Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum, emeklilik başvurusunda bulundum. Emekli olabilir miyim?

mehmet71

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum, Sorunumla ilginerseniz memnun olacağım, lütfen bilgilerinizi ve görüşlerinizi açık bir şekilde aktarmanızı istiyorum, ne yapmam gerektiğine dair yardımınıza ihtiyacım var.

13.05.1971 doğumluyum.
18.12.1989 tarihinde emekli sandığına tabi olarak Milli Eğitim Bakanlığının Taşra teşkilatı birimlerinde Memur olarak göreve başladım ve halende çalışmaya devam ediyorum.
Göreve başladıktan sonra işitme kaybı özürlüsü oldum (İlk işe girişte özürlü değildim) ve 13.02.2007 tarihinde ağır özürlü (% 52) 3. derece rapor alarak vergi indiriminden de belirtilen rapor tarihinden itibaren faydalanmaktayım.

15 ay olan askerlik borçlanmasınıda ödemiş bulunuyorum.
Bugün itibariyle 18 yıl 5 ay hizmetim bulunmaktadır.
01.05.2008 tarihinde çalışmış olduğum kuruma özürlülere tanınan haklardan faydalanarak emekliye ayrılma istediğimi belirtir dilekçemle müracaatda bulundum.
Bağlı bulunduğum üst makam (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) Emekli Sandığına Emekliye ayrılma isteğimi belirtir yazısında "Malulen" olarak yazmış, (sanırım yazıyı yazan memur sevhen yada dikkatsizliği sonucu dilekçemde belirtilen özürlü hakkından faydalanarak diye ibare yazmamış)
Oysa sizin önceki yazılarınızdanda takip ettiğim şekilde Malulen ile özürlü hakkından yararlanarak emekliye ayrılmak farklı olduğu gerçeğini öğrendim.
Sorularım:
1- Yukarıda belirttiğim durumuma göre Özürlülere Tanınan haklardan yararlanarak yaşlılık aylığına hak kazanmış durumdamıyım,
2- Üst Birimin (İl Milli Eğitim Müdürlüğünün)Emekli Sandığına yazmış olduğu "Malulen" kelimesi benim emekli olma durumumu engellermi,(yazının ekindeki dilekçemde açık bir şekilde Özürlülere Tanınan Haklardan faydalanarak olarak belirttim) Bağlı bulunduğum sosyal güvenlik kurumu hangisini dikkate alır?
3- Yazı ve belgeler Emekli Sandığının 08/05/2008 tarihinde 5937455 sayılı gelen evrak numarasıyla kayıtlarına girmiş görünüyor, ne kadar süre içinde Emekli Sandığı işlemleri sonuçlandırır (olumlu yada olumsuz),Raporumun kabul edilmemesi gibi durum söz konusumudur?
4- Böyle bir emekliliğe sevk isteğimizi biz çalışan memurlar işçiler gibi yeni yasayla hak etmiş durumundamıyız,

Lütfen en kısa sürede aydınlatırsanız sıkıntılarımı bir şekilde hafifletmiş olacaksınız..
Sagılarımla..12/05/2008

%53 ile malulen emeklilik mümkün değil. Dolayısı ile başvurunuz bu basit sözcük hatası yüzünden reddedilebilir diye tedirgin oldum doğrusu.
Basit bir dilekçeyle o ibarenin değiştirilmesini isteyebilirsiniz: "08.05.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5754 sayılı kanunun 68. maddesinin, 5510 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesini düzenleyen fıkrası çerçevesinde emekliliğimi arz ederim" gibi bişey yeter bence..

Bu kapsamda (yani memurlukları devam ederken sakatlananlar için) emeklilik süreleri de şu şekildedir:
  • a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
    b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480
Raporunuzun kabul edilmemesi söz konusu olaiblir mi, bunu bilemiyorum. Bu henüz çok çok çok yeni bir yasal düzenleme olduğu için uygulamanın nasıl olacağını kestirmek güç. Ama bence yeni rapor istemezler, zira zaten vergi indirimi alıyorsunuz. Ama velev ki yeni rapor isterlerse ve yeni raporunuz %40'ın altında olursa, o zaman hukuki süreç ibaşlatırsınız ve bence yüzde 100 kazanırsınız:

• Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik
    Kazanılmış haklar
    GEÇİCİ MADDE 1
    (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;

a) 18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,
Ki dilerim buna gerek kalmaz.

yapılan işlem doğru bir işlemdir.5434 sayılı emekli sandığı kanunun 39.maddesinin j)fıkrası gereğince Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine emekli edilebileceklerdir.Sonradan sakatlananlar için herhangi bir ibare mevcut bulunmamaktadır.Ancak kanunun malllük adı altındaki bölümüde kimlerin vazife ve adi malülluk şartlarından faydalanacağına yer verilmiştir.Ayrıca OturanBoğa arkadaşımızın yazdığı yasadan şu anda yararlanamazsınız.Bu konu ile ilgili maddenin yürürlük tarihi 01/10/2008 dir.

