Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik şanzıman araç kullananlar için önemli bilgiler

yakupyusuf

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar ben bir konuya değinmek istiyorum. Bu nedenle hem bilgilerimi bilmeyenlerle paylaşmak , hemde bu işte bilgisi veya tecrübesi olanların tecrübelerinden hem kendim hemde diğer arkadaşların istifade etmesini istiyorum.
Konu; otomatik şanzımanda yağ ve filtre değişimi.
Ben yıllardır (94 yılından beri) otomatik vitesli araba kullanmaktayım.Malum yurt dışından 2. el veya yurt içinden almış olduğumuz sıfır araçlarda 5 yıl zorunluluğu nedeniyle almış olduğumuz arabalara yıllarca en azından 5 yıl binmek zorunda kaldığımızdan çok fazla kilometre yapmak zorunda kalıyoruz.Hele araç 2. el ise zaten bizden öncede binildiği için muhakkak aracın yılına göre epey bir kilometre yapılmış oluyor.
Dediğim gibi yıllardır otomatik vites araba kullanmama rağmen sanayiye gittiğimde yağcı olsun , usta olsun , hatta özel veya yetkili servis olsun benim sorduğumda şanzıman yağının özel bir durum olmadığı müddetçe kesinlikle değişmeyeceğini ancak eksilme olursa üzerinden ilave edileceği söylemişlerdi.Bende tabi bu işin uzmanı olmadığım için söylenenlere inanmıştım çünkü çevremdende otomatik vites kullanıpta şanzıman yağını değiştiren hiç olmamıştı.
geçenlerde 96 model opel vectra otomatik vites araç kullanan bir arkadaşım.Arabasında şanzımanla ilgili bir probleminin olduğunu ve bununda yağdan kaynaklanabileceğini çünkü yağın renginin biraz değiştiğini ve üstelik arabasının 120.000 km de olduğunu şimdiye kadar kendisinin yağ değiştirmediğini kendisinden öncede değiştirilmemiş olabileceğini düşündüğünü ve üstelik arabanın kitapçığında her 80.000 km'de şanzıman yağının ve filtresinin değişmesi gerektiğinin yazdığını söyledi.Tabiki bende daha önceden bildiğim gibi şanzıman yağının değişmesine gerek olmadığını eksilirse sadece ilave olabileceğini söyledim.Arkadaşın ısrarı üzerine konuyu internet üzerinden epeyce bir araştırdık.Sonuç olarak arkadaşın haklı olduğunu ve yağın değişmesi gerektiğini öğrendik.Arkadaşla birlikte sanayiye gittik (Kırıkkale'de) bildiğimiz yağcılara gittik hepsi sanki anlaşmış gibi şanzıman yağı değişmez diye değiştirmek istemediler.üstelik biz bakın kitapçığında her 80.000 km'de yağ ve filtre değiştirilmeli diye yazıyor üstelik yağın özelliğini bile belirtiyor dediğimiz halde siz o kitapçığa bakmayın yağda bir sorun yok değiştirilmesinede gerek yok dediler.Bizde yine sanayide opelin özel yetkili servisine gidelim bari dedik.servise gittik şanzıman yağını değiştireceğimizi söyleyince usta yüzümüze tuhaf bir bakış attı.