Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖSS'de bedensel engellilere verilen ek puan..?

suskun62

Üye
Konular
79
Reaksiyonlar
2
öss kitapçığında bedensel engellilerin durumlarını bir raporla bildirdikleri taktirde ve raporun kabul edilmesi dahilinde ek puan alacaklar dır diyor

sormak istediğim şu ek puan ne kadar geliyor
varsa tecrübeli arkadaşlarımız söylesinler

5 sene önce böyle bi uygulama yoktu, yeni çıktıysa bilmiyorum.

Böyle bi şey varsa çok iyi olur, çünkü zamanında çok sıkıntı çekmiştim.

evet var kitapçıktada yazıyor. ama puanın ne kadar olduğu yazmıyor

Gerçekten iyi bi şey o zman :lol:

Şimdiden hayırlı olsun, inş istediğiniz bölüme girersiniz.

ilk defa duydum.Kitapçıktaki metni yazarmısınız.

BEDENSEL ENGELLİ ADAYLARA EK PUAN

Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayları seçme ve yerleştirme işlemleri ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, engel türü, engel derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak. Bu durumdaki adaylar bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporuyla kimlik bilgilerinin yer aldığı engellerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan dilekçeyi 2008-ÖSS Aday Bilgi Formuna ekleyecekler.

Raporları ÖSYM’ce kabul edilen adaylar, ayrı salonlarda sınava alınacaklar ve gerekliyse kendilerine “okuyucu”, “işaretleyici” görevliler eşlik edecek.

Bu ek puan konusunda YÖK'e bilgi edinme yasası çerçevesinde şimdi şu soruları sordum:

ÖSS kitapçığında, bedensel engelli adaylara ek puan verileceği yazmaktadır.
1- "ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı yöntem" nedir ve nasıl uygulanmaktadır?
2- Sakatlığı bulunan adaylara ek puan veriliyorsa bu kaç puandır, bu puan nasıl belirlenmektedir?
3- Sakatlığı bulunan adaylar için herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünde kontenjan ayrılmış mıdır? Ayrılmışsa, hangi okul ve bölümlerde ayrılmıştır ve buralara giriş için neler yapılmalıdır?
4- Bugüne dek bu kontenjandan/ek puandan kaç engelli yararlanmıştır.
5- Engelli camiasında neredeyse şehir efsanesi halini alan bu kontenjan ve ek puan konusunda kurumunuz kamuoyuna detaylı bir bilgi vermeyi düşünmekte midir?

ben ösym nin bu kadar iş arasında bu sorulara çabuk cwp yazacağını sanmıyorum
belki 2-3 ay içinde söylerler

"BEDENSEL ENGELLİ ADAYLARA EK PUAN" Kitapçıkta böyle bir başlık var mı? yoksa arkadaşımızın umudu mu anlayamadım.

Keza yazının içeriğinde ek puan yok.

Özgeçmiş neden istiyorlar anlamadım. Doktor şu şekilde sınava girer diye bir not düşmesi yeterli olması gerekir. Kimlik bilgisi istemeleri de saçma. Sakat olmayanlar da kimlik bilgilerini formda belirtiyor.

Yök birşeyler yapacak ama neyapacağını kendide bilmiyor gibi bir hava esiyor. Sırf bu başlığa dayanarak, bir kaç gün sonra biz bütün engellilere ek puan verdik derlerse şaşırmam.

kitapçıkta yazıyor
ek puan verilecek diye bir başlık
sana tavsiyem bi daha oku gözünden kaçmıştır

Suskun 62:OturanBoğanın yazdığı Bilgi edinme yasası çerçevesinde kurum 15 gün içerisinde cevaplandırır.

Arkadaslar oss de engellı ogrencılere ek puan verılıyor. gorme engellı bır ogrencımın bundan yararlandıgını bılıyorum. fakat hangı engel grupları bundan yararlandıgını ve engellı kontenjanının hangı olcude oldugunu bılmıyorum.oturan boganın sorularının cevaplarını bende sabırsızlıkla bekleyecegım.

ösym yi aramanızı tavsiye ederim.

zamanında ben aradım hiç bir ek puan yada özellikli bi yerleştirme yok dediler, aldığın puana göre yerleşirsin dediler, tabi bende bi ton laf ettim :)

inş değişmiştir ve ek kontejan yada ek puan verirler.