Raman72, arkadaş malulen emeklilik için başvurmamış, zaten koşulları da uygun değil, dolayısıyla malulen emeklilik için sevk yanlış.

Bir de, yukarıda aktardığım yasanın yürürlük tarihi yasanın resmi gazetedeki yayım tarihidir. Yani o madde şu anda yürürlüktedir*. Ama uygulamanın nasıl oalcağı konusu henüz bilinmediğinden büyük ihtimalle bundan dolayı bir gecikme söz konusu olur.

* MADDE 93 – Bu Kanunun;
a) 75 inci maddesinin (4) numaralı bendi 1/9/2007 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) 75 inci maddesinin (4) numaralı bendi hariç diğer hükümleri, 76 ila 78 inci maddeleri, 80 inci maddesi, 87 nci maddesi, 89 uncu maddesi, 90 ıncı maddesinin (1) ila (4) numaralı bentleri 2008 yılı Ekim ayı başında,
c) 91 inci maddesi 1/1/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
ç) Diğer hükümleri yayımı tarihinde [O.B. Not: Adı geçen madde 68. maddedir. Yani "diğer" kategorisindedir],
yürürlüğe girer.

Evet malulen emeklilik için başvurmamış.Bunun farkındayım.Ancak yasa boşluğundan dolayı malulen emekli edebilecekler.Çünkü 5434 sayılı yasada sonradan sakatlananlar için sadece gerekli açıklama vazife ve Adi malullük kısmında var.Maddelerin yürürlük tarihine gelince 5510 kanunun değiştirilmiş haline bakabilirsin.

Malulen emeklilik için oran yeterli değil ki. Kaldı ki malulen emeklilikte eski raporlar geçersizdir; maluliyet talebinde bulunulduğunda hastaneye sevk edilir ve oradan gelecek rapora göre işlem yapılır. Ve işitme ile ilgili olarak maluliyet imkansızdır. Yani Burada "malulen emeklilik" ibaresi emekliliği imkansız hale getirmektedir.
Onun için diyorum ki, yeni yasa çerçevesinde erken emekli olmak için başvurmalı. 5510'un yürürlüğüne dair bilgiiyi (ha bire değiştiği için şaşırıyor olabiirim) nerede bulabilirim? En son bildiğim kadarıyla 1 Haziran 2008'de yürürlüğe girecekti 5510 sayılı yasa.

Değerli Bülent(Oturan boğa) ve Rama 72 göstermiş olduğunuz ilgi için çok teşekkür edyorum. Lütfen daha somut ve kesin hükümlerle daha detaylı bir şekilde yön gösterirseniz memnun olacağım. Gerçekten bazı özel sorunlarımdan dolayı emekli olmam gerekiyor tek çarem bu bekleyecak daha fazla zamana ihtiyacım yok, bir an önce sonuç almam gerekiyor, acaba Emekli sandığı yasanın 01/01/2008 tarihinde yürürlüğe gireceği zaman kadar veya 1/10/2008 tarhine kadar bekletirmi, genel hükümler çerçevesinde ben ÖZÜRLÜLERE TANINAN HAKLARDAN yararlanarak emekli olmacakmıyım ?raporda daha bir yıllık 2007 yılında alındı, eski bir rapor değil zaten kabul edilmeme durumu nicin olsun, ben hakem hastanesine sevkimi isteyemezmiyim emekli sandığından şayet inanmayacaklarsa..Kaldıkı vergi indirimi alarak Maliye bakanlığı onaylamış durumda, çalışma koşullarımda uymaktdır. Çok acil cevaplaeınıza ihtiyacım var..

OturanBoğa:
İşçi statüsünde çalışanlar:iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %67(yeni yasa %60) kaybeden ve çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmiş düzeyde olanlar malül sayılır.
Memur statüsünde çalışanlar :Her ne sebep ve suretle olursa olsun vücutlarında hasıl olan arızalar veya duçar oldukları tedavisi imkânsız hastalıklar yüzünden vazifelerini yapamayacak duruma giren iştirakçilere Malûl denir ve haklarında Emekli Sandığı Kanununun malûllüğe ait hükümleri uygulanır.

