Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malulen emeklilik konusunda sorunlar ve sorular..?

Selam dostlar.
Hikayeme -geç de olsa- kaldığım yerden devam edeyim.

SGK Bölge Müdürlüğü’ne,
Şişli/ İstanbul

Kurumunuzun (Eski Bağkur) no’lu mensubuyum.

21.10.2008 tarihinde malülen emeklilik için kurumunuza müracaat ettim.

17.11.2008 tarihinde Haseki Devlet Hastanesine gönderildim ve yapılan muayenelerim neticesinde heyet raporu aldım.

Hastalığım ve durumum nedeniyle -her an kaza geçirme riskim olduğu ve başka bir sosyal güvencem olmadığı için- emeklilik kararı çıkana kadar sağlık güvencemin olması amacıyla bir süre bekledim ve 30.11.2008 tarihinde işyerimin kapanışını verdim.

İşyerimin kapanış işlemlerinden sonra emeklilik talebim sonuçlanmadığı ve sağlık güvencem olmadığı için sadece sağlık güvencesinden faydalanmak amacıyla ve herhangi bir gelirim olmamasına rağmen 13.02.2009 tarihinde isteğe bağlı sigorta yaptırdım.

2009 Haziran ayı sonunda -ben emeklilik kararını beklerken- yeniden hastaneye sevk yazısı geldi. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji, Üroloji ve Fizik Tedavi bölümlerinden bazı tetkiklerin yapılması ve tekrar heyet raporu almam istendi.

01.07.2009-15.07.2009 tarihleri arasında 3 kez heyete, 5 kez de hastaneye giderek istenen tetkikleri yaptırdım ve ek heyet raporunu (15.07.2009 tarihinde) aldım.

08.09.2009 tarihinde telefonla emekliliğimin onaylandığını, birikmiş maaşlarımın ekim sonuna ödeneceğini öğrendim.

17.09.2009 Tarihinde kurumunuz (Eski Bağkur) yetkilisi tarafından telefonla aranarak emeklilik başvurumun onaylandığı, ancak ilk başvuru tarihinde (21.10.2008) işyerimi henüz kapatmamış olduğum ve işyerimin kapanışından sonra tekrar başvuru dilekçesi vermem gerektiği için birikmiş maaşlarımın ödenemeyeceği, ay sonuna kadar başvuru dilekçesi vermem gerektiği, ancak başvuru dilekçesini takibeden aydan maaş ödemesi yapılacağı söylendi.

Mecburen yeniden emeklilik başvurusu yaptım. Başvurum kabul edilmeden önce tekrar borç çıktığı söylendi, belirtilen borcu (neden olduğunu anlamamak kaydıyla 430.00 TL ödedim ve başvurum kabul edildi.

Emekli maaşımın Halkbank Şişli şubesinden alabileceğim ve 2010 yılı kasım ayında tekrar heyet raporu almak üzere hastaneye gitmem gerektiğini belirtir tebliği 20.10.2009 tarihinde posta yoluyla aldım.

30.10.2009 tarihinde de 960.00 TL, 01.12.2009 tarihinde de 504.00 TL ödeme aldım.

Yukarıda kısaca özetlediğim durumuma istinaden, aşağıda belirttiğim;

1- Tüm hizmet sürelerimin birleştirilip birleştirilmediğinin teyidini, (Emekli Sandığı ve SSK hizmetim vardı. Bu birleştirildi mi?) ve tarafıma yazılı olarak bildirilmesni,

2- Bağlanan maaşın, bakıma muhtaç olmam sebebiyle, bakıma muhtaçlık düzeyinde sakat olduğum göz önüne alınarak tespit edilip edilmediğinin incelenmesini ve eğer bakıma muhtaç kişi olmam dikkate alınmadan maaş bağlanmış ise yeniden hesaplanmasını ve sonucunda gerekli düzeltmenin geriye dönüş olarak yapılmasını,