Arkadaşlar gerek ÖSS kitapçığında buraya kopyalanan metinde gerekse uygulamada engellilere herhangi bir ek puan söz konusu değildir. Ek puan olmalı mıdır sorusundan ziyade bence engellilerin de sağlamlarında birlikte mağdur olduğu şu katsayı meselesi asıl sorun.

Bu ülkede sağ iktidarların kendi iktidarlarını sağlamlaştırmak için başlattıkları imam hatip lisesi mezunlarına karşı devletin kendisini savunmaya alması nedeniyle tüm gençlik katsayı belasının mağduru oldu. Hükümet bu katsayı farkını imam hatipleri dışarda bırakacak şekilde ortadan kaldırmıyor. Israrla katsayı kalkacaksa imam hatiplerde bundan yararlansın diyor. Devletin diğer kurumları daadı üstünde bunlar imam hatiip eğitimi almış ve burdan mezun olanların başka bölümlere girmesi doğru olmaz diyerek diretiyor. Bu durumda olan koskoca bir gençliğe oluyor.

Sonuçta olan hepimize oluyor. Gençlerimiz mecburen okumak istemedikleri alanları okumak zorunda kalıyor. Mezun olduğum universitede okuyanların yarsından çoğu okudukları bölümleri sırf katsayı nedeniyle orayı tutturabildikleri için okuyor. Bir sosyal bilimler öğrencisi sosyal bilimlerin anası sayılan hukuk okuyamıyor mesela. Çünkü sözel tercih yaptıgında 0.8 ile çarpılan puanı artık eşit ağırlık alanından öğrenci alan hukuku seçmeye kalktığında 0.3 ile çarpılmaya kadar düşüyor. Bu durumda bölümü kazanmak mucize oluyor.

Bu düzen gençlerin ot gibi öğütüldüğü abuk sabuk saçma sapan bir düzen ve bunun tek ama tek sebebi imam hatip kadrolarını ısrarla devletin her yanına sokmak isteyen çok sevgili siyasetçilerimiz.

Ya eğer böyle bişey var ise bende kendilerinden şunu talep edeceğim

mezun olabilmem için tek dersim kaldı..:(

O konuda bana yardımcı olup Diplomamı alabilmem mümkün mü :?: :lol:

O dersten geçersem eğer(İnşallah) Ön Lisan mezunu olacağımdan :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ya bence siz yanlık yorumluyorsunuz yazıyı. ben ÖSS yede KPSS yede girdim. zaten bedensel engeliniz var mı kısmını işaretledikten sonra forum doldurlurken, engelinizi gösterir raporu ya forumla beraber veriyorsunuz yada ÖSYM ye postayla yolluyorsunuz.

bunun puan üzerine hiçbir faydası yok, sadece eğer isterseniz sizin engelinize göre size bir refakatçi, görme sorunu olanlar için okuyucu, yazma sorunu olanlar için yazıcı yada tuvalete gitmekte zorlamamlar, sınıfına gidemeyenler için yardımcı veriyorlar. bir de sınav esnasında su dağıtıyorlar, ilgileniyorlaryani. hatta masaya saat koyuyorlar, normal sınıf değil zaten büro ve birkaç kişisiniz.... vs...

herkes puan açısından eşit değerlerndirilir fakat barajı geçtikten sonraki verilen hklar farklı oluyor tabi... Benim fikirlerim bunlar ama puan veriliyorsa KPSS dede veriliyor mu olursa sevinirim tabi ama bence çok zor...

üniversitelerde engelli kontenjanı diye bir şey var

suskun62 kardeşim ösym yi aradınmı??

Aramanda fayda var çünkü bu konular hakkında kimsenin tam bir bilgisi yok.
Ben öss den sonra yerleştirme sırasında bir çok kişiyle konuştum kimsenin bu konular hakkında bir bilgisi yok, en iyi senin ösym de yada benzeri bi kurumdan bilgi alman.

oturan boğa bişeyler yolladı ösyme ye onu bekliyoruz
bende araştırdım şunu öğrendim::::
üniversite bölümlerinde engelli kontenjanı varmış 3 kişilik
diyelim 3000 kişi odtü elektronik bölümünü istiyor bunlardan 10 tanesi engelli,engellileride kendi aralarında puanı yüksek olanı alıyorlarmış
budur yani öğrendiğim. tabi 3 ten fazla engellide yerleşebilir.
misal engellilerin puanı yüksekse onlar yerleşir,sadece engelli kontenjanı 3 kişilik
sorusu olan?

