Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Öğretmenim. Vergi indirimi ek ders için de geçerli mi?

mehmet_hanife

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
İyi akşamlar arkadaşlar.

Arkadaşlar benim %60 ortopedik özrüm var. Öğretmenim ve vergi indiriminden maaşımda faydalanıyorum. Acaba vergi indiriminden aldığım ek derste de faydalanabilir miyim?
Bilgisi olan varsa cevaplarsa sevinirim.
Bir de mevzuatta bu konuyla ilgili bilgi var mı?

Sadece 1. derece vergi indiriminden yararlanan engellilerin ek-derslerinde gelir vergisi indirimi uygulanır ve daha fazla ek-ders alırlar, ancak 2. ve 3. derece vergi indiriminden yararlananların yararlanma imkanı yoktur, çünkü gelir vergisi matrahı azdır.

Mevzuatta bununla ilgili hiç bir madde yok diye biliyorum. Mantıken düşünmek gerekirsede biliyosunuz 15 saat maaş karşılığı ücret alırsınız ve 30 saate kadar da ek ders alabilirsiniz. Ek ders adı üstünde isterseniz alırsınız, yani mecburi çalışmanız gereken süre 15 saat. Ek ders isteğe bağlı bi durum olduğundan vergi indiriminin yansıyacağını sanmıyorum.

T.C.​
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI​
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı​
(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)​
Sayı : B.07.1.G.İ.B.4.06.16.01/2008/GVK-32-3
Konu : Ek ders ücretinden dolayı asgari geçim
İndiriminden yararlanıp yararlanılamayacağı

İlgi: ……….. tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, …………………………………… rehber öğretmen olarak görev yaptığınız, birinci .derece sakatlık indiriminden yararlandığınız, maaş ödemesinin yanı sıra ek ders ücreti de aldığınız, maaşınızdan sakatlık indiriminin düşülmesi sonucunda herhangi bir vergi matrahı kalmadığından vergi kesilmediği, ancak ek ders ücretinizden gelir vergisi kesildiği belirtilerek söz konusu ek ders ücretinizden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda görüşümüz talep edilmiştir.
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun “Asgari Geçim İndirimi” başlıklı 32’nci maddesinde; “(3239 sayılı Kanunun 138/b maddesiyle 1.1.1986 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmış olup; 5615 sayılı Kanunun 2’nci maddesiyle 1.1.2008 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere uygulanmak üzere yeniden düzenlenmiştir.)
Ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanır.
Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için %50’si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için %10’u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için %7,5 diğer çocuklar için %5’idir. Gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgari geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103’üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.” hükmüne yer verilmiştir.
Asgari geçim indirimi ile ilgili olarak 04.12.2007 tarih ve 26720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 265 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde gerekli açıklamalara yer verilmiştir.
Öte yandan, 128 Seri No’lu ve 160 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde, işveren tarafından veya aynı işverenin bünyesinde bulunan farklı tahakkuk birimleri tarafından çalışanlara yapılan ve ücret veya ücret olarak kabul edilen ödemelerin, tek işveren tarafından ödendiğinin kabul edilerek verginin bu ücretlerin toplamı üzerinden hesaplanması gerektiği açıklanmıştır.
Buna göre, maaş ve ek ders ücreti olarak tarafınıza yapılan ödemeler tek işveren bünyesinde yapıldığından, aynı yıl içinde yapılan bu ödemelerin toplanarak vergilendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, söz konusu ücretlerinizden sakatlık derecenize göre belirlenen sakatlık indiriminin mahsup edileceği, mahsuptan sonra kalan gelir vergisi matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından bu aya ait asgari geçim indirimi tutarının mahsup edileceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bu görüşe göre bizim ek dersimizde de vergi indirimi uygulanması gerekiyor. ben bu sonucu çıkartıyorum.

evet. ama burada illa birinci dereceye göre olacak diye bir şey yok. son paragrafta sakatlık derecenize göre diyor.

aynen öyle derecen farketmez ek ders eklenerek toplam gelir üzerinden hesaplanır. kalan varsa kalan üzerinden vergi hesaplanır

ekders bende alıyorum ama vergi indiriminden yararlanmıyorum.

arkadaşlar, bizim maaşlarımızdan ek derslerimizden her türlü kesinti yapılıyor. o halde iade edilirken de her türlü hakkımız vardır. yanlış mı biliyorum? mutemetler kendilerine yeni iş çıkarıyoruz diye kabul etmek istemiyor olabilirler dikkat edin derim.

"öztürkmen" arkadaşım gönderdiğin yazı için çok teşekkürler. Yazının bir örneğini mutemete verdim bu atdan sonra ek dersten de vergi iadesi alacağım...

