Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memura görevinde yanlış, eksik yaptığı bir iş için disiplin cezası verilebilir mi?

Prens Ernak

Yasaklı Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Geçmişime baktığımda ilk işe girdiğimde bazı mevzuatsal hükümleri gözden kaçırdığımı gördüm, gözden kaçırdığımdan dolayı da hiçbir sorun yokmuş gibi süreç işlemiş. Mesela heyet onayı aranırken ben tek doktorun onayı ile da kabul etmişim. Ya da zamanı bir gün fazla ya da eksik hesaplamışım. Buna benzer şeyler.

Benim sorum, memura disiplin cezası görevinde yanlış, eksik yaptığı bir iş nedeniyle verilebilir mi? Böyle bir yanlış/eksik iş yaptıysa bunun yaptırımı var mıdır, görev yeri mi değiştirilir?

Geriye dönük yaptığın işlemle ilgili bakılırsa sorumluluk sana ait olur.

sputnik

Disiplin cezası verilir mi hocam. Danıştığım bir arkadaşım 657'den gösterdi, amirin niyeti alırsa uyarı verebilir dedi.

Verilebilir 657 tüm kamuyu kapsar savcıdan hizmetliye kadar. Açıp okumalısın zarar da tanzim edilebilir yaptığın kusurdan ötürü devleti zarara uğrattıysan bence araştırmalısın

Hocam devleti zarara uğratacak kadar bişeyi tek memur imzası ile nasıl yapabilirsin mutlaka bi üst amir de imza atmıştır ona. Eğer öyle bir yetkin varsa onu bilemem ama bi sıkıntı olsa mutlaka bi yerden dönerdi demekki mevzuata aykırı bişey yapmamışsın ama illa için rahat edecekse araştır.
Ha para ile ilgili sıkıntı varsa 1 kuruş bile olsa alırlar onu söyleyin.

sputnik

Hakim Savcılar 657' e tabi değillerdir.

Ceza verilir ancak;

1-Soruya gelecek olursak, kasıt yoksa ve bu hata/lar maddi bir zararsa ve karşılanabiliyorsa,yada atıyorum mevcut durumda hataların düzeltilmesinin bir hukuki faydası yoksa kimseye amir iyi niyetli,iş bilen biriyse ceza felan vermez.
2-Amir zararın giderilmesine,yada hukuki fayda olmamasına rağmen disiplin soruşturması açarsa, bu halde kasıt olup olmadığı, geçmişte bir disiplin cezanız olup olmadığı vs gibi faktörler devreye girer,bu haliyle en basit cezada dahi itiraz üzerine kaldırılabileceği gibi bir derece üstü de uygulanabilir
3.Yer değiştirme vs ye gelince 657 memur suçları öyle bir denizdir ki,size ceza vermeyi kafasına koyan bir amir mutlaka ama mutlaka birşeyler çıkarır ordan. Misal sizin işinizle ilgili yönetmelikte kalem kalem şunu yapar bunu yapar diye yazsa bile,altlarda bir yerde mutlaka " amirin vereceği diğer işleri yapmak" kıvamında yuvarlak bir ibare vardır. Sadece buna dayalı olarak kötü niyetli bir amir pek çok ceza verebilir. Yer değiştirmede bir ceza olarak kanunda yer almasa da kamu menfaati diyip sırf bir disiplin cezasına dayalı geçici yada kalıcı olarak yer değişikliği yapılabilir.

@Makiyato

Bilgilendirme için teşekkür ederim hocam.

@i_brahi_m

Hocam raporu mevzuata uygun değil, bu durumda benim gözümden kaçtığı için mevzuata uygun olmayan doktor raporu ile fazladan izin kullanmış oluyor.

true blue Bizde de bu tarz sorunlar çok oluyor, rapor alan arkadaşı hastaneye tekrar gitmesini söyle ve mevzuata uygun rapor alsın. 2 ay geçtikten sonra işe başlayınca raporunu mevzuata uygun olaran alan çalışma arkadaşlarım var. e-rapor sistemine girdiği raporu çıktı alıp imza kaşe yapsın, pandemi döneminde aile hekimleri 14 gün rapor verme hakkına sahiplerdi.

He eğer müfettiş görürse size sıkıntı çıkabilir nasıl bir rapor bu anlamadım ama düzelme şansı yok mu. Mesai başlayınca sor istersen bi müdürüne veya amirin kimse daha kötü sonuçlar çıkmadan.

