Kızıltürk
Öncelikle işitmeniz gayet normal hiç bir sorun gözükmemekte onun haricinde yapılan kulak basıncı testinizde yanlış okumadıysam komplians değerleriniz 0.6 cc ve 0.7 cc'dir teorikte 0.10 cc'nin altında olan değerlere biz "TİP B Timpanogram" demekteyiz ve Tip B Timpanogram bulunan hastalarda Efüzyonlu otitis media dediğimiz orta kulak iltihabından şüphelenilir.Ama işitme testinize geldiğimizde bu dediğim bulguların hiç birini desteklemeyen harika bir işitmeniz bulunmakta.Ben genel bir bilgi vermek istedim doktorunuz bu konu hakkında size bir bilgilendirme yapmadıysa bir sorun yoktur sanırım.Hikayenizi vb. bilgilerinizi bilmediğimden genel bir yorum yaptım işitmeniz ve kulak basınç testiniz hakkında.
Nistagmus fiksasyonu pozitif'in anlamı : İyi bir görme için gözlerin bakılan noktada sabit kalması ve belli bir süre burada durabilmesi gerekmektedir. Bu sürede görüntü gören noktaya düşer ve algılanır. Gözünüz bir noktada iken dalgalı ve titremeli durumdadır.
Spontan Nistagmus değeriniz negatif'in açıklaması şudur spontan nistagmus size her hangi bir uyarı olmadan bir hastalığa bağlı göz küresinin istemsiz hareketleridir. üç tane şekli vardır Ani hareketlerde ortaya çıkabilir.yada yavaş bir pozisyonlandırma sonrası kendinizi düzeltirken olabilir üçüncü şekli ise gövde sabitken başın 60 derece döndürülmesiyle ortaya çıkabilir.Yani sizde bunlar görülmemiştir
Saccade pursuit optokinetik testleriniz normal değerlerde : bu kelimeler ne anlama geliyor onları açıklayayım
Saccade;gözün pozisyonu bir fiksasyon noktasından başka bir fiksasyon noktasına kaydırıldığında oluşan hızlı göz hareketleridir.
saccade görevleri nelerdir ? bakılan cismin görüntüsünü retina üzerine düşürmek( Bunu tespit ettikleri test, sizin karşısına bir cisim ve 30 derece yan tarafa ikinci bir cisim konur ve size sırayla bakmanız söylenir hatırlarsınız belki )
Pursuit testi : Yavaş hareket eden bir cisme bakarken hareket eden cismin hızı ile göz küresinin hızını eşitleyip görüntünün fovea üzerine düşmesini sağlamak ( Gözün ağtabakasında sarı leke olarak tanımlanan bölgenin çukurlaşmış orta kesimi )
Optokinetik test : Optokinetik sistemin amacı başın yavaş hareketleri esnasında görüntüyü fovea üzerine düşürmektir
Vestibuler sistemin tamamlayıcısı olarak düşünülür bu uzmanlar tarafından.
Bu üç değerinizde normal bulunmuş.
Sağ Kulak kanal parezisi pozitif denmiş bunu da genelde romberg deneyi denilen test ile tespit ederler ayaklarınızı birbirinden ayrı olarak ayakta durursunuz. Kaslar simetrik hale getirilir.
Hiçbir yere dayanmayarak derin duyu hissiniz oldukça azaltıçır
Gözleriniz kapatılır ve ellerinizi öne doğru uzatarak avuç içlerini yukarı bakacak durumda tutup, ayak parmakları üzerinde yükselerek bekletilirsiniz...siz sağa yanıldığınız için sağ kanal parezisinizin olduğu belirtilmiştir.
Tüm bu testleriniz sonucunda size İyi Huylu Pozisyonel Baş Dönmesi teşhisi konmuştur peki bu nedir ?
Belli baş pozisyonları ile ortaya çıkan baş dönmesi ve gözlerde istemsiz hareketler (nistagmus) ile görülen, zaman içinde genellikle kendiliğinden düzelme gösterebilen bir hastalıktır.Gereken tedavi manevraları yapılmıştır zaten size.
Ben odyometrist olduğum için genel görevim işitme kayıpları ile ilgilenmek çok kısada olsa denge ile ders gördüğümüz için denge testlerinize de açıklama getirmek istedim umarım yardımım dokunmuştur.
Ayrıca işitme testlerinizi ve denge testlerinizi foruma yükledim mehmet akşit hocamız görürse benden çok daha iyi derecede yorum yapacaktır benim yazdıklarımda sizde küçük bilgiler olarak kalsın.