Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memur çalışırken engelli olursa emekli olamıyor mu?

şelale1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sonradan engelli hale gelip %40 üzeri emekli olan memur arkadaşlar,nasıl hangi yolu takip ederek emekli oldunuz? SGK ve mahkemeler sonradan engelli olan bazı arkadaşları kanuna rağmen engelli emekli etmemeye çalışıyor.Eşitlik hak hukuk kardeşlik ve engelli kardeşlerinize sahip çıkmanız adına memurken engelli olup emekli olan arkadaşlar bilgilerini doğru olarak paylaşırsa SGK nın uygulamasını standart hale getirebiliriz.teşekkürler

şelale

Sonradan engelli olmak emekliliğe mani değil tabii ki.

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

20.05.1976 doğum tarihi
08.09.1995 sigorta başlangıcı (emekli sandığı)
primler 30.08.1999-27.12.2017 tarihleri arasi 2 nin 3 ü 3000 ek gosterge
toplam prim gün sayisi 7500 civari
Durum bildirir raporu GATA toplam %72 vazife kaybi oranı
Engelli raporu %65 sürekli Atatürk eğitim araştırma
Maliye bakanlığı onaylı 2. derece vergi indirimi

arada zorla aldırdıkları 3-4 adet daha rapor var ama esas raporlar yukarida bahsettiklerim.

4C li olarak 18 yıl fiili hizmet var.
SONUÇ idare mahkemesi sonradan memur engelli emekli olamaz dedi,engelli başlasaydın olurdu dedi kestirdi.
2006 lı yillarda bu sorun vardı,aradan 15 yıl geçmiş bir arpa boyu yol alamamış mı hukuk veya SGK anlamadım.

sayın oturanboğa bir çıkar yol olmalı sizce ne yapmam lazım

sebahattin bey danıştaya bile gönderilmiyor diye duydum,bölge idare mahkemesi kesin kararla reddediyormuş,böyle bir durumda seçenek Anayasa mahkemesi ve Aihm mi kalıyor? Danıştayda benzer bir dava var mı bilginiz varsa paylaşırmısınız saygılar

Calisirken engelli olmus ve emeklilik basvuru kabul edilmis birinin adini ve soyadini vermistim.. degerlendirebildiniz mi?
şelale

Şelale normal emekli olamıyor musunuz 1995 ten 2019 a 24 yıllık memuriyet eder neredeyse normal emekliliği haketmişsiniz.

4.5 yil yipranmada var ama emeklilik 2023 gozüküyordu.EYT gecseydi seneye emekliydik.Hiç cebelleşmeye gerek yoktu.Ben zorlarin adamiyim ama bedeni cok yiprattilar;-)

sebahaddin bey ismi hatirlamiyorum tekrar alabilirmisiniz ,yasamimol2018@gmail. e de atabilirsiniz.tesekkurler

şelale siz şu anda fiili olarak çalışmıyorsunuz diye biliyorum... SGK nın ‘başvuru tarihi itibariyle iştirakçi olmadığınız gerekçesi ile başvurunuzu reddettiğini söylemiştiniz. Mahkemenin ise sizin dediğiniz gerekçeyle ret kararı verdiğini ifade etmiştiniz.

Evet SGK nın ve Mahkemenin ret gerekçelerinin farklılığı garip gibi duruyor.
Ancak iştirakçi değilken, 5510 sayılı kanunun geçici 4. Maddesinin 6. Fıkrasına göre emeklilik mümkün değildir!

Çünkü bu madde kapsamında emeklilik için ‘başvuru tarihi itibariyle iştirakçi olma’ şartı bulunmaktadır. Kanun maddesini iyi okumanızı tavsiye ederim.

İdare Mahkemesi başvuru tarihi itibariyle İştirakçi olmadığınız nedeniyle ret vermeliydi. Orası da ayrı mesele...

Son düzenleme:
şelale

Reddin nedeninin "çalışmaya başladıktan sonra sakatlanmak" olduğundan emin misiniz?

şelale şu an çalışmıyor musunuz? Ücretsiz izinde misiniz? Tam olarak red gerekçesi nedir?
hazansairi iştirakçi değilken emeklilik olmuyor demişsiniz ya, bu ücretsiz izni kapsamaz, değil mi?

Istirakci iken verdigimiz dilekcelere ragmen emekli etmediler ... Allaha havale ettim. Kendi adamlarini 1800 gunle emekli ediyor edepsizler... biz 7000 gunle mahkemelerde kosturuyoruz... hazansairi

Mailinize bakin daha evvel gonderdim... şelale

bölge idare mahkemesine itiraz edicem ama delil kıtlığı var ,eminim sonradan engelli hale düşmüş ve erken emekli olmuş 100 lerce memur var ama kimse oralı olmuyor,engelliler sitesinde de net bilgiler verilmiyor,bir itiraz örneği bile bulamadım. Engellerin %70-80 i doğuştandır,sonradan trafik ve iş kazası ile olunanlar hariç.Engelli engellidir bu ayrıma sesini çıkarmayanlar ya tuzu kurudur,ya da yaşadığı ülkede hukukun ne denli zor işlediği yada işlemediği için pes edenlerdir.Yazıklar olsun bilgisiz veya art niyetli SGK çalışanına ya ve Kanunla kurulup kanuna uymayanlara.Yazıklar olsun Engelli mazlumun hakkını çalanlara.

