Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

OKB teşhisi ile engelli raporu alabilir miyim?

Istanbuladair

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
3
Kesintili olarak 15 yıl civarı, kesintisiz olarak ise 5 yılın üzerinde psikiyatri tedavisi gördüm ve psikoterapi gördüm. İlaç kullanım raporları da mevcut. Bu süreçte askerlik ile ilgili üç kez heyete girdim ve sonuncusunda muaf verdiler. Rahatsızlığımın detaylarına çok girmek istemiyorum ama bazı bilgileri vereceğim. Hayatın içerisinde olmakla ilgili çok farklı sıkıntılarım var ama artık buna bir son vermek istiyorum ve hayatın içinde olmak istiyorum.

Yıllar içerisinde teşhisler değişse bile, askerlikten muafiyet teşhislerim şu şekilde

"ICD10 Tanıları F42.8 - OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUKLAR, DİĞER(OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUKLAR, DİĞER)"
F42.9 - OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK, TANIMLANMAMIŞ (OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK,TANIMLANMAMIŞ)
F41.2 - KARIŞIK ANKSİYETE VE DEPRESİF BOZUKLUK (KARIŞIK ANKSİYETE VE DEPRESİFBOZUKLUK)F42.8 - OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUKLAR, DİĞER (OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUKLAR, DİĞER

Yaklaşık 1 yıldır artık psikoterapi görmüyorum. Zaman içerisinde değişen doktorlar artık durumumun sabitlendiğini ve artık psikoterapi görmem gerekmediğini söylediler. İlaç tedavisine devam edip hayatıma bakmamı söylediler. En son psikiyatriye gittiğimde bana durumumun kalıtsallaştığını ve ilaç tedavisi ile hayatıma devam etmemi yeniden belirttiler.
Psikoterapinin çok faydasını görmüş olsam da, durumumun değişmediği kanısı doktorlarda oluştu ve ben de artık kabullendim.

Askerlik muafiyet için son kez heyete girdiğimde, heyete girmek için doktora muayene oldum ve bana psikiyatri geçmişimin çok uzun olduğunu, sayısız test ve ilaç raporlarının sistemde göründüğünü söyledi. Ben de kendisine hayata dönmek istediğimi söyledim ve bana engelli raporu alırsan işe girişlerde önceliğin olur dediler dedim. Ben de bu raporu almak istiyorum dedim ama yüzde 40 oran çıkmaz dedi. Deneyebilir miyim dedim dene ama çıkmaz oran dedi.

En son beni uzman bir psikologa yönlendirdiler üçüncü heyetim öncesi. Onun yazdığı raporda işlev bozukluğu oluştuğunu ve hayatına devam edebilmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu belirtmiş.

Ben de buna istinaden doktora bunu söyledim ama çok ciddiye alınmaz dedi.

Sizlere sorum şu şekildedir, sizce yüzde 40 alıp işe alımlarda öncelik hakkından faydalanıp hayatıma dönebilir miyim? Bu konuda desteğinizi rica ederim ne yapabilirim veya neler yapabilirim görüş ve önerilerinizi beklemekteyim.

Not: Bu konularda hiçbir bilgim yoktur, foruma yeni üye oldum. Hatalar yaptı isem kusura bakmayın. Ek sorularınızı yanıtlayabilirim. Çok sağolun şimdiden.

Psikiyatri olarak engelli olan bireyler iş nulmakta zorlanıyor Sizin yerinizde olsam iş bulmak için almazdım bu kartı. Diğer ayrıcaklıklardan faylanmak için bende aldım kullanıyorum.

@Danışan, Merhaba yanıtınız için teşekkür ederim. Açıkcası bu husus ile ilgili bana farklı bir doktor da aynı uyarıyı yaptı. Psikiyatriden engelli raporu alırsan işverenler bunu çok kurcalar seni eleyebilirler dedi. Ben de kendisine normal yollarla başvurduğum işlerden dolayı işe almadıklarını söyledim. Bu arada yanlış anlaşılmasın, mesleğim var esasen. Yaşadığım sıkıntılar sebebiyle hayatın içerisinde olmakla ilgili problemler yaşıyorum. En son görüştüğüm bir işyeri bana engelli raporun yok askerlikten muaf olmuşsun sebebi neydi dedi. Ben de dürüstçe anlatınca anında olumsuz deyip tabiri caizse kapıya koydular. Demek istediklerinizi anlıyorum ama sanki başka çarem yokmuş gibi de geliyor. Yani biraz sıkışmış hissediyorum doğrusu. Belki de bana yüzde 40 çıkmaz diyen doktor bunları düşünerek bana öyle söyledi bilmiyorum.

