Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV için yeni alacağımız rapor emekliliğimizi iptal ettirebilir mi?

Anti Oksidan

Aktif Üye
Konular
45
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Eşimin sol ayakta 3 cm kısalık var ve 2012 yılında %40 raporla emekli oldu.

Geçtiğimiz yıl ötv indirimli otomatik vites araç almak istedi, devlet hastanesinden, "otomatik vitesli araç kullanır" ibareli rapor almanız gerekli dediler.

Eşim raporunun %40'ın altına düşürüleceğinden ve emeklilik hakkının da elinden alınacağından endişe etti ve manuel vitesli araç aldık.

Sorum şu; eşimin endişesi yerinde bir endişe midir? %40'ın altında da olsa "otomatik vitesli araç kullanır" ibareli bir rapor, 2012 yılında kazanmış olduğu emeklilik hakkına olumsuz etki eder mi?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler..

benimde çok merak ettiğim bir soru bu

bende 2012 den beri emekliyim 2019 da yeni araba almak için maliye ye % 40 ın altında olan raporumu vericem (sol alt poli sekeliyim) ve aynı endişeyi bende taşıyorum 2003 te %40 vergi indirimli almıştım raporumu 2012 de emekli oldum araba almak için 2014 yılında rapor çıkarmıştım bu raporda oran %30 gibiydi ve bu raporla 2014 te arabamı aldım bi sorun çıkmadı ama son 1 senedir avni beyinde dediği endişe hakim oldu acaba 2014 yılında emeklilik bakımından bi sorun çıkmadan arabamı aldığım bu raporla tekrar emeklilik bakımından bi sorun çıkmadan 2019 yılında araba alabilirmiyim?

Çok çok önemli bir sorun bence

etkilemez % 40 engelli oldugunuzu kanıtlamış başbakanlık şimdi aile bakanlığı engell kimlik kartı ve vergi indirimi sağlamışsanız ehliyet için veya ötv için aldıgınız raporun başka bir konuya etkisi olmaz

kunta
Çok sevindim verdiğin bu bilgiye İnşallah dediğin gibidir bizde arabamızı kafamızda soru işareti kalmadan değiştirebiliriz.

hastaneye verdiginiz dilekçede ötv indirimi için rapor aldıgınızı beyan ediyorsunuz heyet sizi o açıdan inceliyor diğer haklarınızı yok etmez edemez

kunta
Ben zaten eski raporumla başvurucam yeni rapor için hastaneye gitmiycem (2014 yılında bu raporla araç almıştım raporda 2014 yılına ait zaten) rapora baktım %20 yazıyor oran bu oranı umarım maliye sgk ya bildirmez heralde diye düşünüyorum bende.
Anti Oksidan

Avni bey siz sorduğunuz sorunun cevabını alabildinizmi ? yada tatmin oldunuzmu bu konuda? ne yapmayı düşünüyorsunuz ,eğer araba alırsanız düşük raporunuzla buraya yazmayı unutmayın bizede bir fikir olur.

Eşime söylenen; elinizdeki %40 rapor iptal edilecek, yeni rapor çıkarılacak.. Bu durumda emekli olurken kullandığı %40 rapor iptal edileceği için endişemiz devam ediyor..

Emekli olurken kullandığınız rapor iptal edilmeyecek, o rapor emeklilik için geçerli. Şimdi siz araba alımı için geçerli olan bir rapor alacaksınız. Yani her rapor amacına göre kullanılmaktadır. Ayrıca ehliyet alırken veya yenilerken de ayrı rapor alacaksınız.

Merhaba endişeniz yerli yani yeni alacağınız heyet raporu büyük ihtimalle % 40 altına düşecek ve sgk size yazı gönderecek konuda şöyle başka amaçlarla alınan raporlar diye eğer oran düşük olusa kontrol için tekrar rapor isteyebilir.

Engelli bir avukat olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki asla böyle bir şey mümkün değildir. Eşinizin emekliliği kazanılmış hak teşkil eder ve elinden alınamaz.

