Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Nisan 2018 itibarı ile engelli statüsünde araç satış ve tescil işlemleri

samhey

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Bugün itibariyle (02.04.2018) aracı satışından dolayı yapmak zorunda olduğum işlemleri paylaşıyorum. Diğer illerde işlemlerin nasıl yapıldığı hakkında bilgim yok. Farklılık var ise arkadaşlar paylaşsa iyi olur.

Engelliye ait otomatik vites (özel tertibatı olmayan) bir aracın normal kullanacak bir kişiye satışı ve tescili;

• Emniyet Trafik Şube Müdürlüğü'nden 5 yılını dolduran aracın ÖTV muafiyeti şerh işlemi kaldırılacak,
  • Aracın plakaları sökülüp satış işlemi için notere teslim edilecek,
  • Noter trafikten çekmeli satış işlemini yapacak, eski araç ruhsatı yerine yenisini verecek,
  • Yeniden aracın muayenesi için (Tuvturk İstasyonları'nda) 226TL randevu alınacak muayene işlemi yapılacak,
  • Şoförler Odası'ndan 2 adet araç tescil formunu ve Ek-1 formunu aracı alacak kişinin kimlik bilgilerine ve aracın özelliklerine göre dolduracak, (işlemi sigortacı yapabilir)
  • Egzos 2 yıllık muayenesi dolmuş ise yeniden muayene yapılacak,
  • Araç yeni alıcı adına trafik sigortası yapılacak,
  • Emniyet trafik müdürlüğü noter trafikten çekmeli satış işlemini sırasında verdiği araç ruhsatını iptal edip 120TL karşılığında yeni ruhsat verecek,
  • Son olarak Şoförler ve Otomobilciler Odası'ndan 40TL karşılığında yeni plaka alınacaktır.

bir günde yaptım ancak çoğu kurumda tanıdık kişiler olunca işler çabuk yürüyor.ancak kimsesi olmayan engelli arkadaşların Allah yardımcısı olsun.

Arkadaşım bana göre boşuna uğraşmışsın notere gidip satışını vermen yeterliydi engelli işareti yoksa plakayı niye değiştirdin.zaten 5 yıl dolunca şerh otomatik kalkıyor e-devletten takip edebilirsin.tertibatlı aracı noterde satışını verdim.gerisine karışmadım.

Notere devredilen tescil işlemleri ve problemler!?

Arkadaşlar bildiğiniz üzere tescil işlemleri notere devredildi, fakat engelliler ile ilgili zaten çetrefilli olan tescil işlemleri iyice çıkılmaz hal aldı.

Şöyleki; son 1 ay içinde iki arkadaşım yeni araç aldı, karayolları trafik kanununun 53 üncü maddesinin c fıkrası "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü kullanır” hükmü bulunmaktadır, ama noterler arkadaşımın birisine araç sahibinden başka kimse kullanamaz ibaresi yazmız (kanunda böyle birşey yok çünki kalktı), diğer arkadaşa hiçbirşey yazmamış,

ben ise aracımı noterlere devredilmeden önce tescil işlemlerimi emniyetten hallettim benim ruhsatta "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü kullanır” şerhi bulunmakta. Araç bayileri bizlik birşey yok deyip birşey yapmıyor. Anlayacağınız arkadaşlar mağdur oldu, başından böyle bir iş gelen arkadaş varmı, başla arkadaşların canı yanmadan ve boşyere para ve zamanı gitmeden ne yapabiliriz.

2017 kasım ayında oto.vites aracımı sattım sadece noterde satış işlemi yapılırken sokak'da hatalı parkdan aracımı çekmişler onu almak için uğraştım :)

31 Ocak 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30318
ARAÇLARIN SATIŞ, DEVİR VE TESCİL HİZMETLERİNİN
YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
"“Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır."

Bu belgelendirmeyi TSE yapıyor, hangi aşamada yapıyor forumda bende anlamadım ama donanım varsa takıldıktan sonra ruhsattan önce rapor almanız lazımki ruhsata işlenebilsin. Yoksa yakınlarınız yine kullanamazlar. Şartlı izin yani.

[FONT=sans-serif]@Mehmetyilmaz

Hayır o kadar uğraşmadım sadece emniyetten şerh kaldırıp noter'den satışını verdim.

[/FONT]

fevzieryilmaz şerh için vergi dairesinden yazı almıyormuyuz ? benim zamanımda 4 sene önce vergi dairesinden yazı aldırmışlardı o belge ile emniyetten kaldırmıştım şerhi.
şimdi sadece emniyete giderek oluyormu yani

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Mehmetyilmaz[FONT=sans-serif] [/FONT]
Hayır vergi dairesinde işimiz yok direk trafik'den Şerh kaldırılıyor.
Dilekçe vs. verilmiyor 5 yılı doldu satış yapacağım diyorsun sistemden bir tıkla şerhi kaldırıyor oda 1 dakika bile sürmüyor.
trafikle noter birbirine çok yakındı ve tüm satış işlemi 1 saat bile sürmedi.

ya bu kadar işi engellli arkadaşlarımız nasıl yapsın ayıptır gunahtır

fevzieryilmaz
eyvallah saolasın. bu dediğin gibiyse çok kolay ozaman ya inşallah herkezin bu şekilde olurda kimse okadar uğraşmak zorunda kalmaz. samhey niye bukadar uğraştıki acaba ? yada ona böylemi denk geldi ?

niye bukadar uğraştıki acaba ? yada ona böylemi denk geldi ?

