Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik konusunda sorunlar ve sorular..?

sdy

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
17 Mayıs 2018 Güncel:

Selam canlar,
Birikmiş maaşlarımı -faizsiz olarak- yaklaşık üç yıl önce aldım. Sonrasında faiz için dava açtım, kazandım. Temyiz vs. süreçlerinden sonra geçen ay da faizleri aldım. Bence faiz yanlış hasaplandı ama artık uğraşmadım. Kuruma itiraz ve dava süreci sekiz yıldan biraz fazla sürdü. Eğer maaşı kabul etmeden dava açsaydım ne halde olurdum bilmiyorum.
Bu arada hastalığım ilerledi, %94 ve sörekli engelli raporum olmasına rağmen hala %10 maaş farkı için başvurmadım. Bir de o işi halledebilsem iyi olacak. Rapor, hastaneye götürülme vb. süreçlerden bıktığımdan yapmadım.
Başta Büyük Şef olmak üzere fikir veren, destek olan herkese sonsuz teşekkürler.
Selam ve Sevgiler.
Saadet

_______
Selamlar,

Ben 1962 doğumluyum. 1987 yılında ES (öğretmenlik) başlangıcım var ancak süresini (en çok 1 ay olabilir) bilmiyorum. 1989 da 60 gün SSK primim var. 1994 yılından bu yana sigorta eksperi olarak (serbest meslek erbabı) çalışıyordum. Ancak 2006 affında Bağkur'a kayıtlı oldum ve 04.10.2000 yılından bu yana Bağkur'lu kabul edildim. Halen Bağkur'luyum.
1998 yılında PLS (ALS'nin ilk safhası kabul ediliyor) teşhisi kondu. PLS zaman içinde gelişen ve hareket sistemini etkileyen bir motor nöron hastalığı. Ben 2007 yılına kadar aktif olarak çalıştım. Rahatsızlığım ilerlese de gerek iş gerekse evdeki hayatımı devam ettirebilecek durumdaydım. 2007 yılı nisan ayında hasar bakmak üzere gittiğim bir yerde merdivenlerden düştüm, dirseğimi kırdım ve ameliyat oldum. Ameliyattan sonra toparlarım umuduyla bir süre çalışmadım ve 2007 yılı temmuz ayında Maliye kanalıyla %63 engelli raporu aldım. Halen işyerim açık görünüyor ama ben düştükten sonra çalışamadım.
Yeni SGK yasasını inceledim, birçok kişi (Bağkur yetkilileri, avukatlar, dernek yöneticileri vb.) ile görüştüm, ancak tam bir cevap alabilmiş değilim. İki sorum var:
1- Yeni yasada malulen emeklilik için %60 engelli olmak ve sigorta başlangıcında malul sayılacak derecede hasta ya da engelli olmamak deniyor. Yetkililer teşhis 1998 de konduğu ve 2000 yılında Bağkur'lu olduğum için malulen emekli olamayacağımı söylüyorlar. Benim teşhisimi koyan hocadan bu konuda görüş alınabileceğini düşünüyorum. Ben hastaydım ama çalışabilecek durumdaydım ve sigorta eksperliği gibi bir işi fiilen yapabiliyordum. Bir de bu yasanın 2008 yılı ekim ayında yürürlüğe gireceğini, şimdi müracaat edersem eski yasaya göre % 67 engel oranı gerekeceğini söylüyorlar. Bu konuda sizin fikriniz nedir?

2- Ben ES veya SSK'lı olarak engelli kadrosundan çalışmayı denemek istiyorum. Ancak çalışabilir miyim veya hastalığım ilerlerse ne olur, bu konuda emin değilim. Şu anda SSK veya ES'na bağlı olarak çalışmam durumunda malulen emeklilik hakkını kaybeder miyim?

Değerli fikirlerinizi bekliyorum. Uzun uzun anlatarak vaktiniz aldım. Şimdiden teşekkürler. Herşey gönlünüzce olsun.

