Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Malüliyetten dolayı erken emeklilikte vergi indirimi isteniyor mu?

BİMER'e yazı yazdım ve bu gün kendileri aradı ,durumu anlattım
vergi dairesine ASLI GİBİ raporla müracat etme imkanı sağlanmasını istedim.
gelişmeleri takip edelim.

Maliye açısından asıl ya da noter onaylı asıl şart. Dilerim BİMER devreye girdiğinde sorun çözülür... Islak imzalık/kaşeli Aslı Gibidir raporu kabul etmeleri gerek aslında. Ya da ne bilim ille de noter derlerse, bu ıslak imzalı aslı gibidir raporu noterden tastikleyip defterdarlığa vermek de çözüm olabilir belki...

Aksi halde bu rapora bir şekilde ulaşılamadığı müddetçe yeni rapor almaktan başka bir yol kalmıyor...

Rapora ulaşabildim ve noter onaylı vergi dairesine verdim,
kabul ettiler ve ankaraya gönderdiler.
bu arada bimer'deki işlem devam ediyor ,bu gün
"GELİR YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI-3 (A)16.03.2010SAKATLIK İNDİRİMİ MD. (46)"
takip devam ediyor,ben faydalanmasam'da diğer ihtiacı olan arkadaşlara faydası olur inşallah.

Son durum

Arkadaşlar ben bu formu ilk olarak ziyaret ettimde nekadar zor ve zaman isteyen bir sürecin içine girdiğimi anlamıştım,fakat hep kendmi teselli ediyordum bir iki ayda bu işlemler biter diye ama acı gerçek ortada.
Yolun sonunu halen göremiyorum.:eek:
Sgk'ya yaptığım başvuru süreci 13.01.2010 ,halen unkapanı sgk'dan evraklarım gelmediği için kurula gönderilmemiş 19.04.10 tekrar istendi ,ne zaman gelir allah biliyor.:eek:
Vergi dayresi kurulunu bu gün aradım hakem hastaneye göndermiş,yani bana evrakların gelmesi 10 gün ,hastaneye git gel 10 gün ,tekrar vergi dayresi kurulu 45-50 gün ,YAZ BİTTİ hani nerede kaldı 3-4 ayda herşey bitiyor hayelerim.
Bu arada Hakem hastaneye tek hastalım oldundan dolay bir tek doktora mı çıkacam yok ise gene tüm doktorları gezip heyete mi girecem.

İkinci sorum beni neden hakem hastaneye gönderiyor ben verilen vergi indirim oranına itraz etmedim ki,bir hakeme çıkalım:confused::confused::confused:

Üçüncü sorum benim hakem hastane ücreti karşılanacak mı.

Herkese sevgiler saygılar ve tabi sabır :D

Hakem hastanesine gönderme gerekçesi ne? Yani, yeni rapor için mi yoksa rapordaki bazı eksikliklerin giderilmesi için mi? Bunu ancak sevk edildiğin hastanede anlarsın...

Kendince raporda bir eksiklik görmüş ve hakem hastanesine göndermiş...

Evet, kurum sevki olduğunda, sigortalı olan kişilerin rapor giderlerini sgk karşılar.

Hele şükür bu gün maliyeden aradılar.
Rapor incelenmiş ;ancak raporda sakatlıkla ilgili bulgular tam ve ayrıntılı olarak belirlenmediğinden herhangi bir karara varılamamıştır.
Bu nedenle,adı geçen HakemHastane olarak tespit edilen İstanbul Haydapaşa Numune Eğitim ve Araştırma (kardiyoloji) Hastanesine sevkine karar verilmiştir.

sormak istediğim .
1. randevuyu kaç gün içinde veriyorlar.
2. EKO için başka gün mi çarıorlar yok ise her şey bir günde bitiyor mu,
3. raporu oradan bizim ilçedeki maliyeye mi gönderiliyor ,Ankaraya mı direkt gönderiyorlar.
4. orada tekrar heyte girecem mi yoksa sadece kardiyoloji mi bakacak.

bu gün hastaneye gittim.
cuma günü kardiyolojiye gün verdi,eko günü daha sonra verilecek.
yani anlayacanız git gel.
sevkle gitmeme ramen her şeyin ücretini nakit ödüyorsun,itraz kabul etmiyorlar.
dahiliye uzmanı bana karşıdan bakarak ,%100 alamazsın dedi .
hakem hastane kararı %40 altında olursa ,nereye itraz edebilirim.

