Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖSS'de bedensel engellilere verilen ek puan..?

Okul birincileri için açılan kontenjanları anladım da,bu engelli kontenjanı çok mantıksız geldi.Yahu sizede anlamsız gelmedi mi bu kontenjan?Bu şekilde değilde,üniv. fiziki yapısı fiziksel engellilere uygundur diye bir ibare olsa daha hoş olurdu.

banada saçma geldi tamam pozitif ayrımcılık ama nereye kadar.
üniversite sınavı için engellilere bir ek puan uygulaması kannatimce yoktu.
ilk önce fiziksel şartlarının düzenlenmesi lazım.
ben Marmara Üniversitesini bitirdim her gün üç kat yukarı çıkmam gerekirdi ben yapabiliyordum ama bir tekerlekli sandalyeli arkadaşım geldiği zaman ne yapardı orası muaamma. ben mezun olduktan sonra okula gittiğimde dandik bir rampa yapılmış o da merdivene paralel engelsiz insan zor çıkar saçtan.yüksek lisansı bitirecem daha hala aynı.he bu rampada birinci kata kadar.anlayın yani görüntü icabı olduğunu?2,3,4.katlarda işini zvarsa birilerini beklemeniz şart.

Bence ayrımcılık değil.çünkü saglam insanlar okulunu dershanesine gitmek için hiç bir sorun yaşamıyor. okul birincisi komtenjanı varsa özürlü kontenjanıda olmalıdır. ayrıca mimarimiz zaten sorun onun doğru olduğunu soylemiyoruz ki. ülkemizde malesef göstermelik yapılan bir çok iş var...

Mami Junior' Alıntı:
Ek puan başlıklı ama ek puandan bahsetmemişler.

Konuyla ilgili bi yazı buldum inş işine yarar.

http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=306827

bu konuyu ince4lemenizi tavsiye ederim.benm bildiğim kadarı ilede gözetmen yardımcı gibi kişilere ihtiyac duyup duymasıınızı anlamk için rapor istiorlar..
umarım sistem deişmiştr ve engelli kontenjanı vardır ..

Engelli arkadaşlarımızın kontenjan sorunlarından söz edilirken; meslek-imamhatip liselerinin katsayı puanı üzerinde de yorum yapılmış .Biraz da ben geveleyeyim dedim ..............
Yüksek öğrenim için ;katsayılar konulurken onbinlerce istemedikleri halde mahalle baskısı ,aile baskısı yüzünden meslek liselerini ve özellikle imamhatip liselerini okuyan öğrencilerin bu dramları yürek burkuyor ama ....bu okullaradan nemalanan din tacirleride bu işten rant sağlamıyorlar mı? On iki yıl önceleri ''o okullar bizim arka bahçemiz'' diyen din bezirganları kendi çocuklarını avrupanın papaz okullarına ,özel kollejlere gönderirlerken acaba çocukları imamhatip liselerini gördüler mi?
Halen .....çığ gibi destek alan ...''kendilerine han hamam,garibanlara da din iman ''mantığıyla daha çok çıkmaza girecek bu ülke.......... Şikayet edenler .......tercihiniz neyse yaşamınız da o olacaktır ...
Yani .....bu tacirlik zihniyeti ile sömürge olacağız sömürgeeeeeeeeeeeeee.................
Elbette ki;herkes fikrinde özgürdür deeee .........be ahmaklar ben sizin fikrinize katlanmak zorunda mıyım ?????????

Arkadaşlar, malum, geçen ay ÖSYM'ye Bilgi Edinme yasası çerçevesinde şu soruları sormuştum:

OturanBoğa' Alıntı:
[size=4]Bu ek puan konusunda YÖK'e bilgi edinme yasası çerçevesinde şimdi şu soruları sordum:

ÖSS kitapçığında, bedensel engelli adaylara ek puan verileceği yazmaktadır.
1- "ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı yöntem" nedir ve nasıl uygulanmaktadır?
2- Sakatlığı bulunan adaylara ek puan veriliyorsa bu kaç puandır, bu puan nasıl belirlenmektedir?
3- Sakatlığı bulunan adaylar için herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünde kontenjan ayrılmış mıdır? Ayrılmışsa, hangi okul ve bölümlerde ayrılmıştır ve buralara giriş için neler yapılmalıdır?
4- Bugüne dek bu kontenjandan/ek puandan kaç engelli yararlanmıştır.
5- Engelli camiasında neredeyse şehir efsanesi halini alan bu kontenjan ve ek puan konusunda kurumunuz kamuoyuna detaylı bir bilgi vermeyi düşünmekte midir?[/size]
Bugün ÖSYM'den çok detaylı ve tatmin edici bir yanıt geldi. Türkiye Cumhuriyeti ile gurur duydum. Maşallah, ülke en azından yüksek öğretim konusunda emin ellerde!
İşte akademinin başındaki ceberrut kurumun sorularımıza verdiği muhteşem cevap:

• T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ
    Sayı: B.30.1.ÖSM.0.00.00.00/BE-08-111 19/08/2008

Sayın Bülent Küçükaslan

İlgi: 16.08.2008 Tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde istemiş olduğunuz bilgiler 2008 ÖSS kılavuzunda bulunmaktadır.

Bilginizi rica ederim.

ÖSYM Bilgi Edinme Bürosu
    Telefon: (312) 298 80 00 (45 Hat)
    Faks: (312) 266 43 30
Ya ÖSS klavuzunu öğrenciler okumadı, ya da YÖK! Hangisi?

tuhaf :roll:
klasik ösym taktiği işte. kılavuz o kadar karışık ve anlaşılmaz ki.
ek puan yok arkadaşlar olsaydı bunu herkes kullanırdı...

bülent cevabı okudum gülmekten gözlerim yaşardı... süpersiniz ya... bende diyorum ne güzel cevap vermişler... abi walla acayip güldüm hatta gülmekten yazamıyorum...

düşünüyorum öyleyse varım.... düşünmüyorum öyleyse YÖKüm...

neyse bi kendime geleyim... ek puan var mı bilmiyorum ama katsayı engelinden dert yanam imamhatip ve meslek liseli arkadaşlara diyeceğim şudur... dert yanarak hiçbiyere varamazsınız... çözüm yolları arayın.. nereden nereye varırsınız araştırın.. farzımisal ben...

ortaokulu imamhatip okudum... liseyi de ticaret meslek lisesi... görüldüğü üzere tam bi kaos.. bu okullardan bi yere varmak mümkün değil demi... hayır mümkün... şuan marmara ünv ingilizce iktisat öğrencisiyim... ve inanın öss ile dehiç işim olmadı (sadece liseden mezun olduğum sene başvurdum ve annemin zoruyla girdim... sınavın ortasında boş kağıt verdim çıktım)... peki nasıl başardım bunu... tabiki dikey geçiş ile... bunun ne demek olduğunu sadece ilgilenen arkadaşlara anlatmayı tercih ediyorum... ya mümkün değil böyle bişey diyorsanız size tavsiyem benim diyeceklerime kulak vermeniz olacaktır... faydalı olabilirsem ne mutlu bana...

slm

ben orta okuluda liseyide imam hatipte okudum hiçte pişmam olmadım zahmetsiz ders çalışmadan dikey geçiş yaptım ilahiyata insanın bir ideali olmalı onun peşinden gitmeli diye düşünüyorum.

2001 den beri üniversitelerde engelli öğrencilere sağlan hak

malesef bu ösym nin kendi intiyazında olan bir durum olduğu için kılavuzda tam anlamıyla net bir şekilde belirtilmemiş gizli kalan bir haktır
interneti dollaşırken engelliler için sağlanılan kontej hakkında bilgi buldum
elemanın biri bu sayede 4 yıllığı bile bitirmiş
yüksek öğretimde de aynısını istiyoruz gibisinde geyik mesaj yazmış
resmen uyuz oldum 2007-4=2003 yılında beri bu varmış ama çok az kişi bunu biliyor ve bu hakkı talep ediyor sonra
ösym her yıl açıklama yapıyor bu yıl gene 1000 kişinin altında engelli yerleşebildi diye :
http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=377773
neyse yazıyı okuyun inceleyin ve hakkınızı istemek için nasıl bir dilekçe ile ösym ye başvuracanızı öğrenin

DİLEKÇE ÖRNEĞİ

• T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
    ANKARA

……………. Üniversitesi ………… Fakültesi ……….. bölümünden …… yılında mezun oldum.

Kurumuza bağlı ÖSYM’ce Üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleştirilmek üzere ÖSS sınavı öncesi yayınlanan broşür ile bölüm kontenjanları gösterilmektedir. Sınav sonucuna göre yapılan tercihlere göre de yerleştirme yapılmaktadır. ÖSYM’ce yapılan tercihlerde, engelli vatandaşların yerleştirilmesinde sağlanan kontenjanlar nedeniyle engelli insanlar kontenjanlar dahilinde yerleşmekte ve eğitim hayatını devam ettirmektedir. Bilindiği gibi engelli vatandaşlarımız eğitimini diğer öğrencilere göre daha zor şartlarda ve çeşitli sorunlarla uğraş içerisinde eşit olmayan koşullarda gerçekleştirmektedir.

