Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MS kaynaklı sol bacakta kısıtlılık var. Ehliyet değişimi ve ÖTV'siz araç alımı

2011MS1987

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar MS Hastasıyım.Vergi indirimi belgem ve %54 raporum var.Kamuda çalışıyorum.B Sınıfı normal ehliyetim var.Ehliyetimi yeniletmek ( engelli ehliyeti ) almak ve ötv indirimi belgesi almak istiyorum.
Emniyetteki birkaç arkadaşla görüştüğümde tam teşekküllü bir hastaneden rapor alman yeterli dediler.Ben üniversite hastanesinde takipli hastayım.Üniversite hastanesinden alacağım rapor hem yeni ehliyet alımı için hem de ötv indirimi için iş görür mü ?
Ötv indirimi için otomatik vites araç kullanabilir kapsamında araç almak istiyorum ( otomatik olsun özel tertibata gerek yok ).Eşiminde bu aracı kullanabilmesi lazım.Sol ayakta güç kaybı zaman zaman boşalması vb.. tarzı udurmlar var.Bu yüzden vitesli araçlar debriyaj dolayısıyla zorlayabiliyor.Şuan otomatik vitesli araç kullanıyorum hiçbir sıkıntı ya da zorluk yaşamıyorum.

Ötv indirimi ( otomatik vites araç kullanabilir şeklinde ) ve engelli ehliyeti için alacağım raporda neler yazması gerekiyor kod falan.Ek olarak birde bunun için hastaneye nasıl bir dilekçe yazmalıyım ?

Arkadaşım ayrı ayrı iki rapor hazırlaman gerekir ortapedik engelliysen ilk önce sürücü belgeni değiştirmek için Aile hekimi Uzman hekim İl sağlık kurulu Engeli sürücü olur kararı verilecek ve kodlar işlenecek emniyete gidip sürücü belgeni alıcaksın.ÖTV siz araç için devlet hastaneşerine direk müracat ediceksin.Eyer sürücü belgene verilen kodlarla ÖTV siz araç için aldığın engelin ibareleri uyuyorsa alırsın.Ayrıca sorunun cevabını bu işlemlerin sonucunda net olarak alırsın.

KÜREKÇİ

Ehliyet için öncelikli Aile Hekimime gittim.Devlet hastanesine sevk etti nörolojiye.O da sağlık kuruluna sevk etti devlet hastanesindeki.Sağlık kurulundaki görevli senin zaten engeli raporun var mükerrer rapor olmaz.Ehliyet için kurul seni değerlendirip raç kullanır veya kullanamaz tertibat gerekliyse belirtecek dedi.Daha sonra sen ehliyeti aldıktan sonra bunla alakalı indirim için başvuracaksın dedi.

28 Nisana gün verildi.Ayrıntıları buradan paylaşacağım.

Ben normalde B Ehliyeti sahibiyim ve şuan otomatik vites normal araç kullanıyorum 2 el almıştım indirimsiz.Benim isteğim kurulun bana aynı şekilde vereceği kararda otomatik vites araç kullanabilir demesi ve normal b ehliyetimin engelli b ehliyetine çevirilmesi.Bunu kurula söylediğimde bir sorun olmaz umarım tertibata ihtiyacım yok çünkü otomatik olsun yani debriyaj olmasın yeter.Eşimin de aracı kullanması gerekiyor.Hayırlısı bakalım.

2011MS1987

Yanlış! Ehliyet açısından heyetle hiç biri işiniz yok. Tek bir uzman imzalı rapor olacak, uzman imzaladıktan sonra sizi il sağlık komisyonuna sevk edecek. Onlar da araç sürmek için otomatik vites kısıtlaması (kod 78) getirecekler ve rapora son halini verecekler. Sonra raporu emniyet'e götrüp ehliyetinizi yenileyeceksiniz.

