Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği değişti | 28 Eylül 2021

muntada al ansar

Estağfurullah,yanlış anlamışsınız.

Hastalık ve özel nedenler ile 1 haftadan beri sisteme girmedim.Okuyunca yanıt vermeye çalışacağım.

Saygılar.

Zelinda74

Sizin adınıza çok üzüldüm.4C -Devlet Memuru arkadaşlarımızın emeklilik işlemleri 5510 sayılı kanunun 28. maddesi ile geçici 4. maddesine dayanarak yapıldığını bazen paylaşmamıza karşın medya ve iletişim alanlarında bulunan bilgi kirliliği nedeni ile yaşadığınız durumlarla karşılaşabiliyorlar.

2008 yılında önce SGK sigorta girişi olan kişilerin Engelli Vergi indirimi belgesi alırken evet 2019 yılında yayınlanan bir yönetmelik ile belgelerini alıyorlar.

Sizinde bahsettiğiniz gibi 4C-Devlet Memuru arkadaşlarımız 28.09.2021 tarihli yönetmelik üzerinden emekliliğe sevk edilirken 4A-işçi arkadaşlarımız engelli vergi indirimi belgesi emekli olduğu için eski hükümler üzerinden emekli oluyorlar(2019 yılı içinde yayınlanan yönetmelik hülümleri)

Burada bahsettiğim 2008 yılınden önce ilk sigorta girişi olan ,4a-işçi statüsünden çalışan ve engelli vergi indirimi alan kişilerin emeklilik hakları eski hükümler ile devam ettiğini belirtmek istedim.

Saygılar.

muntada al ansar

Tekrar sizden çok özür dilerim.Kimseyi kırmak istemem.Afınıza sığınırım.

Allah sizden razı olsun İnşAllah.

Bu yeni yönetmelik yani 28.09.2021 tarihli yönetmelik sadece 2 ana grubu kapsıyor .

1-Malulen emekli oalcak her arkadaşımızı

2-5510 sayılı kanunun 28. maddesi ile engelli emeklisi olacak(4C-Devlet Memuru,4B-Bağkur ve de 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olan 4A-işçi ) arkadaşlarımız kapsamaktadır.

Yukarıda bahsettiğimi gruplar için evet birden çok hastalık hesaplaması yerine listede belirtilen hastalıklar ve şartların karşılanması koşulu getirildi.Sizinde belirtiğiniz gibi 28.09.2021 yönetmeliği ile yukarıda bahsettiğimiz gruplar için alınacak raporlarda balthazard formülü(çoku hastalık hesaplama sistemi) artık kullanılmayacaktır.

Ancak sizin durumunuzu bilmemekle birlikte 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan ve 4A-İşçi statüsünde çalışıp elinde Engelli Vergi İndirimi belgesi olan veya daha almamış ancak alacak olan arkadaşlarımız hala eski sistemle yani birçok hastalığın birlikte hesaplandığı balthazard sistemine hala tabidirler.

Bu grup yani Engelli Vergi İndirimi ile emekli olan veya olacak arkadaşlarımızın yönetmeliği Şubat 2019 yayınlanan ve yürürlükte olan eski hükümlerle devam etmektedir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Teşekkür ederim,malesef engelli vergi indirimi yazısı alicam derken,yeni yönetmelik cıkmış, boşa zaman kaybı ve sonuç hüsran,keşke bilseydim ve zamanında basvurabilseydim, çok üzgünüm 😔

Bilgihazinedir
Değerli arkadaşım ;
Memurum,1997 göreve başladım ve
Engelli raporunu yüzde 43 olarak 2013 de aldım ve vergi indirim belgem 2014 TE çalıştığım kuruma bildirildi..
Şimdi ben de engelli emeklisi olmak istesem SGK yeni hastalık listesine goremi degerlendirilecegim ?
Yoksa benim kazanılmış bir emeklilik hakkım varmı ?