3- Emeklilik başvuru tarihim (21.10.2008) ile emekli edildiğim tarih arasında geçen süre nedeniyle kurum hatası yüzünden hak kaybına uğramış bulunuyorum. Bu arada geçen sürenin tamamını malül bir kişi olarak yaşamama rağmen mevzuata aykırı olarak, eşyanın tabiatına aykırı olarak yok sayılması yanlış olmuştur.
Ben 21.10.2008 tarihinde ilk kez malulen emekli olmak için başvurduğumda zaten çalışamaz durumdaydım. Hastaneden alınan heyet raporları da bu tarih itibarı ile istenmiştir. Hastanelerin raporları ile 21.10.2008 tarihi itibarı ile malulen emekli olmaya hak kazanmış bir kişiyim. Bu tarihten sonra fiilen hiçbir iş yapmış, çalışmış değilim. İş yeri kapanışının geç yapılması veya kapanıştan sonra isteğe bağlı prim ödemiş olmam beni sağlıklı yapmamıştır. Bu prim ödemeleri gerekçe edilerek malul sayıldığım 21.10.2008 tarihinde emekli edilmemem eşyanın tabiatına aykırı bir durumdur. Ben malul sayıldığım günden sonra ödediğim primleri fazladan ödemiş bulunuyorum. Çünkü emekli olmaya hak kazanmış ve başvurusunu yapmış bir kişi olarak kurumunuza gereksiz yere fazla para ödemiş oldum. Kurumunuz emekli başvurusu yaptığım 21.10.2008 tarihinden sonra ödediğim primler nedeniyle haksız ve sebepsiz olarak zenginleşmiştir. Bu paraların tümü fazla ödeme olarak tarafıma iade edilmelidir. Bu maddi ve hukuki durum nedeniyle dosyamın yeniden gözden geçirilmesini, ilk başvuru tarihim olan 21.10.2008 günü esas alınarak emekliliğe hak kazandığıma karar verilmesini, ödenmeyen emekli maaşlarımın bakıma muhtaç kişiye ödenen miktar üzerinden tarafıma ödenmesini ve fazla ödeme olan, primlerin, paralarında tarafıma iade edilmesine karar verilmesini,
Arz ederim​

Bağkur’a yaptığım itiraz dilekçesine gelen cevap:

İlgi dilekçenize istinaden yapılan tetkikte; 21.10.2008 tarihli talebiniz üzerine aynı gün Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevkinizin yapıldığı, buradan almış olduğunuz rapor Malüliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığımız ile İstanbul Bölge Sağlık Kurulunca incelenmiş, bu inceleme sonucunda karar verilebilmesi için ek rapora gerek duyulmuş, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 15.07.2009 tarih ve 2180 sayılı raporunuz Bölge Sağlık Kurulunda incelenerek ;

1.Çalışma gücünüzün en az %60’ını kaybettiğinize,
2.Yardıma muhtaç durumda olmadığınıza (Başka birinin bakımına muhtaç olmadığınıza)
3.Kasım 2010’da kontrol muayenesi gerektiğine karar verilmiştir.

5510 sayılı “Malüllük sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları” başlığı altındaki 26. maddesinin (c) bendinin son fıkrası gereğince prim borcunuzu ödediğiniz 29.09.2009 tarihini takibeden ay başından itibaren, 240 gün T.C. Emekli Sandığı, 90 gün SSK hizmetleriniz dikkate alınarak tarafınıza malüllük aylığı bağlandığı tesbit edilmiştir.

Kanunun yukarıda belirtilen maddesi gereğince 21.10.2008 tarihli talebinize istinaden aylık bağlanması mümkün olmayıp, başka birinin bakımına muhtaç olmadığınızdan ilave bir ödeme yapılmamıştır.

Bilgilerinizi rica ederim.​

Cevapta gördüğünüz üzere malüliyetimin kabulünden sonra çıkarılan ve ertesi gün ödediğim prim borcu bahane edilerek birikmiş maaşlarımı kabul etmiyorlar, ayrıca “başkasının bakımına muhtaç olmadığım” gerekçesiyle de bağlanan (ekim 2009’da 483 TL) maaşın uygun olduğunu belirtiyorlar.

Oysa gerek ilk müracaatta, gerek aradaki dönemlerde Bağkur’un kayıtlarında görülen tüm prim borçları ödemiştim. Emekli Sandığı ve SSK’daki hizmet birleştirme dilekçemi de tam tarih hatırlamıyorum ama muhtemelen 2007 yılında –ama mutlaka malülen emeklilik talebimden önce- vermiştim. Zaten 2008 yılı sonlarında ilgili kurumlardan tarafıma gelen hizmet dökümü bilgisi cevapları da bulunmaktadır. Oradaki memurun malüliyetim onaylandıktan sonra önceki çalışmalarımdan doğan “basamak farkı prim borcunu” sisteme girmesi, yani memurun gecikmesi sebebiyle primi geç ödememin kusuru bana maledilmektedir.
Diğer taraftan raporlarda belirtilen durumum “başkasının yardımına ihtiyaç duyduğum” sonucunun çıkarılmasına yeterlidir ama kurum aksine hükmetmiş.