Eğer engelli raporunuzda da tanı kısmında sol alt ekstremitede kısıtlılık olduğu netse, ehliyet-raporu ve bu engelli sağlık kurulu raporunuzla birlikte otomatik vitesli aracı vergi indirimi ile satın alabileceksiniz.

X0r2B0.jpg

nR3Y75.jpg

Tekrardan Merhaba,

Engelli ehliyeti için ilk devlet hastanesinde kurula(komisyon/ehliyet kurulu) girdim.Bildiğiniz engelli raporu aldığımız heyet.Sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu yazan evrağı bugün aldım ve onaylanmış.Komisyona onlar direk göndermişler heralde.Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü kaşe ve imzalarda var çünkü.

Bu raporda 47-78-102, 103.03, 10.02 kodları mevcut.Biraz araştırdım.Otomatik vites araç kullanabilir ve sadece otomatik vites araç kullanabilir manasına geldiğini gördüm.
Ayrıca Ehliyet için kurulun/komisyonun verdiği raporda sol bacak ve ayaktaki sıkıntı belirtilmiş.
Bunun haricinde MS Hastasıyım ve %54 oranında raporum var.Begeleri de resim çekip buraya ekledim.Rapor 2014 tarihli ve süresiz.Engelli raporunda ise Multiple Skleroz ve Sağ Hemparezi yazıyor.

ÖTV İndirimi ile alakalı ya da sadece otomatik vites araç kullanabilir diye bir ibare söz konusu değil.O zamanlar böyle bi gereksinimiz olmamıştı akıl etmemişiz.

İlk ehliyet için hastaneye gittiğimde ötvden de bahsetmiştim görevli memur mükerrer rapora gerek yok.Zaten raporun o kadar eski değil demişti.

Bugün maliyeye gittim.Maliyedeki görevliye ehliyet için aldığım raporda tanı sıkıntı ve sadece otomatik vites araç kullanabileceğim ibarelerinin ve açıklamalarının yer aldığını belirttim.Yani kanımca ehliyet için zaten kurula girdim.Detaylıca bu ehliyet raporunda belirtildi.Ve yine bence durumu tamamlayıcı belge ve bunu veren yine aynı kurul.Fakat maliyedeki görevli memur biraz şişindi sesini yükselterek konuşarak ve birazcada azarlayıcı bir tavırla sağlık raporunda yazması lazım dedi.Bunla işlem yapmayız.Dalga geçer gibi bide Engelli raporu için Multiple bilmem sağ hip bu ne demek burada açıklayıcı değil dedi.

Kısacası kabul etmedi.Daha sonra biraz tartıştıktan sonra üst kata çıkıp görüş isteyin vs.. dedi.Bana Özelge formu verildi.

Şuan ne yapmamı önerirsiniz ? Sıfırdan gidip aynı kuruldan sağlık raporu için mi koşturayım yoksa özelge ile durumu anlatıp öylemi çözmeliym.Özelgeyi veren birimdeki görevliler ise olumsuz ve red olacaktır boşuna uğraşma dediler.

Sıfırdan engelli raporu için uğraşmak ne kadar mantıklı.

Yardım ve önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar.

Son düzenleme:
banada özelge formu doldurttular verdik ankaraya gidecek dediler bir buçuk ay oldu ama halen bir netice çıkmadı raporda benimde otomatik araç kullanır ibaresi var vergi dairesi kabul görmedi aynı şekil de banada özelge doldur dedi ne çıkacak bilmiyorum red çıkarsa nasıl bir yol izlicez yenidenmi rapor çıkartcaz hep işi yokuşa sürüyorlar.

Sürücü belgendeki ibareler ve kodlar uyumlu Oranlı engelli raporun sürücü belgendeki kodlara uymuyor.Engelli ibarelerinde sürücü belgendeki ibarelerden farklı.Sürücü belgendeki kodlara uyumlu rapor çıkarmanız gerekiyor.

