülüğe girdi.

Bu kanun ile faydası belli olan kanunun 1 kısmi ve 1 tamamen kaybı oluştu.

1 kısmi kaybı Engelli Vergi İndirimi hakkımızda genel olarak azalma yani daha yüksek brüt maaşlarla alabilme durumu oluşmuştur.Bunun sonuc yüksek maaş alan kişiler Engelli Vergi İndirimi alabilecekken asgari ücret ve buna bağlı olarak 6.500 TL brüt maaşa kadar Engelli Vergi İndirimi belgesi ile alınan indirimler ne yazık kısmen ortadan kalktı.

Ancak Bu durum Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik ile ilgili hiç bir sıkıntı yaratmadı.Çünkü asgari ücretli ister Engelli Vergi indirimi alsın ister almasın Engelli Vergi İndirimi belgesi başvurusu yapabilir ve belgeyi alabilir.Bu konuda hiç bir yasal sıkıntı yok ve hala arkadaşlarımız bu belgeyi almaya devam ediyor.

Bu bağlı olarak tekrar belirtiyorum Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistemi yasal olarak vardır.Bugün bir arkadaşım dahil herkes için devam etmektedir.

Bu konuda gerçekten bir kısım şahıs ve kişiler konu hakkında bilgisi olmadan dolaylı yorumlarla yanlış bilgi vermekte ve herkesi galeyana getirmektedir.Bu konu hakkında en doğru bilgi Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK kurumudur.Bu konuyu sorduğunuzda size süreçlerin hala devam ettiğini ilgilikurum memurlarıda söylecektir.

Tek yapmanız gereken ben dahil kulaktan dolam bilgiler değil ilgili resmi kurumlara soru sormaktır.

Bilgi Hazinedir.

2 olarak ilgili kanunla ortadan tamamne kalkan ne yazık ki Asgari Geçim İndirimi (AGİ) olmuştur.Asgari Geçim İndirimi gelir vergisinden iade edilerek bizlere ödendiği için gelir vergisi ortadan kalkınca AGİ ödemeleride ortadan kalktı.Bu konu tam bir hak kaybıdır.Bu kanunun yarattığı tek hak kaybıdır.

İnşAllah size ayrıntılı olarak anlatma şansına ulaşabilmişimdir.İlgili kanunun resmi gazete linkini altta paylaşıyor olacağım.

Saygılar.

7349 sayılı GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN(Asgari Ücretten Gelir Vergisini ve Asgari Geçim İndirimini kaldıran Kanun) Resmi Gazete linki 25.12.2021 Tarih;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/12/20211225-2.htm

hanifeaydin büyüğü küçüğü bırak.. asıl mesele kendini meşhur etmek uğruna para kazanmak uğruna youtube birşey sallayan kendini uzman ilan edenlerin her söylediğine inanıyor olmanız... Binlerce kişi burada emeklilik iptal edildi vergi indiriminden emekli olamıyacağım diye gezdi durdu üzüldü durdu.. herşeye inanmayın lütfen inanmayın. Herşey uygulanacaksa değişekce devletin resmi gazetesi var yasal kanunları var böyle birşeyler olsaydı devlet anında bildirirdi bizlere anında.. Onuda geçtim böyle birşey çıksaydı vergi dairesi dilekçe bile alamazdı bizlerden. Siz ise haberlere inanıp milleti heyecanlandırıyor panik yapıyorsun bununda farkında değilsin...

%100 raporum var. askeri ücretli çalışıyorum. vergi indirimi alıyormuyum almıyormuyum ? aklım karıştı :)

mhrrd

Merhaba,sizin gibi asgari ücret (BRÜT 5.004 TL) alan arkadaşlarımız ne yazık ki Engelli Vergi İndirimi hakkını kullanamayacaklar.Engelli Vergi İndirimi maaşlarımızdan alınan gelir vergisinden iade edilen bir indirim olması ve de artık asgari ücrette gelir vergisi olmaması nedeni ile asgari ücret (BRÜT 5.004 TL) alan arkadaşlarımız alamamaktadır.

Ancak BRÜT maaşı 5.004 TL 'den fazla (Asgari Ücretten Fazla Alan Arkadaşlarımız) kişiler Engelli Vergi İndirimi hakkını kullanabileceklerdir.Çünkü Asgari Ücret BRÜT 5.004 TL'den fazla alan arkadaşlarımızın maaşlarından gelir vergisi kesileceği için bu durumdaki arkadaşlarımızın Engelli Vergi İndirimi hakkını kullanacabileceklerdir.

