Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖMSS sınavında sahte raporların önüne nasıl geçilmeli?

Bio

Aktif Üye
Konular
42
Reaksiyonlar
14
ömss sınavı hasebiyle bugünlerde yetkili hastanelerde sağlık kurulu raporu alabilmek için aşırı yoğunluklar yaşanmakta sağlam insanların bile ömss sınavına girebilmek için heyete başvurdukları duyumlarını almaktayız sizce bu nasıl önlenmeli veya geçici rahatsızlıkları bulunan hastalığının tavan yaptığı dönemde yüzde 40 üzeri rapor alıp daha sonra hastalığı geçen bu raporu kazanılmış hak gibi görenler bulunmakta bunların önlenebilmesi gerçekten engeli bulunan arkadaşların hakkını almaları hak yemeleri hiçte hoş olmayan bir durum sizce bu konu nasıl düzeltilmeli fikirlerinizi yazarsanız seviniriz başlık altında yazılan bütün yorumlar değerlendirilip daha sonra bimer,özida, cumhurbaşkanlığı, aile ve sosyal polikalar bakanlığı, ösym ve sağlık bakanlığı ile irtibata geçerek konunun düzeltilmesini gerçek engellilerin zaten engel oranlarını yine alacaklarını cetveldede haksızlığa uğrayan kardeşlerimiz için yine vurgu yapılacaktır durum anlatılacaktır... Kısaca sizce bu durum nasıl düzeltilir ?

Bunun önüne geçmenin tek yolu yeni rapor istenmesidir.Ayrıca ÖSYM nin belirleyeceği noktalarda sınava müracaat esnasında uzman dr tarafından kontrol edilmeli ve ona göre sınav müracaatının alınması gerekli, zaten ilgili kanunda bu yönde bakınız ne demiş o kanun..
“Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak?Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik”in 4.Maddesi f.bendi derki ,
f) Sağlık Kurulu Raporu: 16/12/2010 tarihli ve 27787 sayılı (Mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınmış sağlık kurulu raporunu,

Evet bencede yeni rapor istenmeli ama hakları yenen gerçek engelli olupta yüzde 40 altında rapor verilen kardeşlerimizin mağduriyeti giderildikten sonra yeni rapor istenmeli .....

zaten milli eğitimin engelli alımında başvuru esnasında devletin görevlendirdiği doktor komisyonu raporları inceledikten sonra başvuruyu yapabiliyorduk..bundada kesinlikle böyle olacaktır..

golden_heart,
Raporu incelese ne olur esas engelli kişiyi incelemesi lazım.Zaten amaç sahte raporların önüne geçmek değil mi? İlk müracaat esnasında görsel temastan sonra müracaatı kabul etmeli...

ondan bir sonuç çıkmaz aynen devam eder sorun o yüzden daha farklı bir yol izlenmeli cetveldeki gerçek engelli kişilerin alamadığı oranlar düzeltilip sıfırdan yeni yönetmenlik doğrultusunda heyet rapor istenmesi daha sağlıklı olur diye düşünüyorum ve her kişi tüm haklarından yararlanacağı rapor alarak nokta konmalı bu iş çok uzuyor herkes defalarca heyete girmektende usandı bir defa ama tüm haklarınında değerlendirileceği rapor olursa defalarca heyete gitmektende kapı kapı gezmektende kurtulur herkes....

ben şunu anlamıyorum arkadaşlar; bakıyorum sitede hem bu sahte raporların varlığından şikayet var..hemde deniyor ki "bu devlet durup durup yeniden rapor alın derse " endişesi ve de öfkesi var..bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..şuan burada yorum yazan arkadaşları kastetmiyorum,ama bu site de gerçekten ne istediğini bilmeyen arkadaşlar var..bana kızabilirler ama bu böyle..hem sahte raporları engelle diyeceksin,hemde devlet "madem o zaman herkes yeniden güvenli şekilde rapor alsın" dediğinde sesini çıkarmayacak bu sürece katlanacaksın..bir çok kişi armut pişsin ağzıma düşsün diyor..ama yoooook öyle..