1- 1987 yılında tek bir gün sigortalılığınız bile varsa, malulen emekli olursunuz. Nokta. :)

Hadi bunu saymayalım diyiim.
1998 yılında teşhis koyulduğunu ve o tarihte %67'nin altında işgücü kaybınızın olduğunu belgelediğiniz anda malulen emekli olabilirsiniz.

Hadi bunu da saymayalım :)
2007 yılı temmuz ayında Maliye kanalıyla %63 rapor aldınız. Yasa, ilk sigortalı olunduğunda malul olmayı gerektirecek derecede (yani %67 oranında) işgücü kaybı olmayıp, çalışırken %67 oranında iş kaybının oluşması durumunda malulen emekli olunabilir, der. Siz %63 iken, şimdi %67 rapor alırsanız, yine malulen emekli olursunuz.

Not: Unutmayın, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek yasada malulen emeklilik için alt sınır %60'a düşürülüyor. Yani yukarıda %67 olarak yazdığım her şeyi siz 1 Ekimden sonra %60 olarak okuyun.

2- Malulen emekli olup olmamak sizin kararınız. Şu anda dilerseniz emekli olmaz, dilediğiniz işte/kadroda çalışırsınız. Dilediğiniz zaman da malulen emeklilik talebinde bulunup emekli olursunuz sonra.
Ayrıca, diyelim bugün malulen emekli oldunuz. Bir süre sonra yeniden çalışmak istediniz. Emekli maaşınızı kestirip, yeniden çalışmaya başlayabilirsiniz. Sonra yine malulen emeklilik talebinde bulunur, yine (o tarihte geçerli olan yasalar çerçevesinde değerlendirilir ve) malulen emekli olabilirsiniz.

Bu yazdıklarım mutlak doğrulardır. Bürokratlar ya da kurumlar sorun çıkarmaya çalışsa da, son kertede hukuki süreçle de olsa bu söylediklerim olur.

Size çok teşekkür ediyorum. Hukukçu değilim ama yaptığım araştırmalardan ben de aşağı yukarı bu söylediklerinizi anlamıştım. Ama sorduğumda yetkililer hep teşhisin konulduğu tarihe dikkat çekiyorlardı. Zaten teşhisi koyan hoca dan da görüş alınabilir. Ama ençok ikinci sorumun cevabını bilemiyordum. Beni yüreklendirdiniz bu konuda. Çalışmayı deneyeceğim. Benim için zor olsa da. Herkese selamlar. Tekrar teşekkürler. Herşey gönlünüzce olsun

1987 de özürlümüydünüz ve özürlülük dereceniz kaçtı?

1987 de sağlıklıydım ve öğretmenliğe başlamadan önce sağlık raporu alındığını hatırlıyorum. Ama o zaman Emekli Sandığına bağlı bir işti. 2000 yılından bu yana Bağkur'luyum. 1998 yılında teşhis kondu. Ancak 2007 yılına kadar herhangi bir engelli raporu almadım. Buna gerek de duymadım. Çalışabiliyordum çünkü.

Malulen emekli olabilmeniz için;
1)çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmek
2) sigortalılığın başladığı tarihte malul sayılacak derecede hastalık veya arızası bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı olmamak
3)En az beş tam yıl sigorta primi ödemiş olmak
4)Yazılı istekte bulunmak ve istek tarihi itibariyle prim ve her türlü borçlarını ödemiş olmak,Şarttır.
5) sigortalılığı devam ederken bir iş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma gücünün en az üçte ikisini kaybedenler hakkında beş tam yıl sigorta primi ödemiş olmak şartı aranmaz
Sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş sayılacakları, sağlık işlemlerine ilişkin yönetmelikteki esaslara göre tespit olunur.Siz 1987 yılında sağlam ve 2007 yılında %63 sağlık kurulu raporu almanıza rağmen bugünkü yasa ile malulen emeklilikten faydalanamazsınız.Yeni yasaya gelince %60 sağlık Kurulu raporunu alabilmeniz için sizi hastahaneye sevk edecekler.Eski sağlık kurulu raporonuzu malulen emekli için kabul etmeyecek,sadece erken emeklilik için raporonuzu kabul edecekler.

