Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malüliyetten dolayı erken emeklilikte vergi indirimi isteniyor mu?

S&S

Üye
Konular
41
Reaksiyonlar
1
Merhabalar.

Malüliyetten dolayı erken emekli

Ben 5510 saylı kanunda,%40 ile %59 arası malüliyette vergi indirimi istenmediğini gördüm.Buna göre bu kanun çıkmadan önce sigortalı olup
daha sonra malüliyeti olanlara bu kanuna göre mi işlem görecek
veya 506 sayılı kanunun hükümleri mi uygulanacak.
Ben kanununların ilgili maddelerini defalaca okudum ve artık vergi indirimine
gitmeye gerek kalmadığnı gördüm,
Fakat forumlarda tam tersi yazıyor ,sizce hangisi doğuru.

Vergi indirimi ile emeklilik ve malulen emeklilik farklıdır.Nedenine gelince
Vergi İndirimi;%40 ve üzerinde raporu olup,Maliyenin onayladığı rapor sayesinde kademe,kademe emekliliktir.Malulen emekliliğe gelince eski yasada işgücü kaybı %67,yeni yasada %60 olan kişiler malulen emekli olabilirler.Vergi indirimi ve malulen derecede emeklilik şartlarını taşımıyanlar 5510 sayılı yasaya göre; [SIZE=2]Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
[/SIZE]

5510 sayılı yeni kanunda Bağkurlularda malulen emekli olabilmektedirler.Ancak malulen emekli olabilmek için sigortalılık başlangıcından sonra yani sigortalı iken çalışma gücünün en az %60 oranında kaybedildiğine dair SGK nın yetkili kıldığı bir hastanenin sağlık kurulu raporuyla kuruma başvurmanız gereklidir.%60 altındaki raporlarda en az %40 oranındaki raporlada engelli olarak vergi indirimden erken emekli olma haklarından yararlanabilirsiniz.

Arkadaşım 5510 saylı kanunla 506 saylı kanunu şöyle:

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı
gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az
onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla
yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve
dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
–––––––––––––
(1) 17/4/2008 tarihli ve 5754 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle; bu fıkrada yer alan "yaş hadlerine" ibaresinden sonra gelmek üzere "65
yaşını geçmemek üzere" ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları
aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi​
tutulabilirler.

Eski 506 kanun:

b) (Değişik:29/7/20034958/
34 md.) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden
yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılardan; ilgili mevzuatı uyarınca, I. derece
sakatlığı olanlar yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az
3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, II. derece sakatlığı
olanlar yaşları ne olursa olsun en az onsekiz yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4000 gün
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak, III. derece sakatlığı olanlar yaşları
ne olursa olsun en az yirmi yıldan beri sigortalı olmak ve en az 4400 gün malûllük, yaşlılık ve
ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar. Sakatlığı
nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık​
aylığı alanlar Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabilir[FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=1][FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=1][FONT=TimesNewRomanPSMT-Identity-H]
[/FONT][/SIZE][/FONT][/SIZE][/FONT]

Bu yasaya göre eski özürlü Bağ-Kur'lular erken emekli olacak.Bağ-Kur sigortalılarından özürlü-engelli olduğu için SSK'lılar gibi erken emekli olamayanlara da artık bu hak getirildi. İlk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (En az yüzde 60 vücut fonsiyon kaybı ve fazlası) olduğu için malûllük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila 59 arasında olanlar, 1 Ekim 2008'den sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda aşağıdaki şartlarda 4/b sigortalılığı kapsamına konulan özürlü emekliliğinden yararlanabilecek.[FONT=verdana]Bağ-Kur sigortalılardan (4/b) talepte bulunanların, 1 Ekim 2008 tarihinden önce almış oldukları özür durumunu gösteren sağlık kurulu raporları dikkate alınmayıp, öncelikle ilgili hastaneye sevki yapılarak özürlü sigortalıların yeni tarihli sağlık kurulu raporu almaları ve aldıkları bu raporla emeklilik başvurusu yapmaları istenecektir.[/FONT]

Raman72
.%60 altındaki raporlarda en az %40 oranındaki raporlada engelli olarak vergi indirimden erken emekli olma haklarından yararlanabilirsiniz.
5510 kanunun hangi maddesinde VERGİ İNDİRİMİ yazıyor ben göremedim.
ve bu konunun başlı bu idi.

jon83 bu konuda sana böyle yardımcı olabilirim.bundan iki ay önce abim erken emekli oldu istanbul şişli bağkur il müdürlüğünde.abım sağlamdı askerliğinide yapmıştı.yaşını doldurmuştu fakat 19 yıl bağkur hizmeti vardı.bir aydır maaşını aldı

jon83

yazı için çok teşekür ederim tabiki sevinirim süreci ve nelerle karşılaştıklarınızı yazarsanız çok iyi olur bizde önceden neler yapacagımızı bilir ona göre işlemleri yaparız ama ilk önce şu sevk işlemlerini halletmem lazım yarın adanayı arıycam teyit için sonra sevk istemi buradan bilgilerimizi paylaşırız herkeze teşekürler

arkadaşlar
Jon83 sorunu çözldüğüne göre,bu başlıkta sorduğum soruya birileri cevap verebilirmi.