@i_brahi_m
Sağolun hocam.

@birkan01
3 yıl geçmiş hocam:D

@Makiyato
Hocam disiplin soruşturması açarsa diye başladığınız 2. maddeyi tam anlamadım, ben itiraz edersem mi ceza kaldırılabilir ya da uyarının bir derece üstü disiplin cezası mı verilir, biraz daha açar mısınız?

Ama her halükarda anlattıklarınızdan amir iyi niyetli ise uyarı dahi almam diye anladım. Burada benim ihmalkar davranıp hastalık iznini kabul etmemen gerekirken kabul ettiğimden dolayı personelin fazla izin kullanma durumunu da özel olarak değerlendirebilir misiniz?

Bir başka konu mesela biz bir yazı yazıyoruz, bu yazıya yazıyı başlatan olarak paraf atıyorum, sonra yazı müdüre ve en sonunda da daire başkanını imzasına gidiyor, burada mahkemelik olursak bu yazıda sorumluluk kimin olur.

Vayy be daire başkanı sen bakanliktami çalışıyorsun, şunu söyleyeyim hepsi bir şekilde yırtar yazıyı başlatan Memur maalesef, sen bilmediğin işleri bilen birilerine danışmadın mı?

Hocam daire başkanına kadar gidecek nasıl bir yazıymış o öyle bir yazı nasıl gözden kaçar. Tabi imzalayan kadar parafçı da sorumlu ama 3 yıldır bişey çıkmadıysa şimdi de çıkmaz diye düşünüyorum. Sizi korkutmak gibi olmasın müfettiş geldiği zaman usulüne de uygun değilse sıkıntı çıkabilir.

true blue
Yazıdaki parafın yasal sorumluluğu yoktur. Yasal sorumluluk imza atanlardadır. Siz ise paraf atan olarak kurum içi soruşturmaya tabi olursunuz.

Yazilan bir yazida yanlışlık varsa ya da bir islemde, orada imzası bulunan herkes muteselsilen sorumludur yani tabii ki yaziyi yazan da sorumlu ama onu kontrol.eden biri var üstüne onaylayan biri var.
Mesela bizde bir muhendis vardi formalite icabi nobet cizelgesi hazirlamis ve biz kurumda üç kadin, "bayanlari yan yana yazalim" kafasiyla hepimizi 00:00-08:00 nöbetine yazmış ve ben engelliyim diger kiz da zihinsel engelli zeka geriligi de var. Ben yazıyı yazan arkadasa gittim.itiraz ettim.ben kabul etmiyorum sen kadin personeli gece nöbetine yazamazsin arti iki kisi de engelli, bunu duzelt yanlis yapmissin dedim. Verdigi cevap müdür imzalamışsa dogrudur, zaten nöbet yok formalite icabi yapilan bir sey!
Yani demem o ki, is mufettislik.olsa ceza alir mi bilmiyorum ama usule aykiri cok sey oluyor bazi isler ezbere yürüyor
Insallah bir sorun yaşamazsiniz ama mevzuati iyi bilmek gerekiyor gercekten

gul2011

Engelliler gece vardiyasında çalıştırılamaz diye birşey yok şartlar var 3 vardiyalı çalışılan yerlerde engelliler çalıştırılıyor, benim anladığım arkadaşımız yaptığı iş konusunda tecrübesi zayıfmış ama herşeyi bilirim olayına girmiş başına geldikçe bazı yaptıklarında hatalı olduğunun farkına varmış, bazen bilmediğin farklı konular olabilir sormak küçüklük değildir, sonradan uykuların kacacagina 🤔🤔

İlk işe girdiğiniz zamanlarmış birşey olmaz, bundan sonrasını mevzuata uygun yapın. Hem amirler, müdürler niye varlar? Hatalar varsa bulsun düzeltsinler diye, yoksa hazır yazıya herkes imza atar.

true blue

Aslında bu söylediklerimizin hepsi 657 de var. Devlet memurları verilen disiplin cezalarına yasal süre içerisinde itiraz edebilirler. İtiraz üzerine üst kurul cezayı kaldırabileceği gibi aynen de onaylayabilir. Ancak tekerrür halinde cezanın bir üstü, yada itiraz üzerine cezanın kaldırılması halinde disiplin amiri tarafından cezanın bir altı verilebilir.
Diğer taraftan disiplinlik suçlarla ilgili olarak kimse mahkemelik olmaz. (suçlarla ilgili olmaz, iftira vs vs ayrı). Yine kanunda belirtildiği üzere imza devri imzayı devredenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Diğer taraftan resmi bir evrakta kimin imzası varsa yetkileri dahilinde herkesin sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğun yanlış kullanılması sonucu doğacak zararlarda sizden değil kurumdan tazminat istenir. Kurumun sorumlulara rücu olayı ise bizim gibi gelişmiş, modern, demokratik ülkelerde pek görülen bir şey değildir.

sneyper

Arkadaşım 657 DMK Madde 101 okumanı tavsiye ederim.

Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tesbiti:
Madde 101 – (Değişik: 13/2/2011 - 6111/105 md.)

Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir.
Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.

Engelli memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.(4)(5)

@true blue memurlar.net Temmuz ayı içerisinde Resmi yazışmalarda paraf sürecinde yer alan memurun sorumluluğu adlı haber yapmış. link aşağıda

https://www.memurlar.net/haber/9138...f-surecinde-yer-alan-memurun-sorumlulugu.html

mustafa450

Memurlar net haberine göre Evet ben yazının sorumluluğuna ortağım ama benim onay verdiğim izin benim onayımdan sonra amirin imzasına gitmiş, demekki ben ceza alırsam amir ile ortağız:D Mali ceza benim için kurtuluş olur,ben memuriyetten çıkarılmaktan korkuyordum. :D ortada 6 ay gibi mevzuata aykırı olarak kullanılmış olabilecek bir izin var, aslında mevzuata aykırı olduğu da kesin değil, inisiyatife bırakılmış gibi, izne onay veren ben olduğum için amirime söyleyemedim:D
bilgi için teşekkür ederim.

mustafa450
Sen vardiyalı çalışmayı kabul etme gündüz azıcık süründürürler geceyi istiyorum diye kendin imzalarsın çalıştığım kurumda hukuk bölümündeyim arkadaşım Engelli hizmetliyede engelini artırıcı iş verilemez, bunu amirler iyi biliyor ama biraz gıcık oldumu bütün işleri o kişiye yaptırmaya çalışırlar

true blue

DEVLET MEMURLARINA VERİLECEK HASTALIK RAPORLARI İLE HASTALIK VE REFAKAT İZNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Hastalık izni verilmesi

MADDE 7- (1) Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verilir
(7) Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması hâlinde, memur hastalık izni kullanıyor
sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve
sonucuna göre işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır.

7 numaralı bende göre fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunduğu demesi ile imza sahibine bırakmış. İmza sahibide tereddüt göremedim demesi ile her hangi bir problem olacağını düşünmüyorum. Çünkü her ne kadar paraf atanın sorumluluğu olsa da Asıl sorumluluk imza sahibindedir.
Hem sende sonra paraf atanlar hiç mi incelememişler?

@mustafa450

Verdiğiniz bilgiler için sağolun hocam:)

Dediğin ilk fiilin (gözden kaçırma) yaptırımı uyarı gibime geliyor.

657

Madde125/A-a

Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, ......... kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak,

Bu fiillerin öğrenilmesi itibariyle kınama için 1 ay içinde soruşturma yapmazsa soruşturma açma zamanaşımına uğrar. Amirin imzası varsa imza tarihi öğrenme tarihidir. 1 ay geçtiyse sorun yok. Ceza verilebilecek maksimum sürede fiil itibariyle 2 yıldır.
(alıntıdır)

@mustafa450

Hocam imza atanlar inceleme sorumluluğunu personel dairesinde görüyorlar, ben sadece sembolik olarak imza atıyorum mantığındalar. Ama bazen öyle amirler çıkıyor ki ben bu izinleri onaylamak istemiyorum diye itiraz ediyorlar.

mustafa450

Hocam Fiil tarihi üstünden iki yıl geçmiş ise Disiplin cezası yönünden hiçbir işlem yapılamaz.Memurluktan çıkarma cezası gerektiren fiiller dahi işlense mümkün değil diyor :D Burada beni rahatlatan durum bu izne amirin de imza atması. Aslında sen niye buna onay verdin diyen de yok.
Sağolun hocam bilgi için :)