şanzıman yağını değiştirmek nerden çıktı diye bize sordu.bizde kitapçığında her 80.000 km'de değiştirilmeli diye yazıyor bizim arabada 120.000 km oldu bizde bu nedenle değiştirmek istiyoruz dedik.usta bize şanzıman yağının değişmesine gerek olmadığını yağın araba için sorun oluşturmayacağını söyledi.Biz değiştirilmesi için ısrar edincede kendilerinin değiştiremeyeceğini istiyorsak otomatik şanzımandan anlayan bir ustaya gitmemizi söyledi bizde oradan ayrıldık.Sonra benim Ankara'da daha önceden bildiğim ve otomatik şanzıman konusunda gerçekten uzman olduğuna inandığım EROL VİTAS - VİTAS ŞANZIMAN'ı telefonla aradım ve durumu izah ettim.Usta şanzıman yağının belirli km'de değişmesi gerektiğini bunun araçtan araca farkettiğini 96 opelde 80.000 yerine 60.000 km'de değişmesinin daha iyi olduğunu , 93 honda'da da (benim kendi aracım) 40.000 km'de veya her 2 yılda bir değişmesi gerektiğini söyledi.yalnız filtrenin değişmesine gerek olmadığını çünkü filtrenin şanzımanın içinde olduğunu ve değişmesi için muhakkak şanzımanın inmesi gerektiğini bununda 500 TL'yi bulacağını bu nedenle filtre değişimine şu aşamada gerek olmadığını söyledi.Yağ değişimi içinde önce şanzımandaki yağı boşaltacağını ve sonra şanzımana yağ koyacağını bununda 4-5 lt civarında olabileceğini ve arabayı 1-2 gün kullandıktan sonra tekrar şanzımandaki yağı boşaltacağını ve yeniden yeni yağ koyacağını belirtti.yağın litreside 20 TL dedi.Bu iş bana mantıklı geldi çünkü filtre değişmediği için şanzımandaki yağ tamamen boşalamıyor.içinde en az 1-2 litre yağ kalıyor 1-2 gün kullandıktan sonra yeni yağ ile eski yağ birbirine karışacak ve 2. seferde şanzımandaki eski yağ oranı büyük ölçüde azalmış olacak.Yalnız ben bu filtre değişmeme olayına kafam takıldığı için internet üzerinden araştırma yaptım pek net bir cevap bulamadım.Bu nedenle birde istanbul'da bir otomatik şanzıman ustasının telefon numarasını öğrendim ve onada sordum oda aynı şekilde yağın değişmesi gerektiğini fakat filtreye gerek olmadığını çünkü filtre değişimi için şanzımanın inmesi gerektiğini bununda pahalıya mal olacağını söyledi.
Şimdi arkadaşlar daha önce şanzıman yağını ve filtresini değiştiren arkadaşlar oldumu veya bu işi gerçekten bilen anlayan arkadaşlar var ise bu filtre değişiminin nasıl olacağını anlatırlarsa memnun olurum.Çünkü benim arabanın kitapçığında (93 honda civic) her 40.000 km'de veya 2 yılda bir otomatik şanzıman yağı ve filtresi değiştirilmeli diyor.Haydi yağ işi kolay ama filtre için muhakkak şanzıman inmesi gerekiyorsa o iş çok zor.
ÖNEMLİ: şanzıman yağını değiştirirken rasgele yağlar kullanılmazmış. Her aracın üreticisinin belirlediği özellikleri taşıyan yağ kullanılmalıymış. kısaca örnek vermek gerekirse:
3 ayrı tip otomatik şanzıman yağı varmış bunlar:

1.ilk nesil ATF 1 1950-85 arası üretilen ve şanzımanı tamamen hidrolik ve mekanik olan araçlar içim uygundur.. örnek olarak Mercedes W123

2.ikinci nesil 1985-1998 ATF2 Dexron 2 olarak bilinir D ve E olarak bilinir D ve E arasındaki fark D hidroliktir E ise Elektroniktir.

3.üçüncü nesil ise ATF3 Dexron 3 olarak bilinir. 99 model ve üstü araçlar ve çoğunlukla elektronik vites kutuları için uygundur.

bu yağların birbirleriyle hiçbir benzerliği de yoktur.

NOT:Şanzıman yağı otomatik vitesler için çok önemliymiş sadece yağlama yapmanın dışında başka görevleride varmış.Eğer zamanında yağ değişimi yapılmazsa ileride çok büyük maliyette (1000.TL-2000 Tl-3000Tl gibi) hasarlar açılmasına sebebiyet veriyormuş.Üstelik şanzımanda arıza olunca araç yolda kalıyor ve ne ileri nede geri gidiyor sadece çekici ile götürebiliyorsunuz birde heryerde otomatik şanzıman ustası olmadığı için perişan olursunuz çünkü her usta otomatik şanzımandan anlamaz üstelik şanzıman ustası bile olsa otomatik şanzımandan anlamıyor.Yıllar önce ben elmadağında böyle bir durumla karşılaştım araba dağda yolda kaldı ne ileri gidiyor nede geriye saatlerce yolda bekledim kimse yardım için bile durmuyordu.Allahtan saatler sonra bir çekici oradan geçiyormuşta onunla götürdüm oda ayrı bir macera idi.Belki o arabamın şanzıman yağı zamanında değişmiş olsaydı inanıyorumki öyle bir sorunla karşılaşmayacaktım hem maddi hemde manevi çok sıkıntı çektim hepimiz özürlü olduğumuz için böyle bir durumla karşılaşmamanızı diliyorum ve bu uzun yazıyı özellikle başınıza böyle işler gelmesin zamanında çaresine bakın diye yazdım.

tesekkurler dostum bu guzel bilgilerin icin faydalı olduguna inanıyorum

yakupyusuf kardeşim biz özürlü arkadaşlarının zorda kaldığı ve yaşamadığı bir olayın canlı şahiti olarak bizlere tecrubelerini sunmuş olduğun için teşekkür ederim.
sayğılar

Arkadaşım ben ocak ayında focus aldım biniyordum bir günr baktım şanjuman yağı kalmamış burda sanayiye gittim AFT vites kutusu yağı kattılar bir sorun olmadığını söylediler, benim içim rahat etmedi servisteki ustayı aradım o dedi aracı bana getir neyse götürdümiçindeki yağ doğru katılmış ancak katılma biçimi yanlış mış yağ ve araç 80 dereceye kadar ısıtılıp ondan sonra katılıyormuş. neyse hallettim rahatladım
Birde araç bakımlarında mutlaka yetkili servise söyleyin yoksa onu değişmiyorlar ben 30.0000 km de değiştirmeyi planlıyorum demesen değişmiyorlar mutlaka hatırlatın

Doğru ve geçerli dayanağı olan bilgilerini, yaşadığı tecrübeleri paylaşan arkadaşlara buradaki diğer arkadaşları aydınlattıkları için kendi adıma teşekkür ediyorum. Otomatik vites kullanan arkadaşlar için özellikle belirtmek istediğim bir kaç nokta var...

Arkadaşlar;
Otomatik şanzımanlı araçlarla ilgili karşılaştığınız, duyduğunuz, gördüğünüz bir bilgi kesinlikle bütün otomatik şanzımanlı araçlar için genellenemez. Her marka/model aracın kullandığı şanzıman mekaniği ve bakım, onarım tekniği farklılıklar gösterebilir.

(Örneğin yukarıda akdenizli81 arkadaşımızın sahip olduğu focus marka araç için ATF vites kutusu yağı katıldığını belirtmiş... farklı özelliklere sahip ATF vites kutusu yağları mevcut olmasını bir kenara koyun eğer aracı benzinli bir Focus ise farklı bir yağ, Eğer dizel ve CVT otomatik şanzımanlı bir focus ise çok daha farklı bir yağ kullanması gerekir. Öyleki CVT otomatik şanzımanlarda doğru spesifikasyona sahip bir yağ kullanmak şanzıman açısından hayati önem taşır ve CVT kutuların revizyonu çok zor ve pahalı bir revizyondur. Bu örneği şunun için verdim aracım Focus demek yada kullanılan yağın ATF olduğunu belirtmek net bir bilgi olmamakla birlikte diğer kullanıcılar için yanıltıcı olabilir. Aynı marka model hatta aynı yıl içerisinde satılmış araçlarda dahi farklı mekaniğe sahip otomatik şanzımanlar mevcut olabilir)

