Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye'nin uyguladığı hastanın aleyhine olan değerlendirme yöntemi..?

Abi şayet olumsuz bir sonuçta
İdare mahkemesine Ankaranın tablo 3.4 ü benim raporuma uygun görmesine itiraz edilebilirmi,
Yani bu değerlendirme yönteminin aleyhime olduğu tezini savunarak ve Ankaranın aleyhime olan cetveli kullandığını öne sürerek sonuç alınırmı

İnan bilemiyorum. Ama cihaz kullanmadığın için olası bir davada lehine olan tablo uygulanır diye düşünüyorum...

Maliye hangi cetvele göre değerlendirmeyi isterse ona göre değerlendiriliyor.

Nörolojik kaynaklı olmayan, alt ekstermideki tüm problemler yürüyüş bozukluğu kategorisine alınıp tablo 3.4 'e göre değerlendiriliyor.Maliye bir yerden bir yere gidişte kullandığınız yönteme cihaz vs bakarak(tablo 3.4) değerlendiriyor.Dayanak olarakta alt ekstermideki kayıplar diğer engellere nazaran işe yerleştirmede iş bulmada daha çok olanak sağlıyormuş. Yani oturarak çalışabiliyorsan problemin yok demektir.Sağlam insanlarda oturarak çalışıyor.
Hele yardımcı cihaz da kullanmıyorsan sen engelli bile değilsin.Bacağın inceymiş,güçsüzmüş,ayağını sürüklüyorsun,ufacık yükseltide düşüyormuşsun,ancak düz zeminde yavaş yürüyormuşsun hepsi hikaye yardımsız(birinin desteği veya cihaz olmaksızın) ayağa kalkıyormusun,bir kaç adım atabiliyormusun evin içinde veya salon ortamında yürüyebiliyormusun neyle yürüyorsun ona bakıyorlar ve en az oranı veriyorlar. Ölçümler,röntgenler,testler, iş kaybı hikaye tamamı yürüyüş bozukluğu kategorisinde tablo 3.4 e göre nasıl yürüyorsun yürümek için nasıl yöntem izliyorsun buna bakıyorlar.
Şu ana kadar görüştüğüm tüm doktorlar hastaneler danışmanlar bu tarz davalara bakan bilirkişi doktorların ortak cevabı bu
Umarım bu değerlendirme yöntemi en kısa zamanda hasta lehine değiştirilir.

Mine hanım sizin anlattığınız tez den şunu anlıuyorsam ben ,şimdi 2 farklı şahıs düşünelim
Ahmetin bacağında 3cm kısalık var alcağı özür oranı gerek kısalık puanına göre gerekse tablo 3.4 göre %8 çünkü herangi bir cihaz ortez kullanmıyo tablo 3.4 ona uyan tek şık %8

Başka bir kişininde bacağında kısalık olduğunu düşünelim +hem baldırda hem uylukda atrofide olsun ve buna ilaveten kombine edilebilir bir extremite özürü daha bulunsun , ve bu kişi herangi bir cihaz kullanmıyor

Bu iki örnekteki vatandaşta herangi bir yardımcı aparat cihaz vs kullanmıyo diyelim ve bu şartlarda ikiside tablo 3.4 değerlendirmesinde alacağı oran A şıkkı yani %8 çünkü diğer şıkların hepsinde herangi bir cihaz kullanımı mevcut

Eğer tablo 3.4 baz alıncak sa her koşulda ikinci örnekteki vatandaşın özürlülük tespiti ne derece objektif oluyor?

