Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik başvurum reddedildi. Ne yapmalıyım?

kevın

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
7 Ekim 2010 Güncel:

arkadaşlar 14 ekimde haftaya perşembe günü ilk davam var...

kronik böbrek yetmezligim var. gaziantep ve antalya devlet hastanelerinde aldıgım raporlarda %80 raporum vardı...
1800 günüm doldu ve subat ayında antalya sgk ya malulen emeklilige başvurdum. buğün gelen cevapta,
çalışma gücünüzün en az %60 ını kaybetmediğiniz karara varılmıştır.
bu duruma göre malullük sigortası yönünden hakkınızda yapılacak bir işlemin bulunmadıgına.....​

nasıl itiraz edebilirim? bu nasıl iş! yardımlarınızı bekliyorum.

ayrıca özel bir işyerinde %80 raporumla özürlü kadrosunda çalışıyordum. maliyede kaydım var. ilk işe giriş tarihim 1996. hastalık başlangıç ve rapor tarihim 2005.

ya kardeş cok geçmiş olsun
ben de böbrek yetmezliği vardı ama nakilden sonra emekli oldum. %80 raporla nasıl emekli yapmadılar. yanlişlık olmasın.
daha önceden hastalanmadan önce işe raporlama başladın o zaman sanırım zor. bildiğim kadarıyla işe engelsiz başlarsan o zaman maluliyet oluyo eğer çalişırken hastalık ortaya cıkarda rapor alırsan malullen emekli olabilirsin.

ilk işe giriş tarihim 1996 kronik böbrek yetmezligi teşhis tarihim 2005

bir konuya değinmissiniz bende bu konu hakkında birşey sorcam ben siğortalı oldum yenı daha. erken emekli olmak ıcın vergi indirimden yararlanmak için başvuruda bulundum devlet hastanesinin verdiği %56lık raporu defterdarlık'a verdim sonuc qelmedi ne olcak?

Kevin,
Sgk sizi hastaneye sevketmiş ve şu anda maluliyet derecesinden bir engelinizin olmadığına karar verilmiş diye yorumladım.Bu sebeblede malulen emeklilik hakkı vermemişler. Buradan yola çıkara kademeli erken emekliliğe göre emekli edileceksiniz . 1996 işe giriş tarihi ve %80 rapora göre 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü doldurmanız gerekecektir.

Malûl sayılma

MADDE 25- Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûllük sigortası bakımından malûl sayılır.

Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özürü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Malûllük sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları

MADDE 26- Malûllük sigortasından sigortalılara sağlanan hak, malûllük aylığı bağlanmasıdır.

Sigortalıya malûllük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;

a) 25 inci maddeye göre malûl sayılması,

b) En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise en az beş yıldan beri sigortalı bulunup toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,

c) Malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması,

halinde malûllük aylığı bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

----------

Cx571,
Sonucun gelmesi bürokrasinin yoğunluğuna,tebligat adresinin uzaklığına vs. uzun sürebilir.Ama muhakkak olumlu veya olumsuz işyerine bir yazı gelecektir. İşlemlerin daha çabuk olmasını sitiyorsan işyerinin bağlı bulunduğu defterdalığı bizzat giderek durumu araştırman lehıne olacaktır.

ama benim önceden aldıgım %80 raporum var devlet hastanesinden işyerim göndermiş ti maliyeye kaydım da var...dava açayım mı...şu an çalışmıyorum..

Vergi ind.hakkınız var ise malulen emekli olamazsınız.....
Ve erken emeklilik hakkından faydalanarak emekli olabilirsiniz......
ilk ssk lı oluş tarihi
yaş bilgilerinizi verir iseniz yardımcı olmaya calışalım

"ilk işe giriş 1996 kronik böbrek yetmezligi teşhis tarihim 2005" iken malulen emekli olabilirsiniz. Bugün vergi indirim hakkı elde etmiş olsanız da olmsanız da bu hakkınız elinizden alınamaz. Bu bir.