Türkiye'de otomatik şanzımanlı araçların çok yaygın olmayışı ve alanında eğitim almış personelin çok az oluşu sebebiyle, özellikle sanayi esnafında çok yanlış bilgiler dilden dile dolaşmakta ve bir çok araca yanlış müdahale sebebiyle bir takım hasarlar ortaya çıkmaktadır. Şayet bilinçli bir kullanıcı olmayı seçeceksek bir çok ustanın dahi bilmediği çok basit bilgileri aracımızın kullanım kılavuzunda bulabilir yahut kullanma kılavuzu yoksa yetkili serviste ilgili aracın eğitimini almış bir teknisyenden kullanıcı olarak bilmemiz gerekenleri öğrenebiliriz. Dolayısıyla sanayide yada internette dönen yalan yanlış bilgi çöplüğünden kendimizi birer tüketici olarak korumuş oluruz. Elbette doğru ve faydalı şeyler de söyleniyor yada yazılıyor ancak bunları yanlış olanlardan ayırt edebilmek için biraz daha bilinçli araştırıp öğrenmemiz gerekiyor maalesef.

gegısmesıne gerek yoksa fıltre nıye koymuslar sonra hondayı bılmıyorum ama sanzımanların genelınde fıltre yag haznesı yanı karterde olur oda el buyuklugunde yaklasık 1.5-2 cm kalınlıgındadır
karter kapagı sokulebıldıgı surece motor falan ınmez

----------

temız yag pembe renk kırlenmıs yag ıse pekmez rengıne yakın olur
yagda kesınlıkle degısır

otomatik araba özen istiyor anlayan düzgün usta bulmak zor en ucuz tamiri 1.500 tl.ama mecbur olunca tecrübeyle öğreniyorsunuz.yağ önemli zira basınç ile dişlileri vitese geçmesini o sağlıyor .Tamir için usta çok iyi araştırıp yaptırmak gerek çıkmada şansa kader.Birde otomatiği bir başkasına kullandırmmak asla anahtar vermemek en doğrusu parkçıya bile.

yakupyusuf öncelikle çok tesekkür ederim sağol tecrübeni paylastıgın için çok önemli husus aslında!!!... çünkü ben zamanında 320 BMW şanzumanı dağıttım sırf bu yağ değiştirme konusundan....sağol varol bunu paylastıgın için....

1992 yılından beri otomatik vitesli araba kullanmaktayım. ilk aracım ford taunus diğer araçlarım da hyundai accent ve getz marka ve model araçlardır. ford taunus 1989 model, hyundai accent 1998 model ve şimdiki aracım da 2009 model araçtır. kullanmış olduğum otomatik şanzımanlı bütün bu araçlarımda hem ustamın hem de gitmek zorunda kaldığım hyundai servisinin önerisi üzerine titizlikle dikkat ettiğim husus şanzıman yağı ve filtresinin zamanında değiştirilmesi oldu. hatta ustam mümkünse zamanından da önce yağ ve filtremi değiştirmemi istedi benden zira istanbul trafiğinde arabanız sıkışık trafikte yürümüyor, yürümediği için kilometresi ilerlemiyor ama motoru çalışıyor. her iki marka aracımda da yağ ve filtrenin değişimi için şanzımanın indirilmesi gerekmediği gibi yağ ile filtre ikisi birlikte değiştirilmek zorunda idi. yeni yağ ile eski filtrenin kullanılması araca zarar vermektedir. otomatik şanzıman tamiri düz vitesli araçlara göre oldukça masraflı olduğundan otomatik vitesli araba kullanan arkadaşlarıma haddim olmayarak şunu önermek isterimi:-otomatik şanzıman konusunda sağdan soldan ve özellikle de bilgisiz cahil insanlardan duydukları ile hareket etmesinler zira şu an memlekette sırtına bir tulum geçiren 3 günlük tecrübeye sahip kişiler de usta olarak kendilerini pazarlıyorlar, -otomatik şanzıman ustalığı ayrı bir ihtisas sahası olduğundan arabalarını emanet edecekleri ustaları mümkün ise iyi araştırsınlar, haklarında olumlu referans temin edemedikleri ustalara arabalarını emanet etmesinler, -otomatk şanzıman tamiri servislerde de pahalı olduğundan genelde piyasadaki güvendiğimiz ustalara aracımızı götürürüz, tamam piyasadaki güvenilir ustamıza götürelim ama servisle de bir şekilde irtibat sağlayalım ondan da şanzıman hakkında görüş alalım mümkün ise,-şanzımandaki arıza genellikle şanzıman açılmadan net olarak belirlenemediğinden sırf şanzımanın indirilip açılıp arızanın ne olduğunun tespiti bile yüklü fatura demek. şanzımanda bir arıza varsa mümkün olduğunca orjinal parça kullanmaya bakalım ve eski bozuk parçaların imhasını ve yeni aldığımız parçaların takıldığını gözümüzle görelim zira piyasa sahtekar dolu. ben hamdolsun istanbulda bu konuda çok rahatım zira ustam yıllardır tanıdığım güvenilir bir insan. Allah herkese de böyle ustalar denk getirsin.
herkese kazasız belasız ve arızasız günler temennisiyle..

