Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Nisan 2018 itibarı ile engelli statüsünde araç satış ve tescil işlemleri

Mehmetyilmaz

Arkadaşlar
Vergi dairesine gitmenize gerek yok, çünkü onlar otomatik olarak satılamaz şerhini kaldırıyorlar 5 yıl sonunda.

Sorun ruhsatta Engelli-Hususi yazısında. O ibareyi değiştirmek için trafik tescile gidiyorsunuz, onlarda aracın dosyasına bakıp tertibatsız olduğunu görüyorlar. Daha sonra aracı Hususi ye değiştiriyorlar, ordan notere gidip devir işlemini yapabilirsiniz

@Serkan Arı

4 sene önce sattığım araba için emniyet 5 yılı dolduğuna dair yazı istemişti bu yazıyıda nakil vasıtalar vergi dairesi veriyor idi. hatta bir çok kişide bu yazışmalarda sırf bu iş için bu vergi dairesine gittiğini söylediler.
şimdi diyorsun artık gitmeye gerek yok otomatikman düşüyor ve trafik tescildeki yani emniyetteki arkadaşlarda bu yazıyı istemeye gerek duymuyorlar diyorsun.
doğrumu anladım ?

@ugir

arkadaşım aracını satmayacaksan ruhsatı niye yenileyeceksin? tabikide 5 sene dolsada yenilemene gerek yok ve aracı satana kadar vergiden muafsın muaflık zaten sana verilen bir hak

Arkadaşlar
Vergi Dairesine gittim, bana yayınlanmış genelgeyi gösterdiler. Genelgede Vergi Dairesinin 5 yıl sonunda kanıtlar belge vermesine gerek olmadığı yazıyordu. Vergi Dairesinden herhangibir yazı almadan Trafik Tescil e gittim, işlemlerimi hallettim.

Aralık 2017 notere gittim satışı yaptım çıktım neden uğraştınız ki siz o kadar araç 80 plaka işlemi ankarada yaptım

Ya işte görüyorsun devamlı hersene bişeyler değişiyor bizim burada endişemiz karşımıza devamlı birilerinin sorun çıkarması bu yüzdende ister on defa ister bindefa bir işi yapalım biliyoruzki yine bişeyler değişecek yada kendi insiyatifine göre memurun yada ogünkü ruh haline göre duygu ve düşünceleri farklı haller ve istekler alacak. işte bu yüzdendirki biz engelliler her zaman yaptığımız işi doğru olsun olmasın muhakkak iş bitene kadar hatta karşı tarafa işi geçirene kadar takib etmek zorunda kalıyoruz yada zorunda bırakılıyoruz. işte bu yüzden emin olana kadar sorular sormak zorunda kalıyoruz.

@Serkan Arı umarım neden tekrar tekrar sorduğumu anlatabilmişimdir fazla sorduysamda kusura bakma herkezin kafasında soru işareti kalmasın maksadındayım.

@sdt de demişki ben hemen hallettim siz niye uğraşıyorsunuz?

Tabi bizim hiç derdimiz tasamız yok ,biz boş adamlarız canımız sıkılınca kendimize sorun çıkaracak işler yada kişiler ararız ,acaba ne yapsakta 1 günde olan işimizi 1 haftaya çıkarıp ordan oraya sürüklensek, nasılsa normal insanlara göre dahada sağlıklıyız değilmi?

Lanet olsun oluyor işte her zaman yaptığın iş bir sonra farklı oluyor

@sdt kardeşim bişeyler oluyorki bunları soruyoruz bişeyler başımıza geliyorki burdaki arkadaşlarımız mümkün olduğunca işlerini zamanında ve yorulmadan halletsin. Belki senin işin çok çabuk olmuş olabilir ama öyle olmuyor işte kanun var ama bizde kanunlar memurun yorumuna göre yada o günkü moral seviyesine göre işliyor.

inşallah demek istediklerimi anlatabilmişimdir.

kalın sağlıcakla.

Arkadaşlar
1 Şubat 2018 den sonra satış şartları değişti. Önceki senelerde farklıydı. Satış ve Ruhsat işlemleri Noter e geçtiği için durum böyle.
Noterler beni yanıltıp zaman kaybettiğim için güncel bilgiyi paylaşmak istedim. Yoksa boşuna zaman ve para kaybedersiniz.

arkadaşlar bu ek karar muamması nedir mahkemeye verdik ama ne kadarda çıkar sonucu bunun için yapmamız gereken işler nelerdir

[SIZE=2][FONT=verdana]Arkadaşlar[/FONT]