Malüliyetten dolayı erken emeklilikte vergi indirimi isteniyor mu?

Hayır. Malulen emeklilikte asla vergi indirim şartı aranmaz. Hatta, bu hakkın olmasının hiç bir değeri de yoktur. Dikkate alınmaz...

Sayn Oturan Boğa.
Burada ki yazınızdan şunu deyebilirmiyiz.
Ben devlet hastanesinden %100 malülliyet raporu aldım .
Sağlık kurulu bunu %50 düşürsede (umarım daha aşaya düşürmezler), benim bundan sonra başka yerlere müracat ettmeden (vergi dayresi)
SGK'ya gidip ,iş kaybından dolayı (5510 28 madde)erken emekli olabilirim. (prim gün 6800 hizmet zamanı 20 yıl).
Saygılarımna

Arkadaşlar halen anlaymadım bir şey var.
Benim sorduğum konu.
İş kaybı nedeniyile erken emekllilik için %46 raporu olan bir kişinin ,iş kaybı nedeniyile erken emeklilik için vergi dayresinde gitmesi gerekiyor mu.
Burda rahatsızlında bahsedilen arkadaşın muhtemelen 2009 yılın'da rapor almış ve bu damekki 5510 sayılı kanun yürürle girdikten sonra.
5510 sayılı kanunun 28 maddesinde vergi indirimi şartı aranmıyor.
anlaymadım şu bu şart aranmıyorsa neden %46 raporla vergi dayresine gitmeden ,direkt olarak erken emeklilik işlemini SGK'da yapamıyor.

Burda önemli olan ilk ssk oluş tarihi 01/10/2008 tarihinden önce ssk lı olanlar vergi ind. hakkı almak zorunda sonrası ise 5510/28 kanununa göre degerlendirilir.
Bu tarihten sonra ise işe başlama tarihi ne olursa olsun(01/10/2008 tarihi önceside sonrasıda) bağkur lu olanlar ise 5510/28 kanunundan faydalanarak emeklii olabilirler

ilker
evet 5510 tekrar inceledim ve şu anlamı çıkarttım.
1.İş kaybı nedeniyile erken emeklilik için 506 saylı kanun geçerli.(kanun yürürlülük tarihinden önce sigortalı olanlar için)
2.Malüliyetten dolay %60 ve üstü için 5510 saylı kanun geçerli (malüliyet işlemlerine kanun yürüliye girdiği tarihten sonra işlemlere başlatmış olanlar için).

not:devlet hastanesinden aldığım %100 raporu .Sgk sağlık kuruluna gönderdim,nekadar düşürülür ve oradan aldığım raporu vergi dayresi daha aşaya indirebilirmi.

not 2:Kamu hizmet standartı.
[FONT=Arial]5[/FONT]
[FONT=Arial]Sakatlık İndirimi İşlemleri[/FONT]
[FONT=Arial]Resmi Yazışma [/FONT]
[FONT=Arial]45 Gün[/FONT]​

Peki.
Devlet hastanesi %100 rapor verdi ,SGK sağlık kurulu bunu %50 indirirse,Vergi dayresi bu raporu kabul edermi yoksa kendiside bu raporu Ankaraya kurula gönderir.Orada tekrar oranı indirebilirler mi.

Maliye sağlık kurulu karar verir. Diğerlerinin değerlendirmesini umursamaz kurul...

Sayın Oturan Boğa verdiniz cevaplar için teşekkür ederim.
Bu konuyla son olarak sormak istedim bir soru daha var.
Ben Sağlık raporunu Devlet hastanesinden aldım 21.01.2010. %100
SGK bu raporu kendi sağlık kurulunda düşürürse. %60 altına
Benim Vergi indirimi için Maliye'ye müracat etmem gerekiyor,
Peki benim Devlet hastanesinden aldığım rapor ile onların Sağlık kuruluna mi müracat edecem,yok ise tekrar onların isteği özere Devlet hastanesinden heyet raporu alıp vergi dayresi Sağlık kuruluna mı gönderecem.
Saygılarımna

Maluliyet için sgk sevki ile gittiğiniz hastane raporu size teslim etmez ki. Doğrudan sgk'ya gönderir...
Ama teorik olarak, herhangi bir kamu kurumu sevki ile rapor alındığında defterdarlık o raporu kabul eder...

Sayın Oturan Boğa
Ben orada "aldım" yazısı mecazi anlamında,

Anlayamadım şu,SGK'dan devlet hastanesinden alınan heyte raporunu, alıp (resmi yazışmayla göndermek) vergi dayresine verebilecekmiyim.
Yok ise vergi dayresi beni tekrar hastaneye gönderip heyet raporu aldıracak mı. (tekrar hastaneye gidip orada kuyruklarda beklemek vs.)

Hele bir malulen emeklik için mi yoksa vergi indirimi ile erken yaşlılık emeklilik için mi başvuracağınıza karar verin..?

Vergi indirimi için elinizdeki -başka bir kurum sevki ile aldığınız- raporla birlikte defterdarlığa başvurabilirsiniz.

