Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Memurum. Vergi indirim başvurumda oran düşerse emekli olamaz mıyım?

Peki hocam ben memuriyete 2005 yılında başladım. 2019 yılında %46 engelli raporu aldım. Ancak vergi indiriminde raporumu %28 e düşürdüler. Bu durumda benim durumum nedir.

Bu başlığı okuyunca kafam yine karmakarış oldu ya
Şimdi vergi dilimi istiyorsak raporumuzu maliyeye gönderiyoruz,
Emeklilik istiyorsak kurumumuz sgk ya gönderiyor,
Vergi diliminden emeklilik istiyorsak ne yapacağız

Makiyato
Hayır hocam dava açmadım. Daha emekli olmayı düşünmüyorum zaten. Bakarız önümüzdeki yıllarda.

Ortada tezat var. Memurların emeklilik için vergi indirimi almasına gerek yok diye biliyorum. hatta Ayşe Sarı hanım bununla ilgili bir yazısı vardı.

SOSYAL GÜVENLİK HAKLARI
Erken emeklilik
Emekli kişilere bağlanan maaş; yaşlılık maaşıdır. Engelli memur, işçi ve Bağ-Kur çalışanları, yaşı beklemeden, gerekli yıl ve prim gününü tamamladıklarında erken emekli olabilirler. İşe girdikten sonra engelli hale gelenler, tüm haklardan yararlandıkları gibi erken emeklilik
hakkında da yararlanabilirler. Erken emeklilik talebi için bir işte çalışıyor olmak zorunludur.

Engelli Memurun Erken Emeklilik Hakkı
Engelli memur, işe giriş tarihi ne olursa olsun erken emeklilik için vergi indirimi belgesi almak zorunda değildir. 1 Ekim 2008 öncesi işe giren engelli memurlar, en az %40 engelli olmak şartı ile engel oranına bakılmaksızın 15 yıl çalışmakla emekli olma hakkı elde ederler. Bu memurlar, Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabidirler (5510 sayılı Yasanın Geçiş Hükümleri).

1 Ekim 2008 sonrası işe giren engelli memurlardan; malul sayılmayıp engel oranı %60 veya üzerinde olanlar; 15 yıl ve 3960 prim günü ile erken emeklilik hakkını alırlar. Engel oranı % 50 ilâ % 59 arasında engelli olanlar; en az 16 yıl ve 4320 gün, engel oranı % 40 ilâ % 49 arasında engelli olanlar; en az 18 yıl ve 4680 gün ile emeklilik hakkı elde ederler. Bu memurlar 5510 sayılı Yasa hükümlerine tabidirler

İşe Girdikten Sonra Engelli Hale Gelenlerin Erken Emekliliği
a) Çalışma gücü kaybı oranı %60 ve üzerinde olanlardan malulen emeklilik hakkı alamayanlar; 15 yıl,
b) Çalışma gücü kaybı oranı %50 -%59 arasında olanlar; en az 16 yıl-5760 prim günü,
c) Çalışma gücü kaybı oranı %40 -%49 arasında olanlar; en az 18 yıl-6480 prim günü ile emekli
olabilirler.

ii .günler . 4/c statüsünde engelli öğretmenim. 1807 gün 4/a prim günüm var. erken emeklilik için vergi indirimi almak zorundamıyım . teşekkürler

AhmetGS17

SGK sizin dilekçenize cevap olarak bu metnimi gönderdi? Benim kafa karıştı yine.
İlk SSK girişi= 01.10.2003
İlk EM.SAND. girişi= 04.06.2007 (2009 yılında ayrıldım)
2.kez EM.SAND. girişi=15.04.2019

İlk kez Engelli Raporunu 2011 yılında aldım. Benim durum nasıl olabilir 1 görüşü olan var mı?

Rapor oranım %80 di ilk rapor aldığımda.

2015 yılındada SSK lı olarak ve %80 le vergi indirimi aldım.

SUDOKU BULMACASI ndan DAHA ZOR BENİM DURUM.

ayDÜNYAvazo

Bence 2007 geçerli olur ama tabi ki kendi yorumum.
Eski adıyla SSK'yı düşünelim;
Misal 1998'de SSK lı oldunuz ilk kez.
Bir kaç yıl çalıştınız ve işten ayrılıp bir daha SSK'lı çalışmadınız.
Sonra 2008'den sonra tekrar SSK'Lı oldunuz.
Nasıl ki bu durumda 1998 geçerliyse memuriyette de aynısı olur diye düşünüyorum

@AhmetGS17

Sen kurumunun personel biriminemi başvurdun o belgeleri gönderdiler sana? NASIL BİRYOL İZLEDİN ANLATIRMISIN. DİLEKÇE FALAN YAZDINMI, ENGELLİ RAPORUNLA İŞLEM YAPILDIMI, NE KADAR BİR ZAMANDA SONUÇ GELDİ, HANGİ BELGELER GEREKLİ BU İŞLEMLER İÇİN?

Rapor oranım %80 ve üzeri olsa sonuç nasıl olur benim için?

Ben şimdi işe girdikten sonramı yoksa işten öncemi engelli hale geldim?

ORASI MEÇHUL YANİ.

SSK+EMEKLİ SANDIĞI(2616+1425)=4041 gün primim var hali hazırda. Emekli Sandığından 3 buçuk yılı yani 1261 günü tamamladığımda
(Bu sayı illa 1261 gün mü olması gerekiyor daha da az olamazmı acaba)
yaklaşık olarak 5.000 günüm olmuş olacak.
E-Devlette "SGK TESCİL ve HİZMET DÖKÜMÜ"/"4C TESCİL BİLGLERİ" kısmının hemen altında "MEMURİYETE GİRİŞ TARİHİ:::04.06.2007 yazmakta.
Diyelim ki benim memuriyete giriş tarihinden itibaren
15 YIL
3600 GÜN PRİM
%80 de o zaman rapor alsam 04.06.2022 tarihinde emekli olurmuyum?

Öncesinde engelli olmak demek işe de engelli kadrosunda girmek demek.
Böyle bir durum yoksa sonrasında demektir.
Engelin oluşması değil kastım, raporun alınması.
Evet raporumu alır almaz işyerimden SGK'ya gönderdik.
SGK kendi sağlık kuruluna inceletip uygun olduğuna karar verirse ve talep edenin hizmet süreleri yeterli ise "İstediğin zaman emekli olabilirsin" diye cevap veriyor.
Kendi konumda detaylı süreç mevcut.

https://www.engelliler.biz/forum/tu...-sonrasinda-emeklilige-kadar-surec-nedir.html

@AhmetGS17

1261 günden kasıt ne acaba? Emekli sandığından emeklilik için nasıl hesaplanıyorki?

SON 3 BUÇUK YILDA EN FAZLA HANGİ HİZMETİN VARSA ONAMI BAKILIYOR? Son 3 buçuk yılıma baktığımda 172 gün (SGDP SSK dan EMEKLİLİK) boşluk var. 24 ay yani 720 günde SSK HİZMETLERİM var. 330 gündürde EMEKLİ SANDIĞI hizmetlerim bulunmakta.

Üst Alt