MALÜLLÜĞÜN ÇEŞİTLERİ:
Malüllük sebeplerine göre 3 grupta düzenlenmiştir.
1- Adi Malüllük: Emekli aylığı bağlanabilmesi için iştirakçilerin en az 10 yıl fiili hizmet müddetinin bulunması gerekmektedir. İstisna olarak, 5 yıl fiili hizmet müddeti bulunan ve tedavisi imkansız bir malüliyete uğramaları ve başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez duruma düşmeleri halinde de, 15 yıl hizmeti bulunan malüller gibi aylık bağlanabilmektedir.
2-Vazife Malüllüğü:
- İlgililerin vazifelerini yaptıkları sırada ve vazifelerinden,
- Vazifeleri dışında kurumların verdiği herhangi bir kuruma ait başka işleri yaparken bu işlerden,
- Kurumların menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken o işten ve
- Fabrika, atelye ve benzeri iş yerlerinde, işe başlamadan evvel iş sırasında veya işi bitirdikten sonra, o iş yerinde meydana gelen ve yine o işyerinin mahiyetinden veya çalışma konusunda ileri gelen kazadan vazife yapamayacak duruma düşmeleri halinde,
buna "vazife malüllüğü" denilmektedir.
Vazife malüllüğü aşağıda belirtilen sebeplerden kaynaklanması halinde
a) Keyif verici içki ve her çeşit madde kullanmaktan,
b) Kanun, tüzük ve emir dışında hareket etmiş olmaktan,
c) Yasak fiilleri yapmaktan,
d) İntihara teşebbüsten olursa,
e) Her ne suretle olursa olsun kendilerine veya başkalarına menfaat sağlamak veya zarar vermek maksadından doğmuş olursa,
adi malüllük hükümleri uygulanmaktadır.
3-Harp Malüllüğü: Vazife malüllerinden bu malüllüklere,
a) Harpte fiilen ateş altında,
b) Harpte, harp bölgelerindeki harp harekat ve hizmetleri sırasında,
c)Harpte veya harbe hazırlık devresinde her çeşit düşman silahlarının etkisi ile,
d)Askeri harekatı gerektiren iç ve sınır harekatı sırasında,
e)Barışta ve olağanüstü hallerde, emir veya görev ile uçuş yapan uçucularla, emir ve görevli olarak uçakta bulunanlardan uçuşun havadaki ve yerdeki sebepleriyle, emir ve görevle dalış yapan dalgıçlarla, denizaltı gemisinde veya dalgıç kıtasında bulunanlardan, denizaltıcılığın yada dalgıçlığın çesitli sebep ve tesiri ile uğranılması halinde,
buna harp malüllüğü denilmektedir.

657 sayılı Devlet memurlarının hastalık izinleri Kanunun 105 inci maddesinde ise;
Görülen tedavi sonucunda iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

Değerli Bülent(Oturan boğa) ve Raman72 göstermiş olduğunuz ilgi için çok teşekkür edyorum. Lütfen daha somut ve kesin hükümlerle daha detaylı bir şekilde yön gösterirseniz memnun olacağım. Gerçekten bazı özel sorunlarımdan dolayı emekli olmam gerekiyor tek çarem bu bekleyecak daha fazla zamanım kalmadı, bir an önce sonuç almam gerekiyor, acaba Emekli sandığı, ilgili yasanın 01/Haziran/2008 tarihinde yürürlüğe gireceği zamana kadar veya 1/10/2008 tarhine kadar bekletirmi, genel hükümler çerçevesinde ben ÖZÜRLÜLERE TANINAN HAKLARDAN yararlanarak emekli olmayacakmıyım?rapor daha bir yıllık 2007 yılında alındı, eski bir rapor değil zaten kabul edilmeme durumu olasılık dışı diye düşünüyorum, rapora itibar etmelerse beni hakem hastanesine sevk etsnler..Sağır bir insanın resmi kurumda ne zorluklar içinde çalışıtığını herkez iy kötü tahmin edebilir, Kaldıkı vergi indirimi alarak Maliye bakanlığı onaylamış durumda, kanunda belirtilen aranan şartlarıda (18 yıl, 5 ay) taşımaktayım. Bu şartlarda emekliliğim kabul edilmeyip hangi gerekçeyle red edilirse edilsin kesin olarak Hukuki süereci başlatmam kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca Bağlı bulunduğum üst makamıda dava edebilmem zorunluluğu doğacak, sanırım onların hatalı olarak emekliliğe sevk edilmemden dolayı (MALULEN KELİMESİNDEN) İhtimali var. Çok acil cevaplarınıza ihtiyacım var..