Öncelikle Devlet hastanesindeki sağlık kurulu ve daha sonrasında İl sağlık müdürlüğündeki görevli arkadaşlar ile görüştüğümde bana raporumun sürekli olduğunu ve engel oranında da bir artış olmadığından mükerrer raporun söz konusu olmadığını belirtmektedirler.Bu konuda maliye ile anlaşamadıklarını belirttiler.Bunun yanı sıra kendi durumum ile alakalı konuşacak olursak sol alt ekstremitede (sol ayak-sol bacak) olan sıkıntı sürücü/ehliyet sağlık kurlu raporunda açıkça belirtilmiş olup buna bağlı olarakta sadece otomatik vites araç kulanabileceğim ifade edilmiştir.Engelli raporumu ise daha önceden aldığım ve böyle bir gereksinim duymadığımdan onda böyle biri bare bulunmamaktadır.Lakin ehliyet raporu kanımca aynı kurul tarafından verildiğinden yani engelli sağlık kurulu ile ehliyet sağlık kurulu aynı.Bundan doalyı tamamlayıcı belge olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyim.İl sağlık kurlu ve devlet hastanesindeki görevli arkadşalarda benimle yanı görüşte.Ve ek olarak sğalık bakanlığının nisan 2017 de yayınladığı genelgede de şu şekilde bir ifade yer almaktadır :
''5.1.2.2- 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık
Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre
özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumlarda özel tertibat kodunu ve sürücü belgesi sınıfını
belirleme yetkisi il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyona verilmiştir.
Bu sebeple ÖTV indirimine esas işlemlerde kişi adına düzenlenmiş Engelli Sağlık Kurulu Raporu,
sürücü belgesinde veya Sürücü Adayı/Sürücü Sağlık Raporunda (IV. Kısım) belirtilen tertibat kodları
birlikte değerlendirilmelidir.

01.01.2016 tarihinden önce H Sınıfı Sürücü Belgesi sahibi olan kişiler, Sürücü Adayları ve
Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair
Yönetmelik hükümlerine göre yeni Sürücü Adayları ve Sürücü Sağlık Raporu düzenlenmesi amacı ile
sağlık hizmet sunucularına yönlendirilecektir. ''
Fakat maliye de bir türlü derdimi anlatamadım.Maliyedeki görevli kişiler sürücü sağlık kurulu raporu bizi alakadar etmez dediler.
Sağlık bakanlığının yayınladığı genelgede yer alan ifade ve gelir idaresi başkanlığınını ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12 yer alan 3.maddesi c bendendi yer alan; ''Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.'' bunları belirterek durumumu açıklayıcı bir özelge yazmamda yardımcı olabielcek bir arkadaş var mı ? Dilekçe ve özelge işinden pek anlamıyorum.

Sonuç : Özelgeden cevap geldi.Raporda da belirtilmesi gerektiği ve tek başına ehliyet raporundaki teşhisin ve kodların geçerli olmadı, Ötv indirimi için esas olanın engelli raporunda durumun açık ve net olarak belirtilmiş olması gerektiği yazıyor.

Devlet hastanesinden randevu aldım 2 yıldır farklı bir ilde yaşıyorum.Bir önceki raporum farklı bir ilden 54 ve sürekliydi.Hastalığımın tedavisi olmadığından.Heyet girdim tekrardan.MS Hastası olduğumu belirtmiştim.Şuan iyiyim yani atak geçirmediğim için iyi hissediyorum.En iyi halimde heyete girdim.Oran düşecek büyük ihtimal ile ve oradaki doktorun ısrarı ile süreklilik ibaresi kaldırılacak 2 veya 3 yıla düşürülecek.Senin hastalığın ilerleyen bir hastalık dedi bu yüzden böyle yapmamız gerekiyor dedi.İlerlediği zaman ben zaten tekrar başvurur itiraz ederim eğer varolan rapor sıkıntı olursa desemde fazla polemiğe girmek istemedim doktorla.Tabiki de doktor haklı ama benim dezavantajıma bu yani benim işimi o tarz bi durumda bu rapor görmezse zaten ben kendi isteğimle itiraz eder başvuruda bulunurum mantıken.Halbuki heyet başkanı benim gibi sürekli vermekten yanaydı.Sıkıntı yok pek üstelemedim.11-12 Temmuz gibi rapor çıkacakmış.Ötv için özellikle alıyorum heyete dedim eski raporda yazmıyor diye alamadığımı belirttim.Bu raporda gerekli şeyler yazacak dediler.Bu arada ehliyet için girdiğim heyetle bu heyet aynı heyet.Bakalım rapor çıkınca göreceğiz ve gelişmeleri buradan paylaşacağım.

