Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğretmenim. Vergi indirim hakkım var. Emeklilik şartlarım nedir?

zengin15

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar geçen yıl %50 raporla onaylanan sürekli ibaresi olan vergi indirimim var .Öğretmenim bu belge ile erken emekli olabilir miyim ?
2-Bu yıl engelli raporumun oranı %40 ın altına düşerse hala erken emeklilk şansım olur mu?

zengin15

Vergi indirimi ile emekliliğinizin bir ilgisi yok.

Ne zaman memur oldunuz? Öncesinde raporunuz var mıydı?

1994 te göreve başladım nasıl erken emekli olabilirim teşekkürler

Önceden raporum yok geçen yıl aldım raporu

giriş yılınıza ve özür oranınıza göre emekli olursunuz gibi görünüyor. ben de gelişmeleri takip etmek isterim, benzer durumumuz var.

zengin15

3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

Siz a bendine göre hizmet sürenizi doldurunca,kurum sevkiyle yeni rapor alarak emekli olabilirsiniz.

öğretmenler de artık sgk ya bağlı niye biz vergi indirimi ile emekli olamıyoruz anlamadım.

2008 öncesi işe girişlerde şartlar bunlardır.

2008 sanki milat arkadaş,benim onlardan farkım ne

arkadaşlar daha önceki raporum %61 den %51 düşürülerek sürekli vergi indirimi aldım,son raporum %41 sürekli ,bu durumda son rapor emeklilkten önce tekrar inceleniyor mu kamu emeklileri daire başkanlığı tarafından biliyor musunuz,sgk ankarada çalışan arkadaşa iki raporuda da gönderdim erken emekli olabilrsin dedi ama hala terddütlerim var

zengin15

Vergi indirimi dikkate alınmaz, son rapora göre işlem yapılır.

5510 geçici 4. maddeye göre "% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480," şartlar tamamsa emekliliğiniz gerçekleştirilir.

Evet incelenir.
Sonradan engelli olan memurların ellerinde rapor olması emekliliği garantilemek anlamında değildir. Bu sadece 2008 öncesi engelli kadrosu ile atananlar ile, memuriyete başlamadan önce engelli olduğunu belgeleyenler için geçerlidir. Sonradan engelli olanlar emekli olurken ya yeni rapor istenir, ya da mevcut rapor emeklilik yönünden yeniden değerlendirilir.

Ufukalp hocam
ben doğuştan engelliyim fakat 2009da normal kadroda atandım.ilk heyet raporumu 2011 de aldım.Raporumu vergi indirimi için ibraz ettirdiğimde ise yıL 2015ti.
ben kaç yılda emekli olurum?atandığımda ne engelli görünüyordum ne de raporum vardı

Vergi indiriminde de rapor inceleniyor, Kurum Sağlık Kurulu da raporu inceliyor.Önceden engelli iken işe sağlıklı gözüküp başlayanların belgeleri yine inceleniyor.Sonuçta incelemeden sonra belgelerinizde eksik yoksa emekli olursunuz.Aradaki fark çalışmaya başlamadan önce engelli olup durumunu belgeleyenler ve engelli kadrosundan girenler 15 yılda emekli olurken diğerleri 16 ve 18 yıl çalıştıktan sonra emekli olabiliyor.(2008 öncesi memur olanlar için)

Burada önemli olan kısım Kurum Sağlık Kurulu'nun yeni rapor isteyip istemeyeceği.Kimisi ister, kimisi istemez diyor.Mevzuat sürekli raporu olanlardan yeni rapor istemeyi yasaklıyor.Ancak hastalığınızla ilgili Özürlülük Ölçütleri Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Raporları yönetmeliğinde hastalığınızla ilgili bir değişiklik varsa rapor istemenin gerekçesi oluşabilir.

_çalıkuşu_
Memuriyet başlangıç tarihiniz Ekim 2008 tarihinden sonra olduğu için siz 5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden erken emekli olacaksınız.
Maddeyi aşağıya alıyorum, oran ve şartlarınıza uygun olanı siz seçersiniz. Emekli olurken sizden tekrar rapor istenecektir.

5510/28

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
login
Sizin bahsettiğiniz geçici 4. madde ve bu 6434 e göre çalışmaya başlamış olanlar için geçerli. _çalıkuşu_ ise memuriyete Ekim 2008 sonrası başlamış. Dolayısıyla 28. maddeye tabi.

engelli olarak atandim 2017
2006 da engelsiz bir vatandas olarak sgk baslatildi
emeklilik sartlarimi nasil ogrenirim?