Ancak, Üniversitelerin önlisans ve lisans bölümlerine yerleştirmede gösterilen bu kontenjanlar, lisans eğitimi sonrası eğitimini devam ettirmek isteyen engelli vatandaşlarımız için sağlanmamaktadır. Yani, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimleri için açılan öğrenci kontenjanlarında bu duyarlılık bulunmamaktadır. Engelli kişi lisans eğitimini de sorunlarla boğuşarak (engelinden dolayı) diğer öğrencilerle aynı eğitimi alarak başarmış ve bitirmiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle engellilere Yüksek Lisans ve Doktora eğitiminde de kontenjanlar sağlanması gerekmektedir. Şöyle ki bu durum, 2709 sayılı T.C.Anayasası’nın ‘Kanun Önünde Eşitlik’ başlıklı 10.maddesi ve ‘Eğitim Öğretim Hakkı’ başlıklı 42.maddesiyle bağdaşmamaktadır. Dolayısıyla 2547 Sayılı kanuna dayanarak çıkartılan “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ile ilgili Anayasa maddeleri birbirine örtüşmektedir.

Bahsedilen Yönetmeliğin ‘Yükseköğretim Kurulunun Görevleri’ başlıklı 7.maddesi (i) bendinde, “Yükseköğretim kurumlarında ve bu kurumlara girişte imkan ve fırsat eşitliği sağlayacak önlemleri almak …” denmektedir. Bu yönetmeliğe göre engelli öğrenciler ile diğer öğrenciler eşit tutulmaktadır. Fakat, engelli öğrencilerin eğitimleri ilkokuldan başlayarak dahi eğitimleri ayrı okullarda yapılmaktadır. Yani ilköğretimden itibaren eğitimde bile engellilerin eğitimlerini daha iyi şartlarda yapabilmeleri sağlanmaktadır. Yükseköğretimde de engellilerin engelleri yanında eğitimdeki eşitliğe bakılmalı, engelli vatandaşların diğer öğrenciler gibi onlar gibi eğitim almaları için fırsat eşitliği sağlanmalıdır.

Ayrıca, 20/06/2006 gün 26204 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma Ve Koordinasyon Yönetmeliği’ de halen yürürlüktedir. Bu Yönetmeliğin 4.maddesinde, “Yükseköğretim Kurulu bünyesinde; özürlü üniversite öğrencilerinin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için araç-gereç temini, özel ders materyallerinin hazırlanması, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamlarının hazırlanmasının temini gibi konularda çalışmak…”, 9/b maddesinde, “Özürlü olan üniversite öğrencilerinin akademik, fiziksel, psikolojik ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek biçimde öğretim programlarını düzenlemek için hem özürlü öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının düzenlenmesini sağlamak hem de özürlülere yönelik araç gereç temini, özel ders materyallerinin hazırlanması, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamlarının hazırlanması konularında kararlar almak.”, 9/ı maddesinde, “Bütün öğrencilerin adil ve doğru bir şekilde ölçme ve değerlendirmeye tabi tutulması, fırsat eşitliğini sağlamak ve eğitim sürecini engelli öğrenciler için de anlamlı hale getirmek için; özürlü öğrencinin sınavla ilgili süre, mekan, materyal, refakatçi ve özrün doğasından kaynaklanan farklılıklara göre alınacak gerekli tedbirleri almak, düzenlemeleri yapmak.” denilmektedir. Fakat Yüksek Lisans ve Doktora eğitimine esas sınavlar hariç üniversitelerin bünyesinde yapılan mülakat ve sınavlarda bu düzenlemeler yoktur.