Raman72, maddeyi aktarıyorsun ama ne demek istediğini anlamıyorum. Mehmet, daha doğrusu iki kulağı tamamen sağır olan kişiler malulen emekli olamaz. Bu çok açık. İki kulağı da duymayan kişilere verilen maksimum oran %50'dir. Duymayan biri nasıl ki memur olabiliyorsa, aynı işyaparlık gözününe alınarak duymayan kişiler malulen emekli edilmez. En çok arka planda bir göreve atanırlar.

Mehmet, bence malulen emeklilik "başvurun" reddedilecek. İstersen bekle ve sonuca göre hareket et. Başvurun kısa sürede sonuca bağlanır.
Reddedilrse, o zaman bu başlığa yazdığım ilk mesajdaki gibi (malulen değil) sakatlıktan dolayı erken emeklilik başvurusunda bulunursun. Başvurun yüzde 1000 kabul edilir. En küçük bir kuşkun olmasın (tabii 5510 sayılı yasanın ilgili maddesinin yürürlük tarihi önemli)

Tamam Bülent Bey, gelişmeleri burada sizlerle paylaşacağım şayet zaman kaybım olacaksa galiba benim emeklilik yazımı yazan memurun hatasından dolaıyı olacak bu. Ama özürlü hakkından emekli olabileceğimin yüzde yüz garantisini verdiniz inanın biraz olsun rahatlamış durumdayım. Bülent Bey(Oturan Boğa) rica etsen benim durumumla ilgili yasanın yürürlük maddesi hangi tarih itibariyle olduğunu bulup yaza bilirseniz bende hiç olmazsa o tarihe kadar kendimi odaklıyayım ve ona göre hareket edeyim. İyi günler diliyorum..

Mehmet71 arkadaşım.
Bir defa sayın otoranboğanın dediği gibi malulen emekliliği unut.
İkincisi 5510 sayılı yasanın GEÇİCİ 4. maddesi gereğince sonradan yani çalışırken engelli olan memur arkadaşlara da erken emeklilik hakkı verilmiş bulunmaktadır.
Bilinmeyen ise yasanın yürürlüğünün resmi gazetede yayınlandığı tarih mi yoksa yasanın tamamının yürürlüğe gireceği 1 ekim 2008 tarih mi;
Madem dlekçeni verip müracaatını yaptın bir miktar bekle.. En kısa zamanda Emekli Sandiği size dönecektir.
% 40 çalışırken raporu olan ve 24 yıllık memur olarak bende aynı durumdayım. Sorun sadece raporunun incelenmesi sonucu yeniden rapor talep edilip, edilmeyeceğidir.
Emekli sandığı sağlık kurulunun İncelemesi sonrasında Şayet yaklaşık 16 yılını bitirdi isen ve % 53 raporun varsa ve raporda herhangi bir sorun bulunmaz ise bence mutlaka emekli olursun.

Anlatmak istediğim şu.5434 sayılı emekli sandığı kanunun 39/f fıkrası ve ek geçici 22.maddesinde sakatlık ile ilgili mevzuata değinilmiş olup sonradan sakatlananlar ile ilgili mevzuat bulunmadığından,Mehmet 71 çalışıp sonradan vücudunda arıza meydana gelmiş olup kurumuna başvurmuş bulunmaktadır.Kurum 5434 sayılı emekli sandığı kanununa göre sakatlık ile ilgili mevzuatlar mehmet 71 i kapsamadığından vucudunda gelen arıza nedeniyle malulen emekli olup olamayacağını emekli sandığına yazmıştır.kurumun yaptığı işlem doğru bir işlemdir.Mehmet 71 malülen emekliliğine gelince;Vücudunda arıza gelmesi ve 10 yıldan fazla çalışmış olması nedeniyle,Yukarda saydığım malüllük şartarından birini taşıması ve devlet memurlarına verilen sağlık kurulu raporu ve yönetmeliğine uygun olması halinde malülen emekli olabilecek,Aksi takdirde 5510 sayılı kanunun sonradan değiştiren 5754 sayılı kanununa göre;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480
Yasanın yürürlük tarihi olan 01/10/2008 tarihinde başvurup emekli olabilecektir.
OturanBoğa 5510 sana gönderdim.