@Hüseyin İlik

Hüseyin bey bu konu hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz,çünkü çok hassas ve bizim için çok endişe verici bir durum. Gerçi siz demişsiniz bi sorun olmaz diye ama ben endişemizi şöyle anlatayım:

ben 2003 yılında aldığım %40 raporla (sol alt polio sekeli ) 2012 yılında emekli oldum . 2014 yılında araba almak ve ehliyetimi yeniletmem için bu işle ilgili rapor aldım bu raporda %20 verdiler ( h sınıfı sürücü olur aparatla,otomatik vitesli araç kullanır raporu)

bu raporla hem ehliyetim yenilendi hemde yeni araç aldım,buraya kadar herşey okey.
şimdi son 1 senedir yeni bir şey duyuyoruz hemen kendimden örnek vereyim 2019 yılında arabamı yenileyecem ve bu esnada 2014 yılında almış olduğum %20 lik raporu kullanıcam (6 ay önce vergi dairesine sorduğumda sorun yok bu raporla alabilirsin dediler)

asıl sıkıntımız bundan sonra başlıyor arabayı alırken bu raporu kullandığımda %20 olması sgk ya bir şekilde bilgi giderek onları harekete geçirirmi :

Bak bu adam 2003 te %40 almış şimdi ise raporu %20 bunu biz tekrar muayene ettirelim bu arda da emekliliğini iptal edelim.

Gibi düşüncelere kapılırlarmı? yoksa bizim araç alırken kullandığımız rapor sadece vergi dairesinimi bağlar ? sgk nın haberi olmazmı bu işten?

Lütfen bu düşünceye bi açıklık getirirmisiniz bizim için çok büyük bir endişeden kurtulmuş olucaz.
Şimdiden verdiğiniz destek ve bilgiler için çok teşekkür ederim,umarım derdimizi anlatabilmişimdir.
Kalın sağlıcakla.

emeklilik sonrası alınan düşük oranlı rapor alan bir kaç arkadaş vardı ve sgk bu arkadaşlardan kontrol istemişti örnekleri var evet emeklilik kazanılmış bir hak ancak sgk'nında nadir de olsa kontrol isteme hakkı var sgk nın başka sebepler için sonradan alınan düşük oranlı rapora istaneden sgk bunu farkeder ise kontrol isteyebilir böyle bir risk var riske değer mi değmez mi karar sizin sgk zaten bir sebep bulup maaş kesmeye pek meğilli

Mehmet Bey öncelikle hukukta kazanılmış hak olarak adlandırılan bir durum var. Usulüne uygun şekilde, ortada bir hata, hile, vb. bulunmaksızın elde edilen hak ve statüler ilgilinin elinden alınamaz. Alınmaya kalkılırsa da mahkeme bunu iptal eder. Burada sgk'nın ne düşündüğü önemli değil zira son sözü mahkemeler söyler.

Ayrıca ikinci raporda 20 oran verilmesi farklı gerekçelere dayanabilir. Zira bazen alınacak rapora göre bazı hususlar değerlendirme dışı bırakılabiliyor. Ben t12 paraplejiyim ve çalışma gücü kaybım %80. Ancak ehliyet raporumda %40 görünüyor, zira ehliyet raporunda sadece ortopedik değerlendirme yapılmış, nörolojik değerlendirme yapılmamış.

Usulüne uygun bir emeklilik işleminiz var ve raporun sahteliği vb.olmadıkça bunun elinizden alınması mümkün değil. SGK'nın harekete geçeceğini sanmam ama geçerse de mahkeme olası bir mağduriyeti önleyecektir.

2014 yılında yeni rapor aldığınızı söylüyorsunuz, yani siz durumunuzu güncellemiş siniz bu raporun bir nüshası zaten sağlık bakanlığında, bir nüshası da araba alırken verdiğiniz vergi dairesinde, Ayrıca vergi dairesine vereceğiniz raporla SGK' nın hiçbir alakası yoktur. Eğer sizin düşündüğünüz gibi olsaydı, 2006 yılında çıkarılan engelli raporları yönetmeliğinden dolayı, bugün engelli emekliliklerinin %70' i iptal olması lazımdı. Netice olarak sizin kazanılmış hakkınız yasal ise endişeye gerek yoktur.

@Hüseyin İlik
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için aslında bende sizin gibi düşünüyorum ama işte böyle şeyler duyuncada endişeye kapılıyoruz,kolay gelsin kalın sağlıcakla.

