Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye Bakanlığı ÖTV İndirimi 10.08.2026 yayınlanan yeni genelge

@kutluhan özdemir, Yok sadece sürücü olamaz kutucuğu işaretli başka da bir açıklama yok.

TANI/BULGU :
ÜMİT İNCİ: I25.9-KRONİK İSKEMİK KALP HASTALIĞI, TANIMLANMAMIŞ, ERDAL
GEDİKOĞLU: M21.17-VARUS DEFORMİTESİ, BAŞKA YERDE SINIFLANMAMIŞ, AYAK
BİLEĞİ VE AYAK, İLKNUR ŞEVİN BULUTTEKİN DAĞ: B91-POLİOMYELİT SEKELİ, ÜMİT
CENGİZ: Z00.0-GENEL TIBBİ MUAYENE
KARAR :
ÜMİT İNCİ: 1. Grup Sürücü Olur, ERDAL GEDİKOĞLU: Komisyona Sevk, İLKNUR ŞEVİN
BULUTTEKİN DAĞ: Komisyona Sevk, ÜMİT CENGİZ: Sürücü Olamaz karar verilmiştir.
AÇIKLAMA :
ERDAL GEDİKOĞLU: SAĞ KOLDA DOĞUŞTAN GELİŞİM GERİLİĞİ , SAĞ AYAKTA
DEFORMİTE FTR VE NÖROLOJİ GÖRÜŞÜ UYGUNDUR. , İLKNUR ŞEVİN BULUTTEKİN
DAĞ: SAĞ ÜST VE ALT EKSTREMİTEDE FLASK PARALİSİ. POLİO? EMG İSTENDİ.,
ÜMİT CENGİZ: polio sekeli? sağ üst 1/5 sağ alt 3-4/5 polio sekeli? emg:sağ üst c5-c6-c7-
c8-t1 polio ile uyumlu

@Kusi, teşekkür ederim. Bendeki durumda şöyle. Kas hastasıyım.
Sürücü raporunda 3 yılda bir kontrol şartı, ticari ve 2 tekerlekli araç kullanamaz, sadece otomatik vitesli araç kullanabilir.
Ötv Sağlık raporunda ise açıklama bölümünde sadece hareket ettirici aksamda “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” ibaresi yer almakta.
Bu raporlarla Deftarlığa başvurdum. Biz bakmıyoruz ilgili vergi dairesine başvurun yazısı üzerine vergi dairesine başvurdum. Vergi daireside hastane ile yazışmaları sonrasında durum bildirir için heyete çıktım ve açıklamada "
KARAR: Musküler atrrofi tanılı hasta. Hastanın sağ kuadriceps kas gücü 3/5 SOL 3/5 bilateral TA kas gücü 2/5 OLUP DURUM BİLDİRİR RAPORUDUR"

bu raporu hastanenin vergi dairesine göndermesi sonucunda vergi dairesi

"10.08.2026 tarihli durum bildirir sağlık kurulu raponunuzda yer alan fiziksel tı ve rehabilitasyon bölümünün tanısından her iki ayağınızda eșit oranda engelinizin mevcut olduğu hasil olan görüşü ile sürücü adayları ve sűrücüler için sağlik raporunuzda sadece otomatik vitesli araç kullanmanız gerektigi başkaca bir tertibatin bulunmadığı görülmektedir, 4760 sayih Ö.T,V. kanununun (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinin; 1.3. Engellilik Derecesi %90'in Altinda Olanların Taştt Alımlarında lstisna başhığı altında; Taşıtın tomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartinin aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli tașıtlarin hareket ettirici aksaminda da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute Ek ibare: RG-10/8/2019-30858) veya her iki ayağında/dizinde ayaklarını kullanmaya mani aynı oranda kısıtlılık olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptirmadan otomatik vitesli taşıti kullanması mümkün olmadığından, ancak anilan tertibatın yaptirılması halinde otomatik vitesli bir tașıt" bakımından istisnadan fàydalanılabilir. " açıklaması yer almaktadır.
Şeklinde yazılı cevap verdi. Bende bu karara itiraz etmeyi düşünüyorum. Bu yüzden sormuştum.

Üst Alt