Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik şanzıman araç kullananlar için önemli bilgiler

demirc Herkes burda bilgisini paylaşıyor. En iyisi herkes bu işin ustasına soracak.Sinirlenmeye gerek yok.:)

iyide sinirlenmedim ki sonuçta parada sizin arabada herkes istediğini yapar

otomatık sanzımanın yağı degısır.25000 mil veya 40000km de.Yağ özelliği katalogda belirtilen yağın dısında bır yağ olmamalıdır.Falanca yağda olur veya şu yağ onun muadılıdır densede kesinlikle kendi orjınal yağını koyun.Zaten değişeceğini kataloğundada belirtir.birde bizim ustalar geri vitese taktırıp oyle yağı kontrol ettırebılıyorlar.Buda yanlış.P(park)veya N(nötr)konumunda bakılır.Ve motor sıcakolmalıdır.Yanı arabayla 25-30 dakıka gezınıp,duz bır yerde tum vıteslerı gezdırdıkten sonra park veya notr konumunda kontrol yapılır

Geçen yıl tam bu tarihte aracım şanzımanı dağıttı.:) 7000 km.de ve garanti sürem henüz dolmuşken. 1500 TL civarı masraf çıkardı servis. Opel Genel Müdürlüğüne mail attım. Aracımın km.sini belirttim ve yıllık bakımlarını hiç aksatmadığımı , engelli plaka olduğu için kendimden başka kimsenin kullanmadığını, triptonik, easytronik (yarı otomatik) viteslerin şanzımanında sorun çıktığını duyduğum için; özellikle tam otomatik vites olan bu modeli seçtiğimi ama malesef 7000 km şanzıman dağıttığını yazdım. Ertesi gün beni aradılar, aracımı Opel yetkili servise götürmemi ve telefonlarını beklememi belirttiler. 2 gün sonra aracımın şanzımanı garanti kapsamına alınarak değiştirilmiş olarak teslim edildi. Fakat bugünlerde vitesimde yine bir anormallik hissediyorum. Acaba ben aracımı kullanırken hatalı vites geçişlerimi yapıyorum diye düşünmeye başladım. Ya da fabrikasyon bir hata var:confused: :rolleyes:

Ustamın dediğine ve servisteki arkadaşımın da teyit ettiğine göre otomatik viteste arızaya neden olan bazı sürücü kullanım hataları şunlarmış:
1.Otomatik vitesli artacı inişli yollarda yakıt tasarrufu amacıyla boşa almak ve yokuşları o şekilde inmek.
2.Kumluk alanda aracı kullanmakta ısrar etmek, mesela kuma batmış aracı kumdan kurtarmaya çalışırken patinaj yaptırmak.
3.Çekilmesi zor olan bir aracı çekmeye çalışmak. Mesela denizden ağır bir motoru kıyıya çekmeye çalışmak veya kendisinden çok ağır bir aracı karayolunda çekmek.
4.Araç tam durmadan vitesi geriye veya parka takmak veya takmaya çalışmak.
Bilgilerinize..

Sema;

- Kullanırken bir şekilde her iki pedala aynı anda basmadığından (Otomatik araçlarda hiç bir şekilde her iki pedal aynı anda kullanılmaz)
- Ayağın gaz pedalında iken vites pozisyonunu değiştirmediğinden, yada vitesi D (Drive-Sürüş) pozisyonuna alırken gaz vermediğinden,
- Araç ileri hareket ederken "R" (Rear-Geri) pozisyonuna, geri hareket ederken "D" (Drive-Sürüş) pozizyonuna çekmediğinden,

eminsen görünürse şanzıman adına hayati bir hata yapmıyorsun demektir...

Merhaba , İlginiz için teşekkür ederim. Bilmediğim ne çok şey varmış.:)

Bahsettiğiniz kullanım hatalarından sadece, aracımı ilk aldığım sıralarda şöförlüğü yeni öğrenirken yaptığım bir hata var. Park yaparken araç tam durmadan; ileri hareket ederken R ye veya geri hareket ederken D ye almak. Tabi artık yapmıyorum bunu :eek: O ilk zamanlardaydı.
Vitesi N 'de hiç kullanmadım, aracım kumluk arazi görmedi , yaşadığım şehirde yokuş , iniş olayı sıfır. Dümdüz bir ova burası. Başka bir aracı veya tekneyi çekmiş değilim. Her iki pedale aynı zamanda basmam mümkün değil, sağ bacağımı kullanamıyorum çünkü. Ayağım gaz pedalindeyken vites değiştirmiyorum. Seyir halinde vites değişikliği yapmıyorum.
Aracımı çalıştırırken, kontak anahtarını açtıktan sonra ayağım frendeyken vitesi P'den D veya R'ye alıyorum ve el frenini indiriyorum, hoca bu şekilde öğretmişti. Bu da kullanım hatası değildir herhalde.

