Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Neden ÖTV ve MTV muafiyeti istiyoruz?

kismetcin
+1 daha güzel birşey yaz. vardır senin bildiğin..

NETBUS
cezası var
foto çek ve emniyete yolla. (aaraç plakası, modeli park adresi yeri ve saati tarih)..
Park alanı ruhsata işlenemez, ayrı konu tapu işi bu.. nolur nolmaz diye yinede not aldım.

selda*
Not aldım: en büyük sıkıntımız bu..

Mr.No

Şöyle bir ekleme yapabilirim;
Madem devlet kapsamı genişletmek istiyor -buna hala inanamıyorum, bu kadar tasarruf tedbirleri alınırken- o zaman engellilerin ötv muafiyetli araçları için tüm gereksinimleri için de ötv'yi hatta belki kdv'yi bile kaldırabilir. Engelli araçlarına alınan yakıtlar, bu araçların bakımı, onarımı yani sıkıntısız bir şekilde işlemesi, kullanılabilmesi için gerekli olan tüm kalemlerden de bu vergileri almayabilir. Zaten halihazırda yurt dışından ithal edilen engelli araçları için bu araçlara yurt dışından getirilen parçalar için gümrük muafiyeti uygulanıyor diye biliyorum (emin değilim yanılıyor olabilirim), bu kapsam yurt içinde de vergi söz konusu edilerek uygulanabilir.

Yüzde 90 altında ortopedik engelli sürücü ve sürücü adayları için zaten sağlık kurulu için min 7 doktor muayene edip kurul kararı ile ötv muafiyeti ibaresi işaretliyor neden gerekli ibareler yazılı iken tekrar özelge çıkarıyorlar en azından ötv muafiyeti rapor alacaklar için ehliyet sağlık kurulunda mühendis ile birlikte maliyeden de danışman koysunlar hem hastaneye hem il ilçe sağlık kurullarına hemde engellilere bürokrasi ve angarya iş koymasinlar

Bu arada sorunuza cevap olarak aslında indirim değil ihtiyaçlarımız için hayatimizi kolaylaştıracak imkanlar istiyoruz ötv mtv muafiyeti de ulaşım ihtiyacimiz için istiyoruz çünkü ülkemizde en yaygın ulaşım ağı karayolu bu yüzden bu konuda imkan istiyoruz.herkes şehir merkezinde yaşamıyor.

Mr.No

Öncelikle bir otomobil engelli bir birey için özgürlük demektir.
İş ve Sosyal hayata katılımını saglayan, hayatına deger katan en önemli pozitif ayrımcılıgıdır.

Bu sebeple bende bu konuda bir kaç madde sıralamak istiyorum,

-Öncelikle, 3 derece yakınları maddesinin kesinlikle kaldırılması gerekiyor.
Dedesinin, nenesinin, dayısının, halasının hatta kayınbiraderinin (çok yakın bi arkadaşımın üzerinden bu şekilde araba alındı) üzerine araba alıp sagda solda caka satıyorlar hatta utanmadan araba satış sitelerine yüksek fiyattan ilan koyup milleti enayi yerine koymaya çalışıyorlar.
O engellilere verilmiş hak senin zenginleşmen için yada kendi günlük hayatın için yapılmış bi kanun değil.
Ben kendim engelli bir birey olarak yaşamın zorlukları ile mücadele edip para kazanıp ona göre araba alamaya çalışırken, esnaf, tüccar, müteahit vb. adam gidip bi yakını üzerine alıp ona biniyor.
Araç alımına limit getirilmesi yetmez, çünkü daha önceden mercedes e ve c kasa,bmw 5 ve 3 serisine binerken şimdi yine bmw ve mercedesin diğer düşük segment araçlarına biniyor.
Bu kanun maddesine kesinlikle bi düzenleme gelmesi lazım. Yine eskisi gibi 1. derece yakınlar olabilir, ailesinde araba kullanacak kimse yoksada emniyet trafik yada mahkemeden belirlenen kişilere şöför tayin edilebilir.

-Araç alım limiti ilk başta güzel gözüksekde bizleri yine 15 sene önceki halimize geri götürdü. O yıllarda da 1.6 motor sınırı vardı ama hem otomatik hem dizel hemde sedan (yada bagajı geniş) bir araba bulmak neredeyse imkansızdı. Teknolojinin gelişmesi, düşük karbon tüketim zorunluluklarıyla arabalar artık daha düşük hacimli motorlar üretmeye başladı, tam seçeneklerimiz arttı derken bu seferde suistimal ediliyor denerek yine kısıtlama getirildi. (Suistimal engelliler değil kendi çıkardıkları kanun sebep oldu.) Seçeneklerimizin tekrar daha çok olması adına, limit yerine devletin belli bir oranı karşılaması daha mantıklı olacaktır. Mesela; 100 bin TL için max 40 bin TL, 200 bin TL için max 80 bin TL, 300 bin TL ve üzeri için max 150 bin TL karşılanması.

