Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memuriyetten önce 2 yıllık ssk günüm var. Malulen emekli olabilir miyim?

2002 de rahatsizlın yoksa ve şu an 60 üzeri tam emin degilim ama tek hastalıkktan rapor alabilveni düşünuyosan başvur hemen 60 üzeri olak ok kardeş Allah yardımcın olsun.. zor iş maluen bende ugraşiyom şu an

Ben çalıabildiğim kadar çalışacağım onlar ederse olurum malülen emekli .

Arkadaşlar tedaviyle çalışabilen şizoaffektif bozukluk özür oranı %45 imiş bu durumda ben 2006 da memuriyete başladığıma göre ne zaman emekli olabilirim bu arada 2002-2005 arası 2 yıl 4 ay ssk günüm de var .2000-2002 arası askerliğimde var 16 ay

sokrates,

Sonradan engelli olan memurun emekliliği şu şekilde olacaktır.

Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla,

Cevabınız için teşekkür ederim sn officer peki ssk günlerimin ve askerliğimin hiç etkisi yok mu ?

sokrates

ssk primleri ve askerlik borçlanması da emeklilik için prim hesabına dahil edilir.

Teşekkür ederim bülent bey pekiyi ne şekilde olacak ben 2000-2002 arası askerlik yaptım asteğmen olarak 1 yıl 3 ay görev yaptım 2002-2005 arası ise ssk lı olarak toplamda 2 yıl 4 ay primim yatmış ancak memuriyete 2006 haziranın da başladım %45 özür oranı için gerekli 6480 gün yani 18 yıl hangi tarihte başlıyor benim için 2000 mi 2002 mi yoksa memuriyete başladığım 2006 yılında mı ?

@OturanBoğa

sokrates kardeş memuriyete 2006 haziranın da başlamışsan, memuriyetten önceki hizmetlerin toplamı 43 ay ediyor, memuriyet başlangıçı tarihi olan 2006 tarihini 43 ay geriye doğru çekersen eğer, hem sigortalılık süreni hemde prim toplam gün sayını bu şekilde bulursun.

Malülen emekli edilmek için günüm nasıl hesaplanır?

Arkadaşlar 2006 yılı temmuzunda memuriyete başladım 9,5 yıllık memurum ancak 2002-2005 arası 2,5 yıl ssk günüm var kurumum tekrar beni kontrole gönderecekmiş ola ki malülen emekli edilirsem emeklilik günüm nasıl hesaplanır yani çalışmaya başladığım tarih nasıl belirlenir .

sokrates

Sosyal güvenlik kurumu'na ilk sigortalı olarak kaydınızın olduğu tarih malulen emeklilkte temel alınır.

Jozefim

Ben de bu bilgiyi merak ediyor ve arıyordum ben 2006 yılında polis oldum sağlam idim mesleğe girerken ve 2010 yılında psikolojk rahatsızlıktan dolayı gih sınıfına aktarıldım halen çalışmaktayım bu durumda ben anladığım kadarıyla zamanı gelince bile (hizmet süresi yönünden) erken engelli emekli olamıyorum sadece MALÜLEN emekli olabiliyorum doğru mu anlamışım ???

sokrates
[FONT=sans-serif]
3-Sonradan özürlü olanlar[/FONT]

[FONT=sans-serif]Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; [/FONT]

[FONT=sans-serif]a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT]
[FONT=sans-serif]b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,[/FONT]

[FONT=sans-serif]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

siz buna göre emekli olacaksınız engelli hakkıyla gününüzü doldurdunuzmu kaç yıl var daha yukarıya bakarak söyleyin yazdıgım yere[/FONT]

40-49 arası rapor olması durumuna göre (engelli raporum yok şu an ) 6480 gün desek 2 yıl civarı var .

Memur memuriyette 20 yılını doldurunca çalışması gereken süreyi tamamlamış oluyor mu ? mesela ben 2006 da memuriyete başladım 2026 yılında tamamlamış oluyor muyum bu süreyi 20 yıl mı 25 yıl mı bu süre emekliye ayrılıp maaş için yaşı bekleme süresi .