04/04/2007 tarihinde TBMM tarafından imzalanan ve yürütmeye koyulan ‘Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin eğitim başlıklı 24.maddesinde; “1. Taraf Devletler, engellilerin eğitim hakkını tanırlar. Taraf Devletler, bu hakkın fırsat eşitliği temelinde ve ayrımcılık yapılmaksızın sağlanması için, eğitim sisteminin her seviyede engellileri de içine almasını ve ömür boyu öğrenim imkanı sağlamalıdır. Bunun için aşağıdaki hedefler gözetilmelidir:

(a) İnsan potansiyelinin, onur ve değer duygusunun tam gelişimi ve insan haklarına, temel özgürlüklere ve insan çeşitliliğine saygı duyulmasının güçlendirilmesi;

(b) Engellilerin kişiliklerinin, yeteneklerinin, yaratıcılıklarının ve zihinsel ve fiziksel becerilerinin en üst derecede gelişiminin sağlanması;

(c) Özgür bir toplumda, engellilerin etkili bir şekilde katılımlarının sağlanması.

2. Bu hakkın hayata geçirilmesi için taraf Devletler aşağıda belirtilenleri sağlamalıdır:

(a)Engelliler, engelleri nedeniyle genel eğitim sisteminin dışında tutulmamalıdır ve engelli çocuklar, engelleri nedeniyle parasız ve zorunlu ilk ve orta öğretimin dışında tutulmamalıdır;

(b) Engelliler yaşadıkları çevrede, engellerini gözeterek onları da içine alan, kaliteli, parasız ilk ve orta öğretime diğerleriyle eşit bir şekilde erişebilmelidir;

(c) Bireylerin ihtiyaçlarına göre makul uyumlaştırmanın yapılması;

(d) Engellilerin genel eğitimden etkili şekilde yararlanabilmeleri için, genel eğitim sistemi içinde ihtiyaç duydukları desteği almaları;

(e) Engellilerin eğitime dahil olması hedefine uygun olarak, bireye özgülenmiş etkili destekleyici tedbirlerin akademik ve sosyal gelişimi azamileştiren ortamlarda sağlanması.

3. Taraf Devletler, engellilerin toplumun üyeleri olarak eğitime tam ve eşit katılmalarını kolaylaştırmak için yaşam ve sosyal gelişim becerilerini edinmelerini sağlamalıdır. Bu amaçla, taraf Devletler aşağıda belirtilen uygun tedbirleri almalıdır:

(a) Braille ve diğer biçemlerdeki yazıların okunmasının öğrenilmesine, beden dilinin, iletişimin alternatif araçlarının ve biçimlerinin, yeni çevreye alışma ve bu çevrede hareket etme becerilerinin öğrenilmesine ve akran desteği ve rehberlik hizmeti verilmesine yardımcı olunması;

(b) İşaret dilinin öğrenilmesine ve sağırların dilsel kimliğinin gelişimine yardımcı olunması;

(c) Kör, sağır veya hem kör hem sağır olanların, özellikle çocukların eğitiminin en uygun dille, iletişim araç ve biçimleriyle, onların akademik ve sosyal gelişimini azamileştiren ortamlarda sunulmasını sağlamak.

4. Taraf Devletler, bu hakkın hayata geçmesini sağlamak için, engelli olanlar dahil olmak üzere, işaret dilini ve Braille alfabesini bilen öğretmenlerin işe alınması ve eğitimin her düzeyinde çalışan uzmanların ve personelin eğitilmesi için uygun tedbirler almalıdır. Söz konusu eğitim, engelliliğeilişkin bilincin yükseltilmesini, uygun alternatif iletişim araç ve biçimlerinin, destekleyici eğitim tekniklerinin ve materyallerinin kullanılmasını içermelidir.

5. Taraf Devletler, engellilerin genel yüksek okul eğitimine, mesleki eğitime, erişkin eğitimine ve ömürboyu süren eğitime ayrımcılığa uğramaksızın diğerleriyle eşit bir şekilde erişimini sağlamalıdır. Bu nedenle, taraf Devletler engellilerin ihtiyaçlarına uygun makul uyumlaştırmanın yapılmasını sağlamalıdır.” denilmektedir.

Tüm yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı engelli olduğumdan ve yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı lisans eğitimimim de sağlanan kolaylıkların bundan sonraki yüksek eğitimler olan Yüksek Lisans ve Doktora programları içinde sağlanması, Tüm üniversitelerin Yüksek Lisans ve doktora eğitimleri için ihtiyacı olan öğrenci kontenjanlarını tek merkeze bildirip, dönem dönem yapılacak tek ilanla (Üniversitelerin ilanlarındaki koşul ve şartlardaki farklılıklar yayınlanacak broşürde, yerleşme koşulu olarak yayınlanabilir) ve ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirmeyle yapılmasını, bu yerleştirmede de engelli öğrenciler için tanınan kontenjanların sağlanması için gerekenin yapılmasını,

Arz derim.