-Araç alım limitlerine sınırlama getirilsin eyvallah ama yüksek kur ve vergi oranlarının yüksek olması, özellikle sıfırdan(ilk kez) araç alacak bir engelli bireyin araba almasını imkansız hale getiriyor.
Bununla ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. İlk kez araba alacak engelli bireyden en azından ÖTV nin yanında KDV de alınmasın.
Çünkü, ellerinde araç olanlar satıp üzerine bir miktar koyup tekrar araç alabilirler ancak sıfırdan araç alacakların cebinden çok yüksek meblalalar 100 bin TL(adam akıllı, binilebilir bir araç için) ve üzeri bir para çıkması gerekiyor.

-Yurtdışından araba getirme kriterlerinde değişilik yapılabilir. 10 yıllık süre çok uzun bir dönem. En az 3 yaşına kadar araba getirme izni bulunuyor, üzerine de 10 yıl kullanmaz zorunlulugu araç oluyor 13 yaşında, arabanın ne degeri kalıyor ne de bi şeyi, üzerinede yaşından dolayı çıkaracagı masraf ve bakımlarda cabası.

-Otopark konusunda, bazı arkadaşlarda belirtmişler. Hİç bi yerde bu kurala dikkat edilmiyor, engelli olanda park ediyordu olmayanda. Engelli yakınları araç içinde engelli varken parketsin eyv ama içinde engelli yokken benim yerimi işgal etmesin.

gibi daha bir çok madde yazılabilir.
Bunu, tekerlekli sandalye kullanan bir engelli olarak söylüyorum.
Kendi bakışımından aklıma gelen ilk şeyler diyebilirim, eksiklikleri elbette vardır.

Bu yazıyı, 2 senedir muafiyet hakkı dolmasına ragmen araba alamayan, yeni limit oranını bekleyip ancak bu seferde araba fiyatlarının artmasıyla yine araba alamayan bir engelli olarak yazıyorum.

Görme engelli biri olarak şunları söylemek isterim.

Kendim araç kullanamıyorum, başkasının kullandığı özel yada toplu taşıma araçlarından yolcu olarak faydalanabiliyorum. Özel araç kullanımı bir özgürlüktür ve benim bu özgürlüğüm maalesef görme kusurum nedeniyle kısıtlanmıştır. Özel araçların trafikte dolaşabilmesi için devlet altyapı yatırımları yapıyor. Bu yatırımlar için benim payıma düşen tutar var. Benim kullanamadığım bu tür yatırımlar için devletin ve toplumun bana borcu var. Bu sadece ulaşım altyapısı ile sınırlı değil. Örneğin TV yayınlarından faydalanamıyorum, spor için ayrılan stadlar yapılıyor o stadlarda maç seyredemiyorum, spor yapma imkanlarım kısıtlı. Burdan da bir alacak oluştu :)

Eğitim imkanlarıda keza öyle. Pek çok alanda payıma düşen hep çeyrek porsiyon. E o zaman bu ve benzeri alacaklarıma karşılık devletin bana borcunu bir şekilde ödemesi gerekmez mi? Bu bakış açsınıda katılacağınız toplantıda yansıtabilirseniz yararlı olabilir.

Kismetcin (kısmet), freeboy89, Mami Junior(muhammet), daimon kardeş önerinerinizi not aldım.

Dikkatımı çeken nokta herkes kendi çıkar ve düşüncelerini yazmış. İyi anlamda söylüyorum. Zaten öyle olacaktı.

Yasada neden konuların sonradan değiştiğini çözemedim. Aklım bu yönde şuan.. NEDEN değişsin? Daha iyi yada daha kötü mü oldu? Henüz net bilemedim. Epey yol almam gereken nokta bu. Umarım çözerim.

MTV ile ÖTV yasası birbirleri ile uyuşmuyor. Birde ÇÖZGER başıma geldi. Temiz bir çözüm bulamadım daha.

Herkesin ehliyetlerinde kodlar var. Kodlarda yarar yanına zarar da getirebiliyor. Kuru ile yanında yaş da yanıyor mu henüz bilemedim.

Araba modelleri ve ve sınırlanan maddi limitleri değinmeyeceğim: bir sürü sıkıntı var ortada. başkalarının suistimal edilmesi de dahil...

Sıkıntı şu: bazıları alırken bazıları alamıyor, Bedensel engelliler ve %90 rapor üstü alanlar hop araba alırken. Limit yada model bakmıyorum...

