Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emekli olmak için müracaat ettim. Eski raporumun faydası olur mu?

Zor ki zor Altay. Yaşadığınız korkunç şeylerin üzerinizde bıraktığı izlerle başetmek, düşüncesi bile nefes kesiyor. Ama siz başarmışsınız. Haddim değil ama, işte, yukarıdaki yazılarınıza bakınca, siz her şeyin farkındasınız ve o zorluklarla yaşamanın bir yolunu bulmuşsunuz. Büyük saygı duyuyorum.

Durumunuzu doktorlara anlatmak için kendinizi iyi hissettiğiniz zamnlarda düşüncelerinizi yazıya dökmeniz çok akıllıca ve işe yarar bir yöntem. Hem onlar hem kullandığınız ilaçların listesi, hem de doktorlarınızın görüşlerini diğer hastanedeki doktorlara yazılı ve belki de sözlü olarak iletmeleri malulen emekli olmanız için etkili olacaktır. Sabır. Sonu güzel olsun...

Sayın Bülent abi;
İlginiz için çok teşekkür ederim.Malüliyet için benimle ilgilenen dr.tedavi gördüğüm hastanelerden detaylı epikkrizler getirmem için ilgili hastanelere resmi yazı yazdı ve elden götürdüm.2 hastaneden ve son 2 yıldır tedavi gördüğüm hastaneden istenilen detaylı epikrizleri kendisine verdim ancak 93 yılında Ankara GATA'daki raporlarımı bulamadım,doktor da neden GATA'dakini getirmedin deyince bulamadıklarını ve illaki bulmam gerekiyorsa yol paramı kendisinin vermesini söyledim.Elimdeki raporları alarak dosyada bazı yerlere(+) işareti koydu ve sonra psikologa yönlendirdi,psikolog da önüme 600'e yakın kişilik testi soruları koydu,3 saat kadar bir süre o sorulara cevap verdim,sonucunu da beni muayene ve takip eden doktora gönderdiler.Sonrasında dr.haftaya p.tesi 2 fotoğrafnla burada ol heyete gireceksin dedi.
Benim çıkardığım sonuç şöyle;
Elimdeki malülüyet/özürlü raporu,epikrizler ve durum bildirir raporlarıma göre başka teşhis koyacak olsalardı yatırarak takip edebilirlerdi,demek ki hastanelerden topladığım raporlarda aynı yazan teşhislere dikkat ederek kurula sokmak istediler.Ancak SGK.hastaneden ''TANISI,MUAYENE BULGULARI,ANAMNEZİ,HAASTALIĞININ KRONİSİTESİ VE ÇALIŞARAK HAYATINI KAZANIP KAZANAMAYACAĞI'' gibi ağır sorular sormuş.SGK.dan terör örgüteleri gibi nefret ediyorum. benden ne istiyorlar anlayamıyorum???Arıza/Hastalık listesinde belirtilen hastalıklara zaten giriyorum.
Bir husus daha;
Forumda yazdığınız özürlü emeklilik kısmını da okudum ve sonra SGK.emekli şefiyle görüştüm,92 yılından bu yana 15 yıl primim olduğunu ve SAĞLIK BAKANLIĞININ BELİRLEDİĞİ YETKİLİ DEVLET HASTANESİNDEN 2010'da % 82 ağır özürlü/süreklidir ibareli raporumu gösterip özürlülükten emekli olup olamayacağımı sordum. Aldığım cevap ise;YOK ÖYLE BİRŞEY dedi. Malülen emekli olamazsam elimdeki özürlü raporumla ne şekilde emekli olabilirim?Bilgilendirirseniz memnun olurum.

Şimdi SGK.'nın yaptıklarına karşılık elimdeki raporlarla mahkemeye versem çok uzun zaman alacak,ya SGK.kurumundan birilerine zarar vereceğim yada mücadeleye devam edeceğim. Özürlü emeklilik ne şartlarda oluyor ve ne yapmam gerekiyor?En son isteğe bağlı bağkur ödedim. Şimdi normal sigorta primi ödesem bu defa evde bakım aylığım kesilecek, çünkü sosyal hizmetler müdürlüğü sakın sigortalı işe girme yoksa evde bakım aylığın kesilir dediler. Yani vergi indiriminden faydalanmak için sigorta girişi yaptıracaktım. İsteğe bağlı bağkurla vergi indirimine başvurabilir miyim yada ne yapmam gerekiyor?