1987 yılında sağlıklı şekilde sigortalı olmuşsunuz. Emeklilik talebinde bulunacağınız anda %60 ve üzerinde işgücü kaybınızın olduğu belgelendiğinde, malulen emekli olabileceksiniz. Bu konuda en küçük bir şüphem yok. Malulen emeklilik için başvurun, sizi hastaneye sevk etsinler, hastane raporu SGK'ya göndersin, SGK Sağlık Kurulu bu rapordaki sakatlığın/hastalığın maluliyet derecesinde işgücü kaybı yarattığına hğkmetsin, 2 ayda malulen emekliliğiniz onanır.

Yeter ki şu yeni cetvele göre maluliyet oranında işgücü kaybınız olsun: SGK.Ek-1

Sevgili Dostlar,
Hepinize ayrı ayrı teşekkürler. Malülen emeklilik konusunda hiç tereddütüm kalmamıştı, kanunun yürürlüğe girmesini bekliyordum sadece. Önümüzdeki günlerde müracaat edeceğim, gelişmeleri de bildireceğim.
Geçen hafta görüştüğüm bir arkadaşım, yeni yasaya göre Bağkur'da da engelli emekliliği olduğunu söylemişti. Siteyi incelerken Ahmet Bey'in yazısını gördüm. Bildiğiniz üzere malülen emeklilik ile engelli emekliliği farklı şeyler. Bağkurda malulen emelilik var ama engelli emekliliği varmı?Bunu merak ediyorum.
Selam ve sevgiler.

sdy,
5510 sayılı yasayla Bağ-kurda da engelli emekliliği sözkonusu. Şartlarınız denk düşüyorsa engelli emekliliğini tercih etmenizi öneririm. çünkü malülen emeklilikte bir daha çalışmanız sözkonusu değil, çalışırsanızda malülen emekli maaşınız kesilir.

İşgücü kaybından dolayı Bağkurluların erken emekliliğinde henüz çok net bir durum yok bence. Evet, "İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlar"ı erken emekli ediyor yasa (Madde 28), ama (Emekli Sandığı'nın aksine [Geçici madde 4]) bu yasadan önce sigortalı olanlar açısından bir düzenleme göremedim. Benim mi gözümden kaçıyor?

Ben de engelli emekliliğini tercih ederdim doğrusu. Ama gördüğüm kadarıyla eski bağkur lulara engelli emekliliği yok. Sadece malulen emeklilik şansım var gibi geldi bana da.
Teşekkürler herkese.

Bağkur a malulen emeklilik için başvurum ve gelişmeler

Sevgili Dostlar,

Daha önce size malulen emeklilik şartları konusunda değerli fikirlerinizi almıştım. Hepinize tekrar tekrar teşekkürler…

Şimdi de gelişmeleri paylaşmak istiyorum;
Bağkur’a malulen emeklilik için başvurdum, rapor için Haseki Devlet Hastanesi’ne sevkettiler. Hastane 17.11.2008 tarihine randevu vermişti, gittim.

Raporda sadece hastalıklar belirtiliyormuş artık, oran belirtilmiyormuş, evraklar posta yoluyla Ankara’ya gönderiliyormuş. Hastalığımı ve durumumu belirttiler raporda, en son yattığım hastaneden verilen epikrizin fotokopisini aldılar. Şimdi beklemedeyim. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.

Daha önce de belirttiğim gibi şikayetlerin başlangıcı ve teşhis tarihi yazıyordu epikrizde, bunları gizleme gereği de duymadım. Çünkü hastalığım uzun yıllar çalışmamı engeller duruma getirmemişti beni, fiili olarak çalıştım da 2007 yılındaki düşmeme kadar, ilk engelli raporumu da 10.07.2007 tarihinde aldım. Bu konudaki kanun da belli. Dilerim ben de, isteyen diğer arkadaşlar da hayırlısıyla bir an önce emekli oluruz.