Pegasus' Alıntı:
Bu ülkede sağ iktidarların kendi iktidarlarını sağlamlaştırmak için başlattıkları imam hatip lisesi mezunlarına karşı devletin kendisini savunmaya alması nedeniyle tüm gençlik katsayı belasının mağduru oldu. Hükümet bu katsayı farkını imam hatipleri dışarda bırakacak şekilde ortadan kaldırmıyor. Israrla katsayı kalkacaksa imam hatiplerde bundan yararlansın diyor. Devletin diğer kurumları daadı üstünde bunlar imam hatiip eğitimi almış ve burdan mezun olanların başka bölümlere girmesi doğru olmaz diyerek diretiyor. Bu durumda olan koskoca bir gençliğe oluyor.
İmamhatipler imam yetiştirmiyor! ders yönetmeliğine bir gözatabilir bu şekilde düşünenler.

Madem ortada bir yangın var, herkes cayır cayır yansın bu yangında.. Liseye başlayacağım sene yeni ameliyat olduğum için evimizin yakınındaki ticaret meslek lisesine -mecburen, muhasebe alanında eğitim alayım diye değil- kayıt yaptırdım.. 99'da ÖSS'ye girdim ve sınava iki ay kala, gözüne uyku bedenine huzur giremeyesice sayın kemal gürüz katsayı meselesini getirdi, koydu önümüze.

Koskoca bütün yıl harıl harıl sabahlara kadar ders çalış, hedeflerinle hayallerinle süsle bütün duvarlarını sonra bir kendini bilmez bütün hayallerini parçalayıp konfeti yapsın başından aşağı.. aldığın puanın hiç bir önemi yok nasılsa alanın belli, bundan sonra hiç çalışmasan da olur.. ya da git zırla sabaha kadar bilmem çare olur mu?

Anadolu ya da fen liselerinde okuyanlar diş hekimliğini.. düz lisede okuyanlar hukuk fakültesini, eğitim fakültelerini tercih ederken; bana muhasebe nasıl dayatıldıysa aynen devam etsin, kesinlikle kalkmasını istemiyorum.. Sonra birkaç sene sonra benimle aynı puanı alan hukukçuların, edebiyatçıların karşıma dikilmesini istemiyorum.

Çok bencilce bir düşünce biliyorum; ama okuldan sonraki hayat çalışma hayatı aynı bencillikte olduğu için, eşitleme buradan başlanmalı. Üstelik 99 da ÖSS'ye girenler bu farkı sınavdan 2 ay önce öğrendi, şimdikiler bile bile lades diyorlarsa hala varsın yansınlar..

Bunun aslı astarı varsa eğer seneye ben tekrar üniversite sınavına girerim..suskun62 öğrendiklerini paylaşmaya devam edersen sevinirim..İnşallah %3 kontenjan olayı vardır ve başvurulara göre alım yapılıyordur en yüksek engelli puanını baz alarak..Bu süper bişey olur.Bu kez istediğim bir alanda eğitim almak istiyorummm:)

bide şu var,diyelim bir bölüme 1 tane engelli arkadaş tercih etmiş
bölüm puanı 330 arkadaşın aldığı puan ise 240
bu arkadaşın yerleşme şansı 0 dır.
arkadaşında hatrı sayılır bir puan alması gerekli 300-310 gibi

O zaman nerde fark?engelli de engelsizde her ihtimalde sen o bölümü tutturusan girersin :)yanılıyormuyum..peki ek puan?peki kontenjan ??bence tezatlık var...ben engelli bir bireyim 15 engelli aynı yeri istiyoruz ve o bölüm 310 dan kapatıyor hepimizin de puanı 310 üstü o zaman hepimiz o bölümdeyiz..haa sıralamayla girmiş oluruz ben bölüm 4 o bölüm 20. diğeri bölüm 50. si kısacası oraya giren kişi sayısı olarak sıralama olur.bunda da bir kazanç yok.. bence..