Üniversite Puan Engelini Aşmak ! :D

konu hakkında ilgili resmi kılavuz içerisinde konu tam açıklamalı bir şekilde yeralmadığı için

kişinin bireysel dilekçe başvurusu ile nasıl işlem yapıldığı hakkındaki

yorumları http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=377773 baştan sona okudum ! ama bizim asıl sorunumu üniversite yüksek lisans üstü doktora mastır falan filan değil ama üniversiteye bir girelimde bir 4 yıl geçsin aradan sonra o da olur be gülüm :D

öncelikle ben bir meslek liseliyim ve bu lanet olasıca katsayı sorunu yüzünden

istediğim yere girmekte sorunları yaşamak istemiyorum.

bu açıdan engelliler sağlanılan ÖSS puan indirimi hakkında bir kaç sorum olacaktı

öncelikle benim 4tane farklı sağlık sorunu bulgum olduğu için

bu 4 farklı bulgunun birleşmesiyle sağlık raporumda %40 işyapamaz üzerine çıkabilmekteyim

bu açıdan benim sağlık raporu çıkarma işlemim için

aynı devlet hastanesinde 4 farklı polikıliniğe gitgel

anlamında benim bir sağlık raporu çıkarma sürem

sizinkilerine göre 4 kat daha uzun ve yorucu bir işlem olduğu için !

sormak istediğim çok önemli bazı sorularım var

::::SORULAR :::::

ÖSYM kılavuzunda tablo 1A nın en son kısmında yer alan

6.bölüm "ÖSYM ile Yazışmalar" kısmında diyorki !

Genel Amaçlı Dilekçe Örneği : ile başvurulması gereklidir

ve 30 gün önceden başvurulması ve PTT den ötürü oluşan kayıplardan

sorumluluk duyulmayacağı hakkında bir kaçtane uyarı yer almaktadır.

şimdi kötü olasılıklar en kötü olasılık sağlık raporunun giderken kaybolması ve

engelli statüsünde olduğunuz halde engellilere sağlanılan bu haktan hakkınız alamanız gibi bir sorun olası gibi ! :(

1.soru

Engelli Sağlık Raporunuz ne şekilde gönderdiniz.

yani aslını yani orjinalinimi yoksa

noter tastikli bir kopyasınımı !?

2. soru

ve gönderi işleminde ne kadar süre sonra sağlık raporunuz geri dündü !?

3. soru

dilekçe tam olarak nasıl bir şekilde yazıldı !?

( mümkünse tüm engelli kardeşlerimizin bu haktan yararlanmasını ve yüksek öğretim görmüş engellilerin sayısının ciddi bir şekilde artması için herkeze yol gösteren bir rehber ve kılavuz olmasını istediğim için konuyu bu kadar ayrınıtı ve genişleterek yazıyorum aynı şekilde sizde konuyu mümkün olduğunca ayrıntılı yazar iseniz herkez tarafından daha rahat anlaşılabilinir olacaktır. !:)

vereceğiniz cevaplar için şimdiden sonsuz teşekürlerimizle :D

engellipuanindirimiwf0.jpg

bu listeki bilgileri engelli statüsünde sınava girip
aldığı puanla kayıt yaptıran kişilere ait olduğu için
bazı noktalarda engelilerin taban puanı üzerinde giriş yaptıkları puanları göstermekte ! :)

orjinal dosyayı indirmek için :
http://www.dogrutercih.com/dosyalar/DogruTercih_Ozel_2.pdf

bu tabloyu gördükten sonra kesinlikle engelli olduğumu yazcam ösym'ye.demek ki gerçektende var engelli kontenjanı.elimde 2008 haziranda aldığım %45 engelli raporum var.bakalım ne olcak...dersanede rehber hocalarıma soruyorum ama kimse bilmiyo.tv programlarınlarına arayıp soramıyorum çünkü dersane okul zamanım uymuyo onlara.yani kimse bi şey bilmiyo bende ne kadar bürokratik engel varsada yapcam.ayrıca bu sene giren arkadaşlara bi şey sorcam engelli raporunu ösym gönderiyosunuz yoksa giriş formuna dilekçeyle birlikte veriyomusunuz.ama öss kayıt internetten olmuyo mu rapor nasıl ösym ulaşıyo biraz erken ama şimdiden bu sorular beni düşündürüyor...