İsmail kardeşim yok asla alınmıyorum anlatmak istediğinide yazdıklarınıda gayet iyi anlıyorum yazdığın her harfin altına imzamı koyuyorum bu konuyu açma sebeplerimden biriside bu herkes haksızlığa karşı adalet yanlısı ancak malesef icraata gelince dediğin gibi armut piş ağzıma düş ben çok ciddi bir şekilde yazdım ve üstünede düşeceğim mücadele edeceğim bürokrat ve siyasilerle yakınen kimlerle görüştüğüm konusudunda bilgi sahibi olan arkadaşlarım ve kardeşlerim var inşallah başarırız hayırlı bir işe imza atmış oluruz buradaki tek amaç haksızlığı önlemek farklı bir amaç yok yorumları okurken iyi analiz ederlerse diğer arkadaşlarda farkına varacaklardır...

inşallah kardeşim..ya bakıyorum bu gibi konulara kimse tenezzül edip girmiyor yorum yazmıyor..ama bir adam "araba almak istiyorum,düşünceniz nedir" dediğinde sayfalarca yorum yapılıyor..ya bu millet halinden memnun,ya bizde bir şey var..bak bu sınavın yapılması hızlandırılması konusunda da,öyl çok konu açıldı ki (açanlardan biri benim) ama yine kimse yoktu o zamanlar..40 bin kişilik sitede çok az insan destek veriyordu..devlete yazı yollayalım..yok! gazetelere yazı yollayalım.. yok! bi yerde toplanalım,sesimizi duyuralım..yok! ama şimdi bakıyorum da o gün olmayanlar,şimdi bu sınavın telaşında..ben her engelli kardeşim için çabaladım,ama onlarda keşke destek olsaydı..belkide daha hızlı ve detaylı bir saınav olurdu..hakkımızda hayırlısı olsun..

İsmail kalbimiz temiz şu linkteki konuyu okurmusun işte bahsettiğimiz haksızlıklardan birisi bu belki arkadaş engelli ancak süreli raporla işe alınmış doğal olarak engelli kardosundan işe girmiş ama şuan engelli değil görünüyor raporunda http://www.engelliler.biz/forum/sak...i-indirimi-basvurumda-oranimi-dusurduler.html

golden_heart;
KArdeşim sen meraklanma yarın ösym yeniden rapor almanız gereklidir dediğinde gör yorumları devleti kurumları bakanları herkesi yerden yere vururlar:)

:D o iki iki dört zaten :) kesin ..bu devlet engelliye zulüm yapıyo,bu hükümet gibi engelliyi hor gören olmadı gibi şeyler yazacaklar..ezberledik .. ama işte ağzı olan konuşur hesabı,altında neyi amaçlıyor devlet diyen olmaz..ha haklı olanlar vardır,mesela evden dahi çıkarken zorlananlar,bi daha rapor alırken zorlanır..ama bu rapor isteme işi de onun selameti için sonuçta..gerçi daha bşey yok ..ama olursa da bence hiç bir sorun olmaz..yeter ki sahteler ayrışsın..veridğin linki okudum ne yazık ki öyle olanlarda var aramızda..

İşte diğer yorumumda yazdığım gibi önce cetvelde gerçekten engeli olanların rapor alamama durumu düzeltilecek sonra herkesten tüm haklarından yararlanabileceği rapor düzenlecek bir daha rapor almayada gerek yok bu raporlar verilirken bütün tetkikler muayene ve kontrollerde çok sağlıklı yapılmalı görüldü yazıp atılmamalı ha bide hastalığı ve engeli olanlar devamlı muayene oldukları bölüm doktorlarından gerekli raporlarını alarak heyetin karşısına çıksınlar manken gibi çıkarlarsa yine alamazlar bedenlerinde ne rahatsızlıkları varsa ayrı ayrı tetkilerini yaptırıp heyete sunsunlar ...