Sema;

Sorun sizde değil, o şanzımanlar biraz sıkıntılı.
Dikkatli kullanmanız gerekiyor, dikkat etmediğiniz de balataları dağılıyor ve garani kapsamı dışında tamirat gerekiyor.

Zaten yorumlarınızı okuyunca içim rahatladı.
Umudum 1 yıl geçmeden tekrar şanzıman dağıtmaması. Bu sefer garantiden karşılamazlar. Her yıl şanzıman mı dağıtılır :) Arızaya rağmen; firmanın ciddiyetini, ilgisini takdir etmeden de geçmeyim, çok kibar ve hızlı şekilde çözmüşlerdi sorunumu.

Sema;

Göründüğü kadarıyla kullanırken yaptığınız yanlış bir durum yok. Ancak aracınızın tam otomatik olduğunu söylemiştiniz bende şaşırdım açıkçası, tam otomatiklerin çok sık arızalandığını duymamıştım. Easytronic olsa şikayet çok diyecem ama birazda şans işi, neticede mekanik bir kutu... 5 yılı dolar dolmaz değiştirmeniz en iyisi galiba :) Selda'nın arabası güzel bak :)

Güzel aydınlatıcı bir başlık. Bu detayı ben de bilmiyordum. Ancak eğer bir parçada filtre varsa mantıken o yağ da filtre de değişmelidir. Kaldı ki arkadaşlarımız kitapçıkta değişmesi gerektiğini yazmışsa kıymeti kendinden menkul "usta" ların dediklerini esas almamak gerekir.

Ben bu teknik konulara çok hakim değilim. O yüzden kullandıgım A3 ün easytronic sanzımanı ne zaman yağ değiştirmeli bilmiyorum. 3.5 Yıl sonra 5 yıllık süre dolunca satacağim için gerek yok yağın değişmesine de diyemiyorum çünkü bazı modellerde 40 binde bile değişebildiğini yazmış arkadaşlar. Servise uğradığımda mutlaka soracağım bunu. Böyle güzel işe yarar başlıkları daha fazla görürüz umarım...

Mami Junior;

Bu bilgi bütün klasik otomatik şanzımanlar için geçerli değildir. Örneğin Focus 1.6 benzinli motorda kullanılan 4 ileri klasik tam otomatik şanzımanlı bir aracın sıfır km olanını dik bir yokuşta D pozisyonunda 1. vitesteyken bırakırsanız geri kaçırır ve bu gayet normaldir. Aynı aracı manuel olarak 2. vites pozisyonuna alırsanız aynı yokuşta geri kaçırmaz. Bu söylediğim durum sağlıklı çalışan Focus benzinli klasik otomatik şanzıman bir aracın davranışıdır. Her tam otomatik yada her klasik otomatik kesinlikle yokuşta geri kaçırmaz kaçırırsa arızalıdır genellemesi yanlıştır...

SiyahPelerinliAdam;

Haklısın, ben yazının için easytronic ibaresini görünce o tip şanzıman zannettim.

Siyahpelerincim :) ;
Çok haklısın , şans işi bu. Ben bu konuda fenomenim zaten:) Selda'ya sor bakim aracından memnun muymuş, sana şikayet listesi çıkaracaktır eminim. Aracına binmiştim. Yokuşta vites atmak gerekiyor. :rolleyes:

Otomatik vites araçlarda yapılan en büyük hatalardan biri , araç hareket halinde iken boşa alma yani (n) posizyonunda vites , yetersiz yağlanmadan dolayı şanzıman hasarlanır.Sadece kısa süreli durmalarda (n) ye alınabilinir.

Sema;
Ee daha da şikayet ediosa biraz daha açsın kesenin ağzını, üst segmente geçsin, o sınıfta zamanında alabileceği en güzel araçlardan birini aldı bence :) Gerçi şikayet listesi çıkarıcak kadar kullanıyorsa gelişme var demektir :) Neyse gizliden takip ediyo galiba başlığı fazla atmiim arkasından :)

Honda Jazz kısa bi süre easytronic gibi tek kavramalı bi şanzımana geçmişti ancak çok şikayet gelince tekrar cvt ye döndü.
Araba kadınlar için 10 numara ama o tip şanzımanla olunca sıkıntı oldu.
CVT ye dönmesi hem konfor , hemde sorunsuzluk açısından çok iyi oldu.

otomotik şanzumanlarda gaza basarken ayağınızın altında yumurta varmış gibi gaza basacaksınız süreklı birden gaz verırsenız şanzumana zarar verır

enteresan bir konu. hakikaten şanzıman yağı değişir mi ki?