Değerli arkadaşım,benim şikayetçi olduğum konuda buydu zaten,yürüyüş şekline bakarak değerlendirmelerine isyanım.Bue konuda en büyük problemi ben yaşıyorum.Röntgenimi gören ,tüm ortopedistler inanamıyor.Senin tekerlekli sandalyede olman gerekir tüm test ve ölçümlerimde bu durumda, ameliyatım ancak 70 li yaşlarda mümkün ve şu ana kadar Türkiyede hiç yapılamamış,tüm cerrahlar ameliyat sonrası şu anki durumumu arar olacağım ve siyatik sinirlerimde kesi olacağı için asla ayaklarımı yere düz basamayacağım ayakta destekle bile duramayacağım tekerlekli sandalyeye mahkum kalacağımı rapor edip söylüyorlar.Ama iş orana engel yüzdesine gelince tablo 3.4 ve reddedilen raporlar ben tam 4 yıldır bunun savaşını veriyorum.En komiği kalça çıkığı kalça ekleminden çıkmamış sadece eklemle kemik açıklığı 1mm olanlarla aynı tabloda ve oranda değerlendiriliyorum:( benim eklemim femur başım kalça kemiğim bile yok:( ama aynı oranı veriyorlar.Oran standart %20 ,fakat cihaz kullandığım için lütfen %40 tı onuda maliye düşürüp duruyordu.Şimdi hakem hastane sonucunu bekliyorum.
Dilerim objektif, hastaların lehinde, gerçekçi değerlendirmelerle bizlerin oranlarını düzenlerler.Tablo kullanımını açık ve net biçimde karara bağlayıp,açık olmayan ifadelerden yararlanıp bizi mağdur etmezler.

evet arkadaşlar..ankara raporumu geri göndermişti ve bugun istanbul defterdarlıktan aradılargelin yazınızı alın sızı tekrar hastaneye gönderecegız dıye.
gıttım ve benımde tablo 3.4 gore degerlendırılmem ıstenmıs malesef..
bakalım pazartesı tekrar hastaneye gıdecegım..

bır sey sormak ısterım hastaneden takrar randevu almama gerek var mı? bu moral bozuklugu ıcerısınde onu sormayı unutmusum. sımdı bır de p.tesı hastanenın kapısından cevırırlerse tamamen yıkıntıya ugrarım.. :(

merhaba arkadaşlar..

01/02/2011 tarihinde sağ bacağımdaki polio sekel rahatsızlıgından dolayı %47 oranında rapor aldım. rapor ankaradan 10/03/2011 tablo 3.4 göre değerlendirilsin diye geri gönderildi.
bugun tekrar hastaneye gittim ve tabolo 3.4 göre ortapedi bölümü raporumu %42 olarak düzenledi.

şimdi sormak ıstedıgım ankara gönderdıgı yazıda tablo 3,4 göre değerlendirme istemişti hastanede 3.4 göre degerlendirdi. buna ankaradan her hangı bır ıtıraz soz konusu olabilir mi?

arkadaşlar merhaba..yokmu acaba konu hakkında bir tecrubesi veya fikri olan?

Ben de geçen hafta tekrar rapor aldım. sol kalça protez sağ ayak 4cm kısa vs birsürü şey yazıldı. %52 olarak gitti. daha önceki yönetmeliğe göre %40 raporlarım %36 olarak maliye den geliyordu. bakalım şimdi ne gelecek. sizin raporları geri göndermişler inanın çok üzüldüm. moralim de bozuldu. Cenabı hak bize de size de yardım etdin. cevap gelince buradan yazarım. herkese selam. bana da dua edin.

sevgili adaşım ağzına yüreğine sağlık..malesef boyle bır anlayısın kurbanlarıda bızler oluyoruz.oysakı bızım ıcın daha hassas olunması gerekırken;hastanedekı ıskenceler,umursamaz memurlar bırbırınden farklılık gosteren doktor yorumları...aslında olması gereken sey okadar netkı..ama malesef kımse bunu gormek ıstemıyor..senın orada yaşadıkların,rapor sonucunu ogrendıgındekı psıskolojık durumun kımsenın umrunda bıle degıl..sonra hakkın olan bırseyı alamadıgın ıcın belkıde hayatta yapmayacagın seylerı yapmaya baslıyorsun.yalan,kullanmadıgın bır cıhazla sağlık kuruluna gıtmeler.malesef ınsanları bu noktaya getırıyorlar..ama sunuda soylemem gerekır hakkı olmadıgı halde engellı statüsünde olup bızlerın hakkını gasp eden saşhsıyetlerede hakkımı helal etmıyorum...cunku bu durumların yasanmasında bu tıplerınde buyuk katkısı oldugunu unutmayalım..