arkadaşlar sizin dediklerinizi hepsine katılıyorum...bio arkadaşımından belirtiği gibi eskiden çoçuk felçi olanların rapor oranları %40' ne yaziki 2006-2010-2012 yönetmeliklerinden bu tarz rahatsızlıkları olanların oranları ciddi bi şekilde düşürüldü..ve şuanda rapor almak isteyen ben ve benim kişiler heyette girdiklerinde maymunluk yaptırılmakta...yani şuanda hakkı olmayan raporu alıyor hakkı olanda alamıyor şuanki rapor yönetmeliğinde...bu sisteminde kolay kolay düzeltilecegini zannetmiyorum çünkü devlettin işine geliyo engelli sayısının az olması....Bu nedenle ben ve benim olan arkadaşlar yeniden rapor almaktansa,mevcut şartlarını korumak için bu olaya girmek istemiyoruz...ben baştan beri söylüyorum eğer sahte rapor alan kişiler zaten sistemdeki açıkları bildiklerinden dolayı ne kadar yaptırım yapılsada yine kılıfına uydururlar...ama bunlarla mücadele etmenin gerekliliğini savunanlardanım..ama hep elmayla armutu karıştırdıgımız için kaybeden yine bizler oluyoruz...atı alan üsküdarı geçiyor.....Raporların yeniden istenmesi şuan için kimse için hayırlı olacagını düşünmüyorum....

designer_07,
Raporların yeniden istenmesi hayır olmaz demişsin amaç zaten sahte engellilerin ayıklanması gerçek engelli kardeşlerimizin hakkının yenmemesi bu yüzden ÖSMM müracaatlarında 16 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe uygun rapor istenmeli,hatta müracaat esnasında yetkili sevk vermeli ki sadece sınav için yeni rapor istemeli...Bu benim kendi düşüncem bu düşünceme itiraz edende olacak....
Yine bazı arkadaşlarımız ellerinde ki eski tarihli raporları kazanılmış hak olarak görüyor tek başına rapor almak kazanılmış bir hak değildir.O rapor ile müracaat sonrası vergi ind. hakkı kazandı ise,Kamu-Özel işe girmiş ise,ÖTV muafiyetinden faydalanmış ise bu kazanılmış haktır.
Mesela bir örnek 01.10.2000 tarihinde işitme engelliler ÖTV muafiyetinden faydalanıyordu ve kişi ÖTVden faydalanarak araba aldı.Diyelim ki 15.10.2000 de yönetmelik değişti dedi ki işitme engelliler ÖTV den faydalanamaz dediler o zaman 01.10.2000 tarihinde ÖTV den faydalanarak araba alan kişiye hakkın kayboldu ver arabayı mı diyecekler.İşte bu kazanılmış haktır. Lütfen sizden ricam tek başına rapor almak KAZANILMIŞ bir hak değildir.

arkadaşlar sadece benim tanıdıgım üç kişi var eger şuan rapor için heyete girsin rapor alsın yemin ediyorum o halleriyle %10 bile alamazlar ama birinin raporu %60 digerinin raporu %52 bir digerininki ise %48 bu vatandaşlar işe girmişler güzel güzel çalışıyorlar birisi kamuda belediyede digeri sendikalı her hakkı olan 1600tl gibi güzel bir maaş veren özel sektörde işçi bir digeride 29 nisanda yapılacak sınava hazırlanıyor sınav günü yaklaştıkcada iştahı kabarıyor arkadaşlar bu ülkede allah peygamber kul hakkı bilinmedikce bu tür sorunlar bitmez içim gidiyor bu adamları şikayet edecem ama kime edecem nereye edecem kim bu adamlara bu durumun hesabını soracak bilemiyorum yeni rapor isteniyor deyince bir çok kişiden tepki geliyor neden çünkü bir çogu bu insanlar gibi inşallah yeni rapor isterlerde gerçek özürlü kardeşlerimizin hakkı yenmez.

arkadaşlar zaten 2010un aralık ayında yeni yönetmelik yayınlandı. özürlülük ölçütleri değişti. bu tarihten önceki raporların ömss de ve atamlarda geçerli olmayacağı kesindir. bir de rapor konusunda hakem hastanenin verdiği rapora güvenilmeli. herşeye şüpheyle yaklaşmak pek doğru bir yaklaşım değil. işin sahtekarlık boyutuysa söz konusu olan bunu herhalükarda yapılabileceğini bilmek lazım. insanları bu duruma düşüren bu tür hilelere başvurmaya sevk eden, bu insanların aldığı eğitim ve bu ülkenin lanet olasıca politikalarıdır. bir de sitede bazı arkadaşlar kendi kafasından rapor oranı vermeye kalkmış. bu da sağlıklı bir durum değil. dışarıdan bakıldığında birçok kimsenin özürü görünmeyebilir. hiç kimse bir kişi ya da kuruma özrünü açıklamak zorunda da değildir. mantıklı olalım lütfen