Sayın Oturan Boğa benim şu an evraklar ankarada SGK sağlık kurulunda.
%100+10 devlet hastanesi heyet raporuyla.
Oradan %60 ve üstü alırsam,mallülen emekli olacam.
%60 altı alırsam ayni raporla Vergi Dayresine müracat edip ,vergi indirimi alırsam işgücü kaybından erken emekliye ayrılacam.
SGK %100 kalp etmezliği ve %10 hiper tansiyon raporu nekadar düşürebilir.
Saygılarımna

Malesef evraklar halen Sağlık kuruluna gönderilmemiş.
İlçe SGK'dan iş yoğunlu nedeniyle gönderilmemiş.

merhaba.
25.02.10 Vergi dairesine ,vergi indirimi için müracat ettim.
SGK'ya malüliyet tespiti için rapor almıştım devlet hastanesinden.
Hastaneye gidip ASLI GİBİ mühürlü kopyasını aldım ve vergi dairesine müracat ettim ,kabul ettiler.

rapor sonucu
1.hiper tansiyon %20
2.kalp yetmezliği %100

Heyet rapor sonucu %100 çalışma kaybı.
Bu raporu Ankara vergi dairesi sağlık kurulu ,yüzde kaça düşürebilir .
%40 altına düşürebilirmi ?

jon83

vergi indirim cetvelinde size verilen oranın tutması lazım size docdor sizin rapora yüzde 100 iş gücü kaybı uygundur derken yanına neden yüzyüz verdigini yazıyor teşis hastalıgını docdor diliyle yazıyor vergi indirim cetvelini inceleyin derim

iç hastalıklar:HİPERTANSYON HASTALIĞI %20+HİPERTANSİF KALP YETMEZLİĞİ
GENEL CERAHİ:SAĞLAM
PSİKİYATRİ:SAĞLAM
GÖZ HASTALIKLARI:SAĞLAM
KULAK BURUN BOĞAZ:SAĞLAM
NÖROLOJİ:SAĞLAM
KARDİYOLOJİ:AĞIR AORT STENOZU 3' MİTRAL YETERSİZLİĞİ KLAS IV %100

TEŞHİS:HİPERTANSYON KLAS II + AĞIR AORT STENOZU 3' MİTRAL YETERSİZLİĞİ KLAS IV %100

KARAR : ÇALIŞMA GÜCÜNÜ %100 ÜNÜ KAYBETMİŞTİR.

SORUM BU RAPOR ORANINI VERGİ DAİRESİ DÜŞÜRÜR Mİ ,DÜŞÜRÜRSE NE KADAR DÜŞER.
EMSAL'LERİ VAR MI

jon83

ben sizin için vergi indirim cetvelini inceledim ama anlayamadım bir docdor arkadaşa sordum diyorki zaten raporda yazan tanı teşisdir vergi indirim cetvelinden kalple ilgili olan bölümün çıktısı alsın kardiyolji docdoruna gösterin rapora yazılan teşis tanı karışlatırma yaptırsın diyor bunu ancak docdor bilebilir dedi ben sizin yerinizde olsam çıktı alıp docdorla görüşürüm istersen kardiyoloji docdorlarının bir çok forumda soru cevap sistemi ile bilgi verme sistemi yaz raporda yazanı yaz ve sorunu sor

Jon83 ilgin için teşekkür ederim.

jon83

s/sben işkurda yüzdeyüz 100 kalp raporu olan bir kişiye raslamıştım bu şu demek demekkli mevuzatta böyle bir oran var ankaranın yüzde 60 aşagı düşürecegi tahmin etmiyorum arkadaşım baypass oldu 30 verdi kalp giden damarlar degiştigi için yüzde 10 toplamda yüzde 40 verdi ve açıkmala yaptı ben rapora böyle yazmasam ankara bunu düşürür dedi ayrı ayrı ora verdi yüzde 30 yüzde 10 toplamda kalp yüzde 40 seninki farklı bir rahatsızlık çok fazla düşücegini sanmıyorum mayıs ayına gelir senin evragın bekle bakalım ne olucak sonu

Bu gün maliyeden aradılar,evrakları kabul ederken ASLI GİBİ raporla kabul ettiler ,fakat bu gün aradıklarında diyorlar ki raporun aslı veya noter tastikli olması gerekiyormuş.

Anlayacanız süreç tekrar sıfırdan başlıyor.
(ben en geç mayıs ayında emekli olabilirim deye düşünmüştüm, bu gidişle eylülde olursam, ne mutlu bana):eek::eek::eek:

Arkadaşlar
1.Devlet hastanesinden alınan heyet raporun orjinali hastane tarafından SGK'ya gönderildi.
2.Vergi indirimi için :vatandaşların mağdur edilmemesi için diğer kurumların sevki sonucu aldıkları raporlarla (rapor aslı veya noter onaylı) deniyor.

Bu durumda orjinal raporu elimizde yok,Devlet hastanesi ancak ASLI GİBİ kopya veriyor.
peki ben raporun aslı veya noter onaylı nereden bulacam.

Ben vergi indirimi için ne yapmalıyım.

Üst Alt