Oldukça ilginç bir konuymuş... yıllardır oto. vites araç kullanıyorum ama servisten şanzuman yağının değişmesi gerektiğini hiç söylemediler.

Şimdi yabancı sitelerden biraz araştırma yaptım. Yaklaşık 30-40 bin milde yağ ve filtrenin değişmesi gerektiğini ama bazı yağların 100.000 mil civarında gideceğini (Dexron III ATF) söylüyorlar.

Yukarıdaki bilgilerden farklı olarak, yağ değişimi için şanzuman kapağı açıldığında filtrenin de değiştirilebileceği, hatta biraz el beceriniz varsa bu işi kendinizin bile yapabileceği anlatılıyor.

Yağın tamamının değişmemesi ise filtre ile ilgili değil... yağın yaklaşık üçte birinin tork konvertörde bulunmasından. Bunu temizlemenin de yolu varmış. Araca yeni yağ eklenip, yağ soğutma boyuları ters bağlanıyor ve araç çalıştırılıp vitese takılıyor. Eski yağ boşalıp yerine yeni renkli yağ gelene kadar bu işlem devam ediyor. Buna yıkama işlemi diyorlar.

Son olarak, yağ konulurken motorun muhakkak sıcak olması gerekiyormuş. Yağ konulduktan sonra araçla bir tur atılması ve vites geri konumuna alınarak seviyesinin kontrol edilmesi öneriliyor. Yağın eksik veya fazla olmasının çok ciddi sorunlara yol açabileceğinden bahsediliyor.

Evet arkadaşım doğru yazmışsın. Ben bu sorunu yaşadım bizzat. Arabam uzun bir süredir çekiş problemi yaşıyordu, benzinli olmasına rağmen. Hatta bazı rampalarda lpg'li arabalar gibi bayılıyordu. Şanzuman yağını değiştirdikten sonra arabanın çekişi ve sesi değişti, adeta ilk yıllarında ki gibi ataklaştı.

