Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimi olmadan aldığım aparatlı aracı eşim ya da çocuğum kullanabilir mi?

m044010

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
merhaba,
ötv indirimi kullanamdan bir araç almak istiyorum ama ehliyetimden dolayı aparat taktırmak zorundayım, bu aracı eşim yada çocuğum kullanabilir mi, neticede ötv indirimden yararlamıyorum ama mtv indirim için başvuru yapacağım.

Ehliyetiniz engelli statüsünde ise aracınızı tertibatlı engelli statüsünde göstermek zorundasınız yoksa kazada çevirmelerde suçlu duruma düşersiniz

Aynı soru benim için de geçerli, araçta tertibat olacak ama ötv falan hiç bir hak dan faydalanmadan alacağım. Bu aracı herkesin kullanması lazım sonuçta devletin 1 gram bana ve aracıma yada tertibatıma katkısı yok.

@Polmiks ehliyetiniz b engelli kodlu olduğu müddetçe normal aracınızı engelli statüsünde göstermeniz gerekmektedir

Soruyu soran arkadaş tertibatlı aracı eşi ya da çocuğu kullanabilir mi diye sormuş sanırım. Sadece engelli kendisi kullanabiliyor diye biliyorum. Cezası ne onu bilmiyorum aracı çekiyorlar mı başkası kullanıp yakalandığında?

@bilgeadam,
Tamam araç engelli statüsünde problem o değil ki :) Aracı ben kendi param ile devletten 1 kuruş ek para almadan aldım.
Benim aracımı benden başkası kullanamayacak mı yani ? Böyle salak iş mi olur ? 3.200 para vermişim devlet katkısı yok bir şey yok nasıl karışırlar ?

📘 1. Karayolları Trafik Yönetmeliği – Kullanım Yetkisi​

🔹 Dayanak: Karayolları Trafik Yönetmeliği, Madde 53​

❝Sürücü belgesi alacaklarda aranacak sağlık şartları ile bu sürücü belgeleri ile kullanılabilecek araçlar ve özel tertibatlı araçlarla ilgili esaslar belirlenmiştir.❞

Ancak burada özel tertibatlı araçların kullanımına kimlerin yetkili olacağı, ÖTV muafiyetli araçlar için özel olarak sınırlandırılmıştır.

🔸 ÖTV İSTİSNASI varsa → sadece rapor sahibi veya 1. derece yakını kullanabilir.
🔸 ÖTV İSTİSNASI YOKSAbu sınırlama geçerli değildir.

Yani yönetmelik doğrudan “ÖTV’siz alınan araçlarda sınırlama vardır” der ama vergili alınan araçlar için bir sınırlama getirmez.

ÖTV istisnası olan tertibat takılı araçları hem engellinin kendisi hem de 1. derece yakınlar kullanabiliyor mu yani? @Polmiks,

Ben ailem kullansın istiyorum ama Tertibatçı ailem kullansın diye para vermemiz gerekir diyor. Burada ki arkadaşlar engelli aracını ailen kullanamaz diyor
Saçma sapan bir işin içine düştüm. Ailem kullanmazsa 16.500 ailem kullanırsa 22 bin tl isteniyor. Tekrar ediyorum Araç ÖTV muaf değil herkes gibi alıyorum.

@Polmiks olayı yanlış anlamışsın sen aracını ötv ödesende tertibat lı engelli göstermek zorunda sın eğer bunu yapmassan kazada çevirmede ceza yersin çünki Ehliyetin kodlu tertibat lı araç kullanabilir yazıyor onu belirtmessen normal araç gözükür
Diğer aile hususunda Raporun 90 üstü 3 kişi belirlenerek kullanabilir oda yeni kanuna göre araç nerede ise orda kullanabilir örnek sen istanbulda oturuyorsun sen olmadan refakatçin Bursaya gidemez

@bilgeadam,

Araç zaten evet engelli aracı olarak gösterilecek buraya kadar hiç bir problem yok.
Tek bir problem var ki, Ben bu aracı rapor ile almıyorum rapor dan bağımsız aldığım için araçta her hangi bir sınırlandırma olmaması gerekiyor, Uyarlanabilir gaz ve fren tertibatı olacak bu da zaten başkasının kullanmasına engel değil.
Benim refakatçim yok %90 üstü de değilim.