Saygılar.

Brüt dediğimiz şey sadece maat mı? Mesela ben askeri ücretle çalışıyorum, net maaşım 5 bin tlyi geçiyor. Ozaman askeri ücret vergi indirimi alıyormuyum?

mhrrd

Muharrem asgari ücretin brütü 5004 tl neti ise 4253 tl
Sen eğer mesaisiz net maaşın 5 bin tl ise zaten vergi indirimi almaya hak kazanıyorsun ama şaşırttın beni insan çalıştığı firmada aldığı brütü ve neti nasıl bilmez

ercan 34

Çok teşekkür ederim
Genel olarak maaşa bakarım :) brütü sade maaş sanıyordum ben. Normal maaşım 4253 tl yi geçiyor yeni zamlarla. Vergi indirimi büyük olasılıkla alacağım. Maaşıma ne kadar yandır sence ? İnternette fazla paylaşım göremedim

mhrrd

Merhaba,öncelikle siz verdiğiniz net maaş bilginize göre asgari ücret almıyorsunuz.Yani siz asgari ücretten fazla maaş alıyorsunuz.

Brüt Maaş ne demektir;Net Maaş+SGK Primi+Gelir Vergisi+İşsizlik Sigorta Primi+ Damga Vergisi toplamına verilen adınıza devlete ve size yapılan tüm ödemelere verilen isimdir.

Net Maaş;yukarıda bahsettiğim size adınıza ve dahi size verilen maaş dahil tüm ödemelerden sadece sizin elinize geçen tutara verilen isimdir.

Bu bağlamda Brüt Maaş büyük Tutar ,Net Maaş küçük bir tutardır.

Eğer sizin 2022 yılı için Net Maaşınız 5.000 TL yi geçiryor ise Brüt maaşınız yaklaşık 6.100 TL dir.Yaklaşık 140 TL Gelir vergisi ödemeniz olacaktır.Bahsettiğim 2022 yılında ödeyeceğiniz 140 TL 'yi Engelli Vergi indirimi belgeniz ile alabilme hakkınız mevcuttur.

Saygılar.

Not:

Aşağıda 2022 yılı için maaş hesaplama robotu linki paylaşacağım.

Sizden ricam işyerinizden aldığınız maaşını tam olarak Brüt Maaş tutarınız öğrenmeniz olacaktır.İlgili maaş hesaplama robotu engelli vergi indirimi hesaplamasıda yapabilmektedir.

Saygılar.

Maaş Hesaplama Robotu;

https://brutmaas.net/maas-hesaplama/brutten-nete/tablo

Gelir vergisi kesintisi

s.a arkadaşlar ben yeni işe girdim yüzde 44 engelliyim az önce maaş bordrosu verdiler. gelir vergisi 258 TL kesinti olduğu yazıyor yani ben şimdi vergiiden muaf olsam bu para bana kesilmeden yansıyacak mı ? ben vergi dairesinde ki memur ile görüştüm 50- 60 tl gibi bir paranın maaşa yansıyacağını söyledi ?
2- yakın zamanda haberlerde asgari ücretliden gelir vergisi alınmayacağı söylendi bunun doğruluk payı nedir tecrübeli arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim...

merhaba dediğiniz gibi 50-60 tl yansıyor az bir mebla ama olsun. bende 2 aydır 47 ile indirim alıyorum 50-60tl yansıtıyorlar :)

yeni asgari ücretle durumlar iyice karıştı asgari ücret alınıyorsa vergi indirimi olmayacak gibi ama üzerinde bir maaş alınıyorsa kesilene göre bir oranlama yapılabilir diye düşünüyorum çoğu şey bu aydan sonra netleşir sanırım.

ysebem

benim engelli rapıorumda bir pürüz var o yüzden vergi muafiyetinden faydalanamıyorum kafamı karıştıryor bu durum ....

evet bu konuda başka bilgi verecek kimse yok mu ???

Poyraz_

Merhaba,

Ben memur olarak çalışıyorum. E Devlette arama kısmına ''aile yardımı bildirimi sorgulama'' yazınca, çıkan seçenekten engelli indiriminden yararlandığımı görebiliyorum. Bir de siz deneyin isterseniz?

EDit: sadece kamu çalışanları kullanabiliyormuş hizmeti. Mesajı yazdıktan sonra öğrendim :(

Üst Alt