Şimdi yapmam gereken bir şey daha var. Hep “belki çalışabilirim” umuduyla işyerimi kapatmamıştım. Vergi mükellefiyetim halen devam ediyor. Bağkur primlerini de ödedim şimdiye kadar. Kapanış yapmak istiyorum ama o zaman sağlık sigortam ne olacak? Babam emekli, kızım da ssk lı bir işte çalışıyor. Babamın karnesinden faydalanabilir miyim? Raporlu ilaçlarım bitti, almam gerekiyor, her şeyden önemlisi denge bozukluğundan dolayı hep kazalara açık yaşıyorum. Sağlık sigortası herkes için şart. Bu konuda değerli fikirlerinizi bekliyorum.

Selam ve sevgiler. Her şey gönlünüzce olsun.

Hadi hayırlısı. Bi an önce güzel sonuçlansın...

Bağkuru kapattıktan sonra bir süre daha sağlık güvencesi sürer diye biliyorum. Bunu Bağ-Kur'a gidip sorun bence.

Hadi hayırlısı olsun,inşallah en kısa zamanda iyi haberler gelir.

Malülen emekli olur yazısı geldikten sonra işyerinizi kapatırsanız sağlık güvencesi sorunu ortadan kalkar.

Selam dostlar,

Hikayeme kaldığım yerden devam edeyim.

Hastaneye gittikten sonra bilenlere danıştım ve işyerimi kapatabileceğimi, emekli işlemleri sonuçlanana kadar da sağlık güvencemin devam etmesi için Bağkur'dan "isteğe bağlı sigorta" yaptırmam gerektiğini öğrendim.

26.12.2008 tarihinde vergi dairesine kapanış dilekçemi verdim. Ertesi gün de Bağkur'a "isteğe bağlı sigorta" için müracaat etmeye (Vergi dairesinden aldığım kapanış tutanağı ile birlikte) gittim. Bilgisayar sisteminde kapanış görünmediği için maalesef tekrar vergi dairesine gidip verilen formu onaylatıp gelmem istendi. İstenen evrakı temin edip tekrar gideceğim. Bu arada sigortasız kalmamak için kasım ve aralık ayı Bağkur primlerini de (aslında aralık ayı için bir mükellefiyetim olmamasına rağmen)ödedim.

Bu arada raporun hastaneden geldiğini ancak henüz Ankara'ya gönderilmediğini öğrendim. Görevli memur, bana teşhis tarihinden dolayı malulen emeklilik talebimin reddolabileceğini söyledi. Dosyada 2007 tarihindeki engelli raporumun olduğunu, benim 2007'de yürürlükte olan kanunlara göre dahi malul sayılacak derecede sakat olmadığımı, ayrıca hastalığımın kısa sürede malül sayılacak derecede sakatlık getirmediğini izah ettim. 2007'de aldığım engelli raporunun aslını dosyaya koyabileceklerini, fotokopisinin kabul edilmeyeceğini söylediler. Ben de yılbaşı arkası noterden onaylattırıp dosyaya eklemek istediğimi söyledim. Kabul etti sağolsun.

Aklıma takılan birşey daha var; 1998'de bana ilk teşhisi koyan hocadan hastalığım ve benim düşmeden önceki son durumumu belirtir bir rapor istemeli miyim, yoksa bunu gerek gördüklerinde onlar mı istemeliler? Hangisi daha doğrudur bilemiyorum. Çünkü 2007 tarihinde aldığım engelli raporuma itiraz olmadığına göre bu rapor geçerlidir diye tahmin ediyorum ve sadece bu rapora dayanarak bile hakkımı savunabileceğim kanaatindeyim. Diğer taraftan eski görev yaptığım süreleri birleştirmiştim, 1998 yılında ocak-eylül ayları arasında emekli sandığı primlerim ödenmiş. Daha önce de belirttiğim gibi öğretmenlik görevine başlamadan önce sağlık raporu aldığımı hatırlıyorum ve işe ilk başlangıç tarihim 1998 yılı kabul edildiğinde hem tarihle ilgili sorunlar ortadan kalkıyor hem de sağlıklı olduğum konusunda ispat gerekmiyor.

