Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Meditasyondan psikolojik fayda gören var mı?

Pickle

Üye
Konular
39
Reaksiyonlar
201
Okuduğum kitapta meditasyondan bahsedildiğini görünce denemek ve hayatıma dahil etmek istedim. ⛩📿🕉

1.gün
15 dakika "om" mantralı, 5 dakika sessiz meditasyon yaptım. Om derken sesime odaklandım, sessize geçtiğimde kafam susmuştu ve çok kolay bir şekilde anda kalabildim.

Siz meditasyondan fayda gördünüz mü? Ya da deneyen var mı?

Ben mindfulness meditasyonunu denedim. Uzun süre yapınca epey faydasını görmüştüm. Ama maalesef üşendiğimden yapmayı bırakınca etkisi de sona erdi.

Sadece meditasyon yaparken iyi hissedersin o da iyi yapabilirsen, günlük hayata bir faydası olacağını sanmıyorum. Onun yerine 5 vakit yaratana dua et ve kendi durumunu ve hayatı tefekkür et yani düşünerek bir şeyler yap daha faydalı olacaktır. Meditasyon düşünceyi durdurma odaklı bir ritüel o yüzden bana yanlış bir yol olarak geliyor, tam aksine daha derin düşüncelere dalabilmeliyiz, neyi neden yaptığımızı sorgulayıp farkındalığımızı arttırabilmeliyiz.

@Elijah, meditasyon anda kalma pratiği bana kalırsa. Düzenli olarak meditasyon yapınca bu yeteneği geliştirmiş oluyorsun.

Daha önce yaşanmış bir olay tatil günü moralimi bozacak kadar beni etkiliyorsa ben neden onu düşünmeye devam edeyim? Anda kalma yeteneğini geliştirmek varken?

Ben dinsizim, dini çok araştırmaktan dinsiz oldum.

@Elijah,
Derin düşüncelere dalmaktan kafayı yedik zaten ne kadar az düşünürsek o kadar iyi meditasyonda bunu sağlıyorsa gayet yararlı bir şey

@Elijah Hem dindar, hem dinsiz kesimden linç yiyeceğim ama söyleyeyim. Bana göre içten ve Kuran'a uygun kılınan bir namaz da aslında bir nevi meditasyon sayılıyor. (Müslüman değilim ve Kuran'daki namazla ilgili ayetleri mealiyle okudum.)

@sokr@t Müslüman olduğum zamanlar namaz kılarken aynı meditasyondaki gibi anda kaldığımı hissediyordum. İkisinde de zihin geçmiş ya da gelecekte olmuyor, sadece anda kalıyor.

@sokr@t, derin düşüncelere dalmaktan falan hasta olunmuyor, derin düşüncelere dalmaktan mucit, filozof falan olursun ve bu toplum için çok faydalı. Hastalıkların sebebi farklı şeyler, hasta olarak hala neden hasta olduğunuzu anlayamadınız mı ? Çok düşünmekten kimse şizofren olmaz yani yok öyle bir şey.

@Elijah, evet derin düşünmekten kimse hasta olmaz bunu biliyoruz da hasta bir insanın derin düşünmesi sakıncalı bunu da sen bil !

@Pickle, ben de dinsizim ama mümkün olduğu kadar günde 5 vakit yaratıcıdan dua ile istiyorum, çünkü yaratıcının varlığının mutlak olduğunu biliyorum. Dinlere inanmak bana da doğru gelmiyor, ama içlerinde güzel/faydalı şeyler varsa alıyorum uyguluyorum.

@sokr@t, ben hasta birinin boş/gereksiz şeylere takılıp kalıp onları günlerce döndürüp dolaştırıp düşünmesini kast etmiyorum, hayatın sorgulanacak şeylerini sorgulayabilmesini kast ettim, başka türlü kişisel gelişim sağlayamaz.

Farkındalık diyelim biz ona. Evet. Hatta kurtulursun da. Hayat alışkanlık üzerine kuruludur. Akıl alıştığı şeyi yapar. Akıl hastası kendini korkmaya alistirmistir. Duygularını kullanmaya, düşüncelerini sahiplenmeye alisiktir. Duygularınızı kullanmayı keser, düşüncelerinizi sahiplenmez iseniz ve bunu alışkanlık hâline getirir iseniz korkmamaya başlarsiniz. Bu da akıl hastalığınin sonudur. Ama bu iş yavaş yavaş işler. Ve çok çok çok zordur. Dünyanın en Zor işidir. Ama tek yol da budur. Kendinizi takip edin. Sanki içinizde başka biri varmış gibi. Eğer doğru yeri yakalarsaniz bilinçlenirsiniz. Artık olaylara bakarken akıl değil her Zaman bu bilinç devreye girer ve korkmazsıniz. Evet. Her şey korku ile alakalıdır. Kendinizi geride tutmaya alışmalisiniz. Olaylar ile aranızda boşluk bırakmalısınız. Boşluk psikolojik güçtür. Sinan Ergini takip edin. Kitabını alıp okuyun...

@Elijah,
Okuduğum en saçma yazılardan. Meditasyon alışkanlık haline getirilmeli. Zaten akıl hastası olma sebebi düşüncelere dalmaktir. Düşünce ile arana mesafe koyamamaktir. Meditasyonda düşünce ile arana mesafe koyarsın. Düşüncelerine kapılmazsin. Düşünce ile arana mesafe koyamazsan nefes alamazsın. Düşünce güçlenir ve korkarsın. Hayat yaradanla değil seninle alakalı bir şey. Yaradana dua etsen etmesen ne? Hiçbir işe yaramaz. Senin kendini dönüştürmen lazım. Yaradan hakkaten kulları ile ilgilense idi zaten baştan akıl hastalarına adam gibi bir psikoloji verirdi. Ama oktan bir psikoloji vermiş nedense!!!