@KuZGuN
Benim gibi sende tekrardan rapor yenilemesi için başvurmalısın.Sonuç değişmiyor özelge ile olumsuz oldu benimkisi.

OturanBoğa

Yukarıda daha önceki mesajlarda belirttiğim gibi eski raporum %54 oranında sürekli MS ( Multiple Skleroz ) tanımlı idi.Engelli sürücü raporum ile birlikte bu ikisini değerlendirmedler ve raporumda aynı ibareler olmadığından kabul görmedi.Özelgeyede aynı cevap geldi.

Yönlendirmeler neticesi raporumu yeniledim.Sol alt ektremetedeki sıkıntı raporun açıklamalarında detaylı bildiriliyor.Özel tertibatlı araç kulanabilir ibareside eklendi.

Lakin yine kabul görmüyor rapor Çorlu Vergi dairesi problem çıkarıyor.Neden otomatik vites kullanır yazmıyor diyor.Gelir idaresi başkanlığı özel tüketim vergisi sirkülerinde derki : Tarih:
30/04/2010
Sayı:
ÖTV-2/ 2010-3

"Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir."

Ben bunu açıkça ifade ettim görevlilere.Herşey ilgili G.İ.B. ' in web sitesinde yer alan maddesinde, raporda ve ehliyette açık ve net.Fakat yine problem yaratıldı.Kabul edilmeyeceği belirtildi.Yine özelge yazmam istendi.

Bende mi acaba bir sıkıntı var.Ya da buradaki problem nedir ?

Hastaneye tekrar gidip durumu izah ettiğimde biz raporu çıkarırken gerekli vergi dairesinden bilgi alarak özel tertibat ibaresini yazdık.Bunun yeterli olacağı söylendi dendi tarafıma.Kişiye özel otomatik vites araç kullanabilir vb.. tarzı şeyler rapora yazmamız mümkün değil dendi.

Ne yapmalıyım sorun nedir.Çıkamadım ben işin içerisinden.

MS Hastası olup benim gibi özelge formu varmıdır örnek ?

DdOjjo.jpg

mkX008.jpg

Sol Alt Ekstremite Kısıtlık ve Özel Tertibatlı Araç Kullanır

B Engelli Ehliyetimde sadece otomatik vites araç kullanır ibaresi var.
Yenilemiş olduğum engelli sağlık kurulu raporunda sol alt ektremite deki sıkıntı belirtilmiş durumda.Fakat otomatik vites araç kullanır ibaresi eklenmiyor dedi hastane.Bu zaten o manaya geliyor dedi.Sadece özel tertibatlı araç kullanır ibaresi ekleniyormuş.Ki raporumda aynı şekilde bu ibare var.Fakat vergi dairesi Sıkıntı yaratıyor.Özel tertibat yazdığı için tertibat illa olması lazım diyor.Hastane ise otomatik vites araç yeterli diyor.Kanunda da böyle yazıyor sol alt ekstremitede sıkıntısı olanlar için.Tertibat sayılır diyor.Ama vergi dairesi anlamıyor.