önemli not:
aşağıdaki okuyacağınız bigilerden kaynak gösterilmeyenler açıklamalar bu konuda alınan bilgilerin
yorumlanarak derlenilmiş halidir. bu açıdan resmi bir açıklama anlamında geçerliliği söz konusu değildir. !

engelliye ek kontenjanlarda öncelik hakkı
öncelikle söz konusu olayın adını tam koyalım !
çünkü ortada malesef bir ek-puan verilemesi veya bölüm için puanların düşmesi
veya engelliye özel %li bir kontenjanın olmadığı gerçeği var.

peki bu olay nedir denir ise !?

üniversitede kontenjan açığı olan bölümlere
ek-kontenjan öncesi (engelliye özel) öncelikli yerleşme ! der isek,
olay herkezin kafasına net bir şekil alacaktır.

bir kaç gündür olayı ciddi anlamda incelemekteyim.
telefonlar ulaşabildiğim ilgili memurların yorumlarından öğrenebildiklerim

özetlerisem
,,,,,,,,,,
neden üniversitenin her bölümde bir engelli öğrenci yok sorusunun cevabı ortaya çıkıyor.
örneğin : 30 öğrenci alınacak bölümde 25 öğrenci asil olarak kazandı ve atandı.
ve geriye kalan 5 kişilik boş kontejan konusunda
o bölüme girebilmek için istenilen asil puan 100 diyelim.
ve okul 5 kişilik boş kontejan için ek yerleştirme için puanı anlamında
öğrencilerden beklenilen puanı 95 a kadar düşürüldü diyelim !
ve bu bölüme girmek isteyen 6 öğrenciden

1 tanesi ! engelli ve 94 puan almış ise !

puan sıralamasına göre
1. 99 puanlı öğrenci adayı
2. 98 puanlı öğrenci adayı
3. 97 puanlı öğrenci adayı
4. 96 puanlı öğrenci adayı --
5. 95 puanlı öğrenci adayı
6. 94 puanlı öğrenci adayı (engelli statüsünde)

{{ bu arada 4 yıllıklara girebilmek için puan barajı puanıda 90 olsun diyelim :) }}
burada 4. olan öğrenci bu bölüm yerine farklı bir bölüm için şansını dener ise !
sistem boş kalan yere engelli öğrenci baraj puanı üzerine boş kalan yere
eğer önünde ondan daha yüksek puan almış biri yok ise %99 ihtimalle girebilir. :D

bu arada ! eğer ek-kontajan oluşaması olası bölümlerin tam lisesi merak ediyorsanız : (bakınız :)
2008 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS): 2008-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu
http://www.osym.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFF88F742D0D7112514227E3E318366BD1

engelli öğrenci gideceği üniversitede derslikler eğer üst katlarda ve okulda o kata çıkan asansör yok ise
ve söz konus dilekçeye ek sağlık raporunun yanı sıra engellinin durumu özetleyen dilekçede

ortapedik engelli ise yani merdiven çıkmasına engel bir durum söz konusu ise !
okul öğrenci kabulunde bu durum nedeniyle engelli öğrenciyi eleyebilir.!
bu açıdan okulda karışılaşılabilinir durumlar hakkında

mesela ortapedik engelli birinin söz konusu durumu hakkında bilgilendirme dilekçesine ek olarak
merdivenleri yardımsız, tek başına, çıkabilmekteyim gibisinde bir ifade kullanılması
bu durumun karşı tarafın daha iyi algılamasına sebep ve olumlu sonuçlar almasına neden olabilir.! :)
2008 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) KILAVUZU
( 21. sayfasından özet alıntı )
10.6. BEDENSEL ENGELLİ ADAYLAR
"eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri,
ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, engel türü, engel derecesi,
puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır."
Bu durumdaki adaylar bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları
sağlık kurulu raporu ile kimlik bilgilerinin yer aldığı, engellerine ilişkin
özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçeyi 2008- ÖSYS Aday Bilgi Formuna ekleyeceklerdir.
Başvurma işlemleri bittikten sonra engelli duruma gelen adayların,
raporlarını bir dilekçe ekinde hemen ÖSYM’ye göndermeleri gerekir.
Bu raporlarda belirtilen engel dereceleri ÖSYM'nin görevlendireceği kurullarca incelenecek,
adayların engelleri yüzünden ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup
tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenecektir.
Daha önceki yıllarda engelli olarak ÖSYS’ye başvuran ve raporları kabul edilen adaylar,
engel durumlarında bir değişiklik olmasa da bu durumlarını belirten bir dilekçeyi
ve eski raporlarının bir fotokopisini 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formuna eklemelidirler. ..."