çok önemli bir konu aslında açılması yararlı olmuş ancak otomatik vites araçlarda şanzuman kendi mekanızmalarına zarar vermeden çalışır prensibi budur
düz vitesten farkı diyelim.
tabi ki otomatik vites şanzuman yağı değişmesi gerekirse değişir ancak bu şart değildir biraz masraflı oldugundan pek servisler girmek istemezler
bende 1997 otomatik vectra vardı 4 yıl kadar bindim 140.000 de almıştım 210.000 de sattım sattıgım zaman şanzuman yağında eksilme olduğu için bilmeyenler öğrensin diye yazıyorum turbo açtığımda yada 180 ve üzeri hızda otobanlarda tırmanma şeridi çıkarken araçta güç kaybı ve titreme oluyordu yalnız otomatik şanzumanda sorun olursa yeni nesil araçlarda hemen uyarı verir zaten.
otomatik araç kullananlara bir kaç örnek vereyim son olarak YARI OTOMATİK ile TAM OTOMATİKLER arasında çalışma prensibinde fark vardır genelde tam otomatikler daha uzun süre dayanıklılık sorunu yaşamaz yarı otomatikler daha pratiktir ve rahattır ancak
taklit yapan bir şanzumana sahiptirler gerek otomatik gerekse yarı otomatikleri DÜZ VİTES tadında kullanabilirsiniz arkadaşlar bunun için belirli devir aralığında bunuda seçmek size bağlı sanki normal araçta vites atarmışcasına ayağınızı mesela 3000 devirde vites değişmek istiyorsanız o devire ulaşınca hafif gazdan çekin ve gaza basın arada ki zaman diliminde araç 2. vitesteyse %90 3. vitese geçecektir. bunu her devirde uygulayabilirsiniz. özellikle konuyu açan arkadaş için hondası varmış hondalarda şanzuman sorunu pek olmaz bildigim kadarıyla yağı değişmesen bile giderdi. bendede vardı 2008 modeli
otomatik araçlardada D konumunda iken de yukarda belirttiğim örnegi uygulayabilirsiniz işe yaradığını göreceksiniz. TRPTRONİK YARI OTOMATİKLERDE de eliniz yorulmasın diye zevkine deneyebilirsiniz bu sözylediklerimi ayrıca şanzumana yada motora zarar veririm diye RED LİNE a girmekten çekinenler hiç çekinmesin birşey olmuyor 2007 honda civic 1.8 aracımla 3. vites 195 km/ h hıza ulaşmıştım devir 7000 d/d ydi araçlarınızın periyodik bakımları yapıldığı sürece stok halleriyle bile yüksek performanslar alabilirsiniz. birde şanzuman yağ filtresi değişmesi gereken birşey değildir en azından bildigim şart degil. hava filtresi yağ filtresi ile karıştırmayın.

.birde şanzuman yağ filtresi değişmesi gereken birşey değildir en azından bildigim şart degil. hava filtresi yağ filtresi ile karıştırmayın.

Valla ben motordan çok anlamam ama yabancı motor sitelerinde şanzuman yağı değişimi ile filtre değişimini de öneriyorlar. Zaten 3-4 dolarlık bir parçaymış. Ayrıca yağı boşaltmak için alt kapağı açınca yağ filtresi düz bir plaka halinde ortada gözüküyor. Yani, söküp takması mesele değil.

Sadece yağ ve filtre değil, kapağın da eski yağ artıklarından güzelce silinmesi ve temizlenmesi gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca demir tortusunu tutan bir de mıknatıs va. Onun da silinip temizlenmesi gerekiyor.

İş bilen için tamamını yapmak yarım saat. İnternette çok sayıda video var.

97 model honda cıvıc ımız var. otomatik. istanbul anadolu yakasında güvenilir şanzıman yağı/ filtresi/ bakımı yapacak usta arıyorum. bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

şanzuman yağınızı sürekli kontrol altında tutun eksiğldikçe takviye edin! bunun için önce aracı çalıştırın sonra vitesi geriye takın ve kontrol edin! şanzumanı indirirseniz vay halinize! allah hepimizi korusun;)

Birde arkadaşlar araç alırken mümkünse Tam otamatik alın triptonik tercih etmeyin.Tam otamatikler triptoniklere nazaran daha az sorun çıkarıyormuş.Ayrıca tam otamatıkler arıza olursa eğer maliyeti daha düşük oluyormuş triptoniklere göre.Mesela triptonik bir aracın sadece 1 sensörü bozulduğunda modeline göre değişir sanırım ama 1000 tl gibi masraf açabiliyormuş.

yeni arabam triptonik inşallah bişi olmazda sayulmayız;)

problem çıkarırmı bilmem ama triptonik sürmesi çok zevkli arkadaşlar

peki yağın değişmesi gerektıgnı nasıl anlıycaz nerden bakılması gerekıyo bız bakamzmıyız

ee ustanın adını ve servisini yazda İstanbul'da yaşayanlarda yararlansın ustanın marifetin den....................

2001 toyota corolla otomatik vites aldım. otomatik vites dik rampalarda geri kaçırıyor. sanayide ustalara gösterdim kaçırmasının sebebinin devirin düşük tutulduğu ondan geri kaçırdığını, şansımanda hiçbir problem olmadığını soyledi. devir saati 600-700 arasında. ustalar gaz ayarı ile oynama boyle az yakar dediler. ne yapmamı tavsiye edersiniz.