@şimşek59
kesinlikle dedikleriniz çok doğru ,2014 teki rapor zaten çıktığına göre bişey olacaksa olur . sizde yüreğimi verahlattınız ben bunu düşünememiştim çok teşekkürler kalın sağlıcakla.

sgk nın kontrol isteme hakkı var bunu hepimiz biliyoruz 2003 yılında aynı hastalık engel derecesi örnek%40 iken bu gün o hastalık yeni engellilik ölçütüne göre örnek %12 dir sgk kontrole gönderdiği zaman son yönetmeliğe göre işlem yapılıyor zaten maduriyetlerde burdan doğuyor yani 15 yıl önce engelliydiniz şimdi yeni rapor yönetmeliğine göre sağlam sorun burda elbette hukuk var hakkını arayacaksın mahkeme git gel itirazlar bunlar uzun zaman gerektiren işler adam emekli maaşı ile geçiniyor maaş kesilirse mahkeme sonuçlanana kadar ne yapar bunların bir an önce düzrltilmesi gerekiyor bence

Yürütmenin durdurulması istenerek dava sonucuna kadar ortaya çıkacak mağduriyet engellenebilir. Elbette en iyisi idarenin engelliyi hiç uğraştırmaması ancak ülkemizde idare bu konularda pek hassas değil maalesef.

Anti Oksidan

Her ne amaçla alınmış olursa olsun yeni alınacak raporun oranı düşük olursa sgk er ya da geç bunu tespit eder ve emeklilik için kontrol muayenesine çağırır. Yeni rapor %40 ve üzeri olmazsa da maaşı keser. Aman diyeyim, hiç bulaşmayın

Son 1 yılda bu şekilde maaşı kesilen bir çok arkadaşımız oldu

OturanBoğa
Hocam senden bir yanıt bekliyordum ve son noktayı koymuşsun, çok teşekkürler..
Demek ki endişemiz yersiz değilmiş.. Manuel vites almakla iyi yapmışız.

Kıymetli arkadaşlar, Muhammet ve Bülent beyler haklı. Bu şekilde mağdur olan kişiler var son yıllarda. Lütfen emin olmadan burada soru soranlara "kesin" ifadelerle yanıt vermeyelim. Ben sabırla bu mesaj dizisini sonuna kadar okudum, eğer arada Muhammed bey ve son olarak da Bülent bey yazmasaydı aynı şeyleri ben yazacaktım.

Aman gözünüzü seveyim, polio sekeli ve benzeri rahatsızlıklarla önceden emekli olmuş arkadaşlar, sakın ha ÖTV indirimi için emekliliğinizi yakmayın. Her şey dijital ortamda artık, SGK eninde sonunda tespit eder oranı düşmüş raporunuzu ve kontrole çağırıp yeni yönetmeliğe göre muayene edilmek üzere sizi sevk eder. Bu sefer maliyeye filan da sormaz.

Esen kalın,

Erdoğan :)

Erdogan Er

Peki Erdoğan bey benim yazdıklarımı okumuşsunuzdur varsayarak ben zaten 2014 te yeni raporumla araba almışım 2019 da da bu raporu kullanacam ,kullanmasamda zaten eğer beni tekrar muayeneye çağrıcaklarsa her an çağırabilirler ozaman. (gerçi 2014 te ben raporumu alırken böyle bir sorun yoktuu sgk tarafından) yani benim 2019 da aynı raporla araba almam riski ne çoğaltır nede azaltır değilmi ? zaten çağıracaklarsa 2019 a kadar beklemezler diye düşünüyorum. 2019 da aynı raporu vermem bir şeyleri harekete geçirirmi?

Merhaba arkadaşlar bu konu benim başıma geldi, sakın ola gerekmedikçe rapor almamanızı öneririm, hele vergi indirimi hak etmiş polosekeli olan arkadaşlar çok dikkat etsinler, %40 altına düştüğü an maaşları kesiliyor.

Bu konuda mağduriyet yaşayan arkadaşlar ne şekilde mağdur olduklarını, mesela emeklilik haklarını hangi tarihli raporla kazandıklarını, hangi tarihli raporla kaybettiklerini, raporlarının süreli mi yoksa sürekli mi olduğunu paylaşırlarsa çok faydalı olur ve buradan ona göre bilgiler ve çözümler oluşur kanaatindeyim.