Hakem hastanesinin kararı da aleyhin olursa, artık bir itiraz hakkın kalmaz. İki seçeneğin olur:
1- Konuyu mahkemeye taşımak
2- 6 ay sonra hastalığının ilerlediği iddiasıyla başka bir hastaneye başvurmak...

Pazartesi EKO yapılacak,cuma günü kardiyoloji doktoruyla görüştüm daha önceleri değişik hastanelerinden aldığım raporları gösterdim ve doktor kesinlikle malüliyet alabilecemı söyledi,tabi kendi EKO kontrolünü yaptıktan sonra.

Sayın Oturan Boğa bu arada bizlerin dertlerine ortak olduğnuz için ve bizim sıkıntılarımızı paylaşacamız bir site oluşturdunuz için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.;)

Arkadaşlar .
%50 hakem hastaneden onaylı kardiyoloji raporum oldu.
Bu rapor Ankaraya gidince oradaki raporla birleşicek
dahiliye %20+kardiyoloji %50 = %55 .(veya birleşmese de olur)
Bu da demekki allah nasip kısmet ederse 01.08.2010 tarihinden itibaren emekli olabilirim (maliye onayı en az iki ay süreceni düşünürsek).

Bu gün Ankara'yı aradım ,Sağlık kurulunda Nöroloji doktoru olmadığından ,kurul toplanmıyormuş.

BİLGİNİZE

sn.Oturan Boğa
16.06'da Ankara sağlık kurulunu aradım henüz hakem hastaneden rapor gelmediğini söylediler(rapor 17.05 haydar paşa numuneden gönderilmesi gerekiyor ) ve sağlık kurulu nöroloji doktoru olmadığından kurul toplanmıyormuş.
fakat ben ilçe vergi dayresini aradım ve oradaki bayan ,benim vergi indirimim onaylandını ve iş yerine ve eve postayla gönderildiği söyledi,fakat henüz elime ulaşmadı.
bu durumda.(oradaki görevli bayana üç defa ismimi tekrarladım ve sordum yani yanlış olmasın diye ,her seferinde olumlu yanıt aldım).
Pazartesi vergi dayresine gidecem.
1.Hakem hastaneden alınan rapor Ankara sağlık kuruluna girmeden direkt olarak Ankarada onaylanıyor mu?
2.SGK'ya götürmem gereken evrak (vergi indiriminden yararlanıyor) vergi dayresinden aldığımda nekadar bir süre geçerli.
3. Postaneden evraklar gelmeden, ben vergi dayresine gidip vergi indiriminden yararlanıyor evrağı alabilirmiyim.
verdiğin bilgiler için teşekkürler

1- Yok, Ankara raporu görmeden işlem yapmaz bence. Ama belki de ek rapora ihtiyaç duymadan onaylamışlardır...
2- Yaşam boyu geçerli
3- Evet.

Verdiğin bilgi için teşekkür ederim.
Pazartesi günü vergi dayresine gidip evrağımı isteyecem.;)

sn.OturanBoğa
benim sorunlarım nedense bitmiyor.
geçen hafta vergi dayresine gittim,görevli memure bana karşıdan daha ne yapmaya geldin ben sana telefonda söyledim ya (buradan anlayacanız beni ve sesimi iyi tanıyor olduğunu anlayabilirsiniz)senin vergin onaylandı ve evrakları iş yerine gönderdim dedi.
ben vergi indirimi nedeniyle sgk'ya gidip emeklilik işlemlerini başlatamak istediğimi söyledim ve vergi indiriminden yararlanıyor yazısını istedim ,fakat görevli memur bana böyle bir yazı veremeyeceni ve bu yazıyı ancak sgk'dan resmi yazı getirirsem verebileceni söyledi.
en kötü olan da iş yerime henüz bu yazı gelmemiş olması (12 günde postayla gelememesi normal mi.) + (bilemiyorum iş yerim benim işten ayrılmamı istemiyor bu nedenden dolayı evraklar gelmedi diyor olabilir)
bundan sonra ne yapmamı önerirsiniz.
saygılarımna

Bu arada GİB internet sitesinde kamu hizmet standartlarında ,sakatlık indirimi işlemleri süresi 45 günden 90 güne çıkmış bilginize.