Raporunda Sol alt ekstremitede sıkıntısı olup ve aynı zamanda özel tertibat yazan ve bu şekilde indirimli otomatik vites araç alan arkadaş var mı ? Ya da bu konuyla alakalı özelge yazıp cevap alabilen arkadaş var mı ?

https://i.hizliresim.com/DdOjjo.jpg
https://i.hizliresim.com/mkX008.jpg

2011MS1987

Doğrudur. "Özel donanım gereklidir" yazması yeterli. Onun otomatik mi özel donanım mı olacağı il sağlık komisyonun işi

OturanBoğa

Bugün ....Vergi Dairesi Başkanlığından Cevap Geldi Özelgeye.

Ötv indiriminden yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır şeklinde.İtiraz ettim lakin sonç yok.Raporumda sol ayaktaki sıkıntım ve rpaorun arka yüzünde özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi var.Yukarıda raporu ekledim zaten görebilrsiniz.

Daha sonra Ankarayı aradım Gelir idaresi başkanlığı MS ( Multipl Skleroz ) Hastalarına özelgelerde hep red veriliyormuş.MS Hastalığı nedeniyle sekel ol olma ne rahatsızlığın olursa olsun engelli raporun olsun ne yazarsa yazsın hiç bir şekilde ötv den yararlanamıyormuşuz.Yasa da bu geçmiyormuş.Anakaradaki telefondaki ötv indirimi ile ilgilenen birimdeki görevli arkadaş çok net tane tane ve güzel bir üslüpla anlattı.Oradaki görevli doktor özelgede MS Tanısı gördüğü zaman zaten red olması yönünde bilgi veriyormuş.Konuyla alakalı çok şikayet var dedi.Haklısınız dedi ama kanunda bu net değil dedi.TBMM den çıkması lazım dedi.

Bana aşırı saçma geldi bu konu.Evet ortopedik sorunum var.Ama evet ortopedi doktoru değil bana Nöroloji doktoru bakıyor ve bu MS Kaynaklı.Böyle bir ayrım yapılması ne derece akıl dışı bir uygulama.İnternette ulaabildiğim bugün bütün MS derneklerini aradım bir Allah'ın kulu telefona bakmadı.

Bilmiyorum bundan sonrası için nasıl bir yol izleyebilirim.Rapor yenile dediler yeniledim.Rahatsızlıpın ve bulgular açık açık yazsın dediler.Tekrar heyete girdim.Özelge yaz dediler yazdım.3 Ay oldu 4.aya gidiyoruz sonuç bu... Bir hak tanınıyor hesapta.Bu haktan yararlanmak istendiğinde engellidir değildir psikolojisi nedir ne değildir hiç kimsenin umurunda değil.Çektiğimiz eziyet yanımıza kar kaldı.Birde yediğimiz laflarda cabası.Yazıklar olsun ne diyim.Pozitif ayrımcılık mı ? Helal..

2011MS1987

Bu tip durumlarda iki yöntem kullanılabilir.
1- Özel donanım taktırıp, sonra söküp hülle yapmak
2- Kamu Denetçiliği Kurumu-Ombudsmanlık (https://www.ombudsman.gov.tr/) dilekçe ile tavsiye kararı verilmesini istemek. Herhangi bir masrafınız olmaz. Karar lehinize çıkarsa kurumlar genelde karara uyuyor. Ama bir zorunluluğu yok.

hozgul

Yok ankaranın verdiği cevaba göre özel donanımda kabul görmüyor.MS liyiz ondan bizim hakkımız yokmuş.

2011MS1987

Hastalığın ne olduğunun hiç bir önemi yok. Önemli olan hastalığın araç kullanmak için yol açtığı kısıtlılık. "MS'e vermiyoruz" diye bir şeyi hiç hiç hiç kimse dayatamaz. Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın böyle bir uygulama yapması mümkün değil. Bu yönde bir özelge de vermez.

Bal gibi de yapıyorlar işte.Yaptılar.Ben ne dendiyse yaptım ama sonuç bu.30 Marttan beri koşturuyorum.