ek puan veriliyor... tam puan deil!
330 puanlık yere 300 puanla yerleşmek ne kadar güzel ya

tabi bu söylediklerimi ordan burdan duydum. kesin olmayabilir de.
en iyisi oturanboğanın ösym ye yolladığı soruların cvbını beklemek, ama galiba biraz gecikecek

Kemal Gürüz e beddua etmek işin kolayı...Bu kişinin bunu neden yaptığını anlamak biraz gayret ister. "Altın nesil" yetiştiriyoruz diyerek yetiştirdiklerini devletin içine sokar ve istediğim dönüşümleri gerçekleştirim diyenlere karşı birileri tabiki önlem alacaktı. Hırsızın hiç mi suçu yok? Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş değerleriyle hesaplaşma amacını bir gün bile terketmeyenlerin suçu yok ama buna karşı çaresizce -yanlış uygulamalarla bile olsa- çırpınanların boyununa tüm suçu yükleyeceğiz. Size göre bu ülkede azgın ve kötü niyetli bir takım adamlar işte böyle uygulamalarla halkı üzüyorlar. Bunu da sırf spor olsun diye yapıyorlar. Herşey sizin için bu kadar basit. Gerçeğin peşinden gitmek yürek istiyor biliyorum ama sergilediğimiz kolaycılıklarla bu ülkeyi hep birlikte mahfediyoruz. Neyse ben kesiyorum çünkü burası bu tartışmanın yeri değil...

Katsayı problemi tamamen kalkmalı.Okul birincisi,öss birincisi imam hatip lisesi mezunu olunca önüne çekilwen bentler sayesinde istediğin bölümü tercih edemiyorsun.Hem imam hatip lisesi zeka kübü hem de öss de ya birinci ya da çok yüksek puanı var.Bazı mentaliteler bunu tolere edebilir mi?HAYIR!!!!Altın nesil bir hezeyandan ibaret.İmam Hatip Lisesi mezunu olunca sorun bunun neresinde.Şuan imam hatip lisesi mezunları tarafından yönetiliyor olmamız mı bu kadar düşmanlığı artırdı.Objektif olamayan ve olmayan kafaların inadına ,böyle dehalar beyin göçüyle performanslarını diğer ülkelere harcayacak,BU ÜLKE olmasın da.Oxfordlar,Harvard’lar ne güne duruyor,sonra da gelsin prof.luklar. :D

Bu anksiyete ve hezeyanlara ,bütün farmakologlar ,psikyatristler bir araya gelse çare bulunmaz. :D

Madem imam hatipler sadece imam yetiştiriyor,peki bu hezeyanlar neden??????

İmam hatip liseleri öğrenciler hem dinini öğrensin hem de diğer tahsilini yapsın diye açıldı.Bu okullar önce vatandaşların kendi finansman destekleriyle açıldı.Suç mu bu?İsteyen gider,isteyen gitmez.

Bedensel engellilere ek puan verilmedi bugüne kadar.Verilmesi de aptallık olur bence.Sadece görme engelliler için sınav esnasında yardımcı olunuyor.

Yeni uygulamada böyle bir şey var ise,bu haksızlık olur.Aynı katsayı haksızlığı gibi.

sevgıllı oturan boga osym den alacagın cevabı sabırsızlıkla beklıyorum.
yenı aldıgım bır bılgıyıde sızlerle baylasmak ıstıyorum. ozurlu kontenjanından yararlanan bır ogrencımın durumu ve osym tablosu
http://dogrutercih.iku.edu.tr/bolum-tomografisi-2.asp
buradan kontenjan ve yerlesme ıstatıklerıne baktıgınızda ozurlu kontenjanı gorunuyor.taban ouan puan ve basarı sırasına baktıgımızda kac puan la yerlestıgı oratada. bu ogrencım gozluk kullanan bır ogrencı gerekırse raporunda derecesı kac ıse onuda ogrenır yazarım

pexas, ewt ben buna bakmıştım
sormak istediğim şu: burdaki tobloda yer alan bölümleri seçersekmi geçerli bu puanlar yoksa başka bölümleride seçersek bundan faydalanabilir miyiz?

Üst Alt