Bu sorunu bimere özidaya cumhurbaşkanlığı aile ve sosyal polikalar bakanlığının mail adreslerinede yazarsanız onlarda raporlar hakkında daha sıkı işlere imza atarlar....

ben bunu sorun olarak öne sürmedim. bu benim şahsi düşüncem. senin düşünceni de dinlemek isterim.

Benim şahsi düşüncem yukarda açık ve net bir şekilde yazdım ama birdaha yazayım şuan hala engelli olup raporuna sırf cetvel yüzünden oranlar düşük veriliyor mevcut bu durum tekrar gözden geçirilerek cetveldeki oranlar net bir şekilde düzeltilmeli daha sonra bütün engelli olanların müracatları alınmalı ve baştan aşağı bütün tetkikleri bir defaya mahsus çok sıkı yapılmalı ve heyete sunulmalı bütün haklardan yararlanabileceği tek seferde heyet raporu verilmeli birdahada heyet kapısı kapanmalı ama bunu ince eleyip sık dokumalı hakkaniyetli bir şekilde artık her kurumun isteğine göre heyete gidilmemeli yok ehliyet yok vergi indirimi yok işe girecez yok kulaklık yok araç alımı v.s yazık günah bu insalara her yönetmenlik değiştiğinde rapor rapor bizde bundan usandığımız için açtık böyle bir konu mantıksızlık değil aslında aynı düşüncedeyiz gidiş yollarımızmı farklı acaba okan yoksa senin söylemine bişey dediğim yok yanlış anlaşılma olmasın zaten soru şeklinde açtım başlığı görüş almak adına....

sorun yukarda arkadaşın söylemiş olduğu engeli olmadan engelli kadrosuna işe girenler ....

arkadaşım bu söyledim insanların özrünü bırak afedersin annesinin karnından çıktını biliyorum emin olmasam yazmam bal gibide özürlü degiller ha özürlü degiller derken şunu da belirteyim bunların özür durumu % 40 toplamaz ben iyi biliyorum bu insanları parti ayagına benim adamım ayagına almışlar bu raporları ben kendimden eminim hemde bu insanları şikayet edecem ama zamanı var onlarda insanları hakkını yemeyi görsünler bakalım

Eğer ki hile ile rapor alıp benim önüme geçecek olan kim olursa olsun,Allah'ından bulsun !! bu kadar diyorum.. İnşallah o iştahı kabaran,engelli sınavından medet uman o kişilerin planları bozulur..

aynı şeylerden bahsediyoruz. ama birazda haklarımızı bilmememizden kaynaklanan sorunlar var; şu kadarını söyleyeyim, sağlık raporu alırken arka kısmına raporu ne için aldığının belirtilmesi istenirse bu sorunlar ortadan kalkacaktır. mesela 193. sayılı yasadan yararlanmak için, 2022 maaşı, istihdam, eğitim vs. bunlar istendiği takdirde rapora ekletilebiliyor. bir de şöyle bir durum var. hakem hastanelerde raporlar ince elenip sık dokunuyor diye düşünüyorum. o yüzden birçok uyanık hakem hastane yerine başka hastanelere müraacat ediyor. rapor için rapor alınacak kurulda bilgiler eksizsiz olarak rapora işlenirse ve hakem hastaneden rapor alınırsa Maliye Bak. bile rapora sorunsuz onay veriyor. aynı şekilde düşünüyoruz belli ki. ama aksaklıklar noktasında engelli kardeşlerimizin de ciddi bilgi eksikliği olduğu kanaatindeyim.

buzluçay;
kardeşim haklısındır. herhalde konuyu bilmiyorum zaten bunları sana hitaben de yazmadım. ama illa ki böyle numaralarla rapor alanlar varsa sen şikayet etmeye çekiniyorsan bu senin günahındır. bir de zamanı gelecek demişsin sen bir şekilde hakkını aramaya başla. eğer gerekirse ya da zorlanırsan olabildigince yardımcı olurum sana.