5510 dan önce işe girdiysen ve erken emekli olmak istiyorsan, her halükarda ya işe engelli olarak girmen ya da işe girişten önce raporunun olması şart. 5510 a geçiş maddesi olan geçici 4. maddede bu durum sanki aksi mümkünmüş gibi görünse de yasalar geçmişe çalışmadığı için 5510 dan önceki kanun metnine sadık kalınıyor.
şayet
5510 sayılı yasanın ilanı yani 2008 yılından sonra işe girdiysen, işe girişten önce veya sonra herhangi bir engelli raporu olup olmaması gerekmiyor. burada dikkat edilecek konu yüzde 60 ve üzeri raporunun olmaması. şayet 40-49 veya 50-59 arası bir raporun varsa, herhangi bir koşul şart sürülmeden bu hakka sahip oluyorsun. raporuna göre 17 yıl veya 18 yıl.. her neyse..
ancak benimki gibi yüzde 60 bir orana sahipsen, ve işe 2008 sonrası girdiysen işte orada biraz yorulacaksın. koşturacaksın..
zira 5510 sayılı yasada herhangi bir rapor sunumu şartı yok. lakin 5510 sayılı yasada doğuştan engelli olduğuna dair raporu, işe girdikten sonra alanlar için yüzde 60 ve üzeri bir ibare de yok..
yani doğuştan bir engelin varsa ve işe girdikten sonra doğuştan engelli olduğuna dair engelli raporu aldıysan, bu rapor oranı 40-59 arası ise hiç bir sorun bulunmuyor.. yüzde 60 raporun varsa işte orada yasada herhangi bir hüküm ve ibare bulunmuyor. sadece 28. maddeye göre malulen yönünden dğeerlendirmeye alınıyor. ama engellilik durumun doğuştan (kronik) olduğu için, haliyle malulen emeklilik yönünden reddediliyorsun..
sonra senin yapman gereken, yüzde 60 ve üzeri doğuştan engelli olduğunu kanıtlar tüm rapor veya belgelerle koşa koşa mahkemeye gidip dava açmak..
benim raporum yüzde 60..
keşke yüzde 59 olsaydı.

normal emeklilik için her şekilde 25 yıl..
ayrıca memuriyetten önceki SSK veya BAĞKUR çalışmaları, emekli sandığı emeklilik yaşını etkilemez.. sadece gün olarak emeklilik yaşından düşülür.
misal 1994 te 30 gün SSK primin varsa ve sen sonra memur olmuşsan ve emekli sandığında emekli olmak istiyorsan, 1994 sigorta başlangıcı emeklilik yaşını etkilemez. sadece çalıştığın gün kadar yaştan düşülür.
siz 2006 da memur olmuşsunuz. dolayısıyla tahminen 59-61 yaş arasında bir emeklilik yaşınız var.... şayet memuriyetten once SSK primleriniz varsa bunları gün olarak saydırıp bu 59-61 yaştan, gün ay yıl olarak düşebilirsiniz.
emeklilik kararınızı SSK dan vermek isterseniz, 3.5 yıl zorunlu sigortalılık şartını tamamladığınızda memuriyet başlangıc tarihinden tutun da prim sürelerine kadar tamamını SSK ya yazdırabilirsiniz.. 3.5 SSK da kalmak koşuluyla, emekli sandığından çok daha erken yaş haddini tamamlayarak erken olabilirsiniz..
burada şunu anlıyoruz ki emekli sandığı oldukça muhafazakar bir sigorta kolu.

@Jozefim yazdıklarından hiç bir şey anlamadım ne dediğin belli değil :p.Ben zaten kendimle ilgili bilgileri buraya yazmışım yok şu zaman girdiysen bu zaman girdiysen lafı ne uzatıyorsun 2006 da polis olarak başladım diyorum demek ki sağlam girmişim mesleğe ki polis olmuşum bunu anlamayacak lafı uzatacak ne var anlamadım 2010 yılında silahim alınmış D dilimi düz memur olmuşum yani doğuştan engel falan yok ortada edebiyat parçalamışsın boş yere önce benim yazdıklarımı okusaydın belki bir faydan olurdu .

Son düzenleme:
Üst Alt