Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV için yeni alacağımız rapor emekliliğimizi iptal ettirebilir mi?

Mehmetyilmaz

Görevli memur iyi niyetle değerlendirme yapmış ama doğru değil. Zira rapor ne amaçla alınırsa alınsın sgk orana bakıp arızaya bağlıyor!

sonradan başka sebepler için alınan düşük oranlı rapor sgk nın gözüne takılabilir bu da engelli emekliliği riske sokabilir eski oranlar ile engelli emeklisi olmuş birinin engelli raporu çıkartır iken iyice alabileceği engelli oranını bilmeli örnek poliosekeli eskiden çok rahat /40 alabiliyorken şimdi ise almak çok zorlaştı

ben 2014 yılında sadece engelli araç için rapor çıkarmıştım ve oranı %20 üzerinden 4 sene geçti şimdi aynı raporla 2019 da tekrar araç almayı düşünüyorum aynı zamanda emekliyim tekrar rapor çıkarmıyacam 2014 teki raporu kullanıcam bu durumda aynı risk benim içn varmı zaten o raporu kullandım ben kafam iyice karıştı.

Şayet bu günkü engelli cetvelinde yüzde 40 alabliyorsanız sorun yok yoksa düşük oranlı raporun sgk nın gözüne takılabilir dikkat edin araç mı emeklilik mi siz karar verin

Mehmetyilmaz

O raporu araç alımında kullanmanızın hiç bir zararı/etkisi yok. Önemli olan hastaneden yeni rapor çıkartmış olmak...

@OturanBoğa

Yani 2014 te aldığım raporu tekrar 2019 da araba alımında kullanırsam sorun olmaz dediniz değilmi ? doğrumu anlamışım

1997 doğumluyum 20 yıllık normal kadroda memurum doğuştan özürlü parmaklardan sol el vergi indirimi vs kullanmadım hiç yeni ötv için aldığım sürekli ibareli %45 raporu yeni rapor almadan(ÖTV raporumu) emeklilik içinde (malulen değil) kullanabilirmiyim (araçı henüz almadım) emeklilik daha önemli

merhaaba benım 2012 yılında engelli sağlık kurulu raporum var sürekli sağ koldan sakatlığım var raporumda ordan %60 yazıyor ve özel tertibatlı otomatık vites arac kullaanabılır yazısıda var ehlıyetımıde değiştim otomatık vıtes yazıyor aracalmam için kodlarda var tekrardan sağlık raporu almak zorundamıyım oksa 2012 aldığım rapor geçerlimi oturan boğa

OturanBoğa

Bülent hocam bende emekliyim ve ehliyetimi değiştirmek için mecbur heyete girdim hemofili-a hastasıyım ve ayrıyetten ortapedik engelimde mevcut şimdi sorum şu olacak ehliyet raporum yüzünden benim emeklilik durumum etkilencekmi kafam karıştı çünki ehliyet raporumda sadece ortapedik durumdan oran yazılcak diğer hastalığımdan yazılmıcak,

@efsane77 zaten kendin söylemişsin raporu ötv için aldığını yani vergi indirimi için değerlendirilmemiş emeklilik için vergi indirimi yazan rapor çıkarman gerekiyor . Eğer elindeki rapor vergi indirimi için ise kullanabilirsin emekliliktede

@emre0808 2012 yılında aldığın rapor geçerlidir.

@KuZGuN
heyet derken il sağlık müdürlüğünde ehliyeti değiştirmek için girdiğini kastediyorsan zaten orada oran yazılmaz o heyet sadece senin ehliyet için kısıtlı kodları verir emeklilikle alakası yok . Fakat yeniden sağlık raporu almak için heyete girdiysen ki girmemişindir diye düşünüyorum ,çünkü sağlık raporu çıkarmak için girsen tüm hastalıklarına bakarlar.

Göz-ortapedi-kbb-dahiliye-noroloji-hemotoloji hastanede bunlara heyete girdim ehliyetimi yenilemek için 12 haziranda heyetten raporu alıcam il sağlığa sevk ozaman belli olucakmış,

KuZGuN sen engelliler için sürücü sağlık raporuna başvurdun değilmi ? eğer öyleyse bu raporda oran yazmadığı için emekliliği ilgilendirmiyor. anladığım kadarıylada sürücü sağlık raporuna başvurmuşsun,çünkü arkasından il sağlık müdürlüğüne gideceğine göre ,bu arada eğer sürücü olurluğun onaylanırsa mecbur il sağlığa gideceksinki sana kısıtlı kodları verebilsinler.

Tamammı anlaşıldımı şimdi ?