Bazılarımız hiç alamıyoruz. Rapor ve diğer durumlardan dolayı alamıyoruz. Maddiyat iyi olsa dahi.
Bazılarımız ise onca masraf edip de sonrada arabasını zararına satabiliyor. örneğin arabasına 42.01-42.03-42.05 maddelerden dolayı en az bin lira masraf edip kullanabilen var. Aynı zamanda kendi araçından başka araç kullanamayan...

Bu noktada çözüm henüz yok. Yasaların belirttiği kapsamı genişletmeye çalışalım istiyoruz. Daraltma değil.

Taksi şoförü değiliz(ekmek teknesine laf etmiyorum), şirket sahibi de değiliz ama onlarda ÖTV muafiyetinden faydalanabiliyor. asla kötü laf etmiyorum kötü amaç gütmüyorum. Herkes mutlaka bir noktadan sonra haklı...

Mr.No

Hocam siz görüşmeyi hangi bakanlık ve yetkilisiyle yapacaksınız ?

ötv, kdv, mtv gibi terimler keşke harflerden ibaret olmuş olsa idi.
devlet neden var ? vatandaşlarını huzur ve refah içinde yaşayabilmesini sağlamak için, üreterek vatandaşlarının alım gücünü arttırmasını sağlamak ve eğitim sistemini + yönde geliştirip ülkede bilimin ve sanatın haber alma ve ifade özgürlüğünü en tepeye çıkarmak için var değilmi ?

peki bizim önceki ve mevcut yönetimimiz ne yapıyor üretmekten aciz kısır mı kısır tek seferlik plan projeler ile vatandaşının sırtına bindirdiği abuk subuk vergi terimlerinden oluşan bir sistem ile ülkesinde yaşayan ve doğan her vatandaşın kanını emen bir parazit haline geldi .

allah aşkına bukadar vergi yükü altında olan bir toplumda, normal insanların bile iş bulmakta zorlandığı şu dönemde , engelli bir bireyin iş bulması okadar zor ki . mecburen aslında olmaması gereken vergi sisemlerinden muaf olma gereği duyuyor .

bence şunu sormalısınız o yetkililere üretmek yerine neden vatandaşların sırtına bu kadar vergi ile neden yükleniyorsunuz ?

size örnek bir fiyatlandırma sunayım .

187.000 tl lik aracın bayi iskonkontası dahil ham fiyatı:106.000 tl kdv si 28525,42 tl ötv si ise 52824,86 tl dövletimiz vatandaşından üretmediği bir araç için mtv hariç 81430 lira vergi alıyor .. ki buna aracın sigortası kaskosunda ödediğimiz vergileri katmıyorum mazotuna verdiğimiz vergiyi saymıyorum ..
allah aşkına siz bizim ötv vergi muafiyetimizi sorgulamadan önce devletin vergi sistemini sorgulayın sorgulatın mümkünse yetkili mercilere.

Toplantı ne zaman saat kaçta olacak.biz de bilelim ona göre gelelim

Evet olması gereken bu , farklı engel durumlarından herkes kendi penceresinden bakıyor size iyi çalışmalar dilerim Mr.No

Kasko firmalarının engelli araçların pert olması üzerine sıkıntılar yarattığı konuşuluyor.
Kasko olayına da devletin müdahale etmesi gerekir.

Mr.No

İşin içinde AKP olunca şu dediklerine hiç inanasım gelmiyor, ellerinden gelse... neyse.
Bence sen de hiç kaşıma bu konuları da evdeki bulgurdan da olmasın millet. İlle de birşeyler soruyorlarsa "teşekkürler gölge etmeyin başka şey istemeyiz" dersin, zaten istemiyoruz da.

Mr.No Erol bey,güzel bir konu açmışsınız teşekkür ederim ötv siz araç alırken önce gidiyoruz hastaneden sağlık kurulunda engelimize ait nasıl bir araç kullanacağımıza ait rapor çıkarıyoruz daha sonra ehliyeti kodlamalı yeni tip ehliyet çıkarıyoruz tamam herşey kuralına uygun yaptım deyip araç almak için bayiye gidiyoruz bayi raporu maliyeye başvuruyor maliye bu şekilde olmaz deyip özelge istiyor. Hastaneye geri dönüyoruz bu yazının düzeltilmesi gerekiyor dediğimizde doktorlar onlar bizim kadarmı anlıyor nasıl yazacağımızı onlaramı soracağız deyip ger gönderiyor.anlıyacağınız bu kadar eziyet engelli bir insana yapılırmı bilemiyorum 3 tane birbirinden bağımsız ve habersiz kurumun elinde top gibi dönüyoruz biz herkesin egosunu neden çekiyoruz .Eğer eksik veya yanlış yazılan birşey varsa aralarında çözsünler bizi bu kadar uğraştımasınlar yazık günah.Ben 60 yaşına geldim engelli raporumda bu zamana kadar o kadar yüzde oranı değiştiki %63 lerden %29 lara kadar düştüm bazen düşünüyorum benim engeli gerçektenmi düzeldi diye aynaya bakıyorum 18 yaşıma göre daha kötüyüm bu nasıl bir iş işin içinden çıkamıyorum.Lütfen kiminle görüşecekseniz bu konuları dile getirin.bu kadar işkence yeter artık.hastane hastane dolaşmaktan bıktık artık

abukcuoglu
Not aldım..

ender72

Evdeki bulgurdan olmayız merak etme..

saatci35
En çok ondan şikayetçiyim...