erdinc1972 senin ssk girişin eski seni bağlamaz vergi indirimi ile emekli olursun.ekim 2008 ilk ise giriş tarihi olan kişileri ilgilendiriyor.yanlız bu kişiler engelli raporunu şubat 2019 dski yönetmeliğe göre alıyorlar.vergi indirimine alırlar Ekim 2008'den önceki ssk lılar gibi.emrklilik için ssk ya gittiklerinde bu eylül 2021 deki çıkan düzenleme karşılarına cijar sadece.Ssk derki madem sen emekli olacaksın ben seni hastaneye sevk edeceğim der olay bundan ibaret. 10 Ekim 2008 den sonra ssk ilk ise giriş sigorta baskangıcı olan 4a,4b,4c hepsi için aynıdır

fenerliyizz Dostum ben yukarıda yazdığım gibi memurum ve 1997 de göreve başladım..
SSK li değilim yani..
Engelli raporunu 2013 te aldım ve vergi indirimim 2014 TE başladı maaşımda.

CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Erdinç bey ,ben de öğretmenim ve olamadım emekli %41 le,ama sizin vergi indirim belgenizi kurumunuza vermiş olmanız durumu değiştir mi bilmem,bana vergi indirim belgeniz önemli değil dediler Ankara dan,sadece rapora ve oranına bakıyorlarmış

Zelinda74

İnşAllah bu haksız süreç sizler gibi tüm arkadaşlarımız lehine düzeltilir ve haklarınız sizlere geri verilir.

Saygılar.

erdinc1972

Merhaba,

Size belirtiğim gibi devlet memuru olarak kurumunuza bildirim yapıp kayıt altına aldırmanız nedeni ile 28.09.2021 tarihli yeni yönetmelik ile ilişiğiniz kalmamıştır.

Saygılar.

fenerliyizz

Merhaba , 4C-Devlet Memuru ve 4B-Bağkur ilk sigorta giriş tarihini ne olursa olsun(ister Ekim 2008 'den önce ister Ekim 2008 'den sonra olsun) Engelli Vergi İndirimi ile emekli olamazlar.(İlk girişi Eklim 2008 'den önce ve 4A-iŞÇİ statüsünde olup daha sonra 4B-Bağkur veya 4C-Devlet Memuru sigorta statüsüne geçilincede Engelli Vergi indirimi ile emekli olamazlar.)

Bu arkadaşlarımız 5510 sayılı kanunun 28. maddesi ve geçici 4. maddeleri ile engelli emekliliği hakları mevcuttur.

Sizinde belirtiğiniz gibi Ekim 2009'den önce ilk defa sigortalı olmak ve de hala 4A-İşçi statüsünde çalışıyor olmak gerekiyor.Yani hala eski adıyla SSK 'lı olmak gerekiyor Engelli Vergi indirimi belgesi ile emekli olabilmek için.

Bahsettiğim kişiler Engelli Vergi indirimi belgesi ile sadece çalışırken aldıkları aylık maaşlarından engelli indirimi yani maaşlarına ek tutarlar alabilirler.Başkacada bir fayda olarak kullanamazlar.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
Çok teşekkür ederim..
Kafayı o kadar karıştırdıki bu yeni yönetmelik inan depresyona girmiştim..
Umarım zamanı gelince ki 1 yıl içinde dilekçemi vereceğim bir sorun yaşamam..

erdinc1972

Rica ederim.

Size yürekten katılıyorum.Bu kadar yönetmelik ve mevzuat değişikliği sonucu insanlarda farklı duygu geçişleri olması çok olağan bir yaşam halini alıyor.

İnşAllah herşey gönlünüzce,sağlık ve sıhhatli bir şekilde gerçekleşir.

Saygılar.

Daha hala vergi indirimi diyorlar..!

MEMUR VERGİ İNDİRİMİ İLE EMEKLİ OLMAZ.

TV ye çıkan ünlü Sosyal güvenlik uzmanı bile Vergi İndirimi diyor.Gel de çıldırma.