--------------------------------

11. ÖSYM İLE YAZIŞMALAR kısmından
( 23. ve 24 sayfadaki kısımdan yer alan ilgi çeken merak uyandıran ilginç ifadeler !? )
her türlü isteklerinde, Genel Amaçlı Dilekçe Örneği; Dilekçe örnekleri bu Kılavuzun sonunda yer almaktadır.
...
belgelerin postada gecikmesinden veya kaybolmasından Merkezimiz sorumlu değildir.
...
Adaylar doldurdukları dilekçeyi PTT kanalıyla ÖSYM Sınav Hizmetleri Müdürlüğü 06538 Bilkent/Ankara
adresine gönderebilirler ya da elden teslim edebilirler.
....
Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin tarih damgası esas alınır. Sınav evrakı,
Merkezimizde sınav tarihinden itibaren en az 100 takvim günü saklandıktan sonra imha edilir.
....
Merkezimizde bulunan her türlü sınav evrakının aslı,
yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dahil hiçbir kişi yada kuruma gösterilmez veya verilmez.

kaynak : ftp://dokuman.osym.gov.tr/2008/OSYS/2008_OSYS_KILAVUZ.pdf
şimdi sorulması gereken mantıklı sorular ! :)
aslında daha öncede belirtiğim üzere burada en büyük çekincemiz
posta yolu ile gönderirken resmi sağlık raporumuzu kaybetme olasılığı ! :(
belki bazıları için rapor çıkarmak basit bir iş olabilir ama herkezin sağlık sorunu farklı olduğunu düşünürsek
herkezin rapor çıkartma süreçleride farklı olmaktadır.

"... Daha önceki yıllarda engelli olarak ÖSYS’ye başvuran ve raporları kabul edilen adaylar,
engel durumlarında bir değişiklik olmasa da bu durumlarını belirten bir dilekçeyi
ve eski raporlarının bir fotokopisini 2008-ÖSYS Aday Bilgi Formuna eklemelidirler. ..."

( bu ifade de ilgimi çeken ve kafamda soru işaretleri oluşturan nokta !?
rapor u yolluyorsunuz ! eğer o yıl istediğiniz yere yerleştirme olmaz ise gelecek sefere
"eski raporlarının bir fotokopisini" yoluyorsunuz ! olayı kısmı açıkcası kafamı karıştırdı.
yani sağlık raporunu nasıl yolluyoruz !? bu konuda
ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri ne sağlık raporumuzu ibraz etsek olmuyormu !?

açıkcası kendi telefon şirketinin faturalarını bile adrese göndermeyen bir posta şirketine
sen nasıl olurda sağlık raporunu emanet edersin düşüncesi açıkcası kaygı verici !? :(

bu açıdan daha önceki senelerde bu haktan yararlanmış engelli arkadaşlarımızın
bu haktan yararlanırken nasıl bir yol izlediklerini soruyoruz soruyoruz ama
herkez kendi dünyasında ve hiç kimse hiç kimseye yardımcı olmuyor !? :(
umarım bu hakkı kullanan arkadaşlar beni bu konuda yanıltırsınız !
umarım.

daha kesin bilgiler için :
ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinin il il telefon ve fax ve adres listesi !
http://www.osym.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF7A2395174CFB32E14607E66A6C64180A
tabi telefonu açan ve konu hakkında tam anlamıyla bilgisi olan birini bulabilirseniz istediğiniz soruları sorabilirsiniz

ama burada önemli olan soru sormak değilde doğru cevapları alabilmek asıl önemli olan bu yoksa herkez farklı bir şey söylüyor. '! :(
!!! .. bu arada lütfen bu hakkı kullanmayanlar. konu hakkında yorum yapmasınlar.
herkez için en iyisi için sadece doğru bilgi ile muhatap olmalıyız!

yaşam kalitesinde ve eğitimde fırsat eşitliği, için ! "EĞİTİM ŞART"
saygılarımla.

arkadaşım sen burda ek kontenjanlarda engellilerin nasıl yerleştirileceğini yazmışsın acaba normal ilk yerleştirmelerde engellinin bir şansı var mı?yani bir engelli aday ile normal bir aday arasında yerleştirmedeki fark ne?çünkü kitapçıkta ösym belirleyeceği bir yolla yerleştirilir diyo.ama nedense dört yıllıklara yerleşen engelli sayısı çok az....ben bu işi çözmedim ya....