ALLAH kolaylıklar versin.Bu kurumlar rapor alma kurumu değil bilakis rapor vermeme kurumu.

Mestan kardeşim;
benim çeşitli başlıklar altında ısrarla yazdığım yaşadığım problemleri anlatarak sizleri bilgilendirmeye çalıştığım problemleri aynı şekilde yaşamışsın:(.Psikolojiden uyum bozukluğundan depresif yapıdan ciddi oranlar alıp raporları kabul edilirken alt ekstermideki engelinden dolayı gerek iş hayatında gereksede toplumda zorlanan bizler bu çifte standarda mahkumuz.Çektiğimiz ağrılar ağrı kesicilerden ülser olan midemiz kilo almamak için aç sürekli diyet halinde gezen mevcut durumumuzdan dolayı sürekli depresyona giren ve böyle zorlamalarla artık Allahım aklımı koru sıyıracağım diye dua eden bizler ama maliyenin alt ekstermideki özür kriteri bir yerden bir yere nasıl gidiyorsun. Başka kriter yok onlar için:(.Bu son raporumda psikolojik test değerlendirmelerinde mevcut durumundan dolayı ağır depresyon hali mevcut ağrılarından dolayı somatizasyon bozukluk ileri derecede,manik depresif gelişmiş diye psikiyatrinin değerlendirmesi var ama gel gör ki sağlık kurulu dikkate almadı:( Bir çok sağlık kurulu bu rahatsızlığı dikkate alırken hakem hastane sadece 3.4 göre değerlendirmem istendiği için ortopediyi dikkate aldı:(
İnşallah hayırlısı ile bu çifte standart kalkar.

Bu ülkede eroksiyon olamama nın rapor oranı %20
uçkur herzaman önemli ,yürümesende olur ama sex olmadan olmazz

Bu kadar yazı yazmışsınız!
Maliye ile Sağlık bakanlığı ayrı kurumlar diye olayın püf noktasını dile getirmemişsiniz:confused:
Kardeşim maliyeye ne? sağlıkcı %47 vermişmi?
Vermiş!
O zaman maliye insanlarla eğleniyor! Dalga geçiyor!
Ne dersiniz arkadaşlar size bir tavsiyede bulunacam!
Maliye bakanlığına rapor oranlarından ne kadar mağdur varsa toplansın gitsin...
Basınıda çağırın ve basın açıklaması yapın bu kurum maliye mi sağlık bakanlığımı...

Bülent abi benim tezim şu ;
Alt extremite rahatsızlıklarında maliyenin baktığı tek kriter kişi yardımcı cihaz kullanıyomu kullanmıyormu,yani tablo 3.4 ü baz alıyor
Peki bu uyulama yardımcı cihaz kullanmyan kişiler arasında ne gibi adaletsizliğe yol acıyor şöyle bir bakalım,tabi bakarken illa bir kişiye sadece alt extremiteden %40 rapor lazımmış gibi düşünmeyelim
Farzedin birkişinin aynı alt extremitede tablodada puanı olan 4-5 özrü var ,bu kişiye maliye ya tablo 3.4 göre değerlendirme yapıyor yada en fazla 2 rahatsızlığı kombine ediyor
O halde 2 rahatsızlığı olan kişi ile 4-5 rahatsızlığı olan kişi arasında apacık bir adaletsizlik olmuyormu
Kısacası eğer kişi yardımcı cihaz kullanmıyorsa vay haline 2 rahatsızlıktan fazlası yanına kar kalıyo
Mantık bu işin neresinde peki??

