Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik vites özel tertibat olur mu?

Babayaga

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
3
Arkadaşlar %47 süresiz raporum var. Sağ işaret parmağım ampütasyon;

- Ehliyetimi ve sağlık raporumu değiştireceğim. Sağ işaret parmağı için raporumda "HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR" ibaresi alabilir miyim?
- Şayet alırsam ehliyetime ne gibi bir kod ekleyebilirler?
- Sadece otomatik araç kullanabilir kodu hareket ettirici aksamda özel tertibat grubuna girer mi? Yani ÖTV siz araç alabilir miyim? Şimdiden Teşekkür ederim.

Otomatik vites özel tertibat olmaz ancak sağ kısım da sinyal kolunu sola aldırırsan o tertibat,a girer o zaman ötv,siz araç alabilirsin

Sağ işaret parmağı için özel tertibat ibaresi yazılır mı bilmiyorum onu @OturanBoğa abi bilir

@güllerin efendisi

"otomatik vites özel tertibat olmaz" derken güller için olmuyor değil mi?
sonuçta insanlar için geçmişte oluyordu, bugün oluyor, yarında olacak!

ben güller için de olabileceğini düşünüyorum ama yine de sen bilirsin.

@Babayaga

sağ işaret parmağınla ilgili otomatik vitesli araç tertibatlı sayılmaz.
sol ayağında engel olanlar için otomatik vitesli araç tertibatlı sayılır.

otomatik vites özel tertibat olur ama bu kişinin engel durumu ile bağdaşması gerekir.
benim tertibatım sadece otomatik vites idi sağ kol brekial pleksus .
ötv indirimli aracımı zor da olsa almıştım 2021 yılında .başka hiç bir tertibat yok sadece otomatik vites

Devlette mevzuat çok sık değişmektedir. Şimdi sana vereceğim mevzuatın tarihi 2010 yılı.
2010/2 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri.
Bu sirküler der ki: ..............sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli tsşıtları, başkaca özel tertibat yapı1masma gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır..........
(Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bana yazdığı 27.07.2010 tarih ve 67361 sayılı yazıdan aynen aktardım)

Aşağıdaki mevzuatlarda konu yazar. Ancak bu yazdıklarım dikkat edersen sol alt ekstremitede rahatsızlık olanlar için geçerli. Arkadaşın dediği önemli. Hastalığın çeşidi, şekli, şemali burada etken. Bir de, yukarıda yazdım ama tekrar edeyim, mevzuat yüzde bin beş yüz değişmiştir. Ona dikkat edin.
Tarih17/05/2010
SayıMotorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu-4/2010-2

Tarih30/04/2010
SayıÖTV-2/ 2010-3

Baş parmağınızın ampute olması, diğer parmalarınız, eliniz ile aracı güvenli şekilde sürmenize engel değil ise özel tertibatlı araç kullanmanızı gerektirecek bir fiziksel durumunuz da yoktur. Bunu değerlendirecek, karar verecek olan da sağlık kurulu. Raporun oranı hiç önemli değil.

Özel tertibatlı engelli aracı, fiziksel olarak gaza, frene basacak ayağı, direksiyonu tutacak kolu, vb ızuvları olmayan yada bu ve benzeri uzuvlarını kullanamayan engelli kardeşlerimizin, güvenli araç kullanarak ihtiyaçlarnı idame ettirebilmeleri amacı ile engellerine özel ihtiyaçları için, çözüm amacı ile kullanılır.

@güllerin efendisi,
bu konuyu daha önce ÖTV muafiyetinden yararlanmadan alınan araçlarda MTV istisnası uygulanabilir mi? bu sayfada konuşulmuştu. 20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarında “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Ama buda sadece yeterli değildir. taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez. demektedir ÖTV GENEL TEBLİĞİnde

@Babayaga sorularına cevabı aşağıdaki metinde bulabilirsin.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİnde aşağıdaki şekliyle açıkça belirtilmiştir.
  1. 20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.
  2. Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için engellilik durumunun, engellilik sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmesi gerekir.
  3. Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. İlk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da zorunludur.
  4. Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.
  5. Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.
  6. Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute (Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) veya her iki ayağında/dizinde ayaklarını kullanmaya mani aynı oranda kısıtlılık olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.
  7. Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, (Ek ibare:RG-10/8/2019-30858) fren ve gaz pedallarında özel tertibat yaptırılmasını gerektirir başkaca engelinin olmaması kaydıyla, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.
  8. Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz.
  9. Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz.

@kendihalindebirey, Teşekkürler kardeşim çok aydınlatıcı oldu. Özellikle 7. ve 9. maddelerde belirtilmiş durum. Buna göre kurulda; sağ işaret parmağı eksikliği nedeniyle vites kolunda tertibat gerekir kararının olması otomatik vitesi özel tertibat yapıyor. Kurulun işaret parmağı için böyle bir kararı var mı bilmiyorum. Forumda biraz araştırdım ama görmedim. Vergi dairelerinin bu konuda bilgisi vardır sanırım. Bir sormak lazım.

Üst Alt