Ben bu forumda 10 defa yazdım.İkide bir her sorana vergi indirimi yazmayın diye.Her emeklilik başlığında aynı şey.Ben de ilk zamanlar aynı yanılgıya uğradım! Bakın 25 senelik öğretmen sizin bu yazdıklarınıza itimat edip "Vergi indirimi almak için 3-4 ay vakit kaybettim.Belki de emekli olacaktım." diyor.

login

dostum memur vergi indirimi ile emekli olmaz zaten onu bilmiyen kalmadı sen rahat ol.
olay o vergi indirim belgesini çalıştığın kuruma işletip artık engelli olduğunu beyan etmekmiş kurum kayıtlarına girmesini sağlamak.yeni yönetmelikle artık onunda bir önemi kalmamış bundan sonra engelli raporu alacaklar için..
bizim durum önceden geliştiği için böyle oldu

erdincerdinc72

Beni rahatsız eden bir durum yok.Yanlış bilgi verenler yüzünden mağdur olanların olduğunu ifade ettim.Daha yeni bu sayfada yazmış birisi.Siz üzerinize alınmışsınız.

Sadece Vergi indirim belgesini kuruma vermiş olmakla 28 Eylül'de çıkan yönetmelikten muaf olunduğunu mu söylüyorsunuz? Memurun çalışma gücü kaybı tespitini Maliye yapmaz. Ben böyle birşeyin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyorum.Dayanaklarınız nedir? Memur için vergi indirimi belgesi sadece mali yönden bir anlam ifade eder.Emeklilikle hiçbir alakası yoktur.

login

Dostum bu son çıkan yönetmelik zaten tam bir facia özellikle memur ve bagkurlu engelliler için..
Ben zaten epey karamsardim ama bu çıkan yeni kanundaki bir madde yani " GEÇİCİ MADDE 1 –*(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır."
Bu madde benim gibi bu kanundan önce hastanelere başvurup sağlık kurumlarından engelli raporu alıp bunu kendi kurumuna isletenlerin yani durumunu belgeleyenlerin bu kanundan muaf olduğu sonucu ortaya çıkıyormuş..engelli raporu seninde bildiğin üzere maluliyet tesbiti için kullanılan bir rapor.
Yani konu kanuni teknik bir konuymus..
Ama ben yine söylüyorum bu yönetmelik tamamen haksızlık !!
Kesinlikle değişmesi veya iptal olması lazım..umarım kısa zamanda dava acilir !!

Maluliyet ve çalışma gücü kaybı tesbiti demek zaten emekliliğe başvuru demek oluyor,yani emekliliğe başvurma tarihi yönetmelik çıkmadan önce ise eski yönetmeliğe göre değerlendirilecek, benim mesela rapor tarihim önce ama emekliliğe başvurum sonra,o yüzden de red cevabı geldi,ne talihsizlik, hâlâ hazmedemiyorum

Zelinda74 bence dava açın elinizdeki belgelerle bu son çıkan yönetmeliğe karşı..iptal davasi..
Sendika avukatiniz varsa size yardımcı olur..

Araştıracağım ama çok ümitli değilim,emekliliğe başvuru tarihi önemli çünkü,yönetmelik yayınlandıktan sonra başvurmuşum,rapor tarihi ile birşey yapılabilir mi bilmiyorum

login

Dostum dediğin gibi memurun çalışma gücü kaybı tesbitini maliye değil ,SGK kurumunca yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları yani üniversite hastanesi veya devlet hastanesi veya araştırma Hastanesi"sağlık kurulu raporu " ile yapar bu raporu sen maliyeye sağlık kuruluna gonderirsin ve sonucu da raporunla beraber kurumuna verirsin bu senin için ilk etapta engelli olup olmadiguba dair tesbittuir.. SGK sağlık kurulu bu raporu en son sen emekli olacağın zaman başvurduğunda onaylar veya reddeder ama ilk tesbiti yapan SGK tarafinca yetkilendirilmiş hastanelerdir.
Yani SGK sağlık kurulu seni muayane etmez ,daha önce verilen çalışma gücü kaybı tesbiti yani sana verilen oran neyse onu onaylar veya reddeder.
Buradaki olay yani yeni yönetmelik özellikle memur ve bagkurlular için tam bir kaosdur !!
Böyle yönetmelik olmaz !
Ne kanuna ne de temel haklara uygun degilgir ve aykırıdır ..