Mehmetyilmaz

evet mevcut ehliyetimi yenilemek için e sınıfı ehliyetim vardı artık engelli ehliyeti yokmuş sanırım b sınıfı ve dediğiniz gibi kodlar yazılıyormuş bende aile hekiminden sevk alarak araştırma hastanesine gittim 200 tl heyete para verdim ehliyetimi yenilicem dedim form doldurup imzaladım engelleli ehliyeti yazmadım ehliyetimi yenilemek yazdım öyle bu saydığım branşlara kontrole girdim sonra heyete gitdim bakalım sonuç olarak ne çıkacak 12 haziranda sonuç almaya gidicem il sağlık komisyonuna sevk edeceklermi sanırım raporu alırken söylücekler tam bilmiyorum,

KuZGuN
tamam senin rapor ehliyet yenilemek için emeklilik için sorun yok merak etme.
il sağlık müdürlüğüne muhakkak gideceksin kısıtlı kodları sadece orası veriyor.

zateeen sgk yeniden sevketti fakat sevk hakem hastanesi degil fatih devlet hast.yapıldı.bu nedenle yeniden hakem hastanesine sevkim mümkünmü.emeklilik öncesi son %42 raporum 2017.mart ayında derince egitim araştırma hast .hakem heyeti

Arkadaşlar; bu konuda ilave yazılanları uzun bir süre sonra şimdi okudum.. Bir arkadaş diyor ki "2014 yılında araç aldığım raporu kullanacağım".. Arkadaşım tabi ki onu kullanabilirsiniz.. Bu konuda farklı bir şey soruluyor..

İlk defa Ötv indirimli otomatik vites araç alacak birisi için "Otomatik vites araç kullanır" ibareli bir rapor lazım. Bu yüzden vergi indirimi raporu ile emekli olan arkadaşlar bu konuda çok dikkat etsinler..

@Anti Oksidan
Kesinlikle öyle bir şeye kalkışayım demeyin.
Raporda ''otomatik vitesli araç kullanır'' ibaresi olacak evet ama aynı zamanda üzerinde oran bulunması ve engelli sağlık kurulu raporu formatında olması zorunlu. Bu da yeni bir sağlık kurulu raporu demek, ve her zaman son tarihli rapor geçerlidir.
Sakın ola ki kazanılmış hak gibi söylemler sizi yanıltmasın. Kanunlar SGK ya her zaman için kontrol yetkisi tanımıştır. İstediği zaman istediğini kontrole çağırma yetkisi yasaldır.

Son düzenleme:
@Ufukalp
sevgili ufuk benim şöyle bir sorum olacak ,her nekadar @Anti Oksidan konuyla pek alakalı görmemiş olsada benim sorunumu ,ben alakalı olduğunu düşünüyorum yada benzer özellikli olduğunu düşünerek benim soracağım sorunun cevabının çıkacağını umut ederek sana sormak istiyorum.
2003 yılında şişli etfal hastanesinden aldığım %40 sağlık raporuyla, 2012 yılında emekli oldum.
2014 yılında %20 oranla aldığım sürücüler için sağlık raporuyla araç aldım (araç alımı için vergi dairesi tarafından uygun olan rapor) 2019 yılında tekrar araç alma hakkım var ve ben tekrar 2014 yılında aldığım raporu kullanacam
Soru 1: Sence bu raporu yeni çıkarmasamda sgk tarafından bi sorun teşkil edermi ?( inşallah etmez )
Soru 2: son raporum 2014 yılındaki %20 oranlı rapor olduğuna göre sgk tarafından şimdiye kadar sorun çıkmaması sadece bir tesadüfmüdür ?yoksa en son raporun sadece araç alımı için değerlendirilmiş olması bu raporun sgk tarafından değerlendirme kısmını cazip olmaktan çıkarmış olabilirmi ?

şimdiden çok teşekkür edrim vereceğin cevaplar için

Mehmetyilmaz
2014 yılında aldığınız rapor tüm branşları gezdiğiniz ''engelli sağlık kurulu raporu'' formatında mıydı ?
Değilse zaten sorun yok, ama evet dediğinizi farzediyorum.
İnanın bu son yıllarda gerek evde bakım aylığı, 2022 engelli aylığı gibi sosyal yardım alanlar, gerekse erken emekli olmuş engellilerden en ufak şüphede kontrol muayenesi istenmesi konusunda sıkı bir denetim var.
Raporu aldığınız yıllarda çok üstüne gidilen bir konu olmayabilir bu, ya da şimdi alınan her raporun her yerde veri tabanından göründüğü sistem o zamanlar tam oturmamış olabilir, bilemiyorum.
Ama siz o raporla SGK'da bir işlem yapmayacaksınız, vergi dairesinde kullanacaksınız ve vergi dairesi ile SGK arasında da anlık bir veri paylaşım sistemi olduğunu sanmıyorum.
Şimdi ben ne desem aksi de olabileceği için yalan olur, kesin bir şey söyleyemem. Aynı konularda her yerde birbirinden alakasız öyle saçma uygulamalar görüyoruz ki, hiç bir şeye şaşırmıyoruz artık.

Ufukalp ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
sizi son derece net anladım aslında bende tam sizin gibi düşünüyorum ,raporumu sormuşsunuz evet 4-5 branşın gezildiği bir rapordu zaten sizde öyle olduğunu tahmin edip cevap vermişsiniz .
kalın sağlıcakla.