Arkadaşlar emekli sandığından müracaatıma cevap geldi, İvedi olarak

1-Yeni bir sağlık kurulu raparu istiyorlar "görevini yapablirmi yapamazmı" diye,(mevcut vergi ndirimine konu olan raporun bağlayıcı bir niteliği yokmuş)
2-Bu güne kadar yatarak ve ayakata görmüş olduğum tedavi ile tetkiklere ait raporları istiyorlar,
3-İlk işe girişte raporum varsa onuda istyorlar,
4- Özürlü kadrosunda atandıysam, atama kararnamemi,

Lütfen yardımcı olurmusunuz nasıl bir yön izlemeliyim..
ayrıca ben özürlü kadrsonda işe başlamadım sonradan özürlü oldum. 4. maddedeki istemlerine ait atamam kararnamem olmazsa işlem retmi edilir.

Merhabalar
Mehmet71 Bence Emekli sandığının yazdıkları doğal,
Sanırım o yazıyı gereği için kurumuna, bilgi için size yazmışlardır.
Anlayabildiğim kadarıyla Kurumun, malüllük haklarından yararlanmak amacıyla emeklilik talebi etmiş, . Emekli Sandığı da malüllük şartları için Görevini yapıp, yapamayacağına dair rapor istemiş.
Siz malulen değil, normal şartlarda 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi gereğince emeklilik talebinde bulunun.

Emekli Sandığından gelen yazının içeriğini aynen aytarıyorum, Sevgili Mustafa Bey galiba sizin de belirttiğiniz gibi sandık maluluk şartlarımı belirtir olusumları arastırmakta ama açıkçada yazmamıs malulen % 67 oranında rapora sahip olmam gerektiğini, doğrusu biraz tereddütde kaldım.

EMEKLİ SANDIĞININ YAZISI
iliniz ...........ilçesi ............ kadrosunda memur olarak görev yapan;
Mehmet ...........(1863)
Hakkında yapılacak işleme esas olmak üzere aşağıda belirtilen belgelerin gönderilmesini rica ederim.

1- Kütahya Devlet hastanesince verilen 13/02/2007 tarih ve R070000730 sayılı rapordaki tanıyla belirtilen hastalığı ile ilgili ilk defa düzenlenen rairat ve raporu ve göreve giriş tarihinden bugüne kadar yatarak veya ayakta yapılan tüm istihrahat ve tedavi raporlarının,
2- Yazınız ekinde gönderilen rapor kesin işlemi gerektirir mahiyette olmadığından; adı geçenin 5434 Sayılı kanunun 50 ci maddesi esasları dahilinde alacağı "HALEN BULUNDUĞU GÖREVİ YAPIP YAPAMAYACAĞINI" gösterir kesin işlemli sağlık kurulu raporunun fotoğraflı aslının,
3- Göreve girişte almış olduğu raporun onaylı aslını,
4- İlgili sakat kontenjanından işe girmiş ise, atama onayının bir suretinin,

denmektedir.Ben şimdi yukarıda belirtilen belgeleri ve raporları tamamlayıp göndereyimmi yoksa sadece normal bir dilekçeylemi durumun acığa kavusturulmasınımı talep edeyim.(İlk gönderilen raporda gerekçe vergi indirimi olarak % 52 oranında ağır özürlü şeklinde düzenlenmişti,Hastane yeniden onların istediği ibareyi belirtirmi belirtmezmi bilemiyorum yeni raporda)

DİLEKÇEM
18/12/1989 tarihi itibariyle ilk işe başladım. Geçen zaman süresi içinde işitme kaybına uğrayarak, çalışma gücümün yüzde elliikisini (% 52) kaybettiğimden Kütahya Devlet Hastanesinden almış olduğum 13/02/2007 tarihli ve R070000730 Sayılı Sağlık Kurulu raporunla belirtilen rapor tarihinden itibaren 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 4842 sayılı kanunla değişik 31. maddesine göre 3. (üçüncü) derece sakatlar için uygulanan sakatlık indiriminden faydalanmaktayım.
08.05.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5754 sayılı kanunun 68. maddesinin, 5510 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesini düzenleyen fıkrası çerçevesinde özürlülere tanınan haklardan yararlanarak emekliliğime sevkimi arz ederim.

Tahmin ettiğim gibi, başvurunuzu malulen emeklilik olarak değerlendirmişler ve maluliyet tespiti için prosedürü işletiyorlar. Ve tabii sonuçta malulen emekli olmanız söz konusu olamaz.