Bana göre kimse kendi deyiştirmeye kalkmasın.

Yan servislerin yerine araçların kendi servislerine getirsinler.

Şanzıman sorun çıkarmadıkça yağ deyişmeyecek.

buzdan;

Tam otmatikse kaydırmaması lazım.
Sen onu bi adam gibi bi ustaya göster, en kötü toyota servisine git.
Sorunu bulsunlar, dışarda yaptırırsın.

zaten alırken servise gösterdim sorun yok dediler buna dışındada sanayidede bi kaç kişiye gosterdim. araba ilk çalıştığında devir saati yüksek oluyor o zaman hiç geri kaydırma olmuyor. ama araç ısındımı devir saati 600-700 oldumu kaçırma oluyor çok diklerde tabi.

buzdan,

Hiç bir şey yapmana gerek yok. Gayet normal bir durum. Çekişi çok yüksek olmayan araçlarda dik yokuşlarda biraz geri kaçma olur. Çok çeşitli marka ve model otomatik araç kullandım. 2000 motorun altındaki araçların neredeyse hepsinde dik yokuşlarda geri kaçması olurdu. Yokuşta kalkarken gazı biraz hızlı vereceksin, gerekirse el freni ile destekleyeceksin olup bitecek.

arkadaşlar usta olduğunu söyleyen biri size yağ değiştirmeye gerek yok derse kapısının önünden bile geçmeyin tüm yağlama sistemindeki yağlar belirli bir zaman sonunda yağlama özelliğini kaybeder ve kömürleşmeye başlar bu bozulma sonucu karbon atıkları oluşur bu kristaller zamanla yağ filtresini tıkar tıkanan filtre gerekenden daha az yağı sisteme bırakır normalin altında ve yağlama özelliği azalmış olan yağ haliyle görevini yapamaz ve sistemde aşınmalar başlar sonuç: araba sizi taşıyacağına siz arabayı taşırsınız işin absürk olan kısmı aracı üreten firma yağ/filtre değişimini yapın demesine rağmen siz halen inatla gerek yok diyorsunuz türk milleti ne diyelim yakında yer çekimi kanunu kalksın diye anayasa mahkemesine giderseniz hiç şaşırmam

aracı o yağ yürütüyor sadece yağlama yapmıyor yağ basıncıyla hareket ediyor

demirc

Arkadaşım yan servislere gidilmiyeceyini yazdım elinizden geldiyince araçların kendi servislerine gidilmesi uygundur.Zaten otomatik şanzımanda sizin dediyiniz gibi yağda problem olursa araç en az 15 yılın üzerindedir servise gittiyinde usta zaten görür.Deyişmesi gerekirse deyiştirir.otomatik şanzıman ustaları bunu söylüyor.Benim eski otomatik şanzımanlı aracım 12 yıllıktı sitelerdeki yorumları okudum yağını deyiştirmeye kalktım servisteki usta test sürüşü yaptıktan sonra hiçbir sorun yok yağ deyiştirmeye gerk yok dedi.Eyer deyiştirmeye kalkarsak o zaman sorun çıkar conta ayarı bozulur dedi.Ama çok istiyorsan deyiştirir paramı alırım dedi.Ben otomatik şanzıman ustasının bilgilerini aktardım.

kürekçi çonta ayarı bozulur diyen ustanın ustalıkla zerre ilgisi yoktur conta dediğin iki metal blok arasına yerleştirlen mantardır bırak ustayı sen dahil yerleştirebilirsin birde servisteki ustaların uzaydan geldiğinimi sanıyorsunuz özel kurslar felan verilmiyor hepsi sanayi de yetişen kişler aracınız garanti kapsamındaysa servis en iyisi ama garantisi bitmiş aracı servise götürmek bile bile lades olmaktır en basit örnek vereyim bizim iş için kullandığımız 2007 reno mastır pikapımız vardı arka sinyal kapağı kırıldı servis tek sinyal için 600 lira istedi biz oto elektrikçisine gittik adam iki sinyal kapağını 45 liraya değişti

Üst Alt