[FONT=verdana]Taze taze bu süreçleri yaşamış birisi olarak bilgi verebilirim. Ne yazık ki ülkemiz de yeni sisteme geçiş önceden detaylı planlanmadığı veya süreçleri işletecek personele yeterli bilgi verilmediği için kervan yolda düzülür mantığı nedeni ile vatandaş mağdur oluyor. Ortaya farklı farklı uygulamalar çıkıyor. Bu işleri takip ederken tanıdığınız yoksa, bir aracı ile yaptırmayacaksanız ciddi sakin olmanız, sinirlerinizi evde bırakıp öyle başlamanızı öneririm. [/FONT]
[FONT=verdana]
Söylediğim gibi ortada bir standart olmadığı için farklı senaryolar çıkıyor. O nedenle, bu post altında yazan arkadaşların yazdıkları da doğrudur. Fakat şu an geçiş aşamasında olduğu için özel durumlar için standart olmayan prosedürler işletilebiliyor. Geçişin 1 Eylüle kadar yapılması planlanıyor. Bu sürecin yumuşak olması için Trafik Şube nin de süreçte olması gerekiyor fakat genelde söylenen kendilerine gönderilen talimata göre işlemlerin tamamen Notere geçmesi nedeni ile yardımcı olamayacakları yönünde oluyor.

[/FONT]Ben yaşadığım süreçte şöyle oldu.

[/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Emniyet Trafik Şube Müdürlüğü'nden 5 yılını dolduran aracın ÖTV muafiyeti şerh işlemi kaldırılacak,[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Aracın plakaları sökülüp satış işlemi için notere teslim edilecek,[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Noter trafikten çekmeli satış işlemini yapacak, eski araç ruhsatı yerine yenisini verecek,[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Aracın yeni alıcısı adına trafik sigortası yapılacak,[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Aracın yeniden muayenesi için (Tuvturk İstasyonları'nda) 226TL randevu alınacak muayene işlemi yapılacak,[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Aracın egzos muayenesi üzerinden 2 yıl geçmişse yeniden egzos muayenesi yapılacak.[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Ek-1 formu istenmiyor.[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Aracın tertibatsız olduğunun onaylanması için Trafik Şube'nin kendi sitemlerinde "kullanım şekli" kısmını hususi kullanıma çevirmesi gerekiyor.Gittiğim 3 Noter kendilerinin bunun yapmadıklarını aracın dosyası nerede ise oradaki trafik şubenin dosyaya bakarak bu değişikliği yapabileceği söylendi.[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Noter trafikten çekmeli satış işlemini sırasında verdiği araç ruhsatını iptal edip 136 TL karşılığında yeni ruhsat verecek,[/FONT][/SIZE]
  • [SIZE=2][FONT=verdana]Son olarak Şoförler ve Otomobilciler Odası'ndan 34 TL karşılığında yeni plaka alınacaktır.[/FONT][/SIZE]
[SIZE=2][FONT=verdana][/FONT][/SIZE]

[SIZE=2][FONT=verdana]Tüm bu işleri yaparken daha önce de bahsettiğim gibi ortada bilgi kirliliği olduğu için 4 noter 2 Trafik şube dolaşmak durumunda kaldım. Ne yazık ki Noter ile Trafik Şube arasında mekik dokurken kendimi pingpong topu gibi hissettim. Herkes karşı tarafı adres gösteriyor. Rica minnet iş yapıyorlar. Konu ile ilgili Noterlerden birisinin gösterdiği kullanım kılavuzunda yazanlara göre prosedür yukarıda yazdığım gibi. Süreci neden bu kadar zorlaştırdılar bilmiyorum ama bu süreçten geçeceklerin Allah yardımcısı olsun. Bu yöntemle araç satacaksanız bence öncelikle aracı üzerinize alıp işlemleri bitirdikten sonra satışını yapın. Yoksa normal alıcılar bu prosedür ile uğraşmak istemeyeceği için ya almaktan vazgeçecektir yada fiyat kırmak isteyen fırsatçılar çıkacaktır.[/FONT][/SIZE]

Yüzde 92 engelli kızım adına aldığımız araç 5 yılını doldurduğundan satıp başka bir araç almayı düşünüyoruz bu yüzden araç uzerindeki hak mahrumiyetinin kaldırılması için Ümraniye nakil vasıtaları vergi dairesine gittim,onlar bana trafik tescile gitmemi bu işi trafikten halledeceğimi söylediler trafik tescile gittim kızım yaşı 18 den büyük olduğu için imzası gerekiyormuş dilekçe yazdım kızıma imzalatip hak mahrumiyetini hemen kaldırdılar.

satis işlemini noterden yapabileceğini söyledi polis memuru.ancak noter aracın plakalarını söktürüp aracı muayene istasyonuna götürüp araçta özel tertibat olmadığını tescil ettirmek gerekeceğini söyledi.benim araçta tertibat yok plakamda engelli işareti yok yani neden bu işlemleri yaptirmam gerektiğini sordum.prosedur böyle dedi.bu sekilde araç satmak çok zor alici vaz geçer böyle saçma uygulamami olur.ben burda yazılan diğer mesajları okuyorum noterden notere uygulama farklı mı.arac çekme belgeli satılır mı.nasil yapicaz nasıl ugrasicaz .