erdinc1972

Sgk sağlık kurulu,yönetmelikteki maddeye göre,senin en yüksek engel oranına bakıp emekli olup olamayacağına karar veriyor,yeni yönetmelik diyor ki, balthazard uygulanmayacak, en yüksek engel oranına bakılacak, mesele bu ama bence yılın mağduru benim, boşu boşuna engelli bergi indirimi çıkmasını bekleyip, sonra da bu yönetmeliğe denk gelip emekli olamamak tam bir talihsizlik, Allah başka dert vermesin ama kaç gündür depresyona girdim

Evet maalasef bundan sonra en yuksek oran neyse o baz alınacak mis..
Yazık !!

Peki ben 15 Eylül 2021 de kendi çalıştığım kuruma , SGK dan emeklilik görüş yazısı için dilekçe yazdım. Bu dilekçe de belli silsilelerden geçip 01 Kasım 2021 SGK ya girişi var. Ama bana da yeni yönetmeliğe göre olumsuz cevap verildi. Şuan idare mahkemesine vermeye hazırlanıyorum. Sizce benim durum ne yönde gelişir. Bahsedildiği gibi geçici madde 1, 28 eylülden önceki başvurular eski yönetmeliğe göre olur demekte.

hseyin2907

Idari mahkemeye ne diyerek verecekesiniz,yani nasıl bir yol izleyeceksiniz, ben de mağdurum,iletişimde kalalım lütfen,yönetmelikten önce rapor alanların magdur olduğu gibi mi ifade edeceksiniz

hseyin2907

Siz engelli raporunuzu ne zaman aldınız ?
Memur musunuz ?
Kurumunuza bildirdinizmi ?
Maliyeden engelli indirimi yazısı aldinizmi?

hseyin2907

SGK nın geçmişte de buna benzer uygulamaları var.Bu yüzden ne yapacağını kimse kestiremiyor.Genelde bu kurumun tavrı emekliliği engellemek, olabildiğince zorlaştırmak üzerine.Benim çalışma gücü kaybım tespit edilmiş ve emekli olabilir yazısı var elimde ancak yine de en son yönetmeliğe göre durumumu sorduğumda SGK buna bile net bir cevap veremiyor.Durumum ancak emeklilik dilekçesi verdiğimde belli olacak.Olumsuz bir durum söz konusu olursa dava açmakta bir an bile tereddüt etmeyeceğim zira sizin de dediğiniz üzere yönetmeliğin geçici maddesi açık.
Kaldı ki buradan olmasa dahi bu yönetmelik engelliler arasında ayrımcılık yapıyor.Baltazar hesaplamasının kaldırılması hakkaniyetli değil ve şekil yönünden anayasaya aykırılıklar içermekte.Danıştaya açılacak bir dava ile yönetmelik çok yüksek olasılıkla iptal edilecektir.

erdinc1972

Dedikleriniz doğru ancak memur için en son incelemeyi SGK Sağlık Kurulu yapıp çalışma gücü kaybını tespit eder.Burada onaylama ya da reddetme diye bir durum da söz konusu değil.Bu Kurul isterse oran da düşürebilir.Bu kurulun incelemediği hiçbir rapor emeklilik yönünden geçerli değildir. Örneğin benim ilk raporumu Maliye 40+ onaylamış, SGK sağlık kurulu da 39 a düşürerek onaylamıştı ve bu raporuma göre emeklilik hakkım yoktu.
O yüzden vergi indirim belgenizin kuruma girmesinin hiçbir önemi yoktur.Ben böyle düşünüyorum.Diğer arkadaşlar farklı düşünebilir.Bu konuda netlik yok.