Not: Hastanede sürekli doktorlar değiştiği için sabit bir doktor durumu çok nadiren oluştu. O sebeple beni şu kişiye sorun deme durumum çok kısıtlı bir hal alıyor. Tayini çıkanlar oldu, nerelerde olduklarını bilmediklerim var uzun süre görüşmemize rağmen. Zaten her şeyin e nabız üzerinde olduğunu söylüyorlar ama bilmiyorum doğrusu detaylı şekilde.

@Rodin romanovic, Merhaba hocam. Yanıt için sağolun. Durumumuz benzer miydi? Tavsiye eder misiniz? Oranınız kaç? Tavsiyeleriniz ne olur bana? Çok sağolun.

% 40 verdiler.Ekpss iyi bir seçenek bence.Bu raporun hayatımda olumlu yönden çok etkisi oldu.Hastalık geçmişi varsa ha rapor çıkarmışsın ha çıkarmamışsın.Insanlar yine de ağızlarına geleni söylerler.Ama dediğim gibi rapor bazı avantajlar sağlıyor.Ben bunun bir örneğiyim.Karar sizin.

Evet süreliydi.1 yıllığına verdiler.Sonra yeniledim ve 2 yıllık oldu.Doktorun neden öyle söylediğini bilemiyorum ama bütün kaynaklar kısmen düzelme olursa % 40 verir diyor.Benimki de kısmen iyileşme olduğu için bu oranı verdiler.

@Rodin romanovic, Engelli heyet randevusu aldığımızda tüm bölümleri mi dolaşıyoruz? Bu raporun adı tam olarak ne diye geçiyor? Örneğin Erenköy Ruh Sinir engelli raporu veriyor mu?

Bu listedekilerin hangisi hocam bahsettiğiniz rapor?

Ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri engelli raporu vermez,diğer branşların olduğu devlet hastaneleri ve yetkilendirilmiş üniversite hastaneleri veriyor.

Ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri hasta ile ilgili heyete yazı yazabilir.

@Istanbuladair,

@Istanbuladair,

Selam,

Ben 50 yaşındayım. 25+ yıldır şizofreni tedavisi görüyorum. Edebiyat öğretmenliği bitirdim, 26 yıl oldu.
16 yıldır devlet memuruyum. 20+ yıldır yalnız yaşıyorum. ilacımı düzenli kullanırım.
Okuyorum, izliyorum. İş beni oyalıyor. Rutinlerim var. 1 öğün dışarda yersem bir öğün mutlaka evde kendime yemek hazırlarım, bulaşığımı elde yıkarım. Hayat biraz da zamanını nasıl değerlendirdiğinle ilgili bence.
(İşte bize kalan biraz boş zaman varsa onu neyle doldurduğumuzla ilgili.)

Biraz uzun bir giri oldu umarım bir fikir verir okuyacaklara.

Kendiniz hakkında yeteri kadar bilgi vermemişsiniz, (yaş, cinsiyet, maddi durumunuz?)
yorumum kısıtlı olacak gibi:

Engelli raporu almak zorunda değilsiniz, hatta mesleğinizi seviyorsanız ve çalışma imkanınız varsa mesleğinizi icra etmeniz lehinize olur. (İlacınız varsa mutlaka kullanın ama!)