Bence yukarıdaki dilekçeyi verin. Belki yasayı nasıl uygulayacaklarını bilemeyecekleri için birkaç ay satkar cevap, ama sonuçta başka şansınız da yok. O dilekçeyle emekli olursunuz diye düşünüyorum

Mehmet71,
Tahmin ettiğim gibi sizden malüllük ile ilgili bilgileri istemişler.
Yani raporunuzun malüllük şartlarını taşımadığını belirtmişler.
Siz Kurumunuz kanalı ile dilekcenizi göndererek Malüllük değil 5510 sayılı yasadan faydalanmak isteğinizi belirtin

arkadaşlar ben emekli sandığının istemiş olduğu belgeleri hzırlamadan sadece yukarıda belirtmiş olduğum dilekçemi kurumuma verdim, yine yeni bir aksaklık söz konusu olabilirmi acaba, sizlerin görüşü nedir?

Değerli Mustafaçiftçoğlu dilekçem için gösterdiğin alakadan dolayı çok tesekkür ediyorum ve Bülent bey sizede görüşlerinizden dolayı ayrıca tesekkürü bir borç biliyorum.
Ben enson aşağaıdaki şekliyle dilekçemi mustafaciftcioğlu nun yardımıyla cuma gün itibariyle kendim emekli sandığına gönderdim. İşin bu aşamasından sonraki gelişmeler için görüşlerinizi bildirirmisiniz?

T.C. EMEKLİ SANDIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
(Tahsisler Dairesi Başkanlığı)
A N K A R A

İlgi : a) Kütahya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 06/05/2008 tarihli ve B.08.4.MEM.4.43.00.04/7314 sayılı yazısı.
b) 13/5/2008 tarihli ve B.07.1.EMS.0.10.06.01/71.137.003 sayılı yazınız.

Kütahya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün İlgi (a) sayılı yazıları ile Kurumunuza 5510 Sayılı Yasanın Geçici 4. maddesi gereğince erken emeklilik hakkının verilmesi için müracaat etmiştim.

Ancak, bağlı olduğum Kurumum 5510 Sayılı Yasaya göre talep etmiş olduğum erken emeklilik hakkını sehven “MALÜLEN EMEKLİLİK olarak değerlendirmiş ve Kurumunuza bu yönde talepte bulunmuştur.

İlgi (a) sayılı yazıya cevap olarak gönderilen İlgi (b) sayılı yazınızla ise Kurumunuzca da aynı şekilde bir değerlendirme yapılmış ve buna göre gerekli bilgi ve belgeler istenilmiştir.

Ancak, ben Malulen değil, normal olarak 5434 Sayılı Yasanın 39/j maddesine atıfta bulunan 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesinden yararlanmak suretiyle emekli olmak istiyorum.

Talebimin buna göre değerlendirilerek erken emeklilik hakkından yararlanıp, yararlanmayacağımın, yararlanıyor isem emekliliğimin bu doğrultuda değerlendirilmesini arz ederim.

23.05.2008

Mehmet …………

ADRES
Mehmet ……
…….. İlköğretim Okulu
………../KÜTAHYA

T.C No : ……………
Emekli Sicil No : ……………

Merhaba Mehmet71
Bence yapılması gereken en doğru olay bu idi.
Çünkü Kurumun Emekli Sandığına gerekli belge ve bilgiyi göndermiş ama "Malulen emeklilik" talep etmiş.
Siz doğrusunu yazarak 5510 sayılı yasadan yararlanarak emeklilik talebinizin olduğunu belittiniz.
Şimdi 2 seçenek var.
1- Emekli Sandığı ya malüllük olarak değerlendirip o istediği belgeleri göndermeni talep edecek
2- Yada 5510 sayılı yasaya göre talebini değerlendirecek ve ona göre işlem yapacak.
Üçüncü bir yol benim bildiğim kadarıyla yok

Değerli mustafaçiftçioğlu, yardımların ve görüşlerin için sonsuz tesekkür ediyorum. Lütfen irtibatı kesmeyelim durumun her aşamasından sonra sizlerle her an iletişim halinde olalım, daha bu iş için yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum, gerekirse hukiki mücadele kaçınılmaz görünüyor, şayet talebim uygun görülmezse.Sizlerinde desteğinle ben sonuna kadar bu işin peşini bırakmayacağım ve emeklilik hakkımıda kazanırsam bu bizler gibi diğer özürlü ile engelli arakadaşlar için emsal teşkil edecektir. Her şey için teşekkürler, sağlıcakla kalın.

Arkadaşlar, 23.05.2008 tarihli yazdığım dilekçeye emekli sandığından cevap geldi, doğrusu neyin peşinde olduklarını anlamıyorum amacları nedir acıkca benim durumumu kapsayan ilgili kanun maddelerini yazmama ve isteğimi belirtmeme rağmen onlar hala daha ayrı telden calıyorlar. Yazıyı aynen aktarıyorum size, lütfen görüşlerinizi ve ne yapmam gerektiğini bana acıklarmısınız...