1- İlk sigortalı olduğunuzda 18 yaşından büyükseniz, o zamanki sigortalılık staj kapsamında değilse (ki burada sorun olsa red gerekçesi buna dayanırdı. Demek ki burada bir sorun yok)
2- İlk sigortalı olduğunuzda maluliyeti gerektirecek derecede işgücü kaybınız yok idiyse (ki burada sorun olsa red gerekçesi buna dayanırdı. Demek ki burada bir sorun yok)
3- Bugün sizde maluliyet cetveline göre "Diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması" söz konusuysa
4- En az 1800 gün priminiz ve 10 yılllık sigortalılık süreniz varsa

Malulen emeklilik başvurunuzun reddedilmesi mevzuata aykırıdır.

"Diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması" söz konusuysa (?), derhal sgk'na itiraz hakkınızı kullanın.

oturan boga bütün söylediklerin doğru...zaten benim en son akdeniz tıp fakültesinde aldıgım raporda 2005 yılından beri nefrolitiazise sekonder son dönem böbrek yetmeliğiile takip ediliyor.diyaliz öyküsü yok................kan tahlillerimde iyi deyil zaten böbrek çalışma oranımda çok düşük...anlamadım ama itiraz edecem ama dava süresi geçmesin sonra nasıl itiraz edecem....
tanı bölümünde de kronik böbrek yetmezliği diyor....diyaliz aşamasınada yakınım....
itiraz dilekçem nasıl olsun ben alanyadayım antalyasgk gitcem....
bencede bir yerde sorun çıktı ama anlamadım....

Aşağıdaki dilekçeyi verebilirsiniz. Ve sağlık durumunuzu gösteren ek rapor veya belge varsa, dilekçeye onu da iliştirin bence.

Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne,

... / ... / 2009​

... tarihinde yapmış olduğum malulen emeklilik başvurum, işgücümü maluliyet derecesinde kaybetmediğim gerekçesiyle kurumunuz tarafından reddedildi.

Bilindiği üzere maluliyet, 5510 sayılı kanunun 25. maddesi ve bu maddenin işleyişine dair 11.10.2008 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.
Varolan sağlık koşullarımın yol açtığı işgücü kaybı oranı Yönetmeliğin Arıza/Hastalık Listesi (Ek-1)'de yer alan "F-Karın Hastalık ve Arızaları"nı düzenleyen maddesinin 4. fıkrasında belirtilen "Diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması" şartına uymaktadır. Bir başka ifadeyle beyan ettiğim raporlardan da anlaşılacağı üzere işgücü kaybım maluliyeti gerektirecek seviyededir.

İş bu sebeple, malulen emeklilik başvurumun Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu'nca yeniden değerlendirilmesini, gerekirse maluliyetimin tespiti için yeniden hastaneye sevkimin yapılmasını ve malulen emeklilik işlemlerimin ivedilikle tamamlanmasını arz ve talep ederim

Ad soyad
imza​

tc kimlik numaran
adres
telefon

ahkam kesmek

yumuşacık koltukta oturup loto oynar gibi raporları değerlendirip insanları magdur etmek ne kadar güzel.hiçbir sağlam insan kendi kendine vijdan muhasebesi yapmıyor ki başına gelmeye.ne zaman başına geldimi o zaman anlar.

sağol oturan boga yarın gidip başvuracam ..... haber veririm sonuç hakkında...acaba daha önce benim konumumdayken malulen emkli olan arkadaş varmı aramızda...

Var tabii. Siz de olacaksınız. Hiç dert etmeyin bunu kendinize...

inşallah....

----------

oturan boga benim elimde 2006 da antalya devlet hastanesinde aldığım %80 raporum var onun fotkopisi ve antepten aldıgım 2005 raporun fotokopisini verecem...

ayrıca bende hepatit b mevcuttu 2007 yılından beri ondan sonra hiç tahlil yapmadım....bunun malulen emeklilikte faydası olur mu?
tahlil sonuçlarım var. onları da vereyim mi itiraz dilekçemle?

Malulen emeklilik açısından bir faydası olmaz. Siz diyaliz hastası olduğunuz için malen emeklilik istiyorsunuz. Başka bir dayanağa ihtiyacınız yok.

selam

şu an için diyalize girmiyorum hepatit b nin yüzde olarak faydası olmaz mı

"Diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması" söz konusuysa ek bir şeye gerek yok.

