26.09.2006 tarih ve 26301 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin onbeşinci fıkrasının (ç) bendinde; " Monoküler kişiler;
1) A1, A2, B, F sınıfı sürücü belgesi alabilir.
2) Ticari araç kullanamaz.
3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler ibaresi yazılır.
4) Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 ayna bulunması zorunludur.
5) Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu almaları zorunludur.
6) Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır." hükmü bulunmaktadır.
Monoküler sürücülerin her yıl göz uzmanından sağlık raporu alma zorunluluğu bulunmaktadır. Monoküler sürücülerin her yıl almak zorunda olduğu raporu ilgili tescil kuruluşunca kayıtlara işletebilir veya işletmeden araç kullanırken denetimlerde gösterilmek üzere yanında bulundurması yeterlidir.
Ayrıca, Monoküler sürücülerin gece araç kullanmasında sakınca bulunmamaktadır.
İyi günler dileriz.
-----------------------------------------------------
Malatya Trafik Tescil Sube Mudurlugu
-----------------------------------------------------
Emniyet Genel Müdürlüğü Kurumsal E-Posta Servisi
Bimer başvurum sonucu bana gönderilen cevap bu arkadaşlar en net ve güncel bilgi olurda benim gibi yeni araç alıp şüphede kalan arkadaşlar için paylaştım hepinize kazasız belasız hayırlı sağlıklı ömürler dilerim...
2015/7 ay