Selamlar
Yine anlatıyorum, araçta tertibat yoksa boşuna muayene ve noter işlemlerine para ve zaman harcamayın.
Eğer araçta tertibat yok ise; trafik şubeye gidin ve ruhsattan engelli ibaresini kaldırmalarını isteyin. Sistemde yaptıkları değişiklik noter ekranında da görünüyor, daha sonra normal otomobil gibi satışını yapabilirsiniz.

Serkan Arı peki trafik şube sormazmı niye engelli ibaresini kaldırıyorum kardeşim diye? yani bu ibareyi kaldırmak herhangibir onlar açısından sorumluluk almayı teşkil etmezmi ve bu sorumluluktan dolayı sorun çıkarmazlarmı ? bilmediğimden soruyorum. benim sol ayak olduğu için sadece otom.vites aracım yakında günü dolacak satacamda.

Arkadaşlar
5 yıl geçtikten sonra aracın üzerindeki hak mahrumiyeti kalkmış oluyor zaten. Aracın hususiye geçmesinde bir fark oluşmaz. Yasal olan bir talebe kimse itiraz etmez

Tertibatlı araçlarda önce aparatı söktürüp söktürme faturasıyla beraber tüvtürk istasyonuna gidip muayene yaptırıyorsunuz ondan sonra aparat söktürme faturası ve muayene belgeleriyle trafik şubeye gidip aracın normal araca döndürülmesi işlemi yapılıyor sonrada noterde satışı yapılıyor.

Pazartesi araci almak için Ankara'dan gelecekler.aracim tertibat siz ve plakamda engelli işareti yok.gecen hafta trafik tescilden hak mahrumiyetini kaldirttim.arac satışı için notere sordum plakaları sokup getirmemi ve aracı çekme belgeli satış olacağını söyledi.yada trafiğe gidip aracın hususi yapmaları gerektiğini söyledi.Serkan Arı arkadaşımızda trafik tescilden ruhsattan engelli ibaresini kaldırsınlar kolayca satışı yapılır dedi.benim gibi bu şekilde satış yapan oldumu.tekrar yazdığım için kusura bakmayın.araci alacak kişi İstanbul dışından gelecek.mahcup olmak ve karşı tarafı yormak istemiyorum

bekçi

Arkadaşım
Araç hususiye döndükten sonra noter satışına engel kalmaz, tabi 5 senesi dolmuş ise. Bence başka bir notere daha sorun. Ben öyle satışı yaptım

Tertibat siz aracımı satışı için tekrar trafik tescile Bostancı ya gittim.aracimin tertibat siz olduğuna dair yazı istedim.ve aracımın hususi yada engelli iibaresini kaldırılmasını istedim hiçbirini yapmadılar.noter yapıyor bu işleri notere git dediler.noterden yazı götürdüm bu işlemi trafik tescilin yapması gerekiyor diye.polis memuru ukala bı şekilde noteri kotuledi.baska bı notere gittim oda aynı yazıyı gösterdi.

noter trafik şubeye yakındı ve polislerden birinin telefonu varmış polisi aradı yazıyı vermeleri gerektiğini anlattı.hatta yazıyı kendi yazdı ve trafiğe gidip kaseleyeceklerini söyledi.tekrar trafiğe gittim polis asık bı suratla kaseleyerek imzaladı.bunlarin hepsi tekrar muayeneye olmadan satış yapabilmek.ben hala anlamadım.noter yinede emin değil.yani yine muayene istasyonuna gidebilirmisim.bazi arkadaşlar bu işi kolayca hallettik lerini yazıyor.trafik engelli ibaresini de kaldırmıyor hususiyese çevirmiyor.birde suratları hep asık.

Bende aracımı geçen hafta sattım 5 yıl dolmuştu aynı işlemlerle satıldı trafikten rehin kaldırdım sonra araç trafikten çekildi alan beyfendi tekrar muaneye girecek tekrar 2. Kez ruhsat çıkaracak plaka çıkaracak bana trafikteki memur söyledi rehin kaldırmaya gidince trafikten çekilecek diye noteri aradim yok öyle bir şey dediler notere geldik araç trafikten çekilecek dediler bu şekilde satış yaptık

Üst Alt