Benim anlamadığım ÖTV Muafiyetli araç raporla alsam evet dediğiniz gibi başkası kullanamaz çünkü sana özel hak verilmiş fakat Engellii Raporu yada Muafiyet kullanmadan alınan aracı bir başkası neden kullanamaz ?
Ben ailem deki herkese nasıl araç alayım alacağım araç zaten 3 milyon tl ye yakın fiyatı var.

@Polmiks,

Güzel kardeşim sende devletin verdiği ötv den yararlanarak yoluna devam etsen nasıl olur sadece bir değerlendirme. Benim e snf ehliyetim vardı kaza sonrası kendim ğittim trafiğe gittim bana hangi uygunsa o ehliyeti verin dedim e sınıfı ehliyitim yerine h sınıfı ehliyet verdiler kot yok ötv yararlanamıyorum şimdi pazertesi yeniden rapor baş vuraçam ötv den yararlanmak için benimde imkanım yok

@kader1,

ÖTV muaf olabilmem için hastane ye gidip engelli raporuna otomatik vites tertibatlı araç kullanabilir yazdırmam gerekir onu yazdırmak için gittiğimde ise ehliyeti iptale kalktılar. bu yüzden ÖTV muaf almıyorum. Ucuz araç alacağız diye kazandığım Ehliyeti de riske atmam.

normal şarlarda bende ötv muhafiyetinden YARARLANMADAN kendi paramla alacağım aracı ama mecburen aparat taktırmak zorundayın, mantıken bu durumda başkasının kullanımında bir engel olmaması lazım yoksa biz aileye iki araç öı alacağız ayrı ayrı, hadi devlet desteği kesti bari köstek olmasın bize yeter

@m044010,
KULLANAMAZ

Ceza Kodu: 39/2

Ceza tanımı: Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili olmadıkları araçları sürmeleri

Ceza puanı: 20

Ehliyet yetersizliği cezası: 9.267 TL

Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse aynı miktarda ceza araç sahibine de kesilir.

Hocam 16.500 verirsek kullanamıyor ama 22.500 verirsek Aile kullanabiliyor. böyle bir adaletsizlik olabilir mi yazıklar olsun.
Tertibatçı ile görüştüm.

2019 da aldığım araçta eşi , 3. derece yakını ve çalışanı kullabilir diye ibare var, bu konuda bir değişiklik var mı peki, bu aracı eşim yada çocuğum kullanabilir mi? Bu konuda da değişiklik yapıldı kullanamaz diyorlar , herşey karmakarışık

Son öğrendiğim bilgileri paylaşıyorum
Vergi açısından 189'u aradım, kendi durumumu anlattım kullandığım araç 5 yılı geçti eşim ya da çocuğum kullanması durumunda herhangi bir problem olur mu diye sordum, 5 yıllık süre açtığı için vergi dairesi açısından herhangi bir problem olmaz yani ÖTV ile alakalı sorun olmayacağını söyledi, Yeni alacağım aracı ÖTV muafiyetli almayacağım diye de sordum onda da zaten ÖTV muafiyetinden yararlanmadığınız için herhangi bir problem yok dendi yani eş ve çocuklar kullanabilir.

Trafik denetimleri ile ilgili daha önce yazdıklarım sanırım yanlış, 1 1 2025 tarihinde sonra tescil edilen araçlarda sadece engelli vatandaş aracı kullanabiliyor anladığım kadarıyla. Öncesinde tescil edilen araçlar hakkında bilgim yok daha doğrusu bir bilgiye ulaşamadım.