Mantık doğru bence de. Ama, bu kadar incesine bile gerek yok. Zira maliye'nin işi sakatlık oranı cetveli'ne dair yorum yapmak değil! Cetvelde ne yazıyorsa, kişiyi muayene eden hastane ne diyorsa o! Maliye sadece raporla cetvel arasındaki tutarlılığı inceleyebilir o kadar. Bu hem bir önceki mesajımda yazdığım örnek mahkemme kararlarında sgk için söylenmiş (kurum farklı olsa da mantık aynı), hem de özürlülük ölçütü denen yönetmeliğin bu konudaki maddesi çok çok net:
Vergi indirimine esas raporlar
MADDE 15 – (1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.

slmm mestan kardeşim.. bende malulelen emeklilik için uğraşıyom!! hastalığımla ilgili bölümlere girdim!(nöroloji-fizik tedavi) tama olarak bitirmedim heyeti.. okuya bildiğim kadarını açıklayım
nöroloji; müsküler distrofi tanımlı proklivalde doku helizim Qadriparezi üst distal 4/5 alta 2/5
fizik tedavi;müsküler distrofi şekli Qadriparezi ayağa kalkamıyor. ts 4 gurup ağır.
Bu yukarda yazılanları başka bir araştırma ve devlet hastanesinde fizik,nöroloji ve ortopedi uzmanlarına sordum! kendileride heyete giriyor!! 3 hocanında dediği aynen şu!! bu raporla kesin emekli olursun dediler!!
Heyete raporları teslim etmeden başka araştıra bilceğimiz biyer yada sizin eklemek istediğiniz bişeyler varmı?? yorumlarınıza çok ihtiyacım var.. Unutmadan heyete girdiğim hastaneden daha öncede özürlülük ve evde bakım,ötv, için %94 almıştım...kendi dr. sordum. sadece kas hastalığıma %92 almışım!!

Malesef yüksek sağlık kurulu düşüdüğü raporlar için herangi bir gerekçe yazmıyor ,şu teşhis yanlıştır çünkü doğrusu böyledir diye bir acıklama sunmuyor.
Neden alt extremite rahatsızlıklarında yürüyüş bozukluğunu tablosunu şart koşuyo bilen yok
Şimdi yüksek sağlık kurulunun şart koştuğu tablodan bir örne veiryim
tablo 3.4 e .Hasta tek baston veya koltuk değneğini sürekli kullanmak zorundadır. 24
f. Hasta tek baston veya koltuk değneğinin yanında kısa bacak breysini kullanmak zorundadır 36
Bu iki değerlendirme arasındaki kıstas neye göre belirlenir? ve aradaki 12 puanlık fark nereye uctu aradaki puan farkına giren hiçbir özürlü birey yokmudur yeryüxzünde
Yani bir kişi bu tabloya göre %30 alamazmı
Nedense işitme ve görme bozukluklarına verilen raporlarda efendim kişi gözlük kullanır veya işitme cihazı kullanır gibi maddeler yokta alt extremite rahatsızlıklarında var
İşitme ve duyma kusurlarındaki ölçümler sonucu tayin ediyorda alt extremitede kısalık zayıflık fleksiyon vs ölçümler sonucu niye tayin edemiyor tümdengelim yöntemi burda niye es geciliyor
Bugüne bugün çift koltuk değneği kullanacak bir kişi bile cihazsız dolaşabilmesi o kişinin tamamen kendi insiyatifinde olması bu haktan yararlanamaz anlamınamı gelir
Tablo 3.4 uygulaması dolaylı olarak diğer alt extremite özür oranlarını gecersiz kılmakla beraber
yürülükteki cetvelde bu tablonun tek değerlendirme yöntemi olduğuna dair hiçbir ifade yok