Ben TSK da astsubayım benim ilk rapor 2 yıl süreli idi, süresiz vergi indirimi geldi ve sgk emekli olabilirsin diye görüş bildirdi. Bu yaz rapor süre bitiminde yeniledim ve süresiz oldu. Bende eski rapor ve ona istinaden gelen olumlu görüş, 2. aldığım rapor hepsini tekrardan kendi çalıştığım kurum üstünden SGK ya gönderdim, dediğim gibi dilekçe veriş tarihim 15 Eylül, fakat SGK yeni yönetmeliğe göre olumsuz cevap verdi. Benim dilekçe işlemde iken yönetmelik değişti.

Mahkemeye dilekçe tarihini baz alıp, esas konuyu buradan yaparak vericez gibi. Daha doğrusu son hali netleşince yine buradan yazarım,. Avukat teyzemin kızı o, Bi çalışma yapmış. Hafta sonu beraber son şekli vericez artık.

Anladığıma göre epey mahkemeye gidecek insan var..
Lütfen mahkeme süreçlerini ve sonucu da buradan paylaşınız .
En fazla 6 ayda biteceğini düşünüyorum mahkemenin çünkü raporlar ve kararlar mevcut..
Aslında hala ilgili yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması eğer süre 6 ay sa mahkemeye verilip toptan iptaline gidilebilir diye düşünüyorum..
Ama süre daha az sa o zaman bireysel dava açmak gerekecektir

hseyin2907

Ya SGK sağlık kurulu size hatalı cevap verdi.Ya da Geçici madde 1 de kastedilen sadece daha önce başvurup emekli olanlar!

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar ile bunların hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocukları için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatının Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

Tüm belgeleri gönderdikten sonra gelen red cevabına itiraz ettiniz mi? İtirazınızı Yüksek Sağlık Kuruluna yapacaksınız.Geçici maddeyi dayanak gösterip düzeltme isteyebilirsiniz.Eğer ona da red cevabı gelirse o zaman mahkemeye başvurursunuz.

Yüksek sağlık kurulu, raporu hastalık yönünden inceleyeceği için oraya bsşvurmadım, yani önceden oranı düşürülenler oraya başvuru da bulunuyordu. Benim olayda, geçici maddeye dayanarak itiraz edeceğimiz için idare mahkemesine gidiyoruz.

Ben sgk da profesyonel bir şekilde, bu dilekçe ne zaman yazılmış diye bakılmadığını düşünüyorum. Ben Ankara da çalışıyorum ve 15 Eylül dilekçem 01 Kasım da SGK giriş oluyor,. Ya Hakkari Şemdinli /Derecik mezrasının daha ilerisinde sınır kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde olsam kaç ayda gelirdi dilekçe, nolurdu bilemiyorum. Sanki 28 Eylülde SGK nın belli bir dairesinde olanlardan itibaren olayı kesmişler. Şayet geçici maddeden anlaşılan ;bence SGK dan sevk alıp hastanede rapor için başvuranlar dahi olmalı.

Son düzenleme:
Zelinda hanim cergi indirim belgenizde oran kac geldi bende ayni durumdayim ben kuruma 1 eylulde vasvurdum vergi indirim belgesi almadan ancak sgk saglik kuruluna yok su belgw ejsik bu belge eksik diye 2 aralikta girdi ve ret edildigini ogrebdim ancak 12 ocakta ayni rapirla 2022 12 ocakta naliyeye vergi indirimine basvurdum ve yuzde 44 calisma gucu kaybi vardir 3.derece vergi indiriminden faydalanabilir diye yazi geldi eger yeni yonetmelik gecerliyse en yuksek oran kalp yuzde 30 diye reddedilmesi gerekirdi

Üst Alt