5510 geçici 4. madde bu konuda çok net. Mahkemeler bu maddeyi nasıl görmezden geliyor anlamıyorum!

"Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.
"

şelale
Yukarıda hazansairi arkadaş ısrarla sormuş ama siz de ısrarla görmezden gelmeye devam etmişsiniz.
Arkadaş, siz önceden ayrılmıştınız zaten emekli sandığı iştirakçisi değildiniz, red o yüzden diyor ki eğer doğruysa bence de haklı.
Yoksa sonradan engelli olmak kesinlikle erken emekliliğin reddine sebep olamaz.

Istirakci olmadigi gerekcesi ile sgk tarafindan emekliligi reddedilenlerden, mahkeme karari ile emekli edilen onlarca kişi var...
Ufukalp

OturanBoğa kırmızıyla yazdığınız bölüm sonradan engelli olan memurun erken yaşlılık emekliliğinden bahsediyor, doğru. Ancak maddenin bitiş cümlesine baktığımızda ‘...bu madde hükümleri uygulanır!” denmekte. Hükmünün uygulanacağı söylenen maddeye (yani siyahla yazdığınız bölüm) baktığımızda ise “...aylık talep tarihinde bu kanunun 4.maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara...” cümlesi 5510 sayılı Kanunun Geçici 4. Maddesinin 6. Fıkrası çerçevesinde emekli olmak için başvuru tarihi itibariyle iştirakçi olma şartının koşulduğunu gösteriyor. Haliyle şelale nin başvuru tarihinde iştirakçi olmaması nedeniyle bu madde kapsamında emekli olması mümkün değil. Ha arkadaşımız İdare Mahkemesinde dava açmış ve red edilmiş. Red kararı doğru olmakla birlikte, kararın gerekçesinin mealen “sonradan engelli olan memurun erken yaşlılık emekliliği mümkün değildir “ şeklinde olması yanlış. Mahkeme doğal olarak red kararı verirken kararın gerekçesine “başvuru tarihi itibariyle iştirakçi olmadığınızdan” yazmalıydı. Orası ayrı mesele...

Sebahaddin
Bu düşüncemizin dayanağını bir üstteki mesajında hazansairi arkadaşımız vermiş. Yasal bir dayanağınız varsa buyurun, yoksa sırf muhalefet için yazmak kimseye bir şey kazandırmıyor.

Sonradan engelli de olsa normal emeklilik de olsa de devlet memuru görevdeyken kurumu aracılığı ile emeklilik talep edebilir ve mülki amir onayı olmadan görevden ayırmazlar.
Emeklilik işlemi için dilekçe verip işlemler başlamış olsa dahi görevi kendi bırakmış, görevden istifa etmiş, görevden bir soruşturma yada suç nedeni ile göreve son verilmiş ise emeklilik söz konusu olmaz. Sgk da emekli edemez, Mahkemede,

Tabi ki mahkeme yolu ile göreve geri dönenler istisnadır.Böyle bile olsa sonuçta yine görevde olma şartı esastır. Yoksa mahkeme emekli etti diye bir şey olamaz. Mahkemeler memuriyet hakkını geri getirebilir emekli olmuş çalışanın emeklilik hakkını getirebilir, primler de vs hata olsa misal onun düzeltilmesini isteyebilir. Maddi alacakra tazminatı, maaşı gibi öyle hataların düzeltilmesini isteyebilir.

Her konuda mahkemeye başvurun diyenlere şaşırıyorum!

Hakkini alamayan, hukuksuzca sadece ideolojik dar bakis acisiyla gorevinden edilenler, amirin hukuksuzca davranisi ile hakkinin ustune cokulenler, ensesi kalin agababasi olmayanlar kime başvuracak...? Hakkini nerede arayacak?.

Dilekcesi Sgkya gonderilmeyip keyfi bekletilenler, dilekcesi sgkya gittigi halde isguzar partizan memurca emekliligi engellenenler, emekliligi onaylandigi halde tazminati yatirilmayan ya da eksik yatiralanlar ile yuzlerce memur ayni sartlarda emekli edilirken bizim gibi garibanlar hangi kurumda hakkini arayacak? Tabiki gidilecek mahkemeden baska makam kalmamistir...

Size ayni sartlarda emekli edilerler var diyoruz gereksiz bahanelerden bahsediyorsunuz...ihrac edilmis binlerce memur emekli edilebiliyorsa 20 yilini doldurmus engelli de emekli edilrbilir pekâla....