Dur bakalım ben de bir sorayım bu durumu. Ben de her ay ekders alıyorum ve engelli olmayan ve aynı ders saatine giren öğretmen arkadaşlarla aynı ücreti alıyorum. Acaba bu konuda da indirim hakkımız var mı, varsa söke söke almak lazım.

arkadaşlar benim bir arkadaşım engelli %59 raporu var vergi indirimi alıyor fakat ek ders ücreti engelsizlerle aynı uygulanıyormuş bilginiz olsun

teşekkürler arkadaşım sen de sağlıcakla kal. arkadaşlar resmi yazının örneğini alıp mutemete vermeniz gerekiyor. bir de son paragrafı mutlaka belirtin. yoksa mutemetler kendilerine iş çıkardığımız için uygulamak istemeyebilirler...

arkadaşlar, ek derslerden ya da maaştan geriye dönük vergi indirimi alabiliyor muyuz?

Ancak mahkeme süreciyle.. Ki buna değmez. Astarı yüzünden pahalıya mal olur

kardeş bu ek ders vergi indirimine tabimi kesin bi cvap verebilirmisin yani bundanda faydalanılabilirmi?

özürlü öğretmenler ek derste vergi indiriminden faydalanırmı?

biz sağlık bakanlığında çalışan personel döner sermaye olarak bilinen ek ödeme alıyoruz

ancak sakatlık vergi indirimi sadece maaşa yansıtılıyor , döner sermayeye yansıtılmıyor

arkadaşlar 1 derecede nekadar vergi indirimi oluyor asgari gecin indirimi dahil

mehmet_hanife
Çocuğum adına alıyorum ek derste vergi indirimim var net 7.62 iken benimki 8 küsürlerde her ay değişiyor ama 8 in altına inmedi, geçen sene ağustosta rapor aldım başvuru sonuçlanması felan derken aradan 3 yada 4 ay geçmiştiki geriye dönük vermediler bir vergi denetmeni akrabam dilekçe vermemi söyledi efendilere iş çıktığı için ödemek istememişler bende fgeriye dönük ödenmesi için dilekçe vermiştim yanlış olmasın 150-160 gibi bir rakam yatırılmıştı

dursun60
asgari geçim indirimini alamıyorum vergi indiriminden yararlanıldığı için agi vermiyor devlet benim bordroda 0 olarak gözüküyor, ortalama 80 tl artış oldu bende

Bu konu önceden açılmış ama uzun zaman olmuş.
Şuan ek dersine gelir vergisi indirimi uygulanan var mı?

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kbs de oran girildikten sonra otomatik olarak uygulanması gerek (eğer oluyorsa)

Vergi indiriminin ek dersi tam dersi olmaz arkadaşlar.
Vergiye tabi tüm gelirlerin toplamı olan gelir vergisi matrahından vergi indirimi dereceniz için belirlenmiş tutar düşülüp kalan kısma gelir vergisi uygulanır. Vergi indirimi budur. Vergi indirimi dereceleri için belirlenmiş olan muafiyet tutarları herkese sadece bir kez uygulanır. Maaşa ayrı, ek derse ayrı vergi indirimi diye bir şey olmaz.

Ufukalp

İlk sayfada Gelir İdaresi Başkanlığının konu ile ilgili yazısı var.Bu yazıda sizin dediğiniz gibi özetle tüm ücretlerin toplamından düşülür deniliyor.Ancak aldıklarını hatta geriye yönelik aldıklarını söyleyen arkadaşlar var.İlginç.

@login

Örneğin 2. derece vergi indirimi sahibi bir öğretmenin maaşında gelir vergisi matrahından 530 TL düşülerek hesaplandıktan sonra, aynı ay ek ders için bu 530 haricinde tekrar vergi indirimi uygulananlar mı olmuş diyorsunuz ?

Şayet böyle bir şey olmuşsa kesinlikle hatalı işlem bence.

Bir çalışan, memur olsun işçi olsun, vergi indirimi derecesine göre kendisi için belirlenmiş aylık indirim tutarını aşamaz.

Arkadaşlar son 2 yıl içinde aldığım ek dersleri detaylı inceledim ve şunu gördüm. Genelde 9.10.11.12. aylarda vergi indirimi görünmüyor.
Ama 1.2.3.4.5.6. aylarda indirim görülüyor.
Yani aslında uygulanmış
Bazı aylarda vergi dilimine girdiğimiz için indirim yok gibi.
Yani ayrı ayrı uygulanmıyor.
Kbs de engelli oranı belirtilmiş.
Sorun yok yani.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hocam birinci dereceden engelli babasiyim. Ek derste vergi indiriminden yararlaniyorum

arkadaşlar ek ders için bende ilgili yazı ile birlikte dilekçe verdim. ancak sistem bu şekilde biz müdahale edemiyoruz dediler. Bu işlemi yapan kişiler nasıl yaptınız yardımcı olur musunuz?

Üst Alt