Şimdilik bu kadar. Gelişmeler oldukça aktarmaya devam edeceğim. İşin ilginci, tüm süreleri birleştirdiğimde 3600 günü doldurmak ve engelli emekliliğinden yararlanmak için sadece 13 ay prim eksiğim var, ama maalesef SSK'lı değil, bağkur'luyum. SSK kurallarına göre emekli olabilmem için de son 3.5 yıl SSK'lı olmam gerekiyor.

Herkese sağlıklı ve mutlu yıllar. Herşey gönlünüzce olsun.

Vergi indirimi için gönderilen raporların düşürülmemesi için bir Danıştay kararı var. Yani rapor dereceleri düşürme hakları yok. dilerseniz bu kararla birlikte itiraz edebilirsiniz.

[FONT=Verdana]Herkese merhabalar,[/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]17.11.2008 tarihinde heyete girmiştim, 2009 temmuz başında -ben emeklilik kararını beklerken- yeniden hastaneye sevk yazısı geldi. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji, Üroloji ve Fizik Tedavi bölümlerinden bazı tetkiklerin yapılmasını ve tekrar heyet raporu alınmasını istemişler. 15 gün içinde 3 kez heyete, 5 kez de hastaneye giderek istenen tetkikleri yaptırdım ve yeni heyet raporunu (15.07.2009 tarihinde) aldım. Yeni rapor da öncekini destekler şekilde çıktı. [/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Yeni raporun 15 gün içinde Bağkur'a ulaşacağı söylenmişti, ancak 1 ay sonra raporu bulup dosyama koyabildiler, 08.09.2009 tarihinde raporun onaylandığını, maaşımın ve birikmiş maaşlarımın ekim ayı sonunda bağlanabileceğini öğrendim. Güzel haber kesinleşsin de öyle yazayım istemiştim hikayemin kalanını. [/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Bugün Bağkur'dan bir memur aradı, hemen oraya gitmemi ve bir form doldurmamın gerektiğini söyledi. Tek başıma gidemeyeceğim için birini yollayıp formu aldırmayı ve imzalayıp geri yollamayı önerdim, "olur" dedi. Ne gerektiğini ve nedenini sordum doğal olarak. Aldığım yanıt şu:[/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Malüllüğüm onaylanmış, 17.11.2008 den bu yana maaş bağlamaya çalışmışlar. Ama işyerimi kapattıktan sonra emeklilik sonuçlanana kadar herhangi bir kaza, ya da sağlık sorunum olursa diye isteğe bağlı sigorta yaptırmıştım ya, "kanunda, son prim borcu ödendikten sonraki tarihten emekliliğin başlayacağı belirtiliyormuş" o yüzden kasımdan bu yana maaş bağlanamıyormuş bana, oraya gidip tekrar emekliliğe başvuru dilekçesi vermem gerekiyormuş.[/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Bunun anlamı, "geçmiş maaşları ödememek" bence. Oraya gitmeyeceğimi ve haklarımı araştıracağımı söyledim görevliye. O da "sizi ikna etmek için değil, kanunu bildirmek için aradım" dedi. Ben onlar karar verene kadar sigortasız kalamazdım, hakkım olanı beklerken ayrıca isteğe bağlı sigorta primi yatırdım, bu primleri geri almam gerekirken geriye dönük maaşlarımı bu yüzden iptal etmek istiyorlar anladığım kadarıyla.[/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Bu görüşmeden sonra avukat bir dostumla görüştüm. Bana, öncelikle isteğe bağlı sigorta bölümüne müracaat edip “malülen emekliliğe başvurduğumu ve bukarar verilene kadar sosyal güvencemin devam etmesi amacıyla isteğe bağlı sigorta yaptırdığımı, malulen emekliliğimin onaylandığını, dolayısıyla ödemiş olduğum primlerin iadesini istediğimi” belirtir bir dilekçe vermemi, daha sonra da malülen emeklilik bölümündeki yetkililerle görüşerek sabırlı ve kararlı bir tavırla durumu anlatmamı önerdi. Hani sabırtaşını geçeceğim yakında ya… Bayramdan sonra gidip dilekçe vereceğim ve görüşeceğim. Bu konuda fikri veya tecrübesi olan arkadaşlar varsa önerilerini bekliyorum. [/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Şimdiye kadar verdiğiniz bilgiler ve desteğiniz için teşekkürler. Her şey gönlünüzce olsun.[/FONT]
[FONT=Verdana]Herkese iyi bayramlar.[/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Selam ve sevgiler.[/FONT]
[FONT=Verdana]Saadet[/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]