Son düzenleme:
Valla ona yeni şükretmek lazım, benim öğrendiğime göre aracı engelli bireyden başkası kullanamıyor tertibatlı olduğu için, ben bu kadar saçma sapan bir şey görmedim, ne yani ÖTV indiriminden yararlanmadan herkes gibi parasını ödeyerek aldığım aracı neden benden başka kimse kullanamıyor tertibat var diye. Ne yapacağım ben şimdi aileye ikinci bir araç daha mı alacağım? Yani harbiden desteği kestiniz onu geçtim allah'ınızdan bulun da bari köstek olmasaydınız, bugün bir aileye ikinci bir araç alacağım deseniz en kötü 1 milyon lira, bunun kaskosu var bandrolü var ıvır zıvır bir sürü gideri var.
Kaldı ki Uzun bir yola gideceğim yorgunum belki çocuğuma belki eşime vereceğim arabayı böyle bir imkan da yok. Sizi Allah bildiği gibi yapsın

Ruhsata işlenecek senden ayrı kullanmak istedigin kişiler.. büyük ihtimalle oyuzden fiyat farkı çıkıyor... tertibatı yapan kişi onu da sanırım halledecek...onu bı sor tertibat yapacak kişiye..ruhsata kullanacak kişilerin ismini isletirsen sorun olmaz....

90 üzeri oranla MTV muhafiyetli araç alınca refakatçı olarak en fazla 2 kişi yazdırılabiliyor diye duydum bu doğru mu?

@sevals,
Her hangi bir ötv muaf vs olmadan da böyle bir kısıtlama oluyorsa yazıklar olsun. Ailemi mecbur kayıt ettireceğim. Başıma bir şey gelir, hastane de yatmam gerekir bir şey olur o zaman kimse araç kullanamaz. Evde araç varken millet otobüste dolmuşta hastaneye gitmek zorunda kalır. Tertibatçıalr da net bir şey bilmiyor ama çok karıştı kafam

Yapılacak aparatın projesinde normal insanların kullanımına dair ibare olmalı. Yani tertibat normal insanların kullanımını engellemeyecek şekilde monte edilmeli.

@Polmiks,

Fiyat farkı işte ruhsata işleme ile ilgilidir...ama sorun tabi niye diye.... aslında olmaması gerekir ama... yapacak birşey yok...

Ben de sadece Uyarlanabilir Gaz ve Fren Tertibatı var bir de zemin yükseltme var. İkisine de ihtiyacım yok ÖTV indirimi olsun diye eklediler ama başıma bela oldu :)

CİMER e yazdım durumu, gelen cevaba göre belirli şartlada eş çocuk vs kullanbilir diyor ama bence ÖTV indirimnden yaralanmadan satın aldığım aracı herkesin kullanabilmesi lazımdı, neyse buna da şükür ikinci bir araç almaya gerek kalmadı en azından

sayılı CİMER başvurunuz 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, uygulama talimatları ve ilgili mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.

Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin 16’ncı maddesi 4’üncü fıkrasında;
“a) Özel tertibatlı araçların, engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tüketim vergisinden müstesna olarak yurt içinden ilk iktisabında, tescil kayıtlarına “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe özel tüketim vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde sözleşme ile devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır.” şeklinde şerh işlenir.
b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde bu aracın tescil kayıtlarına yukarıdaki (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, “Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır” şeklinde düzenlemeler mevcuttur.
Yukarıda yer alan düzenlemeler kapsamında, özel tertibatlı engelli araçlarının mevzuatta belirtilen diğer sürücüler tarafından kullanılması için yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi ve tescil kayıtlarına bu durumun işletilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
Emniyet Genel Müdürlüğü
Trafik Başkanlığı

Siz Cimer'e ötv istisnasız engelli aracı kimler kullanabilir diye soru sormuşsunuz. CİMER size ötv istisnalı engelli aracı kimler kullanabilir cevabını vermiş. Cevabı veren ya okuduğunu anlayamıyor, ya da cevabı verecek HUKUKİ donanıma sahip değil. Ayrıca Cimerin verdiği cevapların bağlayıcılığı yoktur. Karayolları trafik kanunu 53/c maddesi ötv istisnası ile alınan araçları kimlerin kullanacağını özel olarak düzenlemiş ama istisnasız alınan engelli araçlar ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. dolayısıyla herkes kullanabilir. Hukukçu biri ile 53/c maddesine dayanarak direkt olarak Emniyetten bilgi alabilir siniz.

Üst Alt