Kısa ve net olarak alt extremite özrü olan kişilerin tüm teknik ayrıntıları kısalık zyıflık fleksiyon vs ölçümleri rapora yazılmalı ve bu ölçümlere göre yüksek sağlık kurulu kişinin ne cihazı kullanmasına kara vermeli,nasılki göz ve kulak sorunlarında bu yöntem kullanılıyosa aynısı alt extremitelerdede kullanılmalı
Yoksa kişi doktorla başbaşa bırakılmamalı 10 metrekare odada 10 kişini içnde hadi koçum aslanım yürü bakim şöyle bi görim tarzı muayeneler daha cok kişinin canını yakacak

çok haklısın kardeşim ama napalım türkiye!! burası :)benim bu ikinci maluliiyet başvurum.. ilki %60 kayıp yok diye geldi durum bildirir de de böyle yazmışlardı(hafif orta yürüyüş bozukluğu) şimdi ise hastalık ilerledi!! durum bildirirde de yukarda söylediklerimi yazdılar!! yukarda yazdıklarıma göre sence şansım var mı?

Arkadaşlar bu başlığa raporun sonucunu yazmayı ihmal etmişim
Evet yüksek sağlık kurulu tablo 3.1 değerlendirmesine göre değerlendirilen raporumu önce biz kişinin özür durumunu anlamadık gerekçesi tablo 3.4 değerlendirmesi adı altında ek belge istedi ve daha sonra sonuç olarak bu istediği tablo 3.4 değerlendirmesine göre raporumu el çabukluğu ile %43 den % 36 ya düşürmeyi başardı
Bu konuda şunu söylemek istiyorum
1.Tablo 3.4 ün kişinin özür oranı belirlenmesinde tek kriter olduğu cetvelin neresinde yazıyo
2.Cetvelde de yazdığı gibi tablo 3.4 sadece yardımcı cihaz kullanan kişiler için gecerli değilmi öteki tablolar neden var?
3.Tablo 3.4 tek geçerli kriter ise kısalık -zayıflık cetveli neden var?
Herşeyden öte madem tek geçerli olan tablo bu kişinin muayene olmasına bile gerek yok bence doktorun hastayı 10 adım yürütmesi yeterli cihaz varmı yokmu iş bitti
Bumu bütün olayy.

Cetveldeki şu ibareden tablo 3.4 ün geçerli tek yöntem olduğu yorumu çıkarmı ve bazı durumlarda 2-3 yöntemin kombinasyonu gerekebilir denmiş fakat bu bazı durumlar açıklanmamış bu bazı durumları kim belirliyecek hastanemi merkez sağlık kurulumu?

Genellikle spesifik bozukluklar için sadece bir değerlendirme yöntemi kullanılır.- Ancak bazı durumlarda iki veya üç yöntemin kombinasyonu gerekebilir.- Tablo 3.1.’de bu değerlendirme yöntemlerinden hangilerinin kombine edilebileceği gösterilmektedir. (+) işaretli olan kutucukların kesiştiği değerlendirme yöntemleri kombine edilir.

Bir adam yürüyorsa vergi indirimi alabilirmi alamazmı kardeşim bunu dile getirsinler bizde ugraşmayalım olan taployu uygulamıyolarki yürüyen adam alamazmı soruyorum ben artık pes edecem cünkü işimden bile olacagım hakkım olanı vermiyolarki allah hiç kimsenin hakkını yerde koymaz elbet bu haksızlıga bir son verilecekdir haklısın ama hakkını alamıyosun

Ben tablo 4.1 göre 2. derece yürüyüş bozukluğu eski yönetmeliğe göre %19 yeni yönetmelikte oran artmış %40 .Sizdeki rahatsızlık nedirki 3,1 göre değerlendiriliyor, kas sinir sistemi ile ilgili değil sanırım .Bu maddeler birbirine cok yakın karıştırılıyor.

kas sinir sistemi ile ilgili kardeşim her iki ayagımdada zayıflık ve güçsüzlük var oturdum yerden kalkamıyorum

Üst Alt