Bu işin hukuki süreç olmaksızın lehinize sonuçlanması zor gibi geliyor bana. Zira 5510 / 26. madde şöyle diyor:
"c) Malûliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması halinde malûllük aylığı bağlanır
Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur."
Bu durumda aklıma şunlar geliyor:
Malulen emeklilik başvurusunda bulunarak emekli olmak istediğim açıktır. Ne var ki Bağ-Kur'un bu süreci sigortalılar aleyhine uzattığı, 2 ayda tamamlanabilecek emeklilik başvurumu 1 yıla uzattığı, ve/fakat bu sürede sağlık güvencesinden mahrum bırakılmam nedeniyle mağdur olacağım ortadadır. Bu nedenle, sağlık güvencemin olması açısından isteğe bağlı prim yatırmak zorunda kaldım.
1- Madem ki malulen emeklilik başvurusunda bulunduktan sonra isteğe bağlı sigortalı olmam emeklilik işlerinin doğasına aykırıydı, kurum isteğe bağlı sigorta başvurumu malulen emeklilik başvurum bulunduğu gerekçesiyle reddetseydi. Ve bana ya malulen emeklilik başvurumu sürdürmem ya da isteğe bağlı prim ödemem gerektiği bildirilseydi.
2- Emeklilik işlemlerim sürerken isteğe bağlı sigoralılığımı kabul eden kurum, emeklilik işlemlerimin kadük hale gelmemesi için sadece sağlık güvencesi sağlayacak Genel Sağlık Sigortası primi ile sağlık güvencesine kavuşmam için beni yönlendirmeliydi. Bunu yapmayarak kurum kendi yürüttüğü emeklilik işlemini anlamsız hale getirmiştir ve beni de mağdur etmiştir.
3- Basit bir emeklilik işleminin 1 yılda tamamlanıyor olması ve bu süreçte sigortalının hiç bir sağlık güvencesinin bulunmaması trajiktir!
4-Sigorta primlerini ödemiş, kuruma hiç bir borcu bulunmayan kişilerin cezalandırılması anlamına gelen bu uygulama kurumun kabahatidir. Ve bu kişiler için emeklilik işlemlerinin 1 yıl sürmesi zaten trajikken, bir de üstüne geçen 1 yılın anlamsız hale getirilmesi ne hakkaniyetle ne de hukukla bağdaçmaktadır.

Geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günleri avukat bir arkadaşım Bağkur’a gidip görüştü. Bir yanlış anlaşılma olmuş onu düzelteyim öncelikle:

Birikmiş maaşları alamama nedeni isteğe bağlı sigorta yaptırmam değilmiş. Malülen emeklilik başvuru tarihi:21.10.2008, işyerimi kapatma tarihim ise 30.11.2008. Yürürlükteki yeni yasaya göre işyerini kapattıktan sonra malülen emeklilik talebinde bulunmak gerekiyormuş. Benim ilk talebim sonucu hastaneye gidiyorum, bekliyorum, tekrar hastaneye gönderiliyorum, emeklilik kararı çıkıyor ama işyerimi kapattığım 30.11.2008 tarihinden sonra yeni bir emeklilik başvuru formu doldurmadığım için emekli maaşı başlatılmıyormuş. Neye istinaden malülen emeklilik kararı veriliyor acaba? Anlamış değilim.(Çünkü istediğim malülen emeklilik, engelli emekliliği filan değil) Bunu (o kadar Bağkur’a gidip gelmelerim ve telefon görüşmelerimde bir Allahın kulu bildirmediğinden) 18.09.1009 tarihinde öğreniyorum. Eğer bu ayın sonuna kadar Bağkur’a emeklilik başvuru formu doldurup verirsem emekli maaşım ekim ayından başlatılacakmış, ekim ayında dilekçe verirsem kasım ayına kalacak. Dolayısıyla ilk başvurumdan bu yana geçen sürede biriken maaşları alamıyormuşum. Pazartesi gönü gidip o başvuru formunu vereceğim. Bir avukat dostuma danıştım, formun altına “bu tarihten önceki dönemlerde malülen emekli olmak için yaptığım başvuruya ilişkin her türlü hakkım (yasal ve yargısal) saklı kalmak kaydıyla işbu başvuruyu yapmış bulunuyorum” notunu ekleyeceğim. Maaş bağlandıktan sonra birikmiş maaşlar için uğraşacağım.

İsteğe bağlı sigorta primlerini geri alamıyormuşum. Sadece haziran ayından bu yana ödemediğim primler borç olarak görünüyor ve bu borçtan kurtulmak için ayrı bir dilekçe vermem gerekiyormuş. İsteğe bağlı sigortamın iptali için gönderdiğim dilekçeyi de kabul etmemişler.

Bağkur’lu olmak başlı başına bir eziyet. İlk müracaat için gittiğimde orada görevli biri “buraya gelen nasıl kurtulacağını düşünüyor” demişti, çok haklıymış.

Bitti demek isterdim ama… Bitmedi maalesef. Gelişmeleri anlatırım.
Selam ve sevgiler.
Saadet

Muhterem sdy

Bağ-kur'la mücadelenizi safha safha takip ediyorum.En son sizi emekli edecekler başka çareleri yok.Ancak sanki birileri o bürokratlara bu engelli kişileri uğraştırın canlarını çıkarın,süreyi uzatabildiğiniz kadar uzatın demiş gibi bizlere zaman kaybettirerek neye hizmet veririyorlar anlamış değilim.
Bağ-Kur emeklilik başvurumda hata yaptı, şimdi işler iyice karıştı..? benide 10 ay uğraştırdılar.İnanın sizin gibi bilinçli ve ısrarla Adana Bağ-kurun üzerine gitmesem şimdi emekli değil idim.Benim 6 aylık maaşıma kesik attılar toplamda 1000 lira kadar biriken pirim borcumuda tahsil etmeden işlem yapmadılar...Sizi gönülden destekliyorum,sizin benim gibi emekliliği haketmiş engellilerin işlerini bilerek zora sokan bürokratlarıda ALLAHA havale ediyorum.Sizede sonsuz sabır ve saygılar diliyorum...Hoşkalın...

Merhabalar,

Bugün “emeklilik başvuru formu” ve “isteğe bağlı sigortamın iptali” ile ilgili dilekçelerimi Bağkur’a gönderdim. Yetkililer dilekçemi almadan önce kayıtlara bakmışlar ve eki hizmetlerimi birleştirmem, dolayısıyla basamak yükselmesinden 426.26 TL borcum olduğunu söyleyerek dilekçemi almamışlar, borcun ödendiğine dair makbuzu götürdükten sonra dilekçemi kabul edeceklermiş.