konu

öncelikle ben bir meslek liseliyim ve lanet olsasıca KATSAYI Sorunu nedeniyle
ister eğitim altyapım olsun veya olmasın zaten maça 1-0 malüp başlıyorum demiştim.

dahası engelli statüsündeyim bunun tek artısı
internet denilen bilgi çöplüğünde bulabildiğim tek kaynak
www.dogrutercih.com/dosyalar/DogruTercih_Ozel_2.pdf
bunun dışında kimseye kesinlikle şu şudur bu budur diyemem dahası !

dahası bu konudaki "38." mesajı okursan ! :(
en resmi kurumun bile verdiği sallamasyon cevabı göreceksindir.

bu açıdan bi önceki yazımda özellikle ima ettiğim üzeri :

önemli not:
aşağıdaki okuyacağınız bilgilerden kaynak gösterilmeyen açıklamalar
bu konuda alınan bilgilerin yorumlanarak derlenilmiş halidir.
bu açıdan resmi bir açıklama anlamında geçerliliği söz konusu değildir. !

ek-kontejan öncesi yerleştirme diyoruz !
yani asil yerleştirmelere alınabilinir (kesin girer diyemiyoruz.! :(

örneğin : misal atıyorum

asil yerleştirmelerde :
bölümün taban puanı 100
engelli öğrenci 99 ile girebilir. (kesin girer diyemiyoruz.! :(

veya ek-kontejanlarda :
ek-kontejan için taban paunı 95
engelli öğrenci 94 ile girebilir. (kesin girer diyemiyoruz.! :(

*- kısaca burada yazanların hepsi bir öngörüdür.!!!

XXXXXXXXXXXX

2. bir diğer konu ise

şu an ilgili yasa gereği yabancı uyruklu öğrenci sağlanan kontejanı hakkı hakkında :

olayı kabaca söyle yorumlarsa barajı geçen yabancı uyruklu öğrenciler girmek istedikleri bölümde başka bir
yabancı uyruklu öğrenci yok ise kolaylıkla o bölüme girebilirler

bu konuyu http://www.osym.gov.tr/dosyagoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=30719&DOSYAISIM=dosya4.XLS
sizden sadece bu XLS dosyasının , yukarıdan aşağıya doğru inen sol taraftaki xls hücre sayısı
yüksek öğretim kurumuna bölüm sayısını göstermektedir. yani kabaca şu an 5000 e yakın ! bir sayı bu !

yabancı uyruklu öğrenci ; engelli öğrenciden daha kolay bir şekilde üniversite ve yüksek öğretime geçebiliyor
bu yıl üniversiteyi kazana engelli öğrenci sayısının ise 1500 gibi bir rakamda olması,
70 milyon nüfusun yanında çok komik bir rakam olduğu gerçeği ortadadır. ! :(

biz misafir perper bir ülkeyiz yabancı uyruklu öğrenci olumsuz bir şey demiyoruz. tüm insanlar kardeştir :)
ve ayrıcalıklar konusunda engelliler herzaman herşeyin önünde olmalı düşüncesindeyiz

sabırla yazımı okuduğunu için teşekürlerimle :D

...
www.tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye'de_engelli_hakları

ÖSYM ÖSS Üniversite sınavı sonrası YüksekÖğretim için Engelli Kontenjanı

*** güncel ***
memurlar.net ,,
Engelli Memurlar .. forum editörü "idealist84"
22 Ekim 2008 16:46
Başkaları ne der ne yazar bilmem ama ben bildiğimi ve gözlemlediğimi söylerim
birçok engelli arkadaşım bölüm taban puanlarından 10-15 puan aşağıda puan almalarına rağmen
üniversitelere okul birincisi gibi yerleşmektedirler.
Ayrıntlı bilgi isteyen olursa: 0 506 691 94 10
kaynak:
http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=527908
sayfasındaki 11. mesaj

hermann seni bu sözlerinden dolayı kınıyorum gerçekten biz kendi içimizde bile hasametlerle cümleler sarf ediyoruz siz sadece kendinizi düşünerek temennide bulunuyorsunuz ne var yani çalışmışsınız didinmişsiniz herkes istediği bölümü kazanmak için çalışıyor çabalıyor bu uygulama için sevinmeniz gerekirken siz gelmiş bu uygulamayı eleştiriyor neden benim zamanımda olmadı bana ne ben istemiyorum tavrında hareketler gösteriyorsunuz hayret......

link e tıklayarak konuda ulaşılan son noktayı okuyabilirsiniz

AKSAM_04_06.jpg

Üst Alt