Saygılar

Durun bakalım, malulen emekliliğin olumlu sonuçlanmasını bekleyelim hele...
Takip için Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı evrak takibi: 0312 415 32 03-4-5-6

%40 ve üzeri rapora karşılık defterdarlıktan elde edeceğiniz sakatlık indirim hakkı ile erken Yaşlılık emekliliğinden tabii ki yararlanabilirsiniz. "Olmaz" diyen işgüzar memuru umursamayın. Onlarda ceberrutluk refleks haline gelmiş! "A" deseniz olabilecek en saçma ve canınızı yakacak cevabı patlatıveriyorlar.

Sakatlık indirimine karşılık ssk'lı çalışan (4a) statüsünde emekli olabilmek için kriterler aşağıdaki tablodaki gibidir. Primlerinizi ssk'Lı çalışan (4a) statüsünde yatırarak o statüde emekli olabilirsiniz. Unutmayın, son 2520 primin fazlası hangi statüde ise, emeklilik işlemi o statüde gerçekleştirilir (isteğe bağlı yatırırsanız Bağkurlu yani 4b'li sayılırsınız. Hiç tavsiye etmem. Maaşınız düşük bağlanır).
Ama diğer yandan, evet, çalışan olarak priminiz yatarsa, bu, bir gelir demek ve evde bakım aylığı açısından soruna yol açar. İki ucu pis değnek...

2008_oncesi.PNG

Not: Mesajınızdaki hakaret içeren ifadeleri sildim. Kurumlar insanı çıldırtıyor ama, işte, hakaret edersek, bu sefer haklıyken haksız duruma düşeriz. Bunca işgüç arasında bir de davalarla uğraşmayalım :)

Sevgili Bülent abim;

ALLAH sizden razı olsun,herkese yardımcı olduğunuz için size minnet duyuyorum.
Yukarıdaki cevabınız benim için açıklayıcı bilgiler oldu.Ancak defterdarlığa(vergi dairesine)ne şekilde müracaat edeceğim?ve sağlık bakanlığının yetkilendirdiği sağlık kurulu raporu veren hastanelerden birinden aldığımız rapor geçerli oluyor mu?Bana daha önce vergi dairesi sigortalı işe girip işyerinden bize sevkli geleceksiniz demişti,o yüzden kafam karıştı ve sağlıklı bilgi alamadım.Yukarıdaki rapor oranı ve derecesini inceledim ve benim ilk sigortalı tarihim 28.07.1992-2000 yılları arası.Yani tam 15yıla mı tekabül ediyor?

Diğer bir konu da,bu zamana kadar bilmediğim 2520 gün;
Benim 28.07.1992-2000 yılları arasında Emekli sandığım var,yani 2920 gün ve artı 2 yıl yıpranma payı(polis ve askerler için)var o da 730 gün yani TOPLAMDA EMEKLİ SANDIĞIM 3650 gün.2000 yılından sonra da çalıştığım işyerinde toplam 569 gün sigortam yatırıldı.

2008 yılından itibaren de 3 yıl,1 ay,1 gün Tarım Bağkuru yatırdım.En son ARALIK 2011'den itibaren en son 3 ay 12 gün isteğe bağlı bağkur yatırdım ve primi ödeyemediğim için bağkuru geçen ay dondurdum.Size yazdığım prim ve hizmet sürelerime göre en çok prim Emekli sandığında var ve 15 yıldan 28 gün kadar eksiğim var galiba?

Bu durumda emekli sandığından mı yoksa en son yatırdığım isteğe bağlı bağkurdan mı emekli olabilirim?walla en çok primin hangi statüde 2520 gün yatma şartını bilmiyordum,ALLAH razı olsun sizden.15 yılı doldurmama rağmen malüliyet için hala prim yatırmam şart mı?

SONSUZ SEVGİ VE SAYGILARIMLA....

sayın altay gatanın ekıprız raporlarına ıstemıs heyet sen askerlık subenden al onları fotokopılerı vardır en batı olarak kısa yol sana cok faydası olucakdır

Selam Fulya hanım;
Cevabınız için teşekkür ederim.Ben askerlik şubesine gittim ancak şahsi dosyamda herhangi bir rapor epikriz vs.çıkmadı.Evet beni muayene eden dr.GATA'nın epikrizini istedi ancak GATA'yı aradığımda 93 yıllarına ait kayıtlar 10 yıl arşivdekalıyor ve sonrasında da imha ediliyor boşuna gelmeyin dediler.Bu durumu benden epikriz isteyen doktora söyledim.Benden en son bulunduğun ilin hangi hastanelerinde tedavi gördüysen oraların raporlarını getir dedi,resmi yazı yazıp bana verdiler ve ben de cevaplarını götürdüm.bİRKAÇ HASTANEDEN ALMIŞ OLDUĞUM RAPORLARIMDA AYNI TEŞHİSLER YAZIYORDU,EĞER HASTANE FARKLI BİR TEŞHİS KOYACAK OLSAYDI YATIRIRDI DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

sayın altay benım bır yakınım askerde bır rahatsızlık sonucu tedavı gordu 15 sene gecmesıne ragmen ıstırat raporlarını onunla ılgılı tum evrakları subesınden almıstı 10 yıl doldu dıye ben ınanmıyorum dosyaların ımha edılmesıne pc olsada rapor halınde her evragın kagıt halınde bır kopyası dudur dıye dusunuyorum 93 yılı cok eskı bır yıl degıl