Herkese selam.Arkadaslar ben 1997 tarihinde memur olarak atandim.Arada 2 defa istifa ve tekrar memurlugum var.Halen memurum.3300 ssk ve 4000 e yakin(tam saymadim) emekli sandigi primim var.Simdi gecen ay %74 engelli surekli raporu aldim.Ankara ya gitti evraklar vergi indirimi icin.Saglik raporu onaylanir da gelirse( onaylanmazsa yeni bir macera baslicak galiba) emekli olabilior muyum? Bu rapor gecerli olacak mi yoksa yeniden rapor mu almam gerekecek, 60 uzerinde diye maluken etmezler di mi? VE sizce sgk dan mi em.sandigindan mi emekli olayim( emekli doktorlara ek zam verdiler biliyorsunuz ama sgk ve bagkur emeklisine vermediler)? Tesekkur ederim.

Bahadırdr
Başka bir başlık altında hizmetlerinizi sırasıyla yazmanızı istemiştim ve sıralamadan sonra size şu cevabı vermişim:

Bahadırdr
Hangi sosyal güvenlik kurumu kapsamında emekli olunacağını sizin de belirttiğiniz gibi son 7 yıl, daha doğrusu son 2520 günün primi belirler, fazlası hangisinde ise o kurumdan emekli olunur. Anlattığınızdan anladığım kadarıyla şu an 4A SSK açık ara önde. Vergi indiriminiz sonuçlanınca SSK dan hemen emekli olma imkânınız mevcut.
Şayet yok ben emekli sandığından olmak istiyorum derseniz memuriyette 3,5 yılınızı tamamlamak zorundasınız. Bu da 2021 in ikinci yarısına denk gelir.
Tercih sizin, ben olsam hiç beklemeden SSK dan emekli olur, emekli olarak SGDP kapsamında çalışmaya devam ederim."

Tesekkur ederim peki son 7 yil emeklilik islemlerinin baslamasi icin basvuru tarihi olacak galiba son 7 yil 2019 subatta basvurursam 2012 subata kadar olan donemi mi kapsiyacak .O zaman benim 2012 subat 2012 temmuz arasi (ayin 15 i gibi) emekli sandigindan 5 ay ve son 1 yil da 12 ay emekli sandigi yapiyor toolamda 17 ay gibi 17×30=510 yani benim 1261-510 gun calismam yetecek mi?

Bahadırdr
Sanırım siz emekli sandığından emekli olmak istiyorsunuz.
Ana kural şu:
Son 7 yıl (2520 gün) içinde en az 1261 gün ile çoğunluk hangi statüde oluyorsa o statüden emekli olunur.
Evet başvuru tarihinden itibaren son primden geriye doğru 7 yıl demeyelim de 2520 gün prim dikkate alınır. Süre olarak arada primsiz boş günler dikkate alınmaz.

Sayin Ufukalp. Sorularima cevaplariniz icin tesekkur ederim .Ben emekli sandigini sundan dolayi istiyorum emekli doktorlara verilen ek zamdan ikerde faydalanmak icin maalesef bu yasa degisikligi sadece es mensubu emeklileri kapsiyor ssk dan emekli olacak doktorlari kapsamiyor.Insaallah duzelir bu da.

2008 oncesi 4c baslangici ve arada 4a li hizmetlerim var emekli sandigi emekliligi icin bekliyorum raporum Maliye Merkez Saglik Kurulunda ,bu rapor sonrasi emeklilik icin basvurunca tekrar rapor isterler mi surekli de olsa?Kurumda kimse bilmiyor bu konuyu sorunca elleri ayaklari dolaniyor herkes farkli birsey anlatiyor:)

Bahadırdr
Her iki statüde hizmetim var demişsiniz.
Son 2520 gün gözetildiğinde emekliliğiniz 4C statüsünde emekli sandığından olacaksa sizin emekliliğinizde maliye merkez sağlık kurulunun hiç bir etkisi ve de yetkisi olamaz. Sizin emekliliğinizde vergi indiriminin bir fonksiyonu yoktur.
Memuriyete 2008 öncesi başlamış ve devam ediyorsanız 5510/geçici 4. maddeye, 2008 de başlamış olmakla beraber istifa edip 4A lı çalışmış, sonra 2008 sonrası tekrar memuriyete girmişseniz 5510/28. maddeye istinaden emekli olursunuz.
Memuriyete 2008 öncesi girmiş ve devam ediyorsanız, memuriyete başlamadan önceki bir tarihe ait en az %40 ve üzeri bir raporunuz varsa tekrar rapor istenmez. Aksi halde her iki durum için de yeni rapor istenir. Mevcut raporunuz kabul edilse bile kurum sağlık kurulu tarafından emeklilik yönünden yeniden değerlendirilir.

