Bu pompalanan virüs korkusunun kitle kontrolü olduğunu düşünüyorum.
Covid yüzünden 20-36 milyon insan öldüğü tahmin ediliyor. Aşı çok hızlı uygulanmaya başlamasaydı belki bunun 10 katı ölüm yaşanacaktı.
Siz buna korkudan ölüm mü diyorsunuz?
Belirtilen konuların farklı olduğunu anlayamadığınıza da üzüldüm.
Aşının gereksizliğinden bahsederken Barrington Deklarasyonunu örnek gösterince ne anlamam gerekiyor?
Bu deklarasyon sadece covid kısıtlamaları için yayınlanmış bir şey. Gençleri eve kapatmayın, çalışmaya devam etsinler diyor. Aşı çıkana kadar sadece riskli gruplar kapatılsın diyor.
Yani ne bir kandırmacadan, ne aşı karşıtlığından bahsediyor.
Mpox için suçu neden laboratuvarlara atamıyormuşuz?
Suç atmak kolaydır ama attığın suçu ispatlamıyorsan desteksiz atmak olur.
Hastalık bu laboratuarların çevresinde değil, genellikle laboratuar olmayan afrikada var.
Bu mpox yeni bir hastalık değil ama buna rağmen bu zamana kadar oraya safariler araştırmalar ve iş gezileri düzenlenmeye devam ediyor. Eee yıllanmış bu hastalık madem tehlikeli, neden kıta tecrit listesine alınmadı?
Ben senaryo yazmıyorum, mevcut durumu, eldeki verileri yazıyorum.
2022 yılından beri bu hastalık Kongo, Nijerya da görülüyor. Ayrıca bunlara yakın olan Burundi, Kenya, Rwanda ve Uganda da tespit edilmiş vakalar var. Bahsi geçen ülkeler çok gelişmiş olmadığı için gerçek vaka sayılarının test edilenlerin kat kat üstünde olduğu tahmin ediliyor.
Şimdi gelelim kıta niye tecrit edilmedi kısmına... Çiçek hastalığı covid gibi havayla bulaşan hastalıklardan olmadığı, aşısı olduğu, kolay tespit edilebildiği ve vaka sayıları sınırlı olduğu için öyle kıta tecriti falan yapılmaz. İnsan çiçek hastalığının salgın yaptığı dönemlerde bile uygulanan yöntem hastalık çörülen yerlerin ve çevresinin aşılanması şeklindeydi.
Covid gibi havayla bulaşan ve çok bulaşıcı olan hastalıklarda 1 kişi 5-6 kişiyi hasta edebilir. Mpox için bu oran 1,3 kişi!
Ayrıca, orayı niue katapmıyorlar, burada niye şöyle yapılmıyor gibi laflar kahvehane muhabbetinden öteye gitmez. Salgın hastalıklar epidemiyoloji biliminin alanıdır. Hangi hastalıkla ne tür önlemler gerektiğine de bu uzmanlar karar verir. Eğer öyle bir ihtiyaç hasıl olursa riskli ülkelerin tecrit edilmesini de önerirler.
Değerli arkadaşım,
Aşıya da karşı olabilirsiniz, virüse de inanmayabilirsiniz, bunlar komplo terorisi, yalan dolan diye de düşünebilirsiniz. Doğal hakkınızdır.
Ancak eğitiminizin ve bilgi birikiminizin olmadığı bir alanda öyledir, böyledir diye fikir belirtmeniz doğru değil. Bu benim mesleğim olmasına rağmen bir şey yazarken sakınarak yazıyorum. Çünkü sağlık biliminin mottosu: "Öncelikle zarar verme"dir.
Siz aşı olmak istemeyebilirsiniz. Ama benzer bir salgında aşı olmaması için ikna ettikleriniz ölürse bunun vicdani sorumluluğunu alacak mısınız?
Yani spekülasyon, dedikodu yapmaya falan gerek yok: Covid19 ölüm verileri halen internette ay ay yayınlanıyor. Aşılamadan önceki ölüm sayılarına ve sonrasındaki ölüm sayılarına bakmak yeter de artar.