Bu durumda da yapmam gereken tek şey yargı yoluna başvurmaktı. Ben de öyle yaptım. 29.05.2010 tarihinde dava açtım, avukatımdan öğrendiğime göre ilk duruşmaya sadece bana cevap dilekçesinde belirtilen kanun maddesi gönderilmiş. 02.02.2011 tarihindeki ikinci duruşmayı bekliyorum.

Şimdilik bu kadar. Devamı gelecek J

Selam ve sevgiler.
Saadet

Selam dostlar,

Epey olmuş görüşmeyeli. SGK'na (Bağkur) açtığım dava 26.10 2011 tarihinde karara bağlandı. İlk başvurumdan rapor onaylanana kadar olan birikmiş maaşları almama ve fazladan ödediğim isteğe bağlı sigorta primlerinin iade edilmesine karar verilmiş. Belirlenen miktar; sadece maaş ve primlerin toplamı, üzerine faiz işletilmemiş. Avukatım faiz alıp alamayacağımı araştırıyor. Bir de ilk başvurum ile işyerimin kapanış tarihi arasındaki 40 gün süre için maaş hesaplandı mı onu tam bilmiyorum şimdilik. Haklı olduğumun kanıtlanması beni çok sevindirdi. Elbette ki SGK temyiz hakkını kullanacaktır ama kararın değişeceğini sanmıyorum.

Ayrıca geçen yıl kasım ayında kontol muayenem vardı. Müracaat ettim ve 30.12.2010 tarihinde muayene oldum. İlk muayeneden üç ay sonra -ben onay kararı beklerken- tekrar üniversite hastanesine sevk kararı geldi. Tekrar muayene oldum ve bir üç ay daha geçtikten sonra mayıs ayı sonunda emekliliğim tekrar onaylandı. Tam altı ay maaş alamadan ve sağlık sigortasından yararlanamadan geçti. İki ay önce zar zor dosyamı inceleyen yetkiliye ulaşabildim ve emekliliğimin sürekli olarak onaylandığını, tekrar kontrol muayenesi olmama gerek kalmadığını öğrendim.

Beniim emeklilik sürecim de oldukça eziyetli bir şekilde geçti. Dilerim bu konuda sorunları olan dostlar böyle sıkıntı çekmezler, ama malumunuz durum ortada. Bu süreçte bu forumdan çok şey öğrendim, çok büyük desteğinizi gördüm. Başta Büyük Şefimiz Oturan Boğa olmak üzere hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Her şey gönlünüzce olsun.

Selam ve sevgiler.
Saadet

Bağkur mutlaka bir zorluk çıkarıyor,mücadelenizi taktirle karşılıyor ve emekliliğizi tebrik ediyorum...

Oooooooooooooooh! İçime sular serpiliyor böyle güzel haberler duyduğumda. Bence burada bir de mahkeme demeli ki: "bu mağduriyete neden olan işlemde hangi memurların imzası varsa, ortaya çıkan maaş farkları o kişilerden tahsil edilir ve mağdur edilen kişiye ödenir"
Bak o zaman dadından yenmez! :)

Selam canlar,
Birikmiş maaşlarımı -faizsiz olarak- yaklaşık üç yıl önce aldım. Sonrasında faiz için dava açtım, kazandım. Temyiz vs. süreçlerinden sonra geçen ay da faizleri aldım. Bence faiz yanlış hasaplandı ama artık uğraşmadım. Kuruma itiraz ve dava süreci sekiz yıldan biraz fazla sürdü. Eğer maaşı kabul etmeden dava açsaydım ne halde olurdum bilmiyorum.
Bu arada hastalığım ilerledi, %94 ve sörekli engelli raporum olmasına rağmen hala %10 maaş farkı için başvurmadım. Bir de o işi halledebilsem iyi olacak. Rapor, hastaneye götürülme vb. süreçlerden bıktığımdan yapmadım.
Başta Büyük Şef olmak üzere fikir veren, destek olan herkese sonsuz teşekkürler.
Selam ve Sevgiler.
Saadet

Üst Alt