Bugün tecrübeli bir arkadaşım ile mevzuata aykırı olabileceğini tahmin ettiğimiz refakat iznine baktık. Personelin aldığı refakat izni, ikinci defa 6 ay olarak alınanabilmesi için dpb görüşünde belirtilen farklı bir hastalıktan olma durumuna muhtemelen girmiyor, ikinci 6 aylık refakat izninde yeni bir hastalık/teşhis olarak prematüre yazmış ama bizim aklımız pek yatmadı, bu personelin refakat izni eylülde bitiyor, eğer farklı bir hastalık dayanağı ile tekrardan bir 6 aylık daha refakat izni almak isterse tüm cesaretimi toplayıp müdüre durumu izah edeceğim, eğer refakat izni almaya devam etmezse refakat iznini sümen altı edeceğim;)
Umarım mali bir ceza ile yırtarım, o da 6 aydan maaş artı ek ödeme yaklaşık 60 bin lira yapar. Umarım disiplin cezası almam çünkü disiplin cezası alırsam kurumun bize verdiği ek ödeme kesilecek.

Burada Makiyato hocam sizin görüşünüzü de merak ediyorum, acaba mali ceza mı olur yoksa disiplin cezası mı alırım.

true blue

Refakat iznine ilişkin esaslar
MADDE 10- (1) Memurlara 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca izin verilebilmesi için
memurun;
a) Bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin,
b) Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve
çocuklarıyla kardeşlerinden birinin,
ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla
belgelendirilmesi zorunludur.
(2) Birinci fıkra çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu
raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın
bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel
nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katma kadar uzatılır.

(3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.
(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
(5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin
göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini
terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.
(6) Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük haklan korunur.

Refakat iznine ilişkin bu maddeler yer almakta.

Memurlar.net Refakat iznine ilişkin yapmış olduğu haber linki

https://www.memurlar.net/haber/527098/refakat-iznine-dair-raporda-neler-yazilmali.html

Refakat iznine ilişkin bu maddeler yer almakta.

Hocam, biz kurallarına uygun olarak 6 ay refakat izni kullandırdık. Bu 6 ayın son 3 ayında ise gerekli durumda bir katma kadar daha uzatılır dediği için bu 3 ayı da kabul ettik, böylece toplamda 6 ay kullanmış oldu. Şimdi sizin de paylaştığınız 657'de aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi 6 ayı geçemez diyor ya biz de Devlet personel başkanlığının farklı bir hastalık ve kazadan dolayı 6 aylık izin tekrar edebilir hükmüne uyarak ikinci 6 aylık refakat izni talebini kabul ettik, evet ettik ama burada bir sorun var, ikinci 6 ay refakat raporunda doktor dpb görüşüne uyarak farklı bir hastalık olan prematüre teşhisini/hastalığını koymuş, biz prematüreyi farklı bir hastalık olarak değerlendirerek bu ikinci 6 aylık refakat iznini kabul ettik, ama burada prematürenin ikinci 6 aylık refakat izninde farklı bir hastalık olarak kabul edilip edilmeyeceği noktasında sonradan şüpheye düştük, aslında bu ikinci 6 aylık rapor önümüze geldiğinde ben amirime sorsaydım, bir çıkış yolu bulacaktık, ama ben idari izinli olduğum için arkadaşım personel dairesi olarak bu izne onay vermiş

Özetlemem gerekirse farklı bir hastalık olduğunda hakkı olan tekrar 6 aylık refakat izninin kullandırılmasında biz bu prematüre hastalığını/teşhisini kabul edecek miyiz, etmeyecek miyiz, sorun burada,

Bu konuyu forumdonanım haber ve memurlar.net de de sordum, yatıştırıcı bir cevap alamadım, ama dediğim gibi eylülde ikinci sefer kullandığı 6 aylık refakat izni bitiyor, eğer bir daha farklı bir hastalık gerekçesi ile bir 6 aylık daha refakat izni almaya kalkarsa amirime gidecem, ama ona da hiç yüzüm yok, eğer eylülde tekrar refakat izni almazsa dediğim gibi bu meseleyi sümen altı edeceğim, zaten iki yılı geçince disiplin soruşturmasından düşüyor:D

Hocam linkini paylaştığınız memurlar.net yazısında "aynı kişiyle ilgili olarak öncekinden tamamen bağımsız yeni bir hastalığın veya vakanın ortaya çıkması gerekmektedir." ifadesi beni üzdü, ama dpb görüşünde öncekinden tamamen bağımsız dememiş, bunun memurlar.net görüşü olduğunu düşünüyorum ki umarım öyledir ve bu yönde bir dpb görüşü yoktur :D

Üst Alt