Kaldı ki, ikinci bir hastalık malulen emeklilikte yüzde olarak eklenmiyor işgücü kaybı oranına. Ama eklemenizde de bir sakınca olmaz heralde..

bugün sizin verdiğiniz dilekçeyle beraber bütün raporlarımı verdim inşallah olur herşey için sağol oturanboğa..
sonuç gelirse bildiririm....
olumsuz gelirse dava açmayı düşünüyorum sanırım gelecek cevaptan sonra 1 ay zamanım olacak...?

valla bende 8 ay önce aldığım %71 raporumla bağkurda emeklilik için baş vurdum istanbul bölge sağlık kurulu red etti. bir ay önce yeniden baş vurdum: http://www.engelliler.biz/forum/eme...71-raporum-2000-prim-gunum-var-emeklilik.html
bu sefer benden sadece rapor istediler.
önceki raporumda akciger (koah)hastası olduğum için sft. filim tomografi istediler. bu sefer benden sadece rapor istediler. aldığım rapor oranı %80 ağır koah.
20 gün oldu. halen korkuyorum acaba red ederler mi yine diye. fakat gerçekten hastayım. hiç bir yere fazla çıkamıyorum. nefes yetmiyor. yoruluyorum.
bir de şu emekliliğe galiba kafayı fazla takıyorum piskolojim bozuldu vallahi.

arkadaşım kevin öncelikle çok geçmiş olsun. senin başına gelenler red olması felan benimde babamın başına geldi daha geçen hafta red kararı elimize ulaştı. daha öncede karara itiraz etmiştik ama onu bile kabul etmediler. senin itirazına yanıt geldi mi acaba merak ediyorum. cevap verirsen sevinirim.

bugün antalya sgk yı aradım ankara yüksek saglık kurulundan olumsuz cevap gelmiş... sanırım dava açacam ne yapayım.....? karar elime geçmedi yardımlarınızı bekliyorum....

mallulen emeklilik başvurum yüksek sağlık kurulundanda olumsuz geldi..

mallulen emeklilik başvurum yüksek sağlık kurulundan da olumsuz geldi... sanırım mahkemeye gidecem... görüşlerinizi bekliyorum.....? kronik böbrek hastasıyım ....herşeyim tam ...gerekçeli karar elime geçmedi..

Karar elinize ulaşmadan bir şey denemez. Neden reddettiklerine göre dava konusu yapmanız gerek.

gerekçeli karar sosyal sigorta yüksek saglık kurulunca maluliyet dosyanızda yapılan tetkikte çalışma gücünüzün %60 ını kaybetmediğiniz kararı verilmiştir ....aynı cevap yarın gidip bir avukatla görüşecem ve dava açmayı düşünüyorum ..düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim... daha önce benim durumumda olan arkadaşlar varsa bildirirseniz sevinirim....saygılar... arkadaşım oturan boğa daha önce benim gibi diyalize girmeden malulen emekli olan arkadaş varsa bana bildirirsen iyi olur.... görüşürüz....

buğün bir avukatla görüştüm ama idare mahkemesine dava filan dedi 3 , 5 bin lira isterim dedi bukonudada pek birşey bilmiyor....şaşırdım ne yapacagımı...

bu sgk insanın umudunu kırıyor....

Yuh! 3-5 bin TL tutacak bir dava değil ki bu! Düpedüz mahkme kendiliğinden ilerleyecek.. Hiç gerek yok avukat tutmana.

Sen şundan eminsin ama değil mi: maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek sağlık şartların var?

diyaliz gerektirir böbrek hastılıkları diyor... ben şu an diyalize girmiyorum ama doktorum 1 yıl 2 yıl belli olmaz ama sonuçta gireceksin diyor...zaten sol kolumda diyalize girmem için füstül açıldı her an acil bir şey olursa girersin diye... ben bunu anlıyorum diyaliz gerektirir derken diyalize giren demiyor öyle deyilmi .? yanlış anlamıyorum inşallah...

Bilemiyorum. Ama kurum henüz diyalize girmediğin için başvurunu reddetmiş. maluliyet cetveli diyalize girmeyi şart koşuyor diye düşünüyorum.

Üst Alt