2008 Renault Megane otomatik şanzıman araç kullanıyorum sanırım BVA şanzıman. Bu araç yaklaşık 21 bin km'dir bende araba şu anda 100 bin km'de daha önce şanzıman yağı değişti mi hiç bilmiyorum.. Ankara veya Konya'da tavsiye ettiğiniz bir usta var mıdır? .. ve BVA şanzıman için hangi marka yağ tavsiye edersiniz?

mutineer901

Şanzımanda sorun yoksa hiç karıştırma kafan çok takılıyorsa servisine git bilgi al kulaktan dolma söylentilerle şanzıman yağını deyiştirme daha çok sorun çıkar.Servise git

Aslında her arabanın kullanım kılavuzumda veya servıskıtapcığında bu konuyla ılgılı bılgıler olması lazım.Oraya bakarak hareket edılmesı en guzeli.Klasık hıdrolık otomatık şanzımanlarda yağ ve filtre değişir.Kesinlikle boşa alınıpyokuş aşşağı gıdılmez.Arızalandığı zaman çekılmez.(şanzımanın bağlı olduğu aks kaldırılarak çekilmesi lazımdır).İleri giderken durmadan geriye,geriye giderken tam durmadan ileri vitese takılmaz.Yağı ve filtresi40000km veya 25000milde(bazı modellerde değişkenlik gösterebılır)değişir.Fazlada sert kullanmazsanız yıllarca arızasız bınersınız.Düz şanzımandan çok daha dayanıklı ve az bakımlıdır.

Arkadaslar 91 dizel otomatik golf icin nasil bir sanziman yagi kullanmak gerekir. Ve nasil degisir bilen varmi burdaki bilgi payladimi mukemmel. Bence Bazi otomatik sanzimancilar Ozel yag falan filan diyerek insanlari kandiriyorlar. Bukadar sık degistirilmesi gereken bir yagin bukadar degisim masrafinin pahali olmasi bana mantiksiz geliyor.

okuduklarımla şaşırmış durumdayım. bulunduğum yerde otomatik vitesten anlayan hiç yok, bendeniz ise araba stop edene kadar binerim, hiçbir şeyinden anlamam. lakin benim araba yokuşlarda çekmez oldu. gaza yüklenince arabanın sesi değişiyor, devir yükseliyor (yani gaz yiyor) ama hızı hiç değişmiyor. tamirciler şanzıman arızalı demişlerdi. acaba yağ'dan olmuş olabilirmi. arabam ford eskort SLX benzinli. 150 km. oldu hiç değişmedik yağını

Bence yetkili servise götürüp kontrol ettir yelpaze

ford servisi benim arabadan anlamıyorki. ford firması bu modelin otomatik şanzımanını türkiyeye hiç satmamış. ön cama su püskürten alet bozulmuştu, onu görünce servistekiler şaşırdı. cama suyu ısıtarak sıkıyormuş. hiçbir yedek parçası ülkemizde yok. bu yüzden kimseye açtıramıyorum arabamı.

türkiyede tekmiş arabam :)

yelpaze;

Muhtemelen aracında Sürekli değişken oranlı (Countiniously Variable Transmission - CVT) bir şanzıman var. Hatta aracında kullanılan şanzımanın kod adı CTX olması lazım, sanırım aracınla hızlanırken vites geçişi yoktur gaza bastıkça kesintisiz ve geçişsiz şekilde araç sürekli hızlanıyordur, mobilet tarzında bir devirlenmesi olması lazım... :) Hangi şehirdesin bilmiyorum ama sakın her önüne gelen ustaya şanzımana müdahale ettirme!.. Bu tür şanzımanı bildiğini sanan çok usta vardır, şanzımanın içini açsa muhtemelen bir çok usta tekrar toplayamaz bile, üstelik revizyonu zordur ve parçasını bulmakta biraz zahmetli olabilir. Bu şanzımanı tamir edebilecek ustalar sayılıdır. Eğer ihtiyaç duyarsan gerçekten işinin ehli iyi bir şanzımancıya gitmen gerekir.

Eğer bahsettiğim CTX kod adlı şanzımanı kullanıyorsan
40.000 (Kırkbin) Km de bir şanzıman yağını değiştirmen gerekir ve şanzımanda özel CVT şanzıman yağı kullanman gerekir. Bahsettiğim yağın litresi biraz pahalıdır. Sakın piyasadaki otomatik araçların çoğunda kullanılan normal ATF klasik otomatik şanzıman yağı kullanmaya kalkma, şanzımanını uzun vadede bozarsın...

Otomatik ve Triptonik.

Sağ bacaktan engelli olup da triptonik vb vitestipleri olan araçları tertibatla kullanan var mı , performansları nasıl ?

Üst Alt