Terapi gördüm demişsiniz ve hâlâ psikaytriden -15 yıllık tedaviye rağmen- sonuç bekliyorsunuz gibi izlenimim oldu. Ve size engel oranı olarak %40'ı bulamayacağınız söylenmiş.
Burada -bu forumda- ilk defa terapi alan birini okudum,
benim edindiğim izlenim sizin çareyi çevrenizden, -diğerlerinden/tıptan- beklemeniz.
Bence çareniz biraz da ilk paragrafta yazdıklarım. Hayatın biz insanlar için yarattığı bir boşluk duygusu var ve bu psikiyatrik engeli olan veya olmayan herkes için geçerli. Mesele bu boşluğu doldurmak. yani bisiklet sürmek gibi hayat, eğer durursanız düşerseniz, sürekli hareket etmelisiniz ileriye doğru. Bunun için de maselef atalarımız bir iyi yaşama rehberi bırakmamışlar. Okuyarak, izleyerek, dinleyerek, çalışarak bir şekilde kendimizi oyalamamız gerekiyor. Kendini en iyi oyalabilen hayatta en iyi ağız tadıyla yaşıyor diyebilirim sanırım.

Fazla uzattım sanırım. Buraya kadar okuyanlara umarım bir hoşluk bulaşmıştır.

Geçmiş olsun,
İyi akşamlar.

Doktorlar biraz saçmalamış...
Birincisi okb ile eğer ilaç tedavin devam ediyorsa 40 puan alırsınız. 60 puan zaten korkudan veremiyorlar. Verselerde senin hiç bir işine yaramaz iş hayatın diye bir ihtimal kalmaz. 40 puanda belki bir yere girebilirsin. Oda zor aslında özel sektörds okb yi bırak psikiyatrik bir rahatsızlık varsa pek kaale almıyorlar. He şuda var iş ilanlarına bakın engelli işçi arayıp sap sağlam işçiden bekleneni bekliyorlar
Sırf işe gideyim diye rapor derdine düşmeyin ama memur vs olabilirssniz hemen alın.
Rapor damgalanmak, psikiyatrikse zaten Allah yardımcın olsun.

@OğuzHan112, Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için.

@Rodin romanovic, Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için.

@friends Öncelikle teşekkürler. İlk kez terapi alan birini gördüm demişsiniz ama ben bu foruma üye olmadan evvel de çok konular okudum ve terapiye gidip gelen çok kişiye rastladım. Vermiş olduğunuz örnekler ve aktardığınız tecrübeler için teşekkürler. Benim örneğimde, ilaçlar ve terapilerle geçen yıllar boyunca birçok şeyi atlamak zorunda kaldım bu sebeple de kariyer anlamında boşluklar oluştu. Bu boşlukları şu an doğal şekilde kapatacak imkan ve koşul yok daha doğrusu artık o kadar vaktim, maddiyatım veya enerjim de yok. Çok güçlü hissettiğim duygulardan birisi var o da bir kariyer planı ve hayata dönmek, hayatın içerisinde olmak. Bunun için destek istiyor muyum? Evet. Mesela işe alım önceliği olan bir sürü ilan görüyorum ama başvuramıyorum. Normal şekilde başvurduğumda ise "neden askerden muafsın, madem hastaysan neden raporun yok" gibi elli tane soruyla muhatap olup neticesinde "psikiyatriden dolayı askerlikten muaf almış" denilip kapıyı gösteriyorlar üstte de anlattım. Artık bunlardan dolayı çok yoruldum ve çok sıkıldım. Aslında konuda bir başkası da bahsetti, psikiyatriden dolayı rapor alırsan zorluk yaşarsın demiş evet doğru bunu bana doktor da söyledi veya çevreden de duydum. Yine de yapacak bir şeyim yok, alternatifim yok daha doğrusu. Eğer tavsiyeleriniz olursa yazmaktan çekinmeyin.

@Artı_Noksan, Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Vermiş olduğunuz bilgiler için de sağolun. Benim durumumda tavsiyeleriniz neler olurdu? Yani raporu aldım diyelim uygun koşullarda iş de bulduğumu varsayar isem bu benim için iyi olmaz mıydı? Hastanede, terapide veya ilaçlarla geçen yılların ardından kaçırdığım pek çok şeyi telafi etmem için yardımı dokunmaz mıydı? Bahsettiğiniz işe alımlarda zorluk yaşamakla ilgili aslında ben de endişeliyim. Doktor neden oran çıkmaz dedi inanın ben de bilmiyorum belki de beni vazgeçirmek istedi özel sektörde iş bulmak zor olabileceğinden vesaire. Tahminim bunlar tabi.

Üst Alt