Sayın Bülent abi;
Bugün yukarıda yazmış olduğunuz erken yaşlılık emekliliği ve çizelgedeki prim gün sayısını paylaştığınız çizelgeyi de çıktı alarak için SGK.il müdürlüğüne gittim,böyle bir emeklilik hakkım varmış neden bana ÖYLE BİRŞEY YOK diye cevap verdiniz dedim...tabi yine yorum yok...
Bana erken emeklilik ayrı,malulen emeklilik ayrı dediler,ben de okur yazarlığım-kanun ve mevzuatlardan haberim var dedim ama SGK.MAALESEF YİNE YARDIMCI OLMADI(Artık akraba olduk)
Benim sizden öğrenmek istediğim hususlar;
28.07.1992-28.07.2000 yılları arasında toplam 3650 gün EMEKLİ SANDIĞI PRİMİM,
2000-2001 yılları arasında toplam 569 gün SİGORTA PRİMİM(4/a).
01.10.2008-01.11.2008 yılları arasında toplam 1126 gün MECBURİ TARIM SİGORTALILIK PRİMİM
2011-2012 ylları arasında toplam 102 gün İSTEĞE BAĞLI BAĞKUR PRİMİM olmak üzere;
TOPLAMDA 5447 gün primim var.Sanırım 15 yıldan 25-30 gün bir eksik primim var.
SGK.da bugün bana verilen bilgide malülen emekliliğim onaylanırsa 1126 gün olan mecburi tarım sigortalılığından emekli olacağımı söylediler.Sizin belirttiğiniz gibi en çok primim Emekli sandığından(3650 gün) ama en son prim yatırılan sigorta statüsünde değerlendirme yapıldığını söylediler.
Erken yaşlılık emekliliğinin de farklı olduğunu ve söylediğiniz gibi defterdarlıktan vergi indirimine hak kazanıp 15 yıldan emekli olabileceğimi söylediler.Ancak vergi indiriminden faydalanmam için hizmet erbabı yada sigortalı çalışan olarak müracaat etmem gerektiği söylendi.
Sizce malulen mi yoksa erken yaşlılık emekliliği mi daha uygun?Yani emekli maaşı hangisine göre daha fazla?
SAYGILARIMLA...

Malulen emeklilik söz konusu olduğunda, en son sigorta primi hangi statüde ise, emeklilik işlemi o statüde gerçekleştirilir.

Erken Yaşlılık emekliliğinde ise, son 2520 primin fazlası hangi statüde ise, emeklilik işlemi o statüde gerçekleştirilir.

Malulen emekliliğiniz reddedilirse, erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabiliresiniz. Bunun için son 2520 primin fazlasının hangi statüde olduğu önemli (çok fazla soru cevapladığım için yanlış yapmamak adına içinde rakam olan işlerden kaçmayı tercih ediyorum. O yüzden son 2520 primin fazlasının hangi statüde olduğunu lütfen siz hesaplayın)

Eğer emekliliğiniz Bağkur statüsüne olacaksa, o zaman 5510 sayılı yasanın 28. maddesine tabi olacaksınız. Yaşlılık emekliliği başvurunuz sonucunda sgk'nın sevk edeceği hastaneden alacağınız rapor, emeklilik şartlarınızı belirler:

bagkur.PNG

Eğer emekliliğiniz ssk statüsünde olacaksa, defterdarlıktan sakatlık indirimi hakkı elde etmek zorundasınız (http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html). Elde edeceğiniz sakatlık indiriminin derecesi, aşağıdaki tabloda aktarılan şartlarda eemekli olmanızı sağlayacak.... Emeklilik şartlarınız tamam olduğunda tek yapmanız gereken şey sigorta müdürlüğüne gitmek ve "maliye'den sakatlık indirimim var, erken Yaşlılık emekliliğindne yararlanmak istiyorum" demek. Prim ve sigortalılık süreniz tamsa, emekliliğiniz gerçekleştirilir...

2008_oncesi.PNG

Not: En erken hangisinden emekli oluyorsanız, en avantajlısı odur. Maaş açısından malulen emeklilikle erken Yaşlılık emekliliği arasında anlamlı bir fark olmaz

Üst Alt