Evet kesinlikle aynı kanatteyim o yüzden heyetin karşısına manken gibi çıkılmasın dedim tetkikler eksiksiz yapılsın ve dilekçede bütün haklarından faydalanmak istediklerini belirtseler ancak cetveldeki oranların korkusu ile hareket ediyorlar sanırım ben şuan girsem yine aynı oranda alacağımdan eminim benlik problem yok sorun sahte raporların önü nasıl kesilir bunu düşünüyorum ama heyetlerinde eskisi gibi ezbere rapor vermediklerini görüyorum şahsen mersinde girdiğim heyetlerdeki doktorların kararları davranışları hakkaniyetli gibi bana tetkiklerini eksiksiz getir ibrahim dediler o tetkiklere göre rapor oranı yazacağız aksi takdirde oran düşük olur bende uğraştım ama heyete girmeden hangi rahatsızlığım varsa ameliyatımdan kaynaklı ayrı ayrı işkence gibi tetkiklerde olsa yaptırdım ve heyete sundum oranların yazılması 5 dk bile sürmedi herkes bana baktı şaşırdı ama bilmiyorlarki her tetkik için 3 ay 5 ay bekledim ama aldım umarım hayırlısı olur herkes için sahte raporla önümüze geçenlerde varsa diğer tarafta alacaklı olmak iyidir :D kendileri bilir Allah ıslah etsin....

Birde yukardaki yorumlarımın birisine link attım Allah için bir tıklayıp okuyun tamda konunun üzerine bugün sitede öyle bir soru sorulmuşki gülermisin ağlarmısın :D

yok çekincem falan yok sadece araştırma içindeyim biraz daha bu konuda bilgi sahibi olayım ondan sonra süreci başlatacam yardımın içinde çok sagol eger ihtiyaç duyarsam bilgine yardımına o zaman size haber veririm

İlginç belki arkadaş genel anlamda engelli belki cetvelin hezimetine kurban oldu ancak raporu süreli ise neden sınav başvurusu kabul edilir veya işe başladığı kurum neden yeniden rapor istemez neye göre çalıştırırlar engelli kadrosundan anlamış değilim....

Merhaba arkadaşlar... Şimdi sizin dediklerinize göre 2010 aralık ayından önce alınan raporlar bu sınava başvurmak için geçerli olmayacak diyorsunuz.... İyi de ben şahsen 2009 da süreklidir raporu aldım ve bu raporu işkur a işlettim... 2009 ekim ayında da özel bir şirkette çalışmaya başladım... İşkur un kabul ettiği ve süreklidir ibarsei olan bu raporla bu sınava nasıl başvuramam? Bu biraz saçma geldi bana... Eğr bu doğruysa sınava girmek içn yeni rapor çıkartmak gerekecek ki bu iş için de kim bilir kaç gün uğraşmamız gerekecek... Bu konuda net bilgisi olanların burda paylaşımlarda bulunmaya devam etmesini temenni ediyoruz...

ben aynı durumda değilim yani raporum daimi. çünkü hastalığım kronik. ancak bio kardeş biraz da empati yapmakta fayda var hile ile rapor alanlardan bahsetmiyorum; ancak düşündüğümüzde önemli bir özrü olan birinin raporu süreli olsa bile istihdam edilebilmeli. sonradan engeli ortadan kalkarsa o zaman ona göre bir yasal uygulama belki yapılabilir. bazı raporların süreli olmasının nedeni hastalığın iyileşme ihtimalinden değil, hastalığın ilerleme ihtimalinden kaynaklandığını da unutmamak lazım.

ECOnomiST;
kardeş kılavuz açıklanmadan ne söylense boş, ancak yüksek ihtimalle yeni rapor istenir diye düşünüyorum senin durumunda. çünkü 2010 aralık ayı itibariyle özürlülük çetveli değiştirildi. senin mevcut raporun yeni cetvele göre düşebilir ya da yükselebilir. eski raporların hepsinde aynı durum sözkonusu.

Üst Alt