Tüm yorumları okudum, araç için rapor alınır ve % 40'ın altında düşerse mevcut rapor yerine geçer ve mevcut haklardan mahrum olunur cümlesi ağır basıyor, peki madem araç için alınan rapor diğer hususları da etkiliyorsa neden rapor çeşitleri var ? mesela neden 2022 raporu ile işe girilmez ? mesela işe giriş raporuyla neden araç alınmaz ? İşe giriş için aldığım raporla araç alamıyorsam ama araç almak için aldığım rapor mevcut raporumu etkiliyorsa Rapor çeşitlerinin ve amaçlarının hiçbir anlamı yoktur. Çünkü her raporun farklı amaçları vardır. Eğer Sgk bunu yapıyorsa keyfi yapıyordur sonuçta ortada bir kanun var.

Schizophrenia
Raporlar bazen amacına göre farklı değerlendirmeler içerebilmektedir. Örneğin %90 altı ÖTV muafiyeti için engelinin tertibata ihtiyaç duyduğunun tespiti şarttır.
Ama emeklilik konusunda SGK'yı ilgilendiren tek ölçü rapor oranıdır. Bu yüzden %40 altında gördüğü her rapora dört elle sarılmaktadır.
Bu şekilde kontrolün eskiden yaygın olmaması bizi yanıltmasın. Eskiden bir tık ile oranların takip edilebileceği bir dijital ortam yoktu. Şimdi ise her yeni rapor direkt Sağlık Bakanlığı veritabanına işleniyor.

Ufukalp

o zaman bu durumda Araç için rapor alırken tüm hastalıklarımızı kontrol ettireceğiz, Örneğin ben ortopedik engelimden dolayı araç almak istiyorum ama raporun % 40'ı geçmesi için diğer hastalıklarımı da yazdırınca yine araç alabilecekmiyim.. Kanun diyor ki sadece ortopedik Engelliler % 90 altında raporla araç alabilir.

Herkese merhaba, arkadaşlar sıkça bu konular dönüp duruyor forumda. Konuyu özetlemek gerekirsek ENGELLİ raporunun ÖTV'den muaf araç almakla bir ilgisi yoktur. %90 altı engelli olan vatandaşların B Hasta sınıfı ehliyeti olması gerekmektedir. eşinizin sol bacağında kısalık var ise otomatik vitesli aracı ötv'den muaf bir şekilde alabilir. bunun için yapması gereken standart sağlıklı bir vatandaşında yaptığı gibi aile hekimine gidecek durumunu anlatacak engelli raporunuda gösterecek ve aile hekimi onu ilgili hastane ve branşa sevk edecek yapılan tahlil ve tetkikler sonucu Ehliyet için aldığı sağlık raporunda kullanacağı apartat kısmında otomatik vites yazılır ve iş biter. normal engelli raporuyla karıştırmayın.

Schizophrenia
Ortopedik engellilerin ÖTV muafiyetli araç almak için raporları %90 altında olacak diye bir kural yoktur.

rapor % 90 altında ise ortopedik olma şartı var ve rapor oranının önemi yoktur, Otomatik vites veya Tertibatlı olacaksa Tertibat kodu yazılması şartı vardır Ufuk bey

Schizophrenia
O herkesin bildiği ve hemfikir olduğu bir kural zaten. Aksine bir fikir beyan ettiğimi hatırlamıyorum.

merhaba butun mesajları bastan sona okudum bende olaya baska pencereden yaklasacam sımdı ben 6 ay once emklılık ıcın raporum eskı oldugu ıcın butun ıslemlere sıfırdan basladım ve 46 sureklı engellı saglık raporu ve akabınde sureklı vergı ındırımı belgemı aldım ankara onaylı,şimdi sorum şu bende araba almak ıstıyorum dıyelım,otv den yararlanır raporu almak ıstesem 6 ay once almıs oldugum raporun oranının dusme ıhtımalı varmıdır sonucta yenı alınmıs bı rapor var sadece acıklama kısmına ekleme yapılacak.

Yeni çıkaracağınız her rapor geçmişteki raporu iptal eder en son alınan rapor geçerlidir

geçmişte aldığınız rapor %42 ile onaylandıysa yeni çıkardığınız raporda %40 altında kalırsa sgk emekliliği kabul etmez emeklilik iptal olur bu konu çok bilgi kirliliği var kimisini kabul ediyor kimisi 3 ay sonra ya da 6 sonra sgk yazı yazıp emekliliği iptal ederbu kesindir arkadaşlar

düşük rapor her zaman risk ve akp bu duruma takmış durumdadır yani ötv den muaf olucam diye emekliliğinizi yaktırmayın zaten şuan alınabilen arabada yok limitte asla yükseltilmeyecek riske girmeyin....şAYET ENGELDEN EMİNSENİZ BU İŞLERE BULAŞIN

İllede ÖTV yararlnıcam derseniz raporun açıklama kısmına şu ifade şart bilginiz olsun

SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR

BU ifade yanen yazmak zorunda

tertibatlı araçlarda eski rapor kabul edilmiyor artık

Üst Alt