Sen de engellisin galiba biz de zaten engelliyiz... calisacak gucumuz de yok... sizde neyin inadi var? Sesinizi cift dikis maas alanlara cikarini.. Kederli303

Her dava dosyanin kendine ait ince ayrintilari var.... hukukcu degilseniz anlayamazsiniz.... gereksiz muhalefet size ne kazandiriyor? Ufukalp

Sebahaddin
Benim size söylediğim "gereksiz boş muhalefet" sözünü çevirip yine bana yazmışsınız.
Arkadaşım yukarıda yasa maddesi var, başvuru tarihinde iştirakçi olunması gerektiğine dair, hâlâ dosya diyorsunuz, ayrıntı diyorsunuz.
Ben artık sizi ciddiye de almıyorum, muhatap da.
Benim buradaki amacım saçma sapan ego yarışlarıyla uğraşmak değil.
İstediğiniz kadar kendi kendinize yazıp çizebilirsiniz, beni etiket ve alıntı yapmayın lütfen.

sebahattin ya benim yazdığımı tam olarak anlayamamış yada iyi okumamışsınız.Mahkeme yolu ile alınabilecek olan hakları belirttim. Daha fazla örnekle şöyle anlatayım seçimler olur istifa edilir ve göreve başlamadan memur emekli olabilir mi? Ben zaten belirttim daha da açayım memurun hangi statüde olursa olsun izinli, istirahatli, de olsa görevde sayılır. Mahkeme yolu ile memuriyete iade başka bir konu sizin öne sürdüğünüz tekrar diyorum görevde olmayan memuru ne sgk ne mahkeme emekli edemez. 657 sayılı kanunu açın okuyun. Yada ben görüş belirten kimse ile atışmadım atışma da zaten konuyu açan arkadaş 20 yıldan fazla memuriyet varsa zaten dediklerimizi çok iyi anlıyor. Hukukçu değilim. 657 sayılı kanun memurların hukukçudan fazla bilmesi gereklidir.

Amin
Amin
Amin şelale

burada mağduriyet yaşayan bir arkadaş konu acmiş ve yardim istemis. Biz de ayni sartlarda magduriyet yasayanlar bir birimize yardim etmeye calusiyoruz...ego yarisina donusturen sensin. Her cevaba, cahilce yorum yaparak moral bozmaya calusiyorsun... kimin nesisin bilmem... duracagin yeri bilmiyor haddini aşiyorsun...

Yazdiklarimizi begenmiyorsan oku geç...alinti yapma seviyeyi dusurup cevap verme...iyi gunler... Ufukalp

Konu 657nin degil 5534un konusu... once bunu bilin. Selale, 2008den evvel goreve basladigi icini 5510 un gecici 4 maddesine degil 5534 tabidir...5534 ise emeklilikte gorevde olmayi ön şart kabul etmiyor. Bu nedenle yuzlerce kisi emekli edildi. şunu iyice artik anlayin... her dosyanin kendine ait ayrintisi var diyorum birileri hâlâ anlamiyor.... Kederli303

Tamam Sayın Sebahattin biz hiç bir şey bilmiyoruz. Siz her şeyin en iyisini biliyorsunuz. Bu forum bilgi psylsşımıdır bırakmıyorsunuz.Engellilere uzanan eldir. Sözde hak aramak uğruna veya vaatlerle para kazanmak uğruna ne kadar engelli sömürülüyor. Yıllarca mahkemelerden dosya bekliyor alacağını alamadan vefat ediyor. Hukukçu iseniz böyle çıkmazdaki dosyalara ağır trafik kazası geçiren engellilerin hakkını çıkmaza girmiş dosyalardan geri getirin.

Konuyu açan kardeşimizi de göreve geri iade sağlayın ki emekli olsun.

@Sebahaddin
Adamın 657 sini beğenmemiş 5534 deyip duruyorsun da öyle bir yasa olsa bari :)
O yasa 5434 dür daha ismini bilmiyor gelmiş burada yarıştırma derdindesin. Sana etiket yapma kaale alınmıyorsun dedik yukarıda ama anlayan kim?
Ya hu git kendi kendine yaz çiz kaç kere diyeceğiz...

5434 sayılı kanuna tabiyim. 5510 yasası sisteme alınınca 5434 ün ilgili kısmı kadük olmuştur. 5510 çıkınca geçici 4.maddesinin c bendi zaten sonradan engelli olanlar için atıftır. Sonradan engelli olanların emeklilik gerekçesinde bu madde yazar. 0312 458 74 42 arayın sorun yada alo 170 i arayın sorun. Saygılar.

Verdiginiz numaralari siz arayin
Biz davamizi actik.. olumlu olumsuz sonuc alirsak paylasiriz.

5434 sayili kanun kendisine tabi goreve baslayanlar acisindan kadük kalmaz. Cikan butun mahkeme kararlari 5434e atif yapar... 2017-2018 de emeklilik karari veren mahkemelerin gerekceli kararlarinda bu husus net gorulur. Avukatlara danisabilirsiniz. Saygilar.
Kederli303

Sebahaddin kendine gel bu forumun en saygılı, bilgili ve yardımsever insanı UfukAlp beye çok ayıp ediyorsun.

Sana mi düştü savunmasi. Sen kimsin bana kendime gelmemi soyluyorsun...ayip ediyormuşum.. ahlak bekcisi mi saniyorsun kendini? İşine bak sen...
ekonomist79

Üst Alt