Ama taleplerimiz farklı yinede not aldım nolur nolmaz vaktım olursa tartışmaya açarım.

Mr.No

iş yapmak istiyorsun madem sana ÖTV dışında daha önemli sorunlardan bahsedeyim;

Önce şu soruyu sor onlara, Bir engelli hayatı boyunca kaç kere engelli olduğunu ispatlamak zorunda? Hepimizin elinde rapor koleksiyonu var, daha yeni SGK için rapor yeniledim, haftaya heyete gireceğim ama daha üstüne bir de ehliyet için rapor alıp, 170km mesafedeki İl Sağlık heyetine gideceğim. Dertleri engellinin işini kolaylaştırmak mı yoksa zorlaştıralım, uğraşmasınlar, biz de haklarına çökelim mi?

Şuraya son üç ayda yaşadığım rapor muhabbetini yazsam roman olur, sonunda Cimer’e şikayet yazdım da maaşım kesilmeden raporumun çıkması için çözüm üretildi.

Yeter artık engelliye uygulanan mobbing!

Mr.No
Erol kardeşim daha dün konuyu yazdım bugün başıma geldi sıfır araç için bayiye gittim raporumu ve ehliyet fotokopimi maliye göndermişler maliye beni görüşmeye çağırdı.Devlet hastanesinden raporu çıkartırken belki 15 doktorun önünden geçerek heyet raporunu çıkarmışım.daha sonra ehliyet kodlaması alırken de 15 doktor ve bilirkişi önünden geçerek ehliyetimi çıkartıyorum herşey tamam derken maliyedeki bir memur arkadaşımız gelsin bizim görmemiz lazım diyebiliyorsa kurumlar arası güvensizlik olduğunu düşünüyorum .Gideceğim benimle ne görüşececek merak ediyorum.O hiç rapor almaya gerek yok maliyedeki memur baksın bize olur veya olmaz karar versin nasıl bir dünya anlayamadım ben.Lütfen bu konuyu özellikle gündeme getirin.Saygılar

@abukcuoglu

Bunları hemen Cimer’e bildiriyorsunuz, gereği gayet güzel yapılıyor. Raporlarınızı, ehliyetinizi vs ekleyin, 24 saat içinde alırsınız sonucu.

ender72

Bütün kurumlardan sizin bahsettiğiniz yazı aldım: Türkiye genelinde kaç engelli var; araçları kullanan kaç engelli var; vs vs aklıma ne gelebiliyorsa tüm bilgileri tek tek aldım.

ancak sizden farklı öneri olabilir mi diye düşündüm. Aklıma gelmeyen olabilir mi diye düşündüm yani..
Herkes düşüncelerini yazdı yazsın tabii ki okurum not alırım...

ÖTV muafiyeti ile alınan aracın kaza sonucu hurdaya ayrılması durumunda bu haktan 5 yılı beklemeden tekrar faydalanabiliyoruz fakat aynı aracı tekrar almak istediğimizde aracın güncel fiyatı muafiyet limitinin üstünde kalması durumunda kaza sonucu elimizden çıkan aracı tekrar yerine koyamıyoruz. Bu tür durumlarda üst limite takılmadan aynı model aracı alabilmemiz gerekir. Kanunda "..hurdaya ayrılan aracın yeniden ikamesi durumunda üst limite bakılmaz" şeklinde bir ifade ile bu durumda yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmiş olur.

abukcuoglu

Aynı olayı bende yaşadım ibare yok dedi yenile raporu bayiden aracı git al dedi öyle yaptım ibare yazıldı bayiye gittim rapor Maliyeye gönderildi eee gelin maliyeye dediler gittim hem olumlu hem olumsuz özelge var bu konuda o yüzden raporu ankaraya gönderiyoruz dediler gönderdik sonucu ne zaman gelir mechul bir haftada olur bir kaç ayda da belli değilmiş

Mr.No

Engelli kişilerin çocuklarına özel okullarda indirim uygulaması yapılabilir mesela. ancak bu indirim çocuğun aldığı burs oranına ilave olarak yapılmalı.

Mr.No özel okullarda yok diye biliyorum. milli eğitim bakanlığına da sordum. sizin bildiğiniz bir resmi yazı var ise paylaşırsanız sevinirim.

Üst Alt