İl Vergi Dairesi Başkanlığından Özelgeye Gelen cevap sonrası telefon ile aradım.Malesef aynen bu şekilde tarafıma Ankara Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge ile ilgilenen birim tarafından cevap verilmiştir.Direk red yazıyorlarmış.Vergi Dairesi başkanlığına da sordum neden olumsuz cevap verdiklerini.Bunla alakalı MS Hastalığına ilşkin özelge havuzunda olumlu bir cevap yok red var.Hastalığınız itibarı ile bundan yararlanamazsınız dendi.Tabi özelgedeki yazılı cevapta kısa ve öz yazıyor. ".......... ilgili madde kapsamındaki istisna uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır." şeklinde.

Soruyorum bu ne demek neye istinaden böyle yazdınız ben birşey anlamadım.Sözlü olarak bunu ifade ediyorlar biz kendi bünyemizde gerekli durumları dayanak gösteriyoruz diyorlar.Diyorum gösterin bana dayanağınızı : diyorlar ki gib de yayınlanmadığı için size onu çıkartmamız mümkün değil diyorlar.Ben diyorum bu kabul edilemez kanun açık ve net.Diyorlar yapacak birşey yok.Bimere, cimere ve gelir idaresi başkanlığına yaz itiraz et/edebilirsin diyorlar.Gelir idaresi başkanlığının da telefonda verdiği cevapta aynen bu şekilde birşey değişmeyecek diyor.Gerekli konuşmayı yukarıda paylaşmıştım.

Şimdi ne yapmam gerekiyor ? Nasıl hakkımızı arayacağız ? Destek ve yardımlarınız bekliyorum.

Arkadasım zaten bu süreçte yapılacak ne varsa yapmışın.Gidilecek bütün mercihlere ulaşmışsın.Ancak bu kurumları en son mahkeme ye vererek davanı yürütürsün.Zaten bu süreçte yıpranmışsın bu sürecin sonunda da ne olur Allah bilir.Keşke İşin çözümlenseydide bukadar uğraşmasaydın.İnşallah bundan sonrası senin için herşeyin hayırlısı olur.

Bende ms hastasiyim.2007 de almanyadan 2015 yilindada turkiyeden otv siz sifir arac aldim. benim gibi alan birsuru kisi var. sag ayagimda sorun var.ehliyetim otom vites aracimi alirken hicbir sorun cikarmadilar.

Sag ayakta tertibat istiyorlar sol ayakta otomatik vites yeterli oluyor.
Ic anadoluda sorun cikarmiyorlar

Arkadaşlar,

Hukuk önemli bir araçtır ve kullanılabilir. Bu tür davalara idare mahkemeleri bakar. Ancak size önerim İdare Mahkemelerinden önce Kamu Denetçiliği Kurumu'na itiraz müracaatı yapın. En geç 6 ay içinde karara bağlamak zorundalar ve üstelik herhangi bir masrafınız da olmaz.

2011MS1987 - Kardeş şimdiki durumun nedir mücadeleyi bıraktın mı devamm mıı?? durum aynı çünkü....

@nt6055

Sizin durumunuz nedir tam olarak raporda yazan ibareleri paylaşırsanız ya da direkt raporu faydalı olacaktır.

Bimere yaşadığım süreçle alakalı herşeyi detaylıca yazdım.Uygulanan ilgili kanun,yönetmelik ve mevzuatta yer alan maddelere karşın tezat değerlendirmeleri belirttim.Bence bu bir Adaletsizlik, keyfi değerlendirme ve bunun neticesinde de suçtur kanımca.Gelen cevaba göre hareket edeceğim.İşin peşini bırakmayacağım.

Cevap bekliyorum Ankara' dan.

@anestezi18

Raporunuzu paylaşırsanız sevinirim.

@hozgul

Ankaradan gelecek cevap sonrası hukuksal anlamda destek olabilecek arkadaşların yardımına ihtiyacım olacak.

@2111MS1987

Üst ekstremitede %20 güç kaybı ve yürüme bozukluğu %20 (ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANABİLİR) Raporun önünde yazan

Raporun arkasında ise (2022 SAYILI YASA GEREĞİ ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ ALABİLİR ) YAZIYOR.