• İlgi dilekçenizde sakatlık mevzuatından faydalanarak emekli olup olamayacağınızın bildirilmesini istemekte isenizde;

5335 sayılı kanunla değişik 5434 sayılı kanunun 39.maddesinin ( j ) fıkarası

"Görev girişlerinde, özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sağlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine emekliye ayrılabilirler" hükmüne amirdir.

Amir hüküm gereğince hakkınızda gerekli işlemlerin yapılabilmesi için ilk defa görevinize sakat kadrosu ile atanıp atanmadığınızı bildirilerek göreve sakat kadrosu ile başlamış iseniz buna ait atama onayının onaylı suretinin ve görevinize başlamadan önce alınmış sağlık kurulu raporunun aslının gönderilmesi halinde durumunuz incelenecektir.
    Bilgilerinize sunulur..10 HAZİRAN 2008

Evet.aynen yazdığım ve tahmin ettiğim gibi.İşe girişinizde özürlü olarak girmediğiniz için şu anda yürürlükteki yasaya göre erken emeklilikten faydalanamayacaksınız.Çalıştığınız Kurum vucudunuduzda gelen arıza nedeniyle malülen emeklilikten faydalanıp,faydalanmayacağınızı yazmıştı.Ve yapılan işlem doğru bir işlemdi.Buna göre yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte erken emeklilikten faydalanabileceksiniz.

5510 sayılı yasa 1 Ekim tarihinde yürürlüğe girecek, o gün başvuracaksınız ve emekli edileceksiniz.

emeklilik

Bülent bey adamların kafası basmıyor. 5510 Sayılı yasanın bazı maddeleri 1 ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giriyor. Diğer maddeleri yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe giriyor. Yeni düzenleme (sonradan sakatlanan memurların emekliliği) şu an yürürlükte. Ama T.C. Emekli Sandığındaki insanlar bunu anlamak istemiyor. Yasanın yürürlük maddesi aynen "MADDE 93 – Bu Kanunun;
a) 75 inci maddesinin (4) numaralı bendi 1/9/2007 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) 75 inci maddesinin (4) numaralı bendi hariç diğer hükümleri, 76 ila 78 inci maddeleri, 80 inci maddesi, 87 nci maddesi, 89 uncu maddesi, 90 ıncı maddesinin (1) ila (4) numaralı bentleri 2008 yılı Ekim ayı başında,
c) 91 inci maddesi 1/1/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
ç) Diğer hükümleri yayımı tarihinde, "diyor. Bizim ile ilgili düzenleme 68. maddede yer alıyor. Sizde incelerseniz farkedersiniz. Ben yanlış anlamadıysam.

Yok yok, orada bir yanlış anlaşılma var.

5754 sayılı kanunun 68. maddesi, "5510 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesini hemen/yürürlüğe girdiği tarihte değiştir" diyor. Yani 5754 yayımlandığında hemen yürürlüğe giren şey bu; 5510'daki değişiklik.
Sonra 5754 ile işimiz bitiyor ve dönüyoruz 5510'a. Orada konuyla ilgili madde ne zaman yürürlüğe giriyor? Cevap: "2008 yılı Ekim ayı başında"

Yani 5510 sayılı yasanın mehmet71'i emekli edecek maddesi 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek. O gün emeklilik talebinde bulunacak ve emekli olacak. Bu kesin.

ARKADAŞLAR DURUMUMU SON KEZ SGK.NUN BİLGİ EDİNME SERVİSİNE e-mail YOLUYLA SORDUM, GELEN CAVABI AYNEN AKTARIYORUM SİZE, 5510 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ 4 MADDESİ 1 EKİM 2008 DE YÜRÜRLÜĞE GİRİYORMUŞ, ŞİMDİ BEN BU TARİH İTİBARİYLE ERKEN EMEKLİLİĞİME SEVKİMİ İSTEYEBİLECEKMİYİM? BİZLERDE İŞÇİLER GİBİ ÇALIŞMAYA BAŞLADIKTAN SONRA ÖZÜRLÜ OLURSAK ŞARTLARIMIZ TUTARSA (en az % 40 özürlü raporu, 15 ve 18 kademeli hizmet yılı, vergi indirim onayı vs..) GÖRÜŞLERİNİZ VE BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM.