@Pickle,
Evet. Doğru yol bu. Meditasyon alışkanlık haline getirilmeli. Bol bol yapılmalı...

@gannicus, dikkat edersen sadece dua etmekten bahsetmedim, tefekkür etmeliyiz, düşüncelerimizi bir psikolog gibi gözlemleyip kendimizi iyileştirebiliriz. biraz filozof gibi olmalıyız biraz da kendimize psikolog gibi. benim yapmaya çalıştığım bu yöntem, siz istediğinizi yapmakta özgürsünüz..

Öncelikle meditasyon farkındalık yaratabilen bir çalışma fakat meditasyonun aslında nasıl yapıldığı konusunda çok derin araştırmalar var uzun yıllar meditasyon ve zihinsel antrenman yaptığım için konu hakkında tecrübe ve bilgilerim mevcut, arkadaşlar bir sorunu çözmek ile ertelemek arasında büyük fark var tamamen ruh disiplini ve farkındalık ister konu hakkında yeterince bilginiz yok ise uzmanlardan destek alın fakat uzman dediğim kişiler ortaokul mezunu ☺️ online eğitim veren kişiler değil birebir yüz yüze Dr ünvanlı kişiler özellikle

@amber,

Doktor mu? 😃 Bir kişinin meditasyon bilmesi için Doktor olmasına gerek Yok. Sanki meditasyon üniversitesi var da işin doktoru olacak. Su doktorluğu da bir yere karıştırmasaniz olmaz... 😃

Ayrıca meditasyonun nasıl yapıldığı belli. Ne araştırması? Senelerden beri bilinen bir şey. Budadan beri tüm çıplaklığı ile bilinen bir şey. Yunus Emre'nin, Zen ustalarının senelerdir ustalastigi bir şey. Ne doktoru?

@berke26,

Müslüman olduğum zamanlar namaz kılarken anda kalıyordum demişsin. Neden müslüman olmayı bıraktın O zaman? Demek ki anda falan kalamiyormussun. İnsan anda kalabildiği bir uygulamayı bırakamaz. Hayatın anlamı anda kalabilmektir zaten. Bu işte bir gariplik olduğu kanaatindeyim...

Moderatör tarafında düzenlendi:
@gannicus Benim hayat amacım anda kalmak değil. Bu sadece beni rahatlatan bir şey. Ben namazı ya da meditasyonu sadece üşendiğimden bıraktım. Akşam okuldan ya da işten yorgun şekilde geldiğinde ya da sabah uykudan yeni kalkmışken insanın sadece 5-10 dakikası olsa bile üşeniyor. Aynı müslümanım diye geçinenlerin Allah'ın emri olmasına rağmen günde sadece 1 saatini bile Allah'a verememesi gibi. Öğrencilerin çoğunun kendisine faydası olduğunu bilmesine rağmen günde 1 saatini bile ders çalışmaya ayırmayıp son güne bırakması gibi.

Tv izlememek de güzel bir rahatlama tekniği. Tv de o kadar saçma sapan şeyler oluyor ki izlersen sinirleniyorsun.

Maşallah konu hakkında sadece online platformlardan edinilen bilgi ile herşeyi özetlemiş arkadaş, Dr olarak bu işi akademik ve bilimsel olarak kişilere eğitim veren uzmanlar var. Bu kadar kelimeyi sarf edene kadar biraz araştır yıllardır herşeyi sunuyorlar beyin sizlerde hemen atlıyor ne olduğunu bilmeden

@amber Uzman dediğiniz kuantumcu (!) gibi şarlatanlarsa onlarla işim olmaz. Akademisyen diyorsanız üniversitelerde meditasyon bölümü diye bir şey yok. Ama nöroloji gibi bununla ilişkili (meditasyonun beyne faydalarını incelemesi gibi) hocalardan bahsediyorsanız ona bir şey diyemem.

@amber,
Öyle bir şey yok. Sallama. Her haltı da sahiplenmeyin. Uzmanı varmış da bilmemne. Uzmanı buda, osho, Goenka, Yunus Emre, Mevlana, gurdjieff vb. Adamlar bunun kitabını seneler önce yazmışlar. Yeni yetmeler bunu sahipleniyor. Allah Allah. Bak sen şu işe Yahu.
Benim hayatım araştırmakla geçti zaten. Asıl sen her duyduğuma atlama. Doktorlar yakında astrolojiye de el atarlar. Doktor doktorlugunu yapsın...

@berke26,
Sallıyor. Senin de dediğin gibi Tabiki öyle bir şey yok. Olamaz da Zaten. Meditasyonun amacı aydınlanmak Zaten. Bir kişinin aydınlanıp aydinlanmadigini kimse bilemez.

Bazı şeyleri çok araştırmaya gerek yok sizler nasıl kolay geliyorsa o şekilde anlıyorsunuz bir konuda görüşünü nasıl sunduğunu senin karakterini ve üslubunu hatta kültür seviyenin ne derece olduğunu ortaya koyar sen çok şey biliyorsun fakat aydınlanma konusunda, karanlıktan çıkamamış sın, uzmanların amacı doğru şekilde sana öğretmek sen felsefesini bilmediğin adamların kitaplarını oku yıllarca araştırılacak bir konu değil bu

Üst Alt