Ehliyet Raporumuda bir gün önce aldım aynı doktorun dahil olduğu komisyon (78 ve 10.02) kodlarını yazdı. Yani "otomotik araçtan başka araç kullanamaz anlamına " geliyor. Bununla maliyeye gittim ehliyet raporu bizi ilgilendirmez dedi.

Mevzuat aslında açık manuel aracı özel tertibat yaptırmadan kullanamayacaksan otomotik araç özel tertibatlı sayılır diyor bunun ıspatıda 78 kodu ile ehliyette net ve anlaşılır. Vergi memurlarının değerlendirmesi bu yönde özelge talebinde bulunduk bakalım hayırlısı... Durum hakkında görüşlerinizi bekliyorum..

nt6055

Aynı durumu bende yaşadım.Ehliyet bizi alakadar etmez diyorlardı.Raporu yeniledim sonrasında.Şimdi de ms hastalarına olumlu cvp yok diyorlar.Bimere yazdım cvp bekliyorum bakalım.Raporunuzu çekip burada paylaşır mısınız.

nt6055 2011MS1987

Resmi yazı ile "MS ile ötv'siz araç alamazsınız" diyebileceklerini sanmıyorum! Derlerse, hemen konuyu mahkemeye taşımak lazım

SONUÇ :

1- Bugün itibarı ile FARKLI İL VE FARKLI VERGİ DAİRESİ sonucu çok şükür ötv indirimli araç alım işlemlerim tamamlandı pazartesi teslim alıyorum.Ötv indirimi yapıldı - onaylandı, rushat işlemleri tamamlandı.

2-Bimerden 1 ay olacak ay sonu, daha cevap glemedi cevap bekleniyor

3- 2 Adet Özelge yazıldı ilgili ilin vergi dairesi başkanlığına olumsuz cevap alındı.

4-İstediğim model araç tekleme olduğu için sadece bulunduğum ilde kalmıştı sorun yaşandığından istediğim aracı alamadım farklı bir model araç aldım.

5- 30 Martta bu işlemlere başladım 5 aylık koşturmaca sonucu işlemlerim bitti.

6- Benim size tavsiyem eğer olumsuz cevap alırsanız farklı bir il ve farklı bir vergi dairesi olacak şekilde araç bakın.En önemlisi işinin piri olan insanlarla karşılaşmak dileği ile büyük iller tercihiniz olsun.Ufak yerler tecrübesiz ve sadece amaç kendilerini koruma altına almak maksadıyla etten püften bahaneler üretmek.Çözüm odaklı değil olumsuz yönde çaba gösterme gayreti.

7-Araç alırken MS Hastasıyım demeyin.Bunu ön plana çıkarmayın sorarlarsa he evet ms im diyin geçin.Önemli olan rapordaki yazan sıkıntınızı belirtin.Örnek raporda yazan sol ayak sıkıntınız neyse onu söyleyin.Hastalığın ana tanısı kafa karıştırıyor.Bilgisiz insanlar sağlıklı düşünemiyor.

8- İmkansız hiçbir yer veremez size diye kendini yırtan vergi dairesi başkanı ve 2.başkanının gözüne sokmak için aracımla gidip al ULAN diyip o aracı müsait bi yerine... pardon gözüne sokasım var 5 ayımı yediniz beeee :) Ama bi yandanda bunların kafası ters çalıştığı için acaba şunun işini nasıl bozarım diye düşünür mü acaba diye çekinmiyor da değilim.

Buradaki bütün arkadaşlara ilgisinden dolayı teşekkür ederim.Heh bu arada bimerden cevap gelirse onu da paylaşacağım.

2011MS1987

kardeş hangi marka araç tercih ettin istanbulda mı yaşıyosun ben farklı bir şehirde yaşıyorum. Bayi aracılığı ile mi yürütüldü işlerin detay lütfen....

Üst Alt