Teşekkür ederim.Biraz ayrıntı olacak ama durumumu yazarsam nasıl bir yol izlesem uygun olur söyler misiniz? 1997 memuriyet başlangıcı 2007 istifa ve 4a , 2010 memuriyete dönüş sonra 2012 istifa ve yine 4a ve 2018 tekrar devletin şefkatli kollarına dönüş( hiçbiri keyfi olmadı hep hayat şartları ailevi durumlar araya girdi savrulduk durduk) son 10 aydır devletteyim. Şimdi ben 1)hangi maddeye giriyorum?
2)memur emekliliği beklersem kurum sevki ile tekrar rapor almam gerekecek burda da %74 ile engelli isterken malulen emekli ederler mi? hadi alamadım işler arapsaçı.
3) Beklemeye tahammül kalmadı ssk emeklisi olayım dedim ;kurumuma mı yoksa sgk ya mı başvuracağım? Tekrar rapor almam gerekecek mi?
4) tekrar rapor gerekirse beni ilk vergi indirimi aldığım yere mi gönderirler yoksa hakem hastane ya da bölge hastanesine mi gönderirier?
5)Maluliyet cetvelinde yer alan bir gruba girmiyorsa engelliliğimiz, % 59 üzeri bir raporla zorla malul edilme durumu olabilir mi böyle bir örnek duydunuz mu?
Şimdiden teşekkür ederim.Umarım sıkmamışımdır sizleri....

Engelli emeklilik icin 2 ay once aldigimiz raporla basvurabilir miyiz yoksa yeniden rapor icin sevk mi lazim?Son 1261 gun 4a benim su an memurum 1997 baslangic bu durumda memur emeklisi gibi mi ssk emekkisi gibi mi islem yaparlar?Ssk emeklisi yaparlarsa memuriyette gecen 11 yilimin ikramiyesini oderler mi acaba?Saygilar.

Abi burada işkembeden sallanıyor kimse kusura bakmasın oturan boğa da bu malulen eneklilik konusunda sadece cetveli paylaşır sanki onun mahkeme vasıtasıyla emekli oldıçuğunu hatırlıyırum neyse öyle değil o iş cetvel yuvarlak sgk nereden bakarsa oradan görür özgürmeriç 74 ün dediği gibi cetveldeki hastalıklar zaten 60 değildir uyku apnesi malul yaparmı günde 3 tak gerektiren inkontinans 60 edermi lütfen yapmayın

Eserin79
Burada herkes işkembeden sallıyorsa neden buradasınız, neden işkembeden sallamayanların toplandığı bir yerde değilsiniz ?
Bahadırdr
Emekli sandığını beklemeden vergi indirimi sonucunuz gelir gelmez 4A statüsünden emekli olabilirsiniz. Vergi indiriminiz kaçıncı dereceden onaylanırsa onaylansın tüm dereceler için gerekli süre ve prim şartlarınız yeterli.
Vergi indiriminiz onaylanınca 4A statüsünde sizden tekrar rapor istenmez.

Çok teşekkür ederim Ufuklap Bey.İnsanın başına gelince anlıyormuş.Hekim olarak hem de FTR uzmanı olarak her Allah ın günü heyette insanlara yardımcı olup oranlarını yazıp kaşelerken sıradan bir iş olarak geliyordu ama uğraşmaya başlayınca işin rengi değişiyor.Bu arada hakikaten memurların %60 üzeri raporla engelli emekli olması çok sıkıntılı anladığım benim.Rapor alınınca önceden rapor yoksa engelli emeklilik zor ,malul etmeye çalışıyorlar ama o da maluliyet cetvelinde olmayınca malul de etmiyorlar.40-59 arası okey ama üstü facia.

Ufukalp
Sözlerimi iyi okumadan kaptırmayın herkes demedim ayrıca neden burada olduğumu sorgulayamazsınız, lütfen
İyi anlayın

Üst Alt