HERKESİN BİLGİSİNE ANKARA SAĞLIK KURULU DOKTOR ATANMIŞ VE KURUL BU GÜNNDEN İTİBAREN TOPLANMAYA BAŞLAMIŞTIR.

Bu hakkı elde etmişseniz, emeklilik için sgk'ya başvuru yapmanız yeterli... Onlar kurumlar arası yazışmayla zaten maliyeden gerekli evrağı isteyecekler...

Hele şükür.
Hocam dediğiniz gibi,rapor Ankaradan geçmesi gerekiyormuş, ve bugün aradım ve %50 onaylandı bilgisini aldım.
En yakın zamanda ,evrak iş yerine ulaştığnda ,çıkışımı alıp emeklilik müracatında bulunacam.
Saygılarımna.:eek::eek::eek:

Hocam bir sorum olacak.
Ben iki yıl bakurum var bunu ssk'ile birleştirmem gerekiyor mu,gerekiyorsa şimdi mi yapayım yok ise emeklilik müracatı yaptığımda mı ?
verdiğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.:)

EMeklilik müracaatını yaparken de yapılabilir... Keyfe kalmış...

sn .OturanBoğa
Bana gelen yazı aynen :
Şirketinizde çalışan ************* (tc no) hakkında Haydar Paşa Numune hastanesi Sağlık kurulu tarafından düzenlenen 17/05/2010 tarihi ve *** sayılı Sağlık Kurulu Raporu,Merkez Sağlık Kurulunca incelenmiş ve adı geçenin çalışma gücünü
%50 (elli) kaybettiğine karar verilmiş.
Bu nedenle,adı geçenin ücretlerin vergilendirilmesinde alınan rapor (17/05/2010) tarihinden itibaren 193 sayılı Gelir Vergisi Kurumunun 3239 sayılı Kanunla değişik 31 maddesine göre üçüncü(3) derece sakatlar için uygulanan sakatlık indiriminden faydalandırılması gereklidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Sormak istediğim bu Rapor veya indirimin Sürekli olup olmadığnı nereden anlayacam.
Saygılarla.

Üzerinde bir süre kısıtlaması yoksa, bir kontrol muayenesi şerhi yoksa, süreklidir...

Bu konuda elinde belgesi olanlar,yardımcı olurlarsa iyi olur,yemekliliğimi isteyecem,işten ayrılacam.
Rapor sürekli değilise,işimi kaybetmek istemiyorum,
saygılarla

Raman72
.%60 altındaki raporlarda en az %40 oranındaki raporlada engelli olarak vergi indirimden erken emekli olma haklarından yararlanabilirsiniz.
5510 kanunun hangi maddesinde VERGİ İNDİRİMİ yazıyor ben göremedim.
ve bu konunun başlı bu idi.
5510 sayılı kanunun;
506 sayılı Kanunun malûllük, sakatlık hükümleri ile sosyal güvenlik destek primi ödemesi geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 10- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 53 üncü maddesine göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.
Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 60 ıncı maddesinin (C) bendinin (b) alt bendi ve geçici 87 nci maddesine göre işlem yapılır.
506 sayılı kanunun 60.Maddesinin B)PARAĞRAFININ b şıkkı sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olanlar;
193 sayılı gelir vergisi kanununun 31.Maddesi Sak[FONT=Times New Roman][SIZE=2]atlık indirimi: Çalışma gücünün asgari % 80`ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derecede sakat, asgari % 60`ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgari % 40`ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılır.[/SIZE][/FONT]

Arkadaşlar.
Derler ki ,kelin keliği yetmezmiş gibi , başına çıban çıkarmış.
Benim dertlerim bana yetmezmiş gibi ayam kırıldı ,ne yapalım başa gelen çekilir.Alçılı ayakla dolaşmak biraz zor ama ne yapalım.
Bu arada Raman72 arkadaş vermiş olduğun cevap için teşekkürler (biraz geç olsada) ,raporum bitince işten ayrılıp vergi indiriminden dolayı emekliye ayrılacam.

Üst Alt