Son düzenleme:
şimşek59

1995 %45 işe girebilmek,2000 yılı %70 vergi indirimi, 2003 %45 araç için, 2009 %9 araç için, bu bilgiler ışığında 2015 yılında vergi indirimi ile emekli oldum, 2017 yılı şubat ayında sgk il müdürlüğü en son 2009 yılında araç için alınan raporun %40 altında kaldığından kontrol muayenesine çağırmıştı.

karizmatikmen

Sevgili Karizmatikmen 2006 yılında yapılan bir yönetmelik değişikliği ile aynı engel durumuna verilen engellilik oranları düşürüldü yani 2006 dan sonra alınan raporlarda engel oranları maalesef düşük. Ama sizin 2006 dan önce aldığınız raporlarınızda % 45, %70 gibi 2006 dan sonra da %9 gibi çok tutarsız oranlar görünüyor. Acaba nasıl bir engeliniz var, kontrol muayenesinin sonucu ne oldu, engeliniz de bir değişme oldu mu.

Devlet hurda arabası olandan ötv almıyor biz engellileride ötv vermemek için kılıktan kılığa sokuyor uani rapor almamızın bir önemi kalmadı hurda araç almak daha mantıklı en azından birsürü saçmasapan prosedürler olmucak bence hurda araç alın daha iyi bu insana benzer yaratıklarla uğraşılmaz

Bende 2006 da ortopedik engelli raporu aldum 2013 de aldığım rapor %4 daha önceden vergi indirimimde vardı emeklilik için kullanamıcakmıyım acaba

Erdogan Er

Erdoğan Bey önemli olan SGK'nın ne yaptığından ziyade mahkemenin ne dediğidir. Eski yönetmeliğe göre oran alıp emekli olan birisinin yeni yönetmeliğe göre aldığı rapor gereği emekliliğinin iptali mümkün değildir. SGK yapıyor ise mahkemeye gidip durumu düzeltirsiniz.

Mahkemeye gitmek istemiyorum diyenler için durum farklı tabii.

mehmet-41 Hüseyin İlik OturanBoğa Anti Oksidan Erdogan Er karizmatikmen

Arkadaşlar yeni sağlık raporu alımında raporumuz düşük çıkarsa emekliliğimizi etkilermi konusunda çok önemli bilgilere sahip oldum .

Dün arkadaşım yeni ehliyet ve kayıp olan sağlık raporu işlemleri için hastaneye başvurdu . Bu arkadaşımız % 40 raporla 3 sene önce emekli olmuştu hastalığı polio sekeli .
Araba almak için yeni rapor çıkaracak bunun için devlet hastanesine gidiyor, orada şansına Hastanenin Arşivinde bulunan yetkili kişiyle konuşuyor durumunu anlatıyor. Yetkilinin arkadaşıma dediklerini söylüyorum:

Bak arkadaşım sen ve senin gibi emekliliği hak etmiş engellilerin yaptığı en büyük hata yeniden sağlık raporu çıkarmaları ,senin neye ihtiyacın var? araba almak içinmi ozaman gideceksin sadece araba almak için rapor çıkaracaksın indirimli kartmı çıkaracaksın sadece bunun için olduğunu söyleceksin ,ama siz genel sağlık raporu çıkarıyorsunuz zaten zamanında emekli olmuşsunuz siz diyorsunuzki devlete zamanında aldığım raporu ben kabul etmiyorum yeniden bana puanlama yapın diyerek kendi bindiğiniz dalı kesiyorsunuz . Çünkü önceden siz rapor alırken engellilere iş istihdamı açılsın diye fazla engelli yoktu çalışan bu sebeple polio sekelilere uygun rapor oranı verildi ,şimdi ise yeni puanlama sistemi geldiği için önceden alınan puanları alamıyorsunuz ve bunu devlet çok araştırıyor ,çok araştırdığı içinde doktorler genel sağlık raporuna sizin istediğiniz oranı veremiyorlar ,ama siz emekliliği zaten haketmişsiniz size ne lazımsa o iş için rapor çıkarttırın örneğin sadece araba indirimi için rapor alacaksanız bu raporda sadece arba indirimi için olduğu yazar zaten diğer işlemler için ise değerlendirilmedi yazar böyle oluncada sgk o raporla ilgilenmez çünkü sadece araba içn alınmış bir rapor olduğu için diğer işlemler ise değerlendirilmediği için sgk buna karışmaz demiş.

Umarım emekliliği hakedip araba almak için yeni rapor çıkaracakların düşük oran sonrası emekliliğimizden olurmuyuz acaba endişesine bir nebze rahatlatmış oluruz yada bu konu hakkında ne şekilde davranmaları gerektiklerini anlatabilmişimdir . Ben şahsen bir nebze olsun rahatladım.

Üst Alt