Bana denk gelmedi trafikteki memurlara bu araçta özel donanım veya tertibat olmadığını belirtmeme rağmen işlemlerin bu şekilde yapıldığını söylediler. sözde şubat ayında yasa değişmiş ama yasal değişikliği bulamadım.

samhey
Yukarıda yazdım ilgili mevzuatı. Tekrar yazayım
"31 Ocak 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30318" " Engellilere ait araçların tescili kısmına bak, sanırım orası .

Aracınızda herhangibir bir donanım olmasada mevzuatta engelinizden ötürü (örn :sol ayak bacak engelleri) otomatik vites kullanmanız gerektiği için otomatik vitesi özel donanım kabul ediyor. Etmezsa zaten indirimli alamazsınız mantıken. Tahminim bu özel gruba istisna yapmadan işlemleri yapıyorlar.
%90 üzeri engellilerin durumu farklı tabii ki.

Sol kalça rahatsızlığımdan dolayı 04.04.2018 tarihinde ötv indirimli otomatik, başka techizatı olmayan aracımın teslimi sırasında ruhsatta "Araç sahibinden başkası kullanamaz" yazısını gördüm. Konunun hatalı oldugunu böyle bir ibarenin yazılmaması gerektiğini karayolları yönetmeliğinde böyle birşeyin olmadığını söyledim. En sonunda noterin hatayı kabul ettiğini söylediler ancak noterin kendisi olmadığı için işlem yapamadıklarını söylediler. Konu ile ilgili sizlerdende görüş bekliyorum. Teşekkurler.

her noter şahsi fikrine göremi karar veriyor buna? kanuna yönetmeliğe göre hareket etmiyorlarmı? hangi ilde hangi noter acaba?

Arkadaşlar, dün 5 yılı dolmuş ötv muafiyetli tertibatsız, engelli aracını sattım. Sizlere Bilgi vermek istiyorum, işlerinizi kolaylaştırmak açısından.

Öncelikle noter e gitmeyin çünkü size çeki belgeli satış ardından muayene , trafik tescil ve tekrar ruhsat almaya yönlendiriyorlar.
Doğrusu önce trafik tescile gidin tertibatsız aracın ruhsatında yazan engelli ve 5 yıldan önce satılamaz yazısını sildirin, çünkü aracın tertibatsız olduğu trafikteki dosyada mevcut. Ruhsat hususi araca döndükten sonra noterde aracın satışını rahatlıkla yapabilirsiniz.

Noterlerde aracın dosyası olmadığından, tertibatı olup olmadığını bilmediklerinden muayeneye yönlendiriyorlar. İki gün noterin yanlış yönlendirmesi nedeniyle uğraştım. Sizler zorlanmayın diye paylaşıyorum .

Serkan Arı çok sağol verdiğin bilgi içn.

peki emniyetten ruhsatı hususi araca döndürmek sıkıntı olmuyormu ?memur ruhsatı istediğimiz gibi normal ruhsata mı çeviriyor ? neden yada olmaz demiyormu

Trafik bunu yapmaz yapamaz allah muhafaza o esnada araca veya size bir şey olsa ilk olarak suç emniyete atılır. Burda en basit olay noter hepsi orda bitiyor,satış sözleşmesine noter şerh engelli den tertibat sökülmek şartı ve tescili diye koyarak devri yapıyor bundan sonrası zaten bilinen muayene tertibat sökümü onuda alan kişi yaptırıyor, ücret anlaşmaya bağlı olarak kimin vereceğidir.

Aksimi oldu alan sorumludur çünkü aracın devri ona geçmiştir,burada alıcının belirtilen süre içinde işlemi yaparsa zaten olay bitmiştir. Ha noter yapmadımı başka notere gidersin

Şimdi bu olayada noter sorumsuz alana bildiğim kadarıyla 1 hafta veya 1 ay galiba sürede tertibatsız olarak muayene getirip normale çeviriyor alırkende sondan başa doğru gidilir

Tertibatsız Araç

MUR37

Selamlar tekrar,
Öncelikle şunu belirtmek isterim, araç tertibatsız ise dediğim işlem yapılabiliyor. Trafikteki dosyada araçta tertibat olmadığı görüldüğü için ruhsattan yazıyı kaldırabiliyor.

Mehmetyilmaz arkadaşın dediği gibi trafikten yeni ruhsatmı veriliyor.diyelim aracı satmadık ruhsattakı yazıyı kaldırmak sorun olurmu?vergıler ıcın falan.

ugir

Arkadaşlar,
Trafik şube ruhsat vermiyor, sistemden ruhsat bilgilerini güncelliyor. Yeni Ruhsat için notere gitmeniz gerekiyor.

Serkan Arı
Sevgili Serkan şu işlemi tam anlatırmısın arkadaşların kafası karışmasın yani ruhsat olayını sadece. (5 sene dolduğuna dair vergi dairesinden evrağı alıyoruz emniyete gidip arcın şerhini kaldırıyoruz birde memura sistemde ruhsatta gözüken engelli ibaresinimi kaldıttırıyoruz orası tam anlaşılmadı yani 5 sene dolduğuna dair aldığımız belgeyi emniyete götürüyoruzya ordan sonrasını tam anlatırsan kafalar karışmıyacak diye düşünüyorum memura falan ne diyoruz ?

Birde arkadaşlar Serkanın bahsettiği olay sadece ve sadece otomatik vites kullananlar için ,yani arçta herhangibir tertibat olmayanlar için(örnek: sol alt polio sekeli)

bENim merak ettiğim nokta şu.Aracımın 5 yılı doldu ve satmak istemiyorum..
Yinede ruhsatı yenilemek gerekirmi?
Ayrıca 5 yıl dolduktan sonra vergi ödenmeye başlanırmı yoksa bu muafıyet bu arabayı satana kadar devam mı eder.

Üst Alt