Ben 2008 ekim ayında tüm Bağkur borcumu ödemiş ve ondan sonra emeklilik başvurusunda bulunmuştum, başka türlü dilekçemi kabul etmeleri de mümkün değildi zaten. Emekli sandığı ve SSK hizmet birleştirme dilekçelerimi de o tarihten de birkaç ay önce bildirmiştim. İşyerimi 2008 kasım sonu itibarıyla kapattığım için kasım ayı prim borcum doğdu ve bu borcu da 30.12.2008 tarihinde (607 TL olarak) ödemiştim. Bir aylık prim 280 TL civarında olduğuna göre, bilgisayar kayıtlarına kapanış kaydım geçmemiştir, kasım ve aralık borcudur diyerek itiraz etmeden ödedim. Zaten Bağkur borç kaydında tek bir rakam yazar, hangi ay borcu, ana para veya faiz hiçbir açıklaması yoktur ve ben o rakamlar neyse onları ödedim her seferinde. İlk başvurumdan sonra kaç kez bizzat gittim, kaç kez telefon ettim, sadece “evraklarınız incelemede, sizin yapacağınız bir şey yok” cabını aldım, bir kez de tekrar hastaneye sevkedildiğimi öğrendim. Basamak yükselmesiyle ilgili borç şimdi çıkıyor ve dilekçem yine beklemede…

Delirmek işten değil… Arkası yarın…

Selam ve sevgiler.
Saadet

Merhabalar,
29.09.2009 tarihinde bahsedilen (sonradan çıkarılan 426.26TL) prim borcunu da ödeyip emeklilik başvuru formunu kabul ettirebildik nihayet. Bu ayın sonuna kadar maaş bağlanacakmış. Ondan sonra da kabul edilmeyen birikmiş maaşlar ve çektiğim eziyetlerle ilgili dilekçe, dava vb. sürecini başlatacağım.
Selam ve sevgiler.
Saadet

Hele şükür! :):):)
Hele maaş bağlansın, geçmişe dönük mücadeleye devam...

Çok çok güzel..:)
Bu tür sorunları olan arkadaşlara önerim:
İlgili mevzuatı sular seller gibi öğrenmeleri.;)

Çünkü;
1- Avukatlar da insandır! Onların da gözünden kaçan bir şeyler olabilir..
2- Bu tür bilgilere ihtiyaç duyan/duyacak ademoğlu/kızı her an, her ortamda var olur/olacaktır. Evrende, bilgiyi paylaşmanın üzerine keyif tanımıyorum ben..:)

Herşey için çok çok teşekkürler :)

Pazartesi günü Bağkur’u aradım. 28.10.2009’da maaşım ödenecekmiş, evraklar postaya verilmiş sanırım. Maaşım 483 TL imiş. Evraklar gelsin ve maaşımı alayım, daha sonra itiraz dilekçesi vereceğim.

Selam ve sevgiler.
Saadet

Hayırlı ugurlu olsun ...
Şimdi geçmişe dönük maaşlar için mücadeleye devam mı?

Hayırlı olsun Saadet Hanım,
Buna da şükretmek lazım, beterin beteri var di mi :)
Neyse siz mücadeleye devam edersiniz biliyorum.
Hadi bakalım, güzel haberlerinizi bekliyoruz.

Çok teşekkürler:) mücadeleye devam elbette. Gelişmeleri yazacağım...
Şu emeklilik işi olana kadar epey eziyet çektim ama emeklilik şartlarını araştırırken bu forumu buldum. Bu sayede güzel yürekli insanlar tanıdım.
Herşey gönlünüzce olsun.
Saadet

Bilginize Saadet hanım

Ben Bağ-kurdan emekliliğimi önce telefonla arayarak öğrendim.Üç gün sonra telefonuma mesaj geldi,Sayın Emrullah maaş bağlandı,25 ağustosta halk bankasından alabilirsiniz diye,sizin bahsettiğiniz gibi posta işi geride kaldı...
bilgilendirme mesajla artık.Şimdiden maaşınız hayırlı olsun...

Üst Alt