Soru : 13.05.1971 doğumluyum. 18.12.1989 tarihinde emekli sandığına tabi olarak Milli Eğitim Bakanlığının Taşra teşkilatı birimlerinde Memur olarak göreve başladım ve halende çalışmaya devam ediyorum. Göreve başladıktan sonra işitme kaybı özürlüsü oldum (İlk işe girişte özürlü değildim) ve 13.02.2007 tarihinde ....... Vergi dairesinin sevk ettiği Kütahya Devlet Hastanesinden ağır özürlü (% 52) olarak raporuma istinaden üçüncü derece rapor alarak vergi indiriminden de belirtilen rapor tarihinden itibaren faydalanmaktayım. 15 ay olan askerlik borçlanmasınıda ödemiş bulunuyorum. Bugün itibariyle 18 yıl 6 ay hizmetim bulunmaktadır. 01.05.2008 tarihinde çalışmış olduğum kuruma özürlülere tanınan haklardan faydalanarak emekliye ayrılma istediğimi belirtir dilekçemle müracaatda bulundum. Kurumunuzun cavabi 25 Haziran2008 tarihli yazısında “göreve girmeden önce alınmış en az % 40 sakat olduğunu belgeleyen sağlık kurulu raporu var ise aslının gönderilmesi halinde durumumun inceleneceği, aksi taktirde 5434 sayılı yasanın 39. maddesinin (j) fıkrası gereğince emekli aylığı bağlanmasına imkan bulunmamaktadır“ şeklinde bilgilendirildim. Ancak ben, 5434 Sayılı Yasanın 39/j maddesine atıfta bulunan 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesinde belirtilen özürlülere tanınan haklardan yararlanmak suretiyle emekli olmak istiyorum.
Sorularım:
1- Yukarıda belirttiğim durumuma göre Özürlülere Tanınan haklardan yararlanarak yaşlılık aylığına hak kazanmış durumdamıyım?
2- Böyle bir emekliliğe sevk isteğimizi biz çalışan memurlar işçiler gibi yeni yasayla hak etmiş durumundamıyız?
3- Yeni Sosyal Güvenlik Yasasının durumuma uyan ilgili maddelerinin yürürlük tarihi ne zamandır?
4- Erken emeklilik hakkından yararlanıp, yararlanamayacağımı bildirilmesini, Sagılarımla arz ederim.

Cevap : Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Şayet, sakatlık kontenjanından YARARLANMADAN göreve girmiş iseniz, 5434 Sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 44.Maddesi uyarınca tarafınıza MALÜLEN emekli aylığı bağlanabilmesi için;
1) Tam teşekküllü bir Devlet ya da Üniversite Hastanesinden alacağınız, "HER NE SEBEP VE SURETLE OLURSA OLSUN VÜCUDUNUZDA HASIL OLAN ARIZALAR VEYA YAKALANMIŞ OLDUĞUNUZ TEDAVİSİ İMKANSIZ HASTALIKLAR YÜZÜNDEN GÖREVİNİZİ YAPAMAYACAK DURUMDA OLDUĞUNUZU" gösterir sağlık kurulu raporunuzun gönderilmesi,
2) Sözkonusu raporunuzun Sandığımız Sağlık Kurulu'nca incelenmesi sonucunda, "Durumunuzun 44.Madde kapsamına girdiğine" karar verilmesi,
3) Toplam hizmet sürenizin en az 10 yıl veya daha fazla olması gerekmektedir. Bunun dışında, şayet göreve giriş tarihinizden önce alınmış herhangi bir raporunuz yok ise, tarafınıza 5434 Sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 39.Maddesinin (j) fıkrası uyarınca SAKATLIKTAN dolayı emekli aylığı bağlanmasına imkan bulunmamaktadır. Diğer taraftan başvurunuzda belirtmiş olduğunuz yeni sosyal güvenlik yasası 1.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Bilgilerinizi rica ederiz.

Evet Mehmet bey; aynen tahmin ettiğim gibi. Bilgi edinme kanunu çerçevesinde çok güzel sorular sormuşsun ama verdikleri cevap senin sorduğun soruların cevabı değil. Sen kuruma yani Emekli Sandığına Malülen emekli olmak istiyorum demedin ki. Ama adamların kafası o kadar alıyor. Yeni sosyal güvenlik yasasına göre sen emekliliğini 1 Ekim 2008 tarihinde hakediyorsun diyemiyorlar. Havanda su dövüyorlar. Sanki Emekli Sandığı değil Emekli etmeme sandığı kurumu. Allah yardımcın olsun. Mehmet bey ben de